Aktuellt

Havsbaserad vindkraft olönsam - får 236 öre per kWh i subvention i blåsiga Storbritannien - dubbelt mot kärnkraftens garantier i landet

Ny havsbaserad vindkraft, av den typ som antikärnkraftslobbyn nu vill använda som halmstrå för att slippa rädda Sveriges energiförsörjning g...

2021-10-25 13:37

MÖP-måndag: Ärans och hjälarnas dalkarlar (och kullor) åter ett regemente - ska säkra amerikanska marinkårens uppmarsch

Ett av Sveriges mest legendariska regementen I 13 Dalregementet återuppstod i lördags på årsdagen av segern vid Leipzig 1642. Dalkarlarna stod ren av för bildandet av Sverige när de slöt upp bakom Gustav Wasa och tågade mot Stockholm för att kasta ut dansken (tvi!). Det nya regementet ska utbilda och krigsplacera två lätta skyttebataljoner, dvs klassiskt bilburet infanteri, som ska säkra den amerikanska marinkårens uppmarschvägar från sina förplacerade förråd i bergrummen i Tröndelagen.
Minnesmärket för den förmodade tredje redutten i Poltava. Om det är rätt plats ligger cirka 1 500 svenska karoliner, varav hälften dalkarlar begravda där de stupade när de stormade redutten och fyllde reduttens gravar med sina lik för att kunna komma in. De vid reduttstriderna slaktade dalkarlarna och västeråsarna under Roos skulle bli saknade vid den avgörande huvudstriden i Poltava, vars utgång inte var given. Mer foton från redutterna i Poltava här. Foton tagna vid researchresa för min roman Redovisningsavdelning Marviken.
Dalregementets historia är lång och ärorik, och dess betydelse för den nuvarande svenska statens grundande, expansion till dagens gränser (och bortom dessa, vilket säkerställde att vi fick behålla det Sverige som finns kvar) ska inte underskattas. Man kallar med rätta Dalarna för ärans och hjältarnas landskap, även om de förstås inte kan mäta sig med skaraborgare när det kommer till kritan.

Under invasionsförsvarstiden var I 13 likt regementena i Västergötland placerat bortanför den direkta sannolika konfliktzonen, och utgjorde därmed en viktig resurs som kunde skickas dit den behövdes. Om skaraborgarna i Skövde var ÖB:s slägga, så var Dalregementet i Falun ÖB:s hammare.

Det återupprättade regementet ska värnpliktsutbilda och krigsplacera två lätta skyttebataljoner, eller lokalförsvarsskytte, som inte ingår i brigaderna. Det handlar om bilburet oskyddat lätt infanteri av den typ som utgjorde stommen i det gamla invasionsförsvarets köttmur, men istället för att gå på så att ryssen skulle ge sig antingen av skräck eller för att de skulle inse att svenskarna är galna som till fots stormar mekaniserade pansarförband och därmed lämna landet, så ska man nu skydda amerikanska marinkårens uppmarschvägar från Norge.

Det finns en expeditionsbrigad för marinkåren stående med utrustning i bergrummen i Tröndelagen, och denna kan snabbt flyttas till hamnarna längs södra Norrlandskusten, som t ex Gävle och Sundsvall, för att därifrån skeppas till Baltikum. Eller för den delen genom att säkra södra Sverige och Gotland ge understöd till möjligheterna att med större förband undsätta Baltikum.

"Rörlighet och flexibilitet är vad som utmärker det lätta infanteriet. En infanterist förflyttar sig med fordon men strider till fots. Dalregementets skyttebataljoner blir ett förband specialiserat på skydd och bevakning. Särskilt fokus för bataljonerna är att säkerställa betydelsefull infrastruktur, så som de västliga förbindelserna via Svealand till Osloområdet och via Jämtlands län till Trondheim, samt att skydda viktiga totalförsvarsanläggningar."
Försvarsminister Peter Hultqvist (S) säger i Försvarsmaktens artikel:
"Återinrättandet av regementet i Dalarna är av stor geografisk betydelse. Det finns förbindelser både mot Stockholm och Oslo och kan även använda sitt försvar av södra norrlandskusten. Dalregementet fyller en viktig roll med en permanent militär närvaro av denna del av landet."

Södra Norrlandskusten ska i Hultqvist citat inte tolkas som att ryssen kan ta sig runt Åland och landstiga i södra Norrland, utan det handlar om att säkra utskeppningshamnarna för amerikanska marinkåren.

Någon form av sekretessbelagda överenskommelser med USA via den transatlantiska länken kan förmodas existera i det samarbete som etablerades det dramatiska 2016 (som jag skriver om i min senaste roman Drönarhjärta), för att sätta upp inte bara ett utan två regementen och fyra bataljoner lätt infanteri för att understödja amerikanska marinkårens handlingsfrihet är tämligen spektakulärt.

Idag har Dalarna och Falun den stora fördelen att de ligger så pass långt bort från Ryssland att antalet fjärrverkande vapensystem som kan nå dem är begränsade och det är även svårt att inhämta de underrättelser som behövs för att kunna bekämpa svenska mål så långt bort från Östersjön - kom ihåg att analyser från ryssarnas terrorbombningar i Syrien visar att det tar cirka 2 veckor för Ryssland att från inhämtning av bildmaterial faktisk komma till vapeninsats. Omgrupperar man med några dagars intervall kommer fjärrbekämpning av annat än fasta anläggningar man omedelbart överger att vara tämligen ofarlig.

Oavsett så välkomnas Dalregementet tillbaka till rikets försvar, och flaggar samtidigt för hur allvarligt säkerhetspolitiska läget vi befinner oss i just nu. Men med dalkullor och dalkarlar bakom de svenska fanorna så kommer Sverige fortleva.

Citaten ovan från Försvarsmaktens artikel ska också ses som strategisk kommunikation, dvs besked till Kreml om att angrepp mot Sverige kommer dra in USA, och att Sverige kommer stödja sina demokratiska grannar vid ryskt angrepp, och att amerikansk trupp kommer närvara på svenskt territorium. Att man inte uttryckligen nämner amerikanska marinkåren är för att slippa att den av Kreml finansierade och understödda sk fredsrörelsen inte ska drabbas av hjärtsnörp och tillhörande kostnader och belastning för den svenska välfärden.

Förstås publicerat klockan 13:37

Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

33 kommentarer:

 1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 2. Peter H måste vi väl ändå säga är en duktig minister, oavsett vilken politisk färg man hänger sig till.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Han är värdelös. Att upprätta symboliska reglementen går an, men att fylla dem med folk går inte. Han bara lurar dig.

   Radera
  2. Ja kanske men ändå tror jag att det är hans resultat vi sesr nu med närmare anknytning till landet i väster med både övningar och vapenköp och framförallt att det finns mer pengar till försvaret än på Fredrik R tiden (försvaret är ett särintresse).

   OT men försökte övertyga frugan om att hemförsäkringen var ett särintresse så att den räkningen kunde läggas sist i kön...hon tyckte inte om det

   Radera
  3. Såklart kul med återupprättade regementen. Men, FM ansåg att föra att skapa balans i Försvaret så skulle det vara ETT regemente i södra Norrland, nu blir det TRE regementsorter (Falun, Östersund, Sollefteå). Och att just Falun skulle få ett känns rätt korrupt med tanke på att Peter själv kommer därifrån. Utfall av regionalpolitik på riksplanet. Likaså ansåg FM att det är hål i huvudet att nya artilleriregementet ska ligga i Kristinehamn, då det vore mycket effektivare att ha det nära skjutfält och infrastruktur.

   Radera
  4. Är inte Hultqvist från Ludvika?

   Radera
  5. Nej, Borlänge. Han var sossepamp i kommunen där innan han plockades upp på nationell nivå.

   För övrigt: det är helt rätt att säga dalkarl, eller mas. Men dalkulla - nej! Det heter "kulla", inget annat, eftersom det inte finns några andra kullor än de från Dalarna. Så dalkulla (och dalmas) blir en tautologi. Men du är ju skaraborgare, så du är (delvis) ursäktad. ;-)

   Radera
 3. Alltid funderat på hur "fredsrörelsen" kunnat undvika att relatera till att Ryssland återkommande övat massiva landstigningar. Dvs aggression.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Helt rätt BD. USA övar inte landstigning på hemmaplan. De landstiger. I främmande länder. En j-a skillnad.

   Radera
 4. Men oavsett samarbeten och annat.. skulle inte en amerikansk intervention behöva godkännas av den amerikanska presidenten? Och om han t.ex. hetat Trump hade man väl kunnat glömma det.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Rätt uppfattat. Presidenten - oavsett vem - är "Supreme Commander" och skall givetvis godkänna alla strategiska beslut som att ge sig i krig för ett annat land. Han förutsätts konsultera kongressen (ledande personer i den) och rådgöra med försvarsministern.Men "America first" gäller nog för alla ...

   Radera
 5. Kommer att tänka på I13-kaptenen Fältsjö och hans kumpaners bravader 1993.

  SvaraRadera
 6. Senaste nytt från Afghanistan: ISKP håller på att ta över Jalalabad från Talibanerna. Om ni trodde att botten var nådd med västmakternas urdragande trodde ni fel. Stay tuned for more massavrättningar, självmordsbombningar och andra upptåg.

  SvaraRadera
  Svar
  1. ISKP är det Investerings Spar Konto Patrioterna?

   Radera
  2. Daesh i Afghanistan i princip. De som tycker Talibanerna är mellanmjölk.

   Radera
  3. Ann Lindes Talibaner (de som hon har upprätthållit diplomatiska relationer med efter att de tog över Afghanistan) kommer alltså snart att behöva evakueras till Sverige?

   Radera
  4. Talibanerna är trötta gamlingar som sitter och lipar i teve. ISKP är de unga och arga. Gissa vilka som kommer att vinna. Nytt kalifat i Affe om några år gissar jag.

   Radera
 7. Bilburna soldater ok. Men blir det Volvo eller Tesla. Teslas jätteorder idag är intressant.

  Vänliga hälsningar

  Nanotec

  SvaraRadera
 8. Spräng Öresundsbron & håll gränsen ! En eldriven Leopard vore nice.

  SvaraRadera
 9. A propos Poltava. Jag klampade omkring i dess lera för snart 20 år sedan. De stövlarna har av pietetsskäl aldrig blivit rengjorda sedan dess ...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Måste kommentera att det ger respekt faktiskt.

   Radera
 10. Underbar artikel. Ren underhållning att läsa. Givetvis är det fakta men presenterat på ett underhållande vis. Tack.

  SvaraRadera
 11. Eller så är det en present från vår vapenvägrande försvarsminister till hans valkrets, just saying.

  SvaraRadera
 12. Jag kommer att tänka på slaget vid Stäket. Där Dalmasarna, deltog. Och var med, och stoppade Ryssen vid porten till Stockholm!

  SvaraRadera
 13. Frågan är om det inte är dags att dra "Nato-plåstret" snart? Allt vi gör verkar ju syfta till att vi ska få internationell hjälp vid behov, men i praktiken har vi inga garantier för det...

  SvaraRadera
 14. Vad ska dessa bataljoner skydda marinkårens uppmarsch från som inte ett utbyggt hemvärn inom dessa områden löser minst lika bra? Vilken är den dimensionerande motståndaren?
  För mig finns det teoretiskt två hot, anfall från luften och sabotageförband, där det förstnämnda är det överlägset största hotet. En lätt infanteribataljon står sig oerhört slätt mot detta hot och är ganska meningslös mot sabotageförband.
  Sen kan man väl påpeka att NB13 (vilket jag tillhörde som luftvärnare) hade som utgångsgrupering vid skymmningsläge att vara runt Uppsala-Arlanda fälten för att kunna, tillsammans med övriga delar av fördelningen (IB1, IB2 och MEKB10) slå ffa luftlandsättning men även landstigningar. Så att deras geografiska läge skulle göra vare sig till eller från när det gäller fjärrbekämpning är inte sant.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hemvärnet ska inte ha samma uthållighet. De ska vara snabbt på plats, men saknar logistik för att ligga mobiliserade konstant. I princip ska de skickas hem när övriga förband är på plats - hemvärnets logistik är återhämtning i hemmet.

   Radera
  2. Kanske det, men det svarar ändå inte på frågan om dimensionerande motståndare.
   Allt jag hört är att FM absolut inte ville ha dessa lätta bataljoner. Det är ett politiskt påfund med tveksam militär verkan som troligen inte hade gått att lösa enklare och billigare med att utvidga hemvärnet. Om det är uthålligheten där som behöver ökas så kan man ju exempelvis tja utöka den.

   Radera
 15. Någon som vet om infanteristernas bilar blir terränggående och splitterskyddade?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ingen som vet, men är det lätt infanteri, nej. Inte splitterskyddade.

   Radera
  2. ok, jag tänkte att de kanske fick Galten eller liknande i alla fall.

   Radera
  3. Möjligt. Har för mig att man tittar på en ersättare till Galten, isf kan väl ett andra linjens förband som dessa få de gamla galtarna, rimligtvis.

   Radera