Aktuellt

Urbaniseringen avgörande för överdödligheten 2020 - men på olika sätt i Väst- och Östeuropa

Urbaniseringsgraden i EU/EES-länderna visar sig vara avgörande för överdödligheten 2020. Men sambandet är tvärt emot varandra i den forna up...

2021-10-08 09:18

"Polisen gör räder varje dag i Christiania"

Hippie- och bohemstadsdelen Christiania i Köpenhamn har sedan länge blivit av med sitt informella fristadsstatus gällande droger. Istället sker det idag räder från dansk polis i princip dagligen, men langningen på Pusher Street pågår ändå till synes helt öppet, om än inte av lokalt boende entreprenörer.
Generellt utsätter man sig för risker om omedelbar konsekvensutsättning vid fotografering i Christiania, men här var det okej att ta foton. Vimplarna med gula prickar på röd bakgrund är stadsdelens flagga.
Den danska polisen må inte längre se mellan fingrarna med den öppna knarkhandeln i Christiania, men det verkar inte beröra brukarna, som i Danmark generellt beläggs med omedelbar böter på plats. Något cyniskt kan man se det som en statlig skatt på att knarka. Eget bruk av hasch eller khat uppges kosta böter om 2 000:- DKK och amfetamin, ecstasy eller kokain 3 000:- DKK.

Således ligger dimmorna av rök täta över Christiania och kanske hälften man ser röker, ofta i klungor. Rökfria restauranger kan man glömma. Några röker rent av tobak.

Längs centralgatan Pusher Street är estetiken annorlunda än resten av området, som är bohemiskt eller med hippies, fast också här och var med en del gryende hipstertendenser. En del byggnader verkar genomgå finrenovering, så gentrifieringen verkar smyga sig på här och var, medan de flesta hus mer ger intryck av kåkstäder eller sämre delar av en mindre välmående öststat. Både landsbygden i Ukraina och Georgien var fräschare, renare och mer välhållen än Christiania. Fast genom omfattande rökning så bryr sig kanske inte lokalbefolkningen?
Trängseln på Pusher Street längre fram. Blev inte konsekvensutsatt.

På Pusher Street verkar - förutom turisterna, inklusive barnfamiljer med barnvagnar, och de som är där för att köpa droger - klädkoden vara rätt uniform, kanske rent av är en uniform. Luvtröja med dunväst eller dunjacka över, luvan upp över huvudet. Händerna i dunfickorna. Becknarväska. 50-50 att man sedan har Adidasbyxor i svart. Ingen av langarna verkar vara lokala bohemer eller hippies, utan de entreprenörerna kommer antagligen från andra stadsdelar längre bort från centrum, så den delen av ekonomin verkar inte tillfalla stadsdelens befolkning.

Langarna stör inte utan står passivt och väntar på kunder, noga med att skanna av allas ansikten för att leta efter såväl villiga kunder, stamkunder ... eller poliser. Man blir alltså inte trakasserad, utan största problemet är snarare att undvika haschdimmorna. Känslan är närmast som Dimmornas Bro, Vasaparken eller Kungsparken i Göteborg på 80-talet, när det var lagligt att knarka i Sverige. Idag är de parkerna gentrifierade och verkar faktiskt befolkas av citybefolkningens medelklass som vill ha lite grönt, och då avses inte hasch utan vanliga träd, buskar och gräsmattor som kontrast mot stadens betong. Så var det inte på 80-talet, där parkerna var något man till varje pris undvek.

Vid ingången till Pusher Street kan man sticka huvudet genom ett plank och ta sitt foto som Pusher of the Day.

En lokal butiksägare konstaterar att det är en myt att knark skulle vara legaliserat i Danmark eller ens i Christiania, och ger beskedet att polisen i princip dagligen gör räder eller tillslag. "De är dumma i huvudet", säger butiksägaren och skakar uppgivet på huvudet. Vi frågar inte hur många gånger han själv betalat böter för att knarka.

Och polisen kommer igen och igen. Och langarna igen och igen. Och haschdimmorna är tätare än tjatet från knarkarna på knarktwitter om legalisering.
Nästgårds bor medelklassen, förvisso med vallgrav som skydd. Och kloss i kloss hittar man Noma, världens bästa restaurang 2021. Vem vet, en dag kanske makthavarna tröttnar och rullar in med bulldozrar för att förvandla även Christiania till ett medelklassghetto.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

35 kommentarer:

 1. Det är väl i och för sig ingen dum idé, skatt på att knarka! 2/3000 för en fix så skulle ju staten ha en fin intäktskälla även i Sverige (givet att man kunde fånga in alla vilket man naturligtvis inte kan).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Brasklapp blev sent igår och kvällen har blivit morgon. Håller med dig och ger dig ett svar från igår.

   "Ett tag till" är olika långt för skilda betraktare. Jag är övertygad att utvecklingen av nya idéer eskalerar inom energi. Senaste åren har stora framsteg t ex skett för fusion. Just nu i Sverige är under "Ett tag till" vindkraft lönsammast att bygga ut. Redan ger ny vindkraft på land mindre CO2 än fission.

   Än sämre än nya kolkraftverk är fossilfordon och där är prisskillnaden för inköp allt mindre mot elfordon. För de 1171 mil som svensken körde 2019 kan man med olika rimliga antagande om prisskillnad räkna fram direkt personlig vinst. Men redan 2025 beräknas en ordinär elbil kosta som en dito fossil och bränslepriset är inte avgörande. Något senare är elbilar ännu billigare. Betyder att peak oil för världen är ungefär nu.

   Just vindkraft till havs är tidigt i sin utvecklingskurva och bör bli än lönsammare per kWh inom kort. För Sverige betyder det också att vindens lägsta produktion blir högre eftersom vinden oftast kommer från väster. Ja givetvis blir inte alla ansökningar godkända men till havs blir det betydligt fler än på land. Den väldiga ökningen av ansökningar på någon månad säger en del.

   HVDC, vätgas och solceller kommer betyda än mer för världen. Sedan finns det också annan positiv utveckling på väg.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
  2. Lite off att ta det här men jag uppskattar svaret :-) Som jag sa, det är uppenbart att du inte är en dumskalle men jag tror att de lever drömmen här.

   Hur eller hur, jag får väl säga att jag hoppas du får rätt för din framtid ser bättre ut en den jag ser att vi är på väg in i.

   Radera
  3. ... det är ju därför stat efter stat legaliserar, en extra och bra inkomstkälla!

   Radera
  4. Jo jag är lite off. Di idag, bilagan Weekend tar upp en författare som jag nog lärde en del av i den grå forntiden. Nobelpristagaren Paul Krugman, Elon Musk och George Lucas m fl.

   Nu iväg igen några timmar.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
  5. Gjorde ett snabbt räkneexempel (eller möjligen ett räknefel) på en gammal SVT artikel över Stockholmarnas knarkande (hur mycket).

   Fick fram att avseende hasch/maruijana, Amfetamin och Kokain så skulle staten dra in straxt norr om 5 mdr kronor per vecka om man kunde beskatta allt enligt "priserna" ovan! Helt orealistiskt naturligtvis men bara 10% ger ju välbehövliga 500 mSEK per vecka!

   Radera
  6. Varför inte dra igång Barsebäck och koka meth i anläggningen.
   Skulle kunna bli en lönsam filial för statliga Vattenfall.

   Radera
  7. Frågan är ju dock hur stor del av folk som skulle gå över till legitim narkotika om man redan vant sig vid att köpa illegalt. Många här minns säkert myterna om att systemsprit innehöll kräkmedel. Sen kommer ju saker som att om droger skulle legaliseras så krävs ju säkert innehållsförtckningar, kontoll från hälso- och miljömyndigheter osv osv vilket säkert skulle ge en öppning för illegala droger, jämför cigarett- och spritsmuggling. Slutligen så är det nog rimligt att anta att även om vissa skulle gå över till lagliga verksamheter så finns det nog en andel av den organiserade brottsligheten som skulle gå över till andra olagliga verksamheter.

   Radera
  8. Ang koka Meth så var det väl ett tag sedan jag kollade syntesvägen för detta men det finns ju ett reningsteg där med betydande explosionsrisk så kanske inte så bra att kombinera med kärnkraft. Man kunde väl dock använda spillvärme till att odla andra växter dock...dvs slå två flugor i en smäll, både reta dansken med skånsk kärnkraft och bli marknadsdominerande på Christianias Maja-marknad. Sätt bara BD på det.

   Radera
  9. gbd. Tänkte mer att Barsebäck skulle konvertera till meth.
   Blir till att ringa Uniper och stoppa nedmonteringen av Barsebäck och sälja in den nya affärsidén.

   Radera
  10. Meth skapar stökiga kunder. Bättre att göra fentanyl som Kina, då har vi en stor exportmarknad i USA också.

   Om ni nånsin varit i Tenderloin San Fran eller Kensington i Philadelphia så vet ni hur sjukt mycket mer obehagliga methpundare är. Att nån står och sover på donken med en kaffe som består mest av socker vid Fridhemsplan kl 0346 stör ju ingen.

   Radera
  11. Bra snack Tim. Du får bli marknadschef.

   Radera
  12. Kan inte jag få bli Cheif Revenue Officer då? Jag hade ju ändå en riktigt dålig idé om skatt på allt och sånt ska väl belönas...?

   Radera
  13. Ingen belöning till dig, alla vet att statens (hasch)kaka är liten.

   Radera
 2. Har någon kollat hur mycket CO2 de släpper ut?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det enda som är Svanen-märkt är väl Björks Cornucopia-konsert i Reykjavík.
   https://pitchfork.com/news/bjork-announces-2022-cornucopia-tour-datesandnbsp/

   Radera
  2. Och på tal om CO2 så får MP 3,0% i Aftonbladet/Demoskops senaste opinionsundersökning så kanske, bara kanske finns det faktiskt en gud!

   Märta säger att bland flera tuffa frågor ska nu MP sätta fokus på att "få bukt med den grova kriminiella brottsligheten", tillåt mig:

   Whohahahahahahahahahaha...

   Radera
  3. MP-s väljarstöd är som elpriset fast tvärtom.
   Ju högre elpriset blir desto argare blir deras kärnväljare som inte har råd att ladda bilen/cykeln.
   På tal om brottslighet så är det inget en MP-väljare ens reflekterar över, allra minst Märta herself från sin skyddade tillvaro i Lunds villakvarter.

   Radera
  4. https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/7dm2AV/aftonbladet-demoskop-lagsta-stodet-for-miljopartiet-pa-16-ar

   Radera
  5. Väntar fortfarande på att hon ska meddelavilken klan hon tillhör.

   Radera
  6. Heta rykten i Rosenbad säger att Märta till sist zoomat in på the MacLeod clan.

   Kurgan är tydligen identifierad som en miljöbov och det ryktas också om att Märta gärna ser Pelle B i kilt framöver...

   Radera
  7. Hur kan ett gravmonument associerat med Yamnayahorisonten vara en miljöbov? Är det växthusgaserna som släptes ut vid begravningsbanketten? Själv tror jag att det antingen Lunds nation eller att hon är med i någon sorts gamingsällskap, kanske sitter hon hela nätterna med League of legends.

   Radera
  8. Victor Kurgan är lurig och som vi alla vet en av de immortals. Kunde Connor bli immortal igen så kan Kurgan men denna gång möter han Märta MacLeod!!!

   Radera
 3. 20 miljarder sägs den illegala droghandeln omsätta i Sverige. 25% moms på det hade varit ett bra tillskott och hade frigjort polisen till viktigare uppgifter.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Momsen är lika stor vad man än köper. Köper man A istället för B ger det inte mer moms.

   Radera
  2. Blev en nolla för mycket innan
   https://www.can.se/pressmeddelande/narkotikahandeln-i-sverige-omsatter-miljarder/

   Moms får inte tas ut på olaglig verksamhet

   Radera
  3. https://www4.skatteverket.se/rattsligvagledning/edition/2017.1/360157.html

   Radera
 4. Är det Gopnikis som styr drogmarknaden månne, om än kanske inte från Moderlandet?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Gopniks spred sitt mode till kriminella i forna Jugoslavien som sedan tog det till Sverige när det föll. Detta har sedan plockats upp av yngre förmågor från andra delar av världen i Sverige. De äldre man såg upp till klädde ju sig så.

   Dock börjar det amerikanska kriminella modet sprida sig lite till Sverige vilket tog förvånansvärt lång tid.

   Radera
 5. Vi har ju våra små fristäder även i Sverige, även om turisterna undviker dem.
  Narkotikan styr över det mesta i världen.

  SvaraRadera
 6. Jag är desperat nog över kriminaliteten och våldet för att önska liberalisering för att skada gängens ekonomi. Men tyvärr är jag ganska ointresserad av droger och inte på långa vägar kunnig nog för att föreslå vilka droger, av vilka kvaliteter och hur de bör säljas för att hålla sig så ohippa som möjligt.

  I min mera liberala ungdom försökte jag bli drogliberal för att vara konsekvent men pallade inte med det. Det verkade helt enkelt så dumt med knark och de högljudda knark är gott&nyttigt drogliberalerna var ett starkt argument mot liberalisering för de var fan inte kloka.

  Nu är jag rädd, arg och desperat över samhällsutvecklingen och letar efter allt som kan funka medan det är mildare än Mussolinis försök att hejda maffian.

  SvaraRadera
 7. Det bästa med Christiana, i alla fall när jag var där var att man kunde köpa färdigrullat. Väldigt smidigt för noviser.

  Det kanske säger mer om mig men jag vågade inte ta några bilder alls baserat på vilka som rörde sig där.

  SvaraRadera
 8. "Grönt" refererar mer till marijuana än hash. Hash är "brunt".

  SvaraRadera
 9. Jag tycker ju att man ska läsa Tom Wainwrights "Narconomics" innan man bestämmer sig för vad man tycker är en rimlig lösning på knarket och kriminaliteten i dess spår.
  Att moralisterna lyckades få eget bruk olagligt har helt klart orsakat betydligt mer elände än det hindrat.

  SvaraRadera
 10. Nu är det ju inte bara i Christiania det röks öppet. Rör du dig tex på Amager eller runt Nörrebro utsätts du dagligen för passiv rökning.

  Så visst inte legalt, men inte samma inställning som här...

  SvaraRadera