Aktuellt

Havsbaserad vindkraft olönsam - får 236 öre per kWh i subvention i blåsiga Storbritannien - dubbelt mot kärnkraftens garantier i landet

Ny havsbaserad vindkraft, av den typ som antikärnkraftslobbyn nu vill använda som halmstrå för att slippa rädda Sveriges energiförsörjning g...

2021-10-10 20:13

Ökningar i omsättning för de lokala matbutikerna under pandemin - sämst för mataffärer i köpcentrum

Efter att Bolagsverket äntligen lyckats få ut boksluten från 2020 för de flesta företag framgår det att omsättningsökningarna i livsmedelsbutikerna varierar stort och ibland kan avfärdas som inflation. Avgörande är antagligen tillgången till större butiker i närheten och även om butiken ligger i ett köpcentrum. Ett stickprov från Göteborgsområdet nedan.
Researchfoto till Drönarhjärta från Gotland 
Inflationen enligt KPI var 0.5% under 2020. För gruppen livsmedel och alkoholfria drycker var prisökningarna 1.0%. Allt annat lika borde alltså en livsmedelsbutik ökat sin försäljning (omsättning) med en procent under 2020. Till det kommer eventuell ökad befolkning på orten i takt med nybyggnation och inflyttning av barnfamiljer till bostäder som tidigare ett äldre par eller en ensamstående äldre bodde i. Antar man att befolkningen ökat med åtminstone en procent på pendlingsorter med villor så borde alltså livsmedelsförsäljningen förenklat ökat med två procent.

Tittar man runt på hur mycket omsättningen ökat på pendlingsorter runt Göteborg så varierar omsättningsökningarna. Ett stickprov av mindre butiker nära kunderna, främst ICA då de ägs av privatpersoner som är franchisetagare och därmed särredovisar sina resultat. Butiksbolagen heter sällan samma som butikens namn så det krävs lite grävande för att få fram rätt bolagsnamn. 

ICA har generellt namngivningen Nära-Supermarket-Kvantum-Maxi, minst till störst.

Först några med blygsamma uppgångar:

ICA Supermarket Vallda +1.9%
ICA Supermarket Floda  +2.1% 
ICA Nära Hindås +2.6%
ICA Nära Rorsman (Rönnäng) +3.5%
Hemköp Onsala +4.1%

Det finns förstås de som fått en väsentlig uppgång också:

ICA Nära Horred +6.2%
ICA Supermarket Varekilsboden +9.7%
ICA Nära Hyssna +11.3%
ICA Nära Mölnlycke +13.0%
ICA Supermarket Almö (Tjörnbron) +18.3%

Mellanstora butiker i ett urval:

ICA Kvantum Kungsbacka -6.6%
ICA Kvantum Landvetter +4.5%
ICA Focus +5.8%
ICA Mat i Mark +6.1%
ICA Kvantum Västra Frölunda +7.4%
ICA Kvantum Lerum +10.2%

Tittar man på några av de riktigt stora butikerna får man följande siffror:

ICA Maxi Partille +0.9%
ICA Maxi Uddevalla +3.6%
ICA Maxi Torslanda +9.6%
ICA Maxi Mölndalsvägen +10.0%
ICA Maxi Kungsbacka +16.0%

I fetstil ovan ser man utfallet för två matbutiker som ligger i köpcentrum, och dessa har alltså inte gått något vidare. Andra ubitker som haft relativt sett låg påverkan kan bero på att de boende i upptagningsområdet redan handlade i butiken.

Andra faktorer som spelar in är förstås också huruvida boende i området hade höga inslag av tjänstemän i de sektorer som kunde jobba på distans. T ex hade Landvetter blygsamma om än positiva uppgångar, men är mer arbetarklass än stora vinnare t ex Mölnlycke, Torslanda, Kungsbacka eller Lerum. Almö sticker ut rejält, vilket kan bero på att många drog till sommarstugan (på Tjörn) i det fallet istället för att häcka hemma i stan. I Kungsbacka är ICA Maxi en stor vinnare, endast överträffad av Supermarket Almö, medan ICA Kvantum med sitt läge i Kungsmässans köpcentrum i själva verket backade ordentligt.

Utfallen är i alla fall långt ifrån självklara. Livsmedelsdetaljhandeln som helhet ökade förstås på bekostnad av restauranger och tillhörande partihandel, när folk stannade hemma. Men alla butiker var inte vinnare och man behöver antagligen titta i detalj på varför vissa gick framåt och andra inte.

Det kan förstås tids nog bli intressant att se om omsättningsförändringarna lett till permanenta beteendeförändringar eller om tids nog 2022 innebär en återställning. 2021 är fortfarande för mixat med restriktioner för att kunna säga något när de siffrorna kommer, är min bedömning. Så kanske blir det en uppföljning år 2023 när boksluten för 2022 är inne.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

23 kommentarer:

 1. ännu intressantare blir det nog om man ser på konsums omsättning då de oftast är placerade vägg i vägg med systembolaget som en kompistjänst av vännerna i socialdemokraterna

  SvaraRadera
  Svar
  1. Är inte Domus en döende kedja generellt?

   Radera
  2. Kompis tjänster att vi bra på har i Göteborg men det där är inget jag känner igen, kommer på två bolag som ligger nära någon Coop Backaplan och Avenyn inte vägg i vägg man där att nog Coop närmsta. Annars är nog ICA vanligaste livsmedel närmst bolaget. Angered, Eriksberg, Frölunda, Nordstan (Hemköp där iofs) det är nog de jag kan nämna närmast livs till bolag.

   Radera
  3. Sisjön ligger vägg i vägg med Coop. Det gör faktiskt Eriksberg också så där hade du fel. Ur kundsynvinkel är det inte fel att ha livsmedel av vanligt slag nära de monopoliserade dito, även om det nog strider lite mot hela idén bakom monopolet.

   Radera
 2. Vadå ”äntligen fått ut”. Ett aktiebolag har enligt ABL 7 alt 8 månader på dig att få in ÅR till Bolagsverket. 2 augusti var deadline för bokföringsår som slutade 31 december Bolagsverket tar sedan minst en månad på sig att registrera handlingen. Har själv varit med om att fått vänta tre månader innan registrering efter inskick vilket föranledde frågor angående momsen från SKV. Den ena hand en vet inte vad den andra gör…

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tagit mycket längre i år än normalt. Även varit artikel om att BV legat efter vilket sabbar kreditupplysningar.

   Radera
  2. Ligger väl i BV:s strävan att ”go digital”. Digitalt inlämnade ÅR hanteras på en vecka men annars tar det 97 dagar ser jag på deras statussida. Antar att en ICA-handlare har någon formen av koncernupplägg och inte ett vanligt AB så då tar det 97 dagar ändå i skrivande stund. https://bolagsverket.se/om/oss/verksamhet/service/handlaggningstider

   Radera
  3. ICA-handlarna ingår inte i koncern, de är franchisetagare.

   Radera
  4. Öht verkar Bolagsverkets verksamhet kollapsat. Tog bara någon dag att regga aktiebolag när jag gjorde det.

   Radera
  5. Jo, men om ICA-handlaren har ett holdingbolag med verksamheten i separat bolag så är det ju en ”koncern”?

   Radera
  6. Du tänker så. Brydde mig inte om att kolla upp hur vanligt det är.

   Annars är det fascinerande hur dålig lönsamhet särskilt de små butikerna har år efter år. Anledningen till det är att franchisetagaren som medlem i en ekonomisk förening får kickback på inköpen från ICA centralt, och det hamnar som privat kapitalinkomst, samt att många av dem äger fastigheten som butiken ligger i privat eller separat i ett icke-koncernbolag, och tar ut vinsten genom hyra.

   Lönsamheten på små butiker känns iaf artificiell då den ligger på några få procent år efter år, oavsett omsättning, och återspeglar inte faktisk lönsamhet för ägaren.

   Radera
  7. Har inget att backa upp min teori, men att inte skilja på kapitalet och verksamheten känns dumt på många sätt.
   Anekdotiskt baserat på ICA-butikerna i närheten så verkar det vara slitigt att vara ICA-handlare. De små butikerna verkar kämpa med lönsamheten och de stora verkar ha utmaningar vad det gäller personalomsättning.
   ICA-butiken ett viktig nav i de flesta samhällena runt om oss utanför Södermalm - Post, Apotekombud, Bankomat etc. Den dag de stänger blir det trist.

   Radera
  8. Absolut, handlar numera väldigt mycket mer i vår lokala Tempobutik i byn, som för övrigt ökade med fina 6.9%. Rörelseresultatet påverkades dock inte nämnvärt, från 1.05% i vinstmarginal till 1.74%. Vinsten bör dock för mataffärer sättas i relation till eget kapital och har avkastningen gått från 12.85% till 18.89%. Varulagret snurrar ju som bekant runt på några veckor, typ, och är den egna insatsen.

   Radera
  9. Nä, en egen matbutik är vad som avgör om en by är levande eller ej.

   Radera
 3. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 4. I Kungsbacka tror jag att Kvantum tappat pga en riktigt långvarig och usel renovering (upplevt trängre och sämre struktur på var man placerat varorna) Maxi som det också ligger vid shoppingcenter (dock ej galleria) verkar av siffrorna att döma tagit över kunderna

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, jag har i princip slutat handla där sedan renoveringen, som dock väl var innan pandemin. Hittar inte i butiken längre.

   Radera
  2. Som någon sade: Man vet att man börjar bli gammal när man inte längre kan handla på autopilot i den vanliga livsmedelsbutiken pga ombyggnad. :-)

   Hände iofs mig också lokalt för bara några veckor sedan - är fortfarande upprörd!

   Radera
  3. Jag känner mig kränkt. Och hånad.

   Radera
  4. Om jag tittar på mig själv så hatar jag ombyggnader i butikerna som jag normalt besöker. En ombyggnad på ICA som blev supersnygg men där jag ej hittar gör att jag nu handlar på Willys där jag hittar, man vill ju liksom bara hitta tacokryddan och sen ut så fort som möjligt. Ne kommer nog ta ett par tre år för lokala ICA maxi innan min personliga omsättning där är lika stor som innan ombyggnaden

   Radera
  5. Mataffär är ju inget upplevelsecentrum. Fast för pansionärer verkar Konsum vara ett upplevelsecentrum, även underpandemin innan vaccination så Konsum kan med tillförsikt bygga om.

   Radera