Aktuellt

Gästinlägg: Hej då, Vindkraftskyrkan

Nedanstående är ett gästinlägg signerat den återkommande gästskribenten Blankröstaren. Bloggen vill passa på att påminna om att man måste gå...

2021-10-08 14:56

Pravda - Miljöpartiet vill tvinga Rapport och Aktuellt att sända 15 minuter klimatnytt varje sändning

"Självklart tycker [partistyrelsen] att det vore mycket bra om media rapporterade mer om den allvarliga klimatkris vi befinner oss i." - ur MP:s partistyrelses kommentar till motionen
SvD avslöjar att Miljöpartiet vill tvinga Rapport och Aktuellt att ägna 15 minuter av sina huvudsändningar åt Klimatnytt som ska framhäva klimatfrågan som det största hotet som existerat mot mänskligheten. Bakom motionen till kongressen stod bland annat riksdagsledamoten Rebecka Le Moine. Detta aktualiserar att Public Service bör läggas ner för att hindra att det används till politisk propaganda, men man kan behålla P4:s lokalradio för krisberedskapsbehov.
SVT:s mediedirektör Jan Helin tar säkert oberoende åt sig beskedet från regeringspartiet
När Le Moine konfronteras av SvD lyfter hon sitt stöd för motionen, men uppenbarligen så finns det i Miljöpartiets tankevärld att använda SvT för uttrycklig politisk propaganda för att rädda  Miljöpartiet kvar i riksdagen.

Nu kan vi dock vara säkra på att ledningen på SVT oberoende läser artikeln hos SvD och oberoende tar till sig direktivet från MP informellt och inför det föreslagna Klimatnytt som får ta upp hälften av alla nyhetssändningar. Helt på egen hand, oberoende som man är.

Detta aktualiserar att Public Service är ett för kraftfullt verktyg och frestelse för politikerna att använda till ensidig propaganda. PS bör därför läggas ner, undantaget P4:s lokalradio som levererar unikt lokalt innehåll och fyller en funktion vid kris eller krig.

I övrigt kan vem som helst idag starta en mediakanal på Internet och de gamla statliga monopolen på livesänd information, tal och bild via radio och teve hör hemma på 1950-talet och behövs därför inte längre. Vill SVT fortsätta existera får de väl göra som alla andra och skaffa kunder och intäkter via den fria marknaden.

Nu återstår det för MP:s kongress att rösta igenom förslaget, som därefter ska lyftas till regeringspolitik. Drygt 30 miljöpartister på kongressen står än så länge bakom förslaget, och visar därmed vad för syn på demokrati, fria medier och fri åsiktsbildning man har inom partiet.

Public Serviceutredningen hade chansen att avveckla denna dinosaurie från en svunnen tid, men rädda för att bli utsatta för ensidig granskning inför riksdagsvalet 2018 fegade till och med Moderaterna ur och tvångsfinansierade SVT, istället för att göra det rätta och avveckla statsmedia. Kom nu ihåg att MP har visat att tankegodset att staten ska bestämma innehållet hos SVT nu är godkänt, och således står det fritt även för en brunhögerregering att göra detta.

Det antidemokratiska tankegodset lever och frodas hos Miljöpartiet, som ser sig som överlägsna och lite bättre än alla andra, så att de som upplysta monarker enväldigt ska få styra. Inför EU-valet förde man rent av fram att det borde instiftas en global diktatur.

Källor från länkskattens bidragsmedia

SvD www.svd.se/mp-profiler-ville-paverka-svt
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

76 kommentarer:

 1. Tja, i ärlighetens namn får man ju då nämna partistyrelsens svar till den enskilde medlemmens motion:

  Motionen:

  "Jag yrkar:
  ● 1. Att MP verkar för att snarast inför klimatnytt på ca 15 min i varje sändning i Rapport och Aktuellt samt några min i SRs nyhets-sändningar där man i klartext och sanning berättar om klimatkrisen och där man uppdaterar fakta kring det. Sen att man berättar vad vi måste göra snarast för att undvika den slutliga kollapsen för klimatet och naturen.
  "

  Partistyrelsen:

  "Partistyrelsen svar Avslag.
  Självklart tycker PS att det vore mycket bra om media rapporterade mer om den allvarliga klimatkris vi befinner oss i. Men politiken ska absolut inte styra vad media skriver om.
  "

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eller, "enskilde medlemmen" var det ju nu inte utan 30 totalt förryckta miljöpartister. Återstår att hur stort stöd de har från övriga.

   Radera
  2. Partistyrelsen skriver ju att de håller med rent principiellt, men inte formellt.

   Radera
  3. Nej, det står ju att de inte håller med principiellt. Principen är ju att politiken inte ska styra media. Det formella i denna frågan är vilket verktyg politiken skulle använda för styrningen men det är inte aktuellt här.

   Radera
  4. Är det en riktig motion som är så dåligt skriven eller en någons hastiga anteckningar?
   Men skönt ändå att få veta "klartext och sanningen", en Ministry of Truth som kan tolka världen så mitt arma huvud slipper.

   Lämnar därhän att "varje sändning" ger att korta rapport skulle bli ganska långt.

   Radera
  5. @Cornu: Partistyrelsen håller inte med rent principiellt, då undrar jag var du har läsförståelsen nånstans. Det är som om du skulle skriva "Självklart tycker undertecknad att det vore mycket bra om fler köpte elbilar. Men ingen ska styra vad varje person väljer att köra!"

   Betyder det att du nu principiellt är för att staten ska tvinga på alla elbilar eller att du är för att fler kör elbilar, men inte under tvång?

   Radera
 2. I Sverige får man tycka vad man vill. Men SVT ska väl inte stå till svars för vad MP tycker?

  SvaraRadera
  Svar
  1. MP är SVT enligt mannen på gatan för dom som förstår den referensen.

   Radera
 3. I ärlighetens namn så vad vore skillnaden mot hur det ser ut redan nu? Ett MAX på 15 min per sändning vore däremot välkommet.

  SvaraRadera
 4. Var står den liberale bloggaren i klimatfrågan? Hur snabbt behöver vi minska utsläppen, och vems ansvar är det?

  SvaraRadera
  Svar
  1. I enlighet med Parisavtalet så kommer det bli ytterligare 0.4 graders uppvärmning och sedan minska om man ska tro på IPCC:s scenarion. Den politiken är ur svenskt perspektiv redan klubbad. Vad som saknas är att de stora utsläpparna som Kina gör det samma. Om Sverige i morgon slutar helt med CO2-utsläpp så äts det upp på några veckor av Kinas ökningar.

   Radera
  2. Alla partier har samma klimatmål men det är vägen dit som är viktig och där i ligger MPs totala misslyckade. Jämför t.ex. Norska regeringens klimatplan, hur den kommuniceras och genomförs med acceptetans av medborgarna. Ingen politisk kohandel och illa dold ägarstyrningar samt tjänstemannaaktivism som egentligen är helt odemokratiskt.

   Radera
  3. Så.... argumentet är att... eftersom ingen annan gör något för att lösa problemet så ska inte heller vi göra det.. Moget argument..

   Radera
  4. Om Sverige helt slutar med CO2-utsläpp i morgon så påverkar det inte klimatet alls. Vi är så små.

   Radera
  5. Sverige uppfyller redan Parisavtalet om nationella utsläpp, vi släpper ut 52 MtonCO2/år och skog och mark tar upp 42 MtonCO2/år enligt Naturvårdsverket. För att ge oss ytterligare en tagelskjorta har regeringen emellertid bestämt att vi bara ska tillgodoräkna oss 7 % av upptaget.

   Radera
  6. Sverige uppfyller inte Parisavtalet vilket säger att utvecklade länder ska göra mer än utvecklingsländer, dvs mer än 7% utläppsminskning per om det görs varje är. I princip inget land för tillräckligt för att klara Parisavtalet.

   Radera
  7. https://climateactiontracker.org/about/

   Radera
  8. Det förstår väl alla att parisavtalet är symbolhandling.

   Radera
 5. SVT är väl redan med på noterna om man får döma av klimatkorrens och vetenskapsjournons CVn.

  SvaraRadera
 6. Samtidigt anklagar de SD för att hota SVT:s oberoende. Tänker de överhuvudtaget?

  SvaraRadera
 7. Ja de kan ju knappast kritiser SD om de inför "Invandringsnytt" då på SVT. Det börjar likna Ryssland och sådana länder där staten kontrollerar media och använder det för att sprida progapanda. Orwellska vibes...

  SvaraRadera
 8. Jag skulle vilja se reaktionerna om SD la ett förslag på partistämman om att SVT var tvungen att sända 15 minuter om invandringens negativa konsekvenser eller liknande. Det hade anordnats fackeltåg med Annika Strandhäll i spetsen.

  SvaraRadera
 9. Tokpartiet Miljöpartiet vill lägga igen diken.
  För klimatets skull.
  Dom skall få ett tips av mig,lägg igen Göta kanal.
  Det är ju en mänskligt grävd kanal,ett superdike.

  SvaraRadera
 10. Kan tänka mig en mycket annorlunda utveckling om det ska vara demokatiskt och alla ska få sina politiska program hörda i SVT.

  Socialdemokraterna behöver en kvart för att informera om nya bidrag.
  Vänsterpartiet klarar sig nog på tio minuter vad det gäller nya skatter.
  Moderaterna kan dela programtid med KD och SD om hur värdelös regeringen är.
  Borde räcka med tre dagar i veckan, då det knappast ändrar sig.
  Centern klarar sig utan tv, eftersom de ändå ändrat åsikt innan sändningen är slut. De kanske kan ta över Anslagstavlan istället.

  Summerat blir Aktuellt och Rapport helkvällssändningar och därmed slipper SVT lägga en massa pengar på att köpa in program från polska utbildningsradion för att fylla tablån.
  Dessutom kommer problemet med stillasittande lösas, då ingen frivilligt skulle utsätta sig för detta.

  SvaraRadera
 11. Ingen dramatisk skillnad från idag? Vill man ha riktiga nyheter kan man t.ex. titta på dansk TV.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Använder dansk TV textremsa insida sändningar?

   Radera
  2. Stoppar man bara in en potatis i varje öra så låter det som rikssvenska!

   Radera
 12. Ja varje parti skulle nog gärna ha 15min i Rapport och Aktuellt varje dag för att förklara Partiets ideologi i detalj, som Kinas statsTV, eller RT, utan debatt eller emotsägelse såklart ... Vilka tomtar dom är, tror MP är för dumma för att förstå vad dom föreslår.

  SvaraRadera
 13. Härligt parti mp!
  Lorentz Tovatt lovar ju att han skall ”vrida om armen på försvarsmakten” om de inte gör som regeringen säger vad gäller vindkraftens utbyggnad.

  SvaraRadera
 14. Härligt parti mp!
  Lorentz Tovatt lovar ju att han skall ”vrida om armen på försvarsmakten” om de inte gör som regeringen säger vad gäller vindkraftens utbyggnad.

  SvaraRadera
 15. Sorry för dubbletten…igen

  SvaraRadera
 16. Varför stanna vid hälften av nyheterna? Det är ju en halvmesyr!

  Hälften av Sportnytt skulle kunna vigas åt tävlingar som blivit inställda pga värme/kyla/snö/regn/blåst.

  Hälften av Ekonominytt skulle kunna användas åt att presentera de senaste förslagen till klimatrelaterade skattehöjningar.

  Väderleksrapporten skall givetvis inte främst skildra Sverige, utan dag för dag det land som för tillfällets drabbats värst av någon väderrelaterat händelse.

  Helgmålsringning bör till hälften ersättas med en tagelklädd miljöaktivist som går runt i skogen och mässar "Bring out your dead, bring out your dead, bring out your dead".

  SvaraRadera
 17. Med tanke på att de flesta inte är särskilt insatta i klimatkrisen och de allvarliga hot som väntar bakom hörnet är det bra med mer informativa program om klimatkrisen. Vore det inte rent av bättre med en kanal för detta ändaml och skyldighet för varje medborgare att minst titta 1 timme per dag, vilket skulle kunna kontrolleras digitalt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Med tanke på de allvarliga hot som invandringen medför för Sverige så borde alla vara tvungna att titta en timma per dag på SD's egen kanal. Obs, lite Ironi...

   Radera
  2. Oh. The irony. The irony. The irony.

   Radera
  3. Vi kan ju för fan inte förutspå vädret 10 timmar framåt. Hur kan någon säga att klimatkrisen är fakta?
   INGEN vet hur det kommer se ut om 1, 5 eller 10 år oavsett hur hög dieselskatt eller dåligt samvete lättlurade svenskar har.

   Radera
 18. Nu har jag iofs inte tittat på SVT på flera år och vet inte hur det ser ut idag, men då när jag tittade skulle jag tyckt att det vore skönt om de kunde dra ner "klimathyheterna" till 15 min per sändning.

  SvaraRadera
 19. Heter hon inte Le Moine?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, och hon är talesperson för biologisk mångfald och ekonomisk enfald, så det är en ganska högt uppsatt person i partiet.

   Radera
 20. Lackmustestet är dock ifall SVT rapporterar om detta.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad jag kan se så tas ämnet upp av Expressen, Aftonbladet och SvD. Censureras av DN och SVT. DN har istället en artikel om att MP och regeringen vill utbilda folket om svensk slavhandel...

   Radera
  2. Inte under dagen. Men runt midnatt så gjorde de faktiskt det. Lite oväntat, men det gick väl inte att undvika.

   https://www.svt.se/nyheter/inrikes/mp-profiler-ville-styra-svt-s-nyhetssandningar

   Radera
  3. SVT:s vd Hanna Stjärne har reagerat och skriver på sin blogg:

   https://omoss.svt.se/arkiv/bloggarkiv/2021-10-09-politiker-ska-halla-fingrarna-borta-fran-svts-journalistik.html

   Radera
 21. Vore ju utmärkt om SVT kunde följa SR exempel och införa program med försvars-och säkerhetsrelaterat innehåll.

  SvaraRadera
 22. Låt stolleprovena avlösa varandra. MP är nere på 3 procent nu. Om några månader är de på 2,7. Därefter i vår på 2.3. Ju mer desperata dessa inkompetenstalibaner blir desto snurrigare blir deras utspel. De tappar mer och mer sympatisörer och de är borta i september. Det kommer att heta det stora klimatsveket.

  Kanske kan vi få dra igång en fossilfri reaktor eller två och stänga ner oljebrännaren i Karlshman och all fossilelimport när miljöposörerna sparkats ur riksdagen och fossilutfasning kan ske på riktigt.

  SvaraRadera
 23. SvD, som kanske brukar vara mest sakliga bland media, lade utan vidare betänkligheter ut en TT-producerad artikel med rubriken "En miljard människor kan bli klimatflyktingar".
  En rad i denna artikel nämner i förbigående att "De här länderna har samtidigt en stor befolkningstillväxt" vilket är en gigantisk underdrift. Befolkningen i Sahel har fyrdubblats sedan 70-talet.
  Dessutom har dessa länder helt dysfunktionella styren vilket knappast klimatet kan ha orsakat. Och så håller media på. Och köper en källkritisk människa inte innehållet i en sådan artikel med hull och hår så är man en klimatskeptisk foliehatt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Exakt! Allt är klimatets fel, även mitt skoskav.

   Radera
  2. The climate turned me into a newt!

   Radera
 24. Märta Stenevi satsar 1.7 miljoner på utbildning om svensk slavhandel för att MP vill få upp detta på dagordningen i syfte att elda på motsättningar mellan olika grupper i samhället.

  https://www.dn.se/kultur/regeringen-avsatter-1-7-miljoner-till-utbildning-om-svensk-slavhandel/

  MP vill införa flygförbud mellan Malmö/Göteborg-Stockholm i syfte att tvinga fram snabbtågen för 500 miljarder.

  https://www.svd.se/mp-vill-infora-flygforbud-pa-kortare-strackor

  Undra vad MPs valstrateger tänker nu?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu är det så att Arlanda är både en inrikes och utrikes HUB för exempelvis Landvetter/Göteborgs flygplats. För utrikestrafiken är det inget större problem då exempelvis Frankfurt, Ansterdam och Köpenhamn kan överta Arlandas roll som utrikes HUB.

   Skall inrikesresenärerna ta sig med tåg från Göteborg till Stockholm och vidare till Arlanda för att därifrån ta inrikesflyget med all extra tidsåtgång det innebär lär Göteborgs konkurrenskraft gentemot Stockholm få sig en törn. Alternativet är att det startas fler direktlinjer från Göteborg till exempelvis till Norrland. Med tanke på trafikunderlaget kan man dock räkna med att det sker med mindre flygplan som inte är lika effektiva.

   Radera
  2. Det blir nog lite tvärtom. Arlanda får stänga ner terminaler, medan en del inrikesflyg norrut flyttar söderut till GBG och MLÖ.

   Om STHLM har några avgångar per dag till ort i norra Sverige så blir det en avgång kvar och en varannan dag från GBG respektive MLÖ.

   Radera
  3. Göteborg använder både CPH & OSL som utrikeshubbar, ARN är inte på kartan för att flyga från GOT.
   Även BRU, AMS & FRA ligger på ungefär samma flygtid från Göteborg.
   Ska man österut, är HEL det bättre alternativet.

   Radera
 25. SVT/SR skall självklart vara oberoende där enda lojaliteten är Sanningen. Då MPs partiprogram och politik förhåller sig obrottsligt lojal till Sanningen är det naturligt att SVT/SRs rapportering och budskap baseras på MPs partiprogram och politik.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var så korkat skrivet att ingen orkar svara utom jag som har tråkigt ---

   Radera
  2. Man får inte ironisera över de som ser sig som världsräddare med uppgift att frälsa världen från undergång?

   Radera
  3. Som Världsräddare måste man läsa på, och sen bidra med realistiska förslag som dom flesta kan gilla och gå med på -- Good Luck !!

   Radera
 26. Bloggaren gör sig här skyldig till samma typ av faktaresistens som han själv så starkt säger sig ogilla.

  Att en enskild (eller 30 enskilda) tokstollar lägger fram ett sådant förslag kan helt omöjligen betraktas som att Miljöpartiet lägger fram det förslaget.

  Bloggaren gör gällande att Svt tar order av miljöpartiet. Det är fullständigt befängt att tro det, det saknas fullständigt belägg för detta iväg bloggens påstående i denna del är ren populism. Ja. Det finns en många år gammal undersökning om vilka politiska sympatier personal på SvT och sr har. Ska du hänvisa till den så måste du dovk beslysa det faktum att det i princip endast var lägre personal och reportrar från kulturen och sporten som svarade på undersökningen. Ledningen och politik/samhälle svarade inte. Presentera gärna belägg för påståendet (att du tycker att vis så inslag är vänstervinklade är inte ett godtagbart argument)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Partistyrelsen skrev i sitt svar: "Självklart tycker PS att det vore mycket bra om media rapporterade mer om den allvarliga klimatkris vi befinner oss i"

   Radera
  2. Det är inte ett belägg för ditt påstående. Att PS VILL att media rapporterar om det är väl intr det samma som att Partiet föreslår att tvinga SVT att göra det?

   Radera
  3. MP har en mycket stark kår av sympatisörer på SVT och SR, partistyrelsen behöver inte ge några order, det räcker med det uttalande den gjort för att meddelandet skall gå fram.
   För dem som spekulerar i att Mp åker ur riksdagen efter nästa val bör påpekas att Mp förmodligen i SVT och SR har Sveriges största och bäst fungerande PR-apparat, inget partis PR kan mäta sig med MPs.

   Radera
  4. Har du ens sett vad SvT har för program? Vart och varannat är om "klimatkrisen" och hur vi måste späka oss. Senaste debaclet är serien om skogen som är så vinklad och faktaresistent att den hade platsat i Svenska MAD om den bara varit något roligare.

   Radera
 27. Man får ge bloggaren en eloge för att inte tagit bort solklara MP sympatisörer från vita listan trotts hans förakt mot MP. Detta förakt på deras vansinne är en av få saker som vi har gemensamt, jag och Lars.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Syftar du på mig? Jag har aldrig röstat på MP i hela mitt liv och kommer aldrig att göra det.

   Jag anser dock att man ska tala sanning, och detta inlägg innehöll medvetna felaktigheter som förtjänade att lyftas fram. MPs ledning förordar att det aktuella förslaget ska röstas ner och med 99 % sannolikhet kommer förslaget aldrig att antas av partiet. Därmed ÄR påståendet att MP föreslår detta en medveten felaktig vinkling.

   Radera
 28. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 29. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 30. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 31. Visst är public service ett problem, men viktigaste lärdomen här är betydelsen av att alla kloka människor gör sitt bästa för att rösta ut MP ur riksdagen. Har man minsta ansvarskänsla i kroppen så gör man allt man kan som demokratisk medborgare. Sverige måste räddas från vattenmelonerna. Förmodligen skulle det även gynna klimatet.

  SvaraRadera
 32. Märkligt att bloggaren är så engagerad i SVT och public service. Enligt tidigare utsago har han inte teve, och har dessutom plockat ner tv-antennen från sitt tak.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kanske just därför - jag tvingas betala för något jag inte vill ha och som inte fyller någon funktion år 2021.

   Radera
  2. Blixten slog ner i min TV-antenn för 1.4 år sedan och jag har inte orkat ta mig till någon Tv & radio-affär. Ett behagligt lugn har infunnit sig i mitt v-rum sedan dess.

   Radera
 33. Urk vilken dålig journalistik.

  Det rör sig alltså om att en liten klick miljöextremister i miljöpartiet vill tvinga SVT att lyfta frågan mer än vad som faktiskt görs. En motion har skickats in av dessa, och partistyrelsen har redan yrkat avslag på motionen då de anser att den bryter mot grundläggande principer i det svenska samhället.

  Hur blev "några knäppgökar skrev en motion till MPs årsstämma som inte har stöd av partiet i stort" till "OMG MP VILL INFÖRA DIKTATUR!!1!1!1!!!111!1One!Eleven" undrar man... Kvaliten liknar en svärjevänsblaska.

  SvaraRadera
 34. Personligen uppskattat jag SVT. Det kan vara nyttigt med en kanal som inte bara sänder trams utan samhällsorienterade dokumentärer, granskningar och debatter. Sedan kan man inte hålla med om allt. Och mig veterligen finns inget klimatnytt på bästa sändningstid ännu.

  SvaraRadera
 35. Totalt opsykologiskt av MP! Hade man föreslagit att "Klimatnytt" hade fått ett par minuters sändningstid per dag, hade det kanske kunnat gå igenom. Sedan hade man kunna utöka tiden med någon minut per år. Nu sabbade man sin chans med det orimliga kravet på hela 15 minuters sändningstid för klimat-propaganda.

  SvaraRadera