Aktuellt

Havsbaserad vindkraft olönsam - får 236 öre per kWh i subvention i blåsiga Storbritannien - dubbelt mot kärnkraftens garantier i landet

Ny havsbaserad vindkraft, av den typ som antikärnkraftslobbyn nu vill använda som halmstrå för att slippa rädda Sveriges energiförsörjning g...

2021-10-19 13:14

Nu kan även du söka till operatör på Sektionen för operativ teknik (SOT)

Sektionen för operativ teknik (SOT) i svenska Försvarsmaktens specialförband har nu utlyst en tjänst som teknisk operatör. Kort sagt kan du söka till en sådan tjänst som min huvudperson Hanna Hjerta hade i romanen Drönarhjärta och bli en av Sveriges saltaste datornördar och fältmässiga nätverkstekniker.
Drönarhjärta av Lars Wilderäng
"Huvudsakliga arbetsuppgifter

Att verka som teknisk operatör inom Försvarsmaktens specialförband (FMSF)
Att arbeta med avancerade tekniska system i fält
Att arbeta med fördjupningsfrågor inom eget specialområde samt följa utvecklingen i teknikens framkant
En teknisk operatör vid SOT kan ha olika kompetenser och fördjupningsområden. Ett grundläggande krav är dock en bred teknisk förståelse samt en relevant teknisk utbildning eller yrkesbakgrund.

Det dagliga arbetet är i hög grad omväxlande och innefattar allt från teoretisk problemlösning i kontorsmiljö till operativ tjänst i fält. Arbetet förutsätter en god hälsoprofil varför fysisk träning även är en naturlig del av vardagen. Tjänsteresor inom och utom landet är vanligt förekommande. En hög beredskap för insats innebär att längre perioders bortavaro ibland kan uppkomma med kort varsel."

De fysiska minimi kraven finns specificerade, bland annat löpning en mil på 50 minuter, farmers walk 100 meter med 32 kg i varje näve, två minuters statiskt rygghäng och åtta chins. Jag själv klarar inte chinsen vet jag, så det är kört för min del.

Sedan måste man förstås ha fullgod syn utan hjälpmedel och får vare sig vara allergisk eller ha några sjukdomar som kräver behandling eller medicinering. Så vi med glasögon går bort ändå.

Man behöver inte ens vara vare sig taktisk officer eller specialistofficer, utan även GSS/K kan söka.

Lite intressant i sammanhanget är att [email protected] anges som e-post för frågor om tjänsten, och inte en adress hos mil.se. Kanske är ett test av de sökande, eller så vill förstås inte specialförbanden skylta med fö[email protected] av förklarliga orsaker.

Av någon anledning behövs även ett foto på den sökande, och inte bara CV och personligt brev. Kanske för att man specialförband behöver kunna smälta in bland folk utan att väcka allt för stor uppmärksamhet eller vara lätt att känna igen? Synliga tatueringar kanske går bort?

Likt i Drönarhjärta är placeringen i Stockholm och sista ansökningsdag är den sista januari. Man kommer om man går igenom gallringen att bland annat genomgå ett fyra dagars fälttest för att bedöma lämpligheten och om man klarar kraven.

Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

9 kommentarer:

 1. Det krävs även foto för avpolleterade reservofficerare som vill ansöka om att få återgå till aktiv tjänst. Väldigt märkligt. Fast man kanske inte vill ha fula soldater i det nya försvaret.

  SvaraRadera
 2. Ja vi kör på att det faller på synen.. men fys kraven låter som en rimlig målbild, kanske för 20 år sen.. det går utför, och framförallt ger all träning så mycket sämre svar efter 40.

  SvaraRadera
 3. Jag ryker på synen och chinsen, annars hade det säkert varit ett intressant jobb för en 50-plussare med gedigen teknisk erfarenhet och träningsmani. Fast vad sjutton är farmers walk...?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tag en 32 kg Kettlebell eller hantel i varje näve och sätt igång och gå. Utan paus.

   Radera
  2. Simulerar t ex rätt väl hur det är att bära en bår fördelat på en patient och två bärare.

   Radera
  3. Aha, det ska man väl klara. Bara att börja träna chins och beställa tid för ögonlaseroperation då :-D

   Radera
  4. Kan man inte få ha sherpas som bär? Du Lars har ju uppenbarligen sherpas som skriver dina böcker. Jag läste tex. Fallet utan vidare behållning. Boken var som förtäckt reklam för Tesla.

   Radera
 4. På en mera satirisk nivå - Attack of the killer nerds...?

  SvaraRadera