Aktuellt

Gästinlägg: Hej då, Vindkraftskyrkan

Nedanstående är ett gästinlägg signerat den återkommande gästskribenten Blankröstaren. Bloggen vill passa på att påminna om att man måste gå...

2021-10-09 13:37

Nya elprisrekord väntas - "Fem kronor per kWh ingen omöjlighet"

"Jag väntar mig nya rekord. Blir det en vargavinter kan det i princip gå hur högt som helst och 3, 4 eller 5 kronor per kilowattimme är ingen omöjlighet under enstaka dagar" - Christian Holtz, elmarknadsanalytiker på Merlin & Metis till SvD

I en artikel hos SvD uppger en elmarknadsanalytiker att han väntar sig nya prisrekord för elen längre fram i vinter, särskilt i elhandelsområdet SE4 Södra Sverige, dvs Skåne, Blekinge och södra Smålan och södra Halland. Priset kan oskattat bli fem kronor menar analytikern.

Det här blir dyrt

Fem kronor skulle innebära cirka 7:- SEK per kWh skattat, nätat och momsat. Vi pratar här om genomsnittliga dygnspriset och inte bara enstaka timmar. Skulle sådana priser hålla i sig i flera veckor kan en villa som förbrukar 2 500 kWh i månaden vintertid alltså få en räkning på 17 500:- SEK på en månad om det blir så extremt.

Samtidigt kommer Norge öppna sin exportlina till Storbritannien, där elpriset varit uppe i oskattade 10:- SEK per kWh, om mitt minne inte sviker mig upp till 20:- 30:- SEK per kWh.

Elpriserna i SE4 är nu i princip samma som i exempelvis Tyskland och Nederländerna, möjligen cirka 10% lägre och vintern har inte börjat än. Nya rekord väntas alltså.

Antagligen kommer även priserna i SE3 Stockholm - Göteborg dra iväg, om än inte lika mycket som i SE4 och inte lika ofta.

Det finns förstås fortfarande sätt att säkra sig mot detta, dvs att låsa elpriset, men om ni gör det använd en större aktör. Annars kan det finnas risk för konkurs hos elhandelsbolaget om detta inte säkrat elpriserna korrekt och då kan du som kund slängas ut och få betala det rörliga priset hos en ny leverantör. Ingen leverantör kan sälja låsta elpriser retroaktivt.

Generellt är det bäst att låsa elpriset på våren, så att låsa priset i sex månader kan vara ett alternativ, men sexmånaderspriserna i SE4 ligger nu runt 150 öre, vilket väl är ett möjligt facit på hur rörligt elpris blir i vinter i snitt i Skåne. Oskattat, onätat och omomsat. 150 öre blir cirka 250 öre när moms, rörligt elnät och energiskatt läggs på.

Källor inom länkskattens bidragsmedia

SvD www.svd.se/elpriset-kan-ga-hur-hogt-som-helst-i-vinter

Nedanstående är en annons från bloggens samarbetspartner Compricer.

Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

75 kommentarer:

 1. Jag har visst bundet på 67 öre inkl moms hos Fortum fram till 31 juli 2022.. ibland lyckas man

  SvaraRadera
  Svar
  1. Är väl iofs vad man kan binda för nu också.

   Radera
  2. Prissättning är komplext men varför kan man binda på 3 månader för 92 öre om marknaden tror på 5 kr? Borde inte terminerna eller vad det nu är direkt stiga till 5 kr?

   Radera
  3. Skilj på vad marknaden tror (=terminspriserna du kan binda till) och vad en analytiker tror är möjligt under vissa omständigheter och tillfälligt.

   Radera
  4. Det talas om 5 kr enstaka dagar. Ändå lite märkligt, men kanske räknar de med ännu högre priser om tre månader då du ska binda om?

   Radera
  5. Är man stjärnanalytiker i SVD så är man. Snubben har säker tjänat multum på elbörsen när han köpte call på under 20 öre. Låt mig vara lite mer domedagsprofet (och det gillar ni ju). Så länge elpriset är under priset för bitcoin (nästan en halv miljon SEK) får vi vara nöjda.

   Radera
  6. Men när knäcker elpriset priset på BTC, och när blir det förbud mot allehanda kryptomining pga elbrist?

   Radera
  7. Eller jag menar nog energibrist.

   Radera
 2. Jag band just över vintern. Se3. Priset 107 öre. Priset för september var 94 öre tror jag. Känns inte som om det kommer att gå ner över vintern.

  SvaraRadera
 3. Se det från den ljusa sidan. I Libanon har de ingen ström alls.

  www.aftonbladet.se/nyheter/a/XqdGgB/hela-libanon-stromlost-efter-branslekris

  SvaraRadera
  Svar
  1. Aftonbladet ledare i morgon: Regeringen måste höja biståndet till Libanon...

   Radera
  2. Så bra. Ingen ström ingen räkning. MP jublar

   Radera
 4. En månad lång period verkar osannolikt och kräver förmodligen ett vulkanutbrott eller nedslag av asteroid. Fast sådant har hänt förr. Vulkaner har vi inte lärt oss behärska men en asteroid ska vi nog kunna styra undan.

  Det troliga är korta perioder med extra högt pris avlöst av bara högt pris i vinter beroende på gasbristen. Fast under en värmebölja till sommaren kan priset också bli högt.

  När ny kapacitet på det åldrade nätet från norr eller mer havsbaserad vind byggts kommer priset bli mer normalt. Förmodar att det blir mer fart på snabb ny kraft och nät med kommande riksdagsbeslut i stort sett oberoende av valresultat. Först från 2024 börjar den nordliga industrialiseringen kräva kraftigt mer el.

  I det korta perspektivet kommer mer moderna värmepumpar installeras i Norden. Vi som också kan elda ved bör nog göra det så länge det är tillåtet.

  Elfordon står för en obetydlig del av elanvändningen ens vid 100% avskaffade fossilfordon.

  Vänliga hälsningar

  Nanotec

  SvaraRadera
  Svar
  1. There are two types of asteroids - those (mostly known) already circling within our gravity well (solar system) - and those unknown coming from the opposite direction of where the sun is heading. If one of the latter sneaks in close under the corona we'll only get days warning (at best) before it's game over.

   https://youtu.be/0jHsq36_NTU

   Radera
  2. Om vi nu är tvugna att exportera upp till 70% av vår egen produktion har jag svårt att se hur priserna skulle gå ned även om vi sätter en propeller på hela Sverige.

   Radera
  3. JH utanför land dvs 90 havsparker motsvarande 500 TWh fanns det ansökningar om i augusti varav de flesta kommit in under Skns semester. Vi använder idag 140 TWh.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
  4. Men faktum kvartstår. Behövs elen utomlands, tvingas vi sälja. Dessutom antagligen till låga priser. Jag har inget emot vindkraft, men att förlita sig på den förstår jag mig inte på. Att använda vädret som garant för strömförsörjningen kanske inte är det smartaste.

   Radera
  5. JH vindkraft är aldrig ensamt, men just nu den lönsammaste elproduktionen att bygga i Sverige på land och snart ännu lönsammare till havs.

   LKAB planerar tillverka 1,2 miljoner ton vätgas med 55 TWh el vilket är två gånger Danmarks hela elbehov. De ska ha lager för 14 dagar så de kan balansera mycket av nordens el. Betyder att de producerar väte när elen är billig. Och LKAB är bara ett om än största producenten hittills.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
  6. Vind och solkraft kan man inte förlita sig på. Man måste bygga en överkapacitet som de dagar den genererar energi på något sett ackumulerar överskottet till de dagar den inte genererar. Tex kan man pumpa upp vatten i magasin, omvandla till annan energiform tex vätgas alt lagra i batterier. Dock så måste vi ändå ha reglerkraft för de tillfällen även akumulerad energi inte är tillgänglig. När det gäller kravet på export så avses det då 70% av exportkapaciteten och antar att den inte byggs ut i samma takt som kraftverken och sen så är det ju även som så att vi inte kan exportera mer än vad som kan överföras internt mellan elområden. Spelar ju ingen roll om vi har en kapacitet till Tyskland och Danmark om motsvarande saknas mellan kraftverk och exportnätet.

   Radera
  7. Lönsam för vem? Kommer konsumenten få del av det, eller blir det ägarna?
   Trordet senare.
   Vad LKAB gör spelar mindre roll för oss som bor söderut så länge vi inte har överföringskapaciteten. Lågt elpris för norrlänningar förvisso, men det sänker inte min faktura.

   Radera
  8. Om gamla gruvor används som pumpkraftverk ger det ett mycket stort "batteri".

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
  9. HVDC enklast mest som sjökabel mellan norra och södra Sverige. Strömmen kommer sedan att då och då växla riktning.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
  10. Men varför stanna med kabeln i södra Sverige?
   Kan vi inte dra den direkt till Tyskland?

   Resultatet blir ändå högre elpriser i Norrland när vi ökar överföringskapaciteten.

   Radera
  11. Mesta elen från de havsbaserade parkerna kommer in till södra Sverige men det ökande elbehovet blir med nuvarande industriplaner störst i norr lite längre fram under 30-talet. Närmast tidsmässigt ökar elproduktionen i norr. Vattenfalls största park Blakliden ska bli klar till nyår med 1,1 TWh nästa år.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
  12. Havsbaserad vindkraft är mer än 3 ggr så dyr som Landbaserad. Sedan ger kraftverken ca dubbelt så mycket. Finns en anledning till att land exploateras.

   Trots att det finns mer plats på havet.

   Radera
  13. Havsbaserad blir snabbt billigare. Kostnaden faller snabbare än för parker på land. Lev inte i det förgångna.

   Såg att Blakliden (på land) klar vid årsskiftet beräknas ge 1,1 TWh 2022 och att mängden koldioxid per kWh beräknas bli 6-7 g och närmast jämförbara fission ger 12 g.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
 5. Passar väl bra med de vita certifikaten nu då. Blir dyrt för alla som bor i äldre hus som inte går att effektivisera hur långt som helst, de kommer bara få dyrare el.


  "De stora elleverantörerna (som säljer el) ska minska sin årliga försäljning genom att energieffektivisera hos sina kunder. Kravet är 2,5 % år ett för att sedan succesivt öka – målet i det svenska förslaget är att reducera Sveriges el-effektbelastning med 3 GW."

  "Kostnaden som elleverantörerna har för att få till stånd åtgärderna överför de på sina kunder och slår ut den på all el de säljer. Elpriset beräknas höjas med 0,14 – 0,3 öre/kWh (vilket motsvarar ca 0,1-0,3 % av ett genomsnittshushålls elräkning.)"

  https://www.regeringen.se/pressmeddelanden/2021/10/kvotpliktsystem-ska-oka-energieffektiviseringen/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det där är så idiotiskt. Straffar dessutom de som redan effektiviserat och inte längre kan minska. Och om man skaffar elbil ökar ju förbrukningen.

   Radera
  2. Rent spelteoretiskt är det antagligen billigare att fläska på maximal elförbrukning (typ installera elslingor i garageuppfart och gångar) innan de reglerna införs, så man enkelt kan effektivisera genom att sluta slösa.

   Radera
  3. Ska blogga om idiotin.

   Radera
  4. En kul variant är att bygga in ett gammalt hus i ett skal av glas. Största hindret är kommunens tillstånd och därefter att glas är dyrt i Sverige.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
  5. Förstår inte heller varför elleverantören ska ta ut en kostnad från konsumenten när det är konsumenten som måste investera i tilläggsisolering, värmepumpar osv. Solceller lär väl inte räknas som effektivisering, huset har fortfarande samma förbrukning, bara att en del täcks med Solceller. Dessutom är det inbyggd en årlig uppräkning så att det aldrig går att komma ikapp.

   Radera
  6. Nu har också Boverket kommit med sina nya bidrag för bostadsrätter och företag. Upp till 50% av investeringskostanden om energiåtgången sänks 20% eller mer.
   Visst är det bra att det går att effektivisera det som drar mest, men samtidigt är kostnaderna för detta enroma.
   Bidrag till solceller och elbilar framstår som fickpengar i jämförelse.
   Om elpriserna skenar i den takt de gör, kommer nog de flesta effektivisera utan bidrag också.

   Radera
  7. Nano. Vi bor alla redan i ett glashus fullt med sten.

   Radera
  8. Östergren helt rätt. Och det ska vi vara glada för. Men nu håller vi på att kasta sten eller tvärt om med ökad koldioxid. LKAB sänker för övrigt mängden koldioxid med sitt projekt HYBRIT motsvarande 2/3 av Sveriges totala utsläpp och ökar sin produktion till det dubbla.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
  9. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  10. Ygeman berättar att det ju inte kommer att öka kostnaderna, eftersom man kommer att tjäna på att ha en mer energieffektiv fastighet:

   "På frågan om det inte blir slutanvändaren, hushållet eller det elslukande företaget som får betala notan för effektiviseringen, svarar Ygeman:

   – Tanken är ett positivt netto."

   https://www.svd.se/sa-ska-elen-anvandas-effektivare

   I andra sammanhang målas privata ägare ut som känslokalla maskiner som bara tänker på att maximiera profiten, så det är ju uppfriskande att se att (S) kan tänka sig att det finns tillfällen då privata fastighetsägare inte jagar kostnadsmisnkningar, utan måste tvingas till dessa av staten för att öka sin ekonomiska effektivitet.   [Det hade varit trevligt om platformen lär en redigera sina nedslagsfel lite snyggare än att radera och skicika in ett nytt.]

   Radera
  11. Jag har "glasat in" en del av huset, när jag har låtit bygga två 15 kvm (ett inglasat resp. ett "bygg-plastat") uterum mot fasaden, de isolerar lite, pga att det inte blåser mot fasaden. Det "bygg-plastade" uterummet är ett provisorium, i väntan på bygglov, pga att jag har glaspartier från ett annat ställe att sätta in där. Vi är snåla, söker inte bygglov för en enda grej i taget, pga grundavgiften på 10.000 kr.

   Radera
  12. Glasrum betyder mycket i vårt klimat.

   När jag låg större delen av 2011 på sjukhus insåg jag vad det betydde för mig att sitta i vårt stora växthus, tänka, läsa och se växterna utvecklas uppleva tomaterna skifta färg.

   Planerade hur jag skulle ändra lite så jag lätt skulle komma in från rullstolen. När jag sedan rullade ut från sjukhuset med läkarens besked att jag skulle ställa in mig på att sitta i rullstol resten av livet till 99% blev det träning och en mycket förvånad läkare efter ett halvår när jag kom gående. Han hade överdrivit med 1%. Sedan upphörde det intensiva tränandet för mitt mål var bara att kunna gå.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
  13. Nanotec. Vad glad jag blir för att du var så duktig med din träning att du kunde lära dig att gå på nytt och att läkaren kände sig så förvånad.

   Förra året bodde jag hela sommarhalvåret i ett dubbel-glasat uterum mot norr/öster med en sida mot söder. Men i år blev jag irriterad pga att det var så ljust i uterummet utan gardiner och gick och la mig på soffan i vardagsrummet som vanligt, trots värmen. Gud vad jag svettades inne under den här sommaren vid nästan 40 C, med en stor del av fasaden i väster med 3-glas-fönster. Jag har två sovrum i stugan, men de är knökfulla med instrument och en gastub. Den ena har visserligen en säng, men då måste ett antal lådor med instrument-delar lyftas bort därifrån.

   Jag har funderat på att sätta upp mörkläggnings-gardiner i uterummet, men jag har inte kommit på någon bra lösning ännu, pga att vissa hörn inte är räta. Jag har tittat mycket på olika gardin-lösningar till uterummet på nätet, utan att bli så mycket klokare.

   Radera
  14. Marjatta du borde skaffa värmepump och som resultat få en dräglig miljö i huset.

   Har länge hållit på att renovera en lillstuga som var fylld med sådant vi inte tyckte vi hade plats för inne i villan. Det hade läckt in på en mindre del men visade sig dolt av alla "nödvändiga" prylar blivit ruttet golv där en räv tagit sig in och fött en kull. Rävarna var inte så rumsrena. Började med att byta tak men blev också alla väggar och golv. Nu återstår lite golvlister och eldragning.

   Under byggnationen kom en räv och drog med sig en röd lina så långt hon kunde för den var fäst i huset. Hämtade in linan men nästa morgon var den åter utdragen sina 30 m. Hon behövde den väl för ett nytt gryt.

   Lillstugan ska nyttjas för vintervistelse för en del växter och mig när jag i lugn vill läsa och lyssna på musik. Temperaturen kommer alltså bli för det mesta lägst 10 grader och högre vid vistelse där. Jo min fru kommer få måla där också och katten får komma in men räven får stå utanför och bara kika in genom fönstren.

   Nästa projekt blir nog glasrum på lantstället.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
  15. Nanotec. Jag planerar att skaffa en luftvärmepump. Men jag har ganska ont om lämpliga platser för en sådan, pga att det här huset är en sommarstuga. Dessutom är kön lång hos leverantörerna och jag hade tänkt att ställa pumpen på en ställning, som vilar på betong-klossar, istället för att hänga den på en vägg. Dessutom kom inte byggfirman hit trots löften, för att bygga in min södra balkong som avtalat, och nu är det snart för kallt för öppning av husgrunden som behöver göras i samband med jobbet (med vattenmätaren plus vattenledningarna).

   Skräckhistorierna från nordvästra USA och västra Kanada, med tiotals döda pga värmen, plus årets rekordvarma sommar, fick mig att börja planera för en luftvärme-pump.

   Radera
 6. Jag var och handlade på Ica förut, matkassen kostade 45700 öre. Sa ingen, någonsin.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var billigt, när jag handlar på ICA Maxi så kostar maten alltid ett tusen ett hundra kronor, jättekonstigt. Men vi brukar åka och handla först när kylskåpet och frysen är tomma och det bli de typ två gånger per månad. Ingen planering alls.

   Radera
  2. Du menar 110000 öre va?

   Radera
 7. Putin har lovat att han kan öppna kranarna om bara... Utpressningen är så öppen och ogenerad att man baxnar. Om man tidigare pratade om att det var riskabelt att göra sig beroende av fientliga diktaturer så kan vi nu konstatera att det verkligen är fatalt att göra det.
  https://www.dagensps.se/teknikdygnet/putin-lovar-att-hjalpa-europa-med-gas-i-energikris-eller/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Putin väntar väl på att Tyskland ska certifiera North Stream II-anslutningen. I väntan på det har Ryssland minskat på gasleveranserna genom Ukraina. Vansinnigt att bli så beroende på Ryssland, med tanke på dess krigiska natur.

   Radera
 8. Det är intressant hur många som berättar om sina fasta priser och hur billigt de kommer undan.
  Om vi får den energikris allt nu pekar på, kommer det bli en ordentlig kalldusch när det är dags att låsa priset nästa gång. Ingen kommer undan, det är bara frågan om när det händer.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Som distansjobbare har jag större möjligheter att välja när jag använder el, jämfört med vanliga jobbare. Nu kollar jag priset först, innan jag sätter på t ex tvättmaskinen och torktumlaren.

   Radera
 9. Jag är beredd att betala 10 kr/kWh om det för med sig att (mp) åker ur Riksdagen vid valet nästa höst. För gott.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag ställer också upp på denna!
   Låter som en bra deal.

   Radera
  2. Tveklöst. Nästan vad som helst för ett sådant resultat.

   Radera
 10. Samtidigt kommer Norge öppna sin exportlina till Storbritannien, där elpriset varit uppe i oskattade 10:- SEK per kWh, om mitt minne inte sviker mig upp till 20:- SEK per kWh.


  Här är någon bloggare som påstår att det varit 30 kr/kWh


  https://cornucopia.cornubot.se/2021/09/cirka-30-sek-per-kwh-i-storbritannien.html?m=1


  SvaraRadera
  Svar
  1. Så var det. Minnet är kort, och så otäcka grejer glömmer man lätt.

   Radera
 11. Är ett av den gamla svenska myntenheten örets sista bastioner hotat nu, så vi kommer börja prata kr/kWh snart, på samma sätt som när bränslepriserna gick från öre/l till kr/l?

  SvaraRadera
 12. Om vi kopplat ihop elnätet i Europa och tyskarna avvecklar fossilfri kärnkraft utan jättestabila alternativ samtidigt som Putte i Kreml håller på naturgaskranen..


  Vad väntar vi oss. Dags att vakna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Glöm inte reglerkraft som ska finansiera sol och vind när de inte kan leverera.
   En reglerkraft som få dessutom är villig att investera i.

   Radera
  2. Reglerkraften idag heter väl oljekraftverket i Karlshamn och polsk folköl?

   Välkommen till MPs värld.

   Radera
  3. Polsk folköl skall ju vara polsk fulel.

   Fulel = kolkraft

   Radera
  4. Silar man den genom en tubsocka?

   Radera
  5. Nä direkt från gruvorna Slask (Schlesien)

   Radera
 13. Reglerkraft idag heter främst vattenkraft.

  Vänliga hälsningar

  Nanotec

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst, men varför eldas fulel i Karlshamn och varför importerar vi fulel?

   Radera
  2. Abbe just nu exporterar vi till alla grannländer och minskar deras fulel, ja för Norge betyder det mer sparat vatten i dammarna. Ingen import om det eldas i Karlshamn vet jag inte.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
  3. Vi får väl undvika kalla, vindstilla grå vardagar. Då behövs väl en del reglerkraft som just nu har lite svårt att komma norrifrån?

   Radera
  4. Det har körts på en hel del i Karlshamn hittills.

   https://tidningenelektrikern.se/2021/09/21/darfor-startade-karlshamnsverket/

   Radera
 14. Hoppas du har ett färdigt excelark för beräkning av avkastning för att installera solceller som du bloggat om flera gånger, annars med denna takten av förändringar blir det mycke om/merarbete.
  Obs ej ironi har solceller själv så inget ont som inte för något gott med sig, ibland.

  SvaraRadera
 15. Högre inflation ? Förmodligen :) högre priser på el och bränsle mm
  Kommer Ingves rubba ev räntehöjningar eller minska stödköpen….nopp de fortsätter lögnerna

  De vet att utan låga krediter spricker allt ska bli kul att de nästa ränte möte

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ingves brukar inte le särskilt ofta (=nästan aldrig offentligt), det kanske är en tillgång i hans bransch.

   Radera
 16. Är det Miljöpartiet vi ska tacka för de höga elpriserna?

  SvaraRadera
 17. Världen ser nog inte ut som i Norge och Sverige. Befinner mig nu i Spanien.
  Har inte sett en enda elbil eller hybrid. Har mask inte så mycket för convid som för diselavgaser. Det finns ju även ett litet bilmärke vid namn Tata som kommer förse några miljoner med fosilbilar till en kostnad av 25.000 kr per bil.

  SvaraRadera
  Svar
  1. https://policyadvice.net/insurance/insights/electric-car-statistics/

   Radera
 18. Helt i linje med Agenda 2030.

  SvaraRadera