Aktuellt

Urbaniseringen avgörande för överdödligheten 2020 - men på olika sätt i Väst- och Östeuropa

Urbaniseringsgraden i EU/EES-länderna visar sig vara avgörande för överdödligheten 2020. Men sambandet är tvärt emot varandra i den forna up...

2021-10-11 12:10

Partiledardebatten: Miljöpartiet och Per Bolund vill inskränka de mänskliga rättigheterna och friheterna för klimatets skull

Under gårdsgens partiledardebatt i SVT - som fokuserade ca 25% av tiden till enfrågepartiet MP:s klimatfråga, trots att partiet bara har drygt 4% av väljarna - medgav partiledaren Per Bolund (MP) att han vill begränsa de mänskliga rättigheterna och friheterna för klimatets skull. Den brunsvartröna miljöfascismen i partiet bekräftas därmed en andra gång på mindre än en vecka,  men nu på allra högsta nivå, efter att över 30 miljöpartister inklusive en riksdagsledamot och oppositionsledaren i Göteborg ville styra statsmedia.

Tillägg: Jag vill be om ursäkt. Fascismens färg är svart, inte brun. Brunt var bara nazisterna som använde. Texten har ändrats, Miljöpartiet är naturligtvis inte nazister.
Per Bolund innan han upptäcker kameran. Bildsekvens nedan.
Miljöpartiet är naturligtvis ansvarig för sina partiföreträdares grönbrunasvarta uttalanden, precis som SD är ansvarig för sina partiföreträdares nazistiska och fascistiska uttalanden, om nu inte partiet omgående utesluter de som gjort dessa uttalanden (igen och igen förvisso).


Igår ägnade så SVT cirka 25% av partiledardebatten åt enfrågepartiet Miljöpartiets klimatfråga, trots att partiet bara hade drygt 4% av väljarstödet i riksdagsvalet 2018 och nu är nere på runt 3%. Utanför miljöpartiet och dess väljare i stockholmsbaserade riksmedia är inte klimatet en stor fråga bland svenskarna. Partiet är också det mest avskydda bland de politiska partierna till och med mer avskydda än SD.

Vad som var särskilt intressant under gårdagens partiledardebatt var att Per Bolund (MP) i debatten medgav att han (och därmed i egenskap av partiledare Miljöpartiet) är villig att begränsa mänskliga rättigheter och medborgarnas friheter för klimatets skull, motsvarande t ex mötes- och reseförbud i linje med vad som gällt under coronapandemin.Det är förstås lite skrämmande att SVT alls tänkte tanken att man kan inskränka fri- och rättigheter för klimatets skull, samt mötesfriheten som är en del av demokratin, och ställde den frågan. Kontexten på frågan var relaterat till ämnet för debatten, dvs klimatet, vilket också syns som rubrik bakom partiledarna när de svarar.
"Skulle ni vara beredda att införa liknande begränsningar [...] för att minska [klimat]utsläppen?" 
Det enda parti vars partiledare räckte upp handen var Miljöpartiets Per Bolund. Inte ens Vänsterpartiet med sin dokumenterat antidemokratiska historia var beredda att begränsa de mänskliga rättigheterna (dit t ex mötesfrihet och rörelsefrihet räknas) och friheterna eller demokratin för klimatets skull.

Tyvärr diskuterades inte detta ytterligare och Miljöpartiet slapp konfronteras för sin brunsvartröna miljöfascism och antidemokrati.

Tidigare har också EU-parlamentarikern Pär Holmgren (MP) sagt att han vill införa global diktatur för klimatets skull. Därmed finns minst tre fall av miljöfascism från de brunsvartgröna och det går från en anekdot till en spaning.

Som den italienska författaren Umberto Eco - en av världens kanske främsta experter på fascism - påtalat, så kommer inte fascismen återvända med bruna svarta uniformer, armbindlar med hakkors och förintelseläger, utan i andra skepnader, särskilt initialt tills man gripit makten. Fascismen kommer alltid till en början med ett leende, i alla fall framför kameran. Vilket verkar inkludera de brunsvartgröna.

Tyvärr finns ingen realistisk möjlighet att bli av med SD, men vi kan åtminstone se till att det bara finns ett parti med fascistiska tendenser i riksdagen, genom att bli av med MP i september 2022.

Dessvärre kommer många av Miljöpartiets väljare att hålla med. Som alltid är de egna hjärtefrågorna alltid värda att köra över både demokrati och mänskliga rättigheter för. Frågan blir då vad det är för vits med ett samhälle som löst klimatfrågan, men där man inte bara lever i politiskt påtvingad misär, utan också blivit av med demokratin och de mänskliga rättigheterna? Samma sak gäller även andra frågor - vad är det för vits att leva i ett samhälle utan brottslighet, om man för att nå dit gett upp demokrati och mänskliga rättigheter? Den som är beredd att ge upp sin frihet för sin trygghet kommer förlora båda.

Per Bolund upptäcker kameran, kör Pan Am, och når nästan Duchenne men bara i ögonvrårna. En bättre strategi är att alltid se sur ut, så fejkar man åtminstone aldrig.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

77 kommentarer:

 1. Frågan är om de ens är gröna? Tycker hela miljöpartiet har en nyans av brunt kolstoft över sig.
  Debatten förvånade mig ändå lite. Hade förväntat mig större utspel (dumheter) av Bolund nu när han ska försöka locka till sig nya väljare (idioter).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Grönt blir brunt när det vissnar. Naturens ordning.

   Radera
  2. Låt oss hoppas att det följer den regeln och framförallt att MP inte är perenna.

   Radera
 2. En stor skillnad mellan de grönbruna och de blåbruna är att de förstnämnda uppskattas stort inom massmedia inklusive SVT/SR samt stora delar av Kultursverige medan sistnämnda är djupt avskytt i samma kretsar.

  SvaraRadera
 3. Ett tungt ansvar vilar på S som släppt fram dessa fruktansvärda extremister.Stora delar av S, och dess väljare, tycker Mp är ett vedervärdigt parti. Men S valde makten framför Sveriges bästa. Gaggige Löfven som bland mycket annat också totalt saknar retorisk förmåga kan inte heller tona ner Mp. Som nästan verkar fått regeringsmakten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. I grenen framsläppande av MP har Löfvén haft god konkurrens från M faktiskt.

   Radera
 4. Sinclair Lewis skrev väl/sa en gång i tiden “When Fascism comes to America, it will be wrapped in the flag and carrying a cross.” så tanken är ju inte ny att fascismen inte bara behöver vara bruna/svarta uniformer och militärmarscher.

  SvaraRadera
 5. Ju mer MP förlorar i opinionen, ju stolligare initiativ dyker upp. 3% potentiella väljare blir 2.7% osv. samtidigt som desperationen växer i MP-ledningen. Så de värper fram än mer världsfrånvända initiativ och resan neråt fortsätter.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Resan neråt kan möjligen stoppas - tyvärr - om vi får en extremt mild vinter, med hanterbara elpriser, som inte väcker folkets vrede. Samtidigt kan partiet då hävda att den milda vintern beror på klimatförändringar.

   Radera
  2. Vi får av hela våra hjärtan, verkligen hoppas på en kall vinter. Och därefter en sval sommar. Så det inte blir en ny, sommaren 2018 effekt i valet!

   Radera
 6. Det man med säkerhet kan fastställa är att MP inte har någonting med miljön att göra, frågan är hur MP kommer undan följdfrågor om att de vill inskränka människor, jag hajade till över att han räckte upp handen, men slapp ta inskränkningen för enskilda i en konsekvensdiskussion-är debattledarna så inkompetenta?. Partiet beter sig mer som proletariatets diktatur, dvs de är mer kommunister än vad de synas av Public service för.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var en debatt i SvT, man får förutsätta att programledarna är inkompetenta. Det var ju bara någon vecka sedan en SvT journalist hyllades för att han för första gången någonsin utförde sitt jobb när han intervjuade Mogge och faktiskt ställde några intelligenta följdfrågor.

   Radera
 7. Sista meningen är ett citat av Benjamin Franklin. Mannen som skrev den amerikanska konstitutionen. Han hade då genomlevt betydligt mer än vi i dagens trygghetsknarkande samhälle

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är en lätt omskrivning av Benjamin Franklins citat, ja.

   Radera
  2. Franklin var väl en av fem författare i Committee of Five om man skall vara petig. Har läst John Adams biografi och där kan man lätt ledas till att tro att det var han som skrev. Wikipedia säger Jefferson som huvudförfattare eftersom han skrev det första utkastet.

   Radera
 8. Brungrön är ett uttryck som jag kommer börja använda från och med nu. Tack!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tycker Det gröna möglet passar lika bra.

   Radera
  2. Bajsgrön? Inte helt okänd nyans bland småbarnsföräldrar.

   Radera
 9. Att få slippa höra Löfven uttala ”Kristersson” och ”Åkesson” på ett sätt som får mina tankar att gå till en särdeles ond trollformel av Voldemort kan inte komma snart nog.
  Lööfs ”kroka arm med (valfri Mörkrets Furste)” kommer vi tyvärr nog få leva ett tag till med, men hon klarade sig ganska bra att inte tjata om det i gårdagens debatt.

  SvaraRadera
 10. Thomas Gür, reder ut de Orwellska nyordens tillkomst·

  Om Bolund och blåbrunt

  När Miljöpartiets språkrör Per Bolund försvarade sin beteckning av oppositionen som ”blåbrun” hänvisade han till hur Svenska språkrådet hade definierat termen. (Vänstra bilden)
  https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/k6maPa/akesson-om-nazistbraket-rent-utsagt-forbannad

  Mycket riktigt så återfanns bland nyorden som Språkrådet ger ut, begreppet blåbrun med första gången för år 2014 (sannolikt publicerad 2015). Språkrådet är en underavdelning till Institutet för språk och folkminnen. (Mittenbilden)
  https://www.isof.se/download/18.5d2bf5ad1791d0816f4c267/1620582672119/Nyordslistan%202014.pdf

  Men man skall inte missledas av att det heter ”Institut” – Isof, som förkortningen lyder, är inte ett akademiskt institut vid något universitet eller lärosäte, utan en statlig myndighet, som sorterar under Kulturdepartementet. (Högra bilden).
  https://www.isof.se/vart-uppdrag/isofs-regeringsuppdrag

  Definitionen av ”blåbrun” är alltså fastställd av en statlig myndighet under Kulturdepartement, och dessutom under regeringen Löfvens maktinnehav och från den tiden Miljöpartiet hade tillsatt dess statsråd (då Alice Bah Kuhnke).

  Men det är mer betecknande än så.

  Varifrån kommer då definitionen på ”blåbrun”, så som Per Bolund vill använda den – alltså att "det är när högerpartier öppnar upp för främlingsfientliga partier”?

  Jo, från en tidningsartikel, som framgår, i Värmlands Folkblad (Socialdemokratisk) den 14 oktober, och då inte vilken tidningsartikel som helst utan i en ledartext som har författats av den socialdemokratiska ledarskribenten Jonas Bergström, numera politisk redaktör på Tidningen Ångermanland.

  Hans artikel i Värmlands Folkblad går inte att få upp på nätet, men eftersom den var en cirkulärledare återfinns den på Hela Gotland från samma datum. (”Blåbruna allianser runt om i landet”)
  https://helagotland.se/10257991

  "Sedan valet 2013 styrs Norge av en blåbrun regering med Höyre och Frp med stöd av Venstre och Kristeligt Folkeparti i parlamentet. Regeringen för en hårdför politik som kränker mänskliga rättigheter och attackerar aborträtten, samtidigt som skatter sänks för de rikaste. I den svenska högern var reaktionerna på det blåbruna regeringssamarbetet blandade."

  Så, för att konkludera.

  När Per Bolund förnekar att han antyder att Jimmie Åkesson är nazist, när han säger blåbrun, med att hävda att definitionen av ”brun” i ordet ”blåbrun” inte handlar om nazism, utan är etablerat av Språkrådet, hänvisar han alltså till vad en svensk myndighet som lyder under hans regering och det Kulturdepartement som hans parti besitter, har fastställt genom hänvisning till en socialdemokratisk ledarskribent.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Per Bolund vet självklart att han snackar skit. Brun kan bara syfta på fascism eller nazism, och det är just därför som han använder det. För att insinuera att den konservativa oppositionen skulle vara fascistisk/nazistisk/antidemokratisk. Blir helt löjligt när han sen försöker hävda att det inte har med det att göra, när det är alldeles uppenbart att det är just därför han använder uttrycket.

   Radera
  2. Framförallt när man kallar nationalsocialister för höger är man rätt ute och snurrar.

   Radera
  3. Absolut inte. Nazism är en högerextrem ideologi, Hitler var stor privatiseringsivrare t ex. V g sprid inte antidemokratiska myter.

   Radera
  4. DDR betydde Tyska Demokratiska Republiken, så de måste varit en demokrati. Och Sverigedemokraterna är demokrater.

   Radera
  5. Hoppas ni inte äter sjömansbiff, det torde ju vara brott mot griftefriden.

   Radera
  6. Jag kan rekommendera historia.nu-poddens avsnitt "Det var i München Hitler blev nazist" från en månad sen. Hitler personligen landade inte direkt och självklart hos nazisterna, han var rätt bekväm med kommunisterna också under en period.

   Radera
  7. Bra tänkt! Och Jimmie gick med i ett nazistiskt parti med bokbål, hakkors och brunskjortor 1196, alltså måste han vara nazist?

   Radera
  8. Alla länder och partier som har ordet ”demokrat” i sig skall man vara skeptisk till.

   Radera
  9. Åkesson är SDs motsvarighet till CH Hermansson: gick med i ett vedervärdigt antidemokratiskt parti som sökte ta makten med våld, och gjorde om det till något nödtorftigt anständigt. Jimmie kommer säkert att sluta sina dagar som mysfarbror i TV-soffan han också.

   Radera
  10. Finns många mys-tanter och -farbröder från det glada 60-talet som blivit rumsrena. Jimmie kommer nog ha en Meccano-kanal på youtube när hans riksdagskarriär är över.

   Radera
  11. Att hänvisa till Misesinstitutet innebär bristande kvalitet och för övrigt att även slänga in hela textblaffor bryter mot kommentarsreglerna, så där åkte den vitlistningen.

   Radera
  12. Mises arbetade för tredjeklassdiktatorn Dollfuss som bl a lyckades störta ner Österrike i ett kortvarigt inbördeskrig. Dollfuss var för kass för att nazisterna skulle tycka han var användbar, så de mördade honom så småningom. Mises tyckte också att fascism var ett nödvändigt ont för att undvika vänstern. Verkar inte som en helt rimlig källa.

   Radera
  13. Marginalanmärkning: Ovanstående citerat från en skrivövning av Mises publicerad 1951 är rätt upp och ned och i stort sett ordagrant kopierat från Rudolf Hilferdings analys och kritik av sovjetekonomin publicerad 1940.
   p.s. Hilferding var socialdemokrat och en av sin tids mest framstående marxistiska teoretiker/ekonomer.

   Radera
  14. Hitlers 25-punktsprogramtorde väl fira 100 år snart; han sket blankt i det men kul att det fortfarande lurar en libertardianer att Hitler var nån slags sosse. Ett bevis så gott som något på att de är verkighetsfrånvända teoretiker. Programmet genomförde aldrig och Hitler vägrade diskutera det efter att han tagit makten...

   Radera
  15. Höger och vänster kommer från att de fransmän i Assemblée nationale som stödde konstitutionen flyttade sig till höger i salen för att undkomma revolutionärernas glåpord, gap och skrik.

   Bra definition tycker jag.

   Radera
 11. Med andra ord är det redan som jag tidigare befarat... https://cornucopia.cornubot.se/2021/07/det-finns-ingen-gron-tillvaxt-eller.html?showComment=1626688642524&m=1#c6635819595547179639

  Man får väl hoppas att inte hela 3% sympatiserar utan att detta utspel visar sig i kommande opinionsundersökningar.

  SvaraRadera
 12. Plus i kanten till Bolund för visat kurage på den frågan!
  Det rör alltså inte ett inskränkande av de Mänskliga Fri och Rättigheter som dessa framgår av den FN-deklaration som Sverige sedan länge ratificerat utan om, som klart uttalades i programledarnas fråga, exempelvis flygresor och bilkörning.
  MP´s förhållning till FN-stadgan framgår klart och tydligt i deras partiprogram där de uttryckligen ansluter till denna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, vi har ju t ex inskränkt den personliga friheten tidigare genom att förbjuda freoner. Vilken katastrof!

   Radera
  2. Är frihet från auktoriteter du tänker på?
   Eller frihet från ansvar?

   Jag är säker på att fri rörlighet är en mänsklig rättighet.
   Däremot är det ingen rättighet att vara fri från fysiska hinder.

   Radera
  3. Att släppa ut freoner ingår inte i de mänskliga rättigheterna. Däremot ingår mötesfrihet och fri rörlighet (inom landet iaf).

   Radera
  4. Ja, nu gällde det ju bilåkning och flyg som jag förstår det. Att inte tillhandahålla obegränsat med den varan är knappast en formell inskränkning i de mänskliga rättigheterna heller. Vi kritiserar t ex inte Afghanistan för att de har för få bilar.

   Radera
  5. Det kan vara nog så begränsande att inte kunna resa. Alla slutdestinationer är inte till solen.

   Radera
  6. @Ben,
   Nu var det väl snarare auktoriteters rätt att begränsa inte skyldighet att tillhandahålla som vi diskuterar.

   Radera
  7. Utsläppskrav reglerar redan idag vilka bilar du får köpa inom EU.

   Radera
 13. Sammanfattniingsvis så är det ju så att flyttar du till Södermalm så blir din röst på något sätt värt två eller tre. Synd bara att de inte har någon natur att prata om eller några större möjligheter för djurhållning så jag kommer att behålla min enda röst istället för att flytta dit. Jag hoppas på elkrisen, när inte skäggen kan posta på instagram pga urladdad mobil blir ju deras röster 3 gånger och då kanske det inte blir på MP.

  SvaraRadera
 14. Ett sätt att bli av med SD kanske kan vara att föra en politik som är något sånär förankrad i verkligheten. Men vad vet jag?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Helt orealistiskt. Vi har att göra med svenska politiker, de har samtliga dålig koll på verkligheten.

   Radera
 15. Nu är ju inte Bolund här och kan skrika "Vem kallar du för nazist ey bror du fattar jag kommer flippa" som Åkesson.

  Annars tyckte jag Kristerssons vinstresonemang var fantastiskt: helt oundgängligt för att motivera välfärds-iglarna, men ändå försvinnande små summor. Schrödingers vinstuttag.

  SvaraRadera
 16. Näste Trump att hävda valfusk nästa år?

  SvaraRadera
 17. Totalitära är likartade i både tid och rum. Det som skiljer dem åt är deras ursäkter. Miljörörelsen har inpräntat i folket att utan MPs politik så går jorden under. Dumheter så klart men visar samtìdigt slugt av strategiska skäl. Därför är det ett demokratiskt ansvar att göra sitt och rösta ut MP ur riksdagen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nä, ingen har inpräntat att "jorden går under".

   Radera
  2. Förutom då förstås vihartioårpåossattvändatrenden som klimativrarna har sagt sedan typ 1973.
   Eller åtminstone Marice Strong har sagt så.
   Marie Strong hade ett ganska intressant CV för övrigt.

   En stark karriär inom oljeindustrin paralellt med sitt klimategagemang.

   Radera
  3. Tio år "innan jorden går under"? Nja.

   Radera
  4. Al Goore och An Inconvinient Truth.
   Det är en film som inte har åldrats med värdighet.

   Nåja Al Goore skrattade hela vägen till banken sen.
   Så någon glädje gav den kanske ändå?

   Radera
  5. Tja, 3 m högre havsnivå, starkare stormar, torka och värmeböljor som Al Gore visade är verkligen inte detsamma som "Jordens undergång".

   Radera
  6. Det skulle visst bli Maldivernas undergåkg, men tycks inte ha ha hänt ännu. Men också hotet om massvält, artutrotning, med mycket mera.

   Radera
 18. Jag tänker förresten säga så här: det är inte alls säkert att det är Billund som räcker upp handen där. Det kan vara han, det behöver inte vara han.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Upplösningen är i HD på SVT Play om du tycker att bilden är otydlig.

   Radera
  2. Starka indicier, men det går ändå inte att fastslå att det verkligen är han som är kontot "Afghan"... Eller jag menar räcker upp handen.

   Radera
  3. Nä, du har rätt. Han har ju inte ens postat en selfie på när han räcker upp handen.

   Radera
  4. Om det börjar blåsa så kan han väl alltid köra en Moderat ”Det är inte jag på videon” som 2002.

   Radera
  5. Om det blåser är det lugnt. Då snurrar ju vindkraften.

   Radera
 19. Att hänvisa till Lars Bern och Swebbtv är ett bra sätt att bli borttagen från vitlistan. Om ni inte fattade det innan.

  SvaraRadera
 20. Att flina upp sig och le som en byfåne hela tiden ger inget bra intryck. Opålitligt och manipulativt av Bylund.

  SvaraRadera
 21. Kommer naturligtvis inte sluta i tårar....

  SvaraRadera
 22. Antivindfaschister i Norge är minst lika galna.
  Nu har norska hd bestämt att installerade vindkraftparker I renbetesmark är olagliga.
  I konsekvensens namn bör därför också vägar, järnväg, kraftledningar och flygplatser förbjudas och rivas.

  SvaraRadera
 23. Men det handlar ju inte om en begränsning av rörelsefriheten. Bara en begränsning av de mest klimatskadliga transportslagen.

  Det blir ofta så här. Kritik av privatbilism uppfattas som att domedagen är kommen.

  SvaraRadera
 24. Jag är omgiven av gator med motortrafikförbud, bussfiler, gångbanor, terräng, m.m. Jag hörde något om att man inte fick flyga drönare över flygplatsen också! Vad kan jag göra åt den utbredande facismen?

  SvaraRadera
 25. Tar man bort den fria rörligheten om man tillåter folk att röra sig fritt men nekar vissa typer av färdmedel? Gå, cykla, rida, åka buss och åka tåg från A till B är väl lika fritt som att flyga från A till B?

  Kommer vi att komma till rätta med de miljöproblem som är på väg att växa oss över huvudet utan att införa begränsningar i _hur_ man får lov att göra en del saker?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja absolut men piska och morot bör användas inte förbud eller tvång.

   Radera
 26. Lars, har du blivit galen? Sitta och hetsa Incel-män att hata MP känns som en väldigt tråkig utveckling, jag trodde du var klok. Undrar hur länge till jag kan följa denna blogg ...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Härskarteknik och argumentationsfel fungerar inte på mig. Du provar med guilt by association, men dessutom med en grupp som inte finns på bloggen. Jag har trots allt enkätsvar som visar att de allra flesta på bloggen har en sexpartner och/eller har barn (vilket implicerar att man har haft en partner tidigare).

   Däremot kan det du skriver handla om projicering, dvs du tror att övriga läsare här är som dig.

   Radera
  2. Däremot blir det ju lite tjatigt med MP-bashing, men jag är ju som sig bör alltid emot regeringen - jag bashade Borg-Reinfeldt fram till de blev bortröstade. Nu har MP presenterat nya grejer igår, så jag behöver blogga om dem idag också.

   Radera
  3. Att konsekvent vara emot regeringen är en hållning så god som något. Tycker dock att bloggen går till överdrift när det gäller att övertolka "utspel" (t ex dåligt skrivna motioner, handuppräckning) som fascism. Du faller tyvärr in alltför väl i incel-kören/grabbkören/SD-svansen rent retoriskt när du uttrycker närmast hat mot MP. Jag tycker det är tråkigt men du får förstås skriva vad du vill - har uppskattat mycket genom åren men tyvärr alltmer sällan.

   Radera
 27. Deprimerande att SVT bara vill ägna 25% av tiden åt klimatfrågan när man på revers köpt hela SVT för 8 miljarder årligen. Dags att höja bistånden till SVT:s ledningsgrupp.

  SvaraRadera