Aktuellt

Gästinlägg: Hej då, Vindkraftskyrkan

Nedanstående är ett gästinlägg signerat den återkommande gästskribenten Blankröstaren. Bloggen vill passa på att påminna om att man måste gå...

2021-10-12 08:58

Miljöpartiet vill totalförbjuda bensin och diesel 2030 - miljontals bilar, fordon och redskap blir värdelösa

I Miljöpartiets nya klimatprogram, som presenterades igår, framkommer att partiet vill totalförbjuda försäljning av bensin och fossil diesel till år 2030. Det innebär att miljontals bilar och andra fordon som lastbilar, båtar, motorcyklar, mopeder, fyrhjulingar, snöskotrar mm, entreprenadmaskiner inom bygg, anläggning, industri och skogsbruk, samt redskap som motorsågar, röjsågar, gräsklippare, snöslungor blir värdelösa. Inte ens reservkraftverk  kommer inte gå att köra vid de återkommande strömavbrotten efter all försäljning av bensin totalförbjudits. En annan fråga är också vad för bränsle Försvarsmaktens fordon ska köra på.
Blir värdelös 2030
Regeringspartiets Miljöpartiets nya klimatprogram innehåller en lång rad punkter värda uppmärksamhet. Man vill genom totalförbud stoppa försäljningen av fossilbilar.

2025 ska det bli förbjudet att sälja nya bilar som drivs av bensin och diesel.

Nästa steg innebär att försäljning av bensin och fossil diesel ska förbjudas senast år 2030. Detta trots att man själva skriver att en bil används i 17 år, och det alltså fortfarande ska säljas fossilbilar fem år innan totalförbudet för bränslet.

Med förbudet kommer alltså en lång rad fordon och redskap bli i praktiken värdelösa, då man kommer tvingas åka utomlands för att köpa bränsle, som eventuellt kan behöva smugglas in i landet. 

De flesta länder som ska förbjuda fossilbilar avser inte att förbjuda bränslet, väl medvetna om att fordonen har längre livlängd än så. Eftersom medellivslängden för en bil är 17 år kommer hälften av alla bilar som såldes 2013 fortfarande köra 2030.

Även bensinhybrider och laddhybrider med bensin torde bli tämligen värdelösa, även om laddhybriderna kan användas som rena elbilar med 2 - 10 mils räckvidd (om batterierna hade varit nya).

I framtidens Sverige med rullande strömavbrott på grund av den svenska energipolitiken kommer man inte ens ha bränsle till reservkraftverk, vare sig på hushåll, arbetsplatser eller på t ex sjukhus och serverhallar, som alla är beroende av just fossila bränslen vid strömavbrott.

Miljöpartiets klimatprogram hittas i sin helhet här. Det innehåller även en del annat av intressant karaktär som bloggen återkommer till.

Relevanta citat angående förbudet mot bensin och diesel är:
"En bil används i snitt i 17 år. 
[...] 
Fasa ut nybilsförsäljning av bensin- och dieseldrivna bilar till 2025. 
Den sista droppen fossilt drivmedel ska säljas senast 2030."

Med fossilbilar sålda till 2025 är enda sättet att få stopp för bränslet ett totalförbud. 

Detta innebär också att samtliga av Försvarsmaktens markfordon kommer sakna bränsle år 2030, eftersom dessa generellt kör på diesel. Något program för att ersätta samtliga fordon i försvaret till 2030 har inte publicerats av Miljöpartiet.

Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

73 kommentarer:

 1. Angående försvarsmaktens fordon så vill väl MP i princip lägga ned försvaret, dock kan man väl dra kanorna med häst som man gjorde för 150 år sedan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Glöm Pansarregementen - framtiden tillhör Husarregementen.

   Radera
  2. Tar många decennier att avla fram stridshästar i tillräcklig volym.

   Radera
  3. Börjar vi direkt kanske vi kan ha ett regemente shetlandsponnies klara till 2030 i alla fall. Får se till att mönstringen sorterar ut soldater med korta ben så skorna inte släpar i marken.

   Radera
  4. Glöm hästar - mountainbike är framtidens tystgående militära transportfordon.

   Radera
  5. Vi upplåter avel av lämpliga hästar på kända medieprofiler som t.ex. Alexander Bard och Jan-Emanuel. De ska ju ha något att göra efter revolutionen också.

   Radera
  6. Henrik Schyffert födde väl upp grisar i sitt vardagsrum på Södermalm i något TV-program? Med hans klimatengagemang borde väl ha dra sitt strå till stocken och föda upp lite hästar - ”allt för klimatets skull!”. Public Service kanske kan göra en ny serie ”Det nya svenska försvaret”?

   Radera
  7. Försvaret kan väl köra lådcykel på samma sätt som alla som veckohandlar enligt Fridolin.

   Radera
  8. Tycker ni är lite bakåtsträvande. Det är väl bara att bygga om Teslor till stridsvagnar?

   Radera
  9. Vad är det för fel med cykelskyttekompanier?

   Radera
 2. När MP åker ur Riksdagen så kommer alltså S behöva förlita sig dels på ett parti med sina rötter i kommunismen och som vill förstatliga banker samt vill ”bryta kapitalets makt” och dels på ett stadsparti med sina rötter i den bruna bonderörelsen. Najsigt värre!

  SvaraRadera
  Svar
  1. månskensbonde: På intet sätt annorlunda än att vid sådan situation att sannolikt också L åker ur Riksdagen och kommer därvid kvarvarande M+KD, sammanlagt egentligen inte större än S ensamt, att behöva förlita sig på ett parti med i närtid sina rötter i nazismen.

   Radera
  2. S och M står varandra nära och kommer kalla ett regeringssamarbete för "Rädda Sverige".
   De kommer hylla samarbete och gemensamma ansträngningar för landets bästa, S behåller utnämningsmakten och M kommer in i värmen igen efter den halvhjärtade flörten med SD.

   Radera
  3. Funkade ju att köra S+"M"(CDU/CSU) i Tyskland så varför inte här i Tyskland "light".

   Radera
 3. Hur går det med jordbruket? Visst vi kan ju importera. Eller kanske återgå till det manuella jordbruket. Men då krävs det oerhört mycket mer arbetskraft i jordbruket. Ser fram emot att se alla entusiastiska miljöpartister som lämnar sina lägenheter och akademiska karriärer i staden för hårt manuellt och lågavlönat arbete långt bort från storstadens utbud.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja, vi har ju redan iscensatt "det stora språnget", med den gröna återstarten.

   Är väl lika bra att följa upp den med vår egen "kulturrevolution" och skicka ut alla akademiker att jobba på bondgårdarna ute i landet...

   Radera
 4. Jag har skummat igenom klimatprogrammet... Oj oj oj vilka förbudsivrare de är.

  SvaraRadera
 5. Ja vi har uppfattat att du inte gillar MP, men dina inlägg börjar bli smått maniska. Tycker ensidigheten i ditt politiska "gräv" på senaste tiden känns lite sunkit. Man börjar ju oroa sig för vilken filterbubbla du hamnat i? Efterfrågar lite konstruktiva inlägg i framtiden. Tack annars för en bra blogg.

  SvaraRadera
  Svar
  1. När journalisterna inte gör sitt jobb och ifrågasätter det ena idiotiska förslaget efter det andra från MP, får vi nog vara glada att det finns någon som gör det.

   Radera
  2. MP:s stolligheter räcker som material till massor med bloggar, Cornu gnölar ju bara på en liten del och vågar inte ta i deras helt vansinniga invandringspolitik då han är maniskt rädd för SD sympatisörer.

   Radera
  3. Håller med, MP hålls inte ansvariga för det skador de orsakar eller tänker orsaka, dessutom har de en konstig inställning till demokrati då de förespråkar totalitär styrning av befolkningen, där gundläggande fri-rättigheter skall begränsas-varfö granskas inte detta på bred front av andra?

   Radera
  4. Tycker snarare bloggaren har korrekt analyserat att valet 2022 handlar om enveten och uthållig motviktspropaganda för att påvisa de enorma stolligheterna de torgför och faran med att MuppPartiet (MP) sitter kvar i riksdagen. Du vet, precis som Mp och all statsmedia sysslar med 24/7, för att hjälpa Mp kvar i 349-fållan.

   Radera
  5. med tanke på att staten finansierar MPs kampanjorgan med 8 miljarder om året så behövs all motviktspropaganda som kan uppbringas.

   Radera
  6. Man lever i olika världar. Min analys är att Sverige är totalt ohotat av MP:s politik. Tror snarare det är kontraproduktivt att snöa in på deras politk, tycker sen länge att dom har varit rätt bra på att gräva sin egen grav. Så lite bajsenödigt av bloggaren med allt fokus enligt min mening.

   Radera
  7. Skönt att du håller borta dina känslor från detta, EF, med värdeord som bajsenödigt.

   Radera
  8. *styrkekram* #handhjärta #kramizar

   Radera
  9. Jag gillar Cornus kritiska granskningar oavsett vilka företeelser som de gäller. Det är ju upp till läsaren att bedöma om man vill läsa eller inte, det är helt frivilligt, vi lever i ett fritt land (än så länge).

   Radera
 6. Den största vaskningen i Sveriges historia...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Påminner mig om denna 😀

   https://youtu.be/uhEpMJ3n_wU

   Radera
  2. Ja, det borde toppa vaskningen av Ringhals 1 och 2.

   Radera
 7. Förhoppningsvis - inte minst för alla stomipatienters skull - så kommer det fortfarande att vara tillåtet med så kallad medicinsk bensin. Literpriset på 390 kronor är väl redan i värsta laget iofs...

  https://www.lloydsapotek.se/sar/tillbeh%C3%B6r-sar/medicinsk-bensin-ab-unimedic/p/733680

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det använde vi på sjukhus när vi satte fast EKG-elektroder på våra patienters bröst också, för att tejpen skulle sitta fast. För vilo-EKG hade man trycklufts-drivna sugkoppar, de var enkla att använda, men satt för dåligt fast under ett helt arbets-EKG och man riskerade att orsaka "sugmärken" på deras bröst.

   Radera
  2. När bilen var en ny företeelse och det inte fanns några bensinmackar, inhandlades bensinen på apotek.

   Radera
 8. Är du inte lite väl snäv i din tanke nu?
  Stopp för försäljning av fossilt drivmedel utesluter inte bensin/diesel.
  HVO och annat. Däremot så behöver väldigt stora delar av fordonsflottan ställas om, men det gäller inte 100%. Entreprenadmaskiner kan ju gå på diesel utan att den behöver vara fossil.

  Samma sak för försvarsmaktens fordon.

  Jag ställer mig verkligen inte bakom MPs politik, men jag tycker att det är farligt när argumenten är för simpla och avsiktligt eller oavsiktligt felaktiga.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men hur mycket HVO och annat kan vi tänkas klara av att producera? Är inte sådant biologiskt som kommer från skog eller jordbruk? Skogen skulle vi till mycket större del sluta bruka. Så ja, det blir kanske inte förbjudet med bilar och transporter, men i praktiken så kommer bara väldigt, väldigt rika kunna köra fordon … om bara 9 år. Jag ser det som omöjligt att alla som idag har en fossilbil skulle ha möjligheten att byta till el inom 9 år, men jag kanske anses som överdrivet negativ?

   Radera
  2. Resultatet blir bara att fordonen exporteras till länder där det inte finns något miljöparti, någon skillnad på utsläppen blir det inte.

   Radera
  3. Jo lite sans är bra i tolkningarna. Annars är ju tolkningen "det kommer bli gratis" möjlig från "Den sista droppen fossilt drivmedel ska säljas senast 2030".

   Radera
  4. Merparten av råvaran till HVO är väl importerad, så kikar man på enbart Sverige så finns förstås möjligheten att importera då vi är ett förhållandevis litet land och vad vi gör inte har så stor påverkan på efterfrågan på biodrivmedel. En sådan lösning är dock inte någon lösning på klimatfrågan globalt. Ska den produceras inhemskt så kommer det bli svårt, framförallt på så kort tid.

   Skulle man applicera svartlutsförgasning på alla svenska kemiska massabruk så tror jag dessa skulle kunna fixa 25-30% av drivmedelsbehovet.

   Radera
 9. Att ett idealistiskt men verklighetsförnekande parti kan locka några få procent av väljarna är inte så märkligt och borde inte vara något man skulle behöva bli speciellt upprörd över. Det skadliga som man bör bli upprörd över är att de övriga partierna med speciell åtanke S och M har låtit de få ett orimligt stort inflytande över för samhället mycket viktiga områden.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du är nått på spåren där Carl-Fredrik...

   Radera
  2. Jo, det kan ju vara värt att notera att t.ex. i Finland så har man lite annan syn på hur man kan bygga koalitioner t.ex. har deras motsvarigheter till v och m suttit i samma regering. Eller för den del Tyskland, där man ju länge kört storkoalition. Men här i Sverige så är ju s och m som hund och katt, så det blir som det blir.

   Radera
 10. Nog för att MP har tomtar på loftet, men här skriver de väl ändå "fossilt" drivmedel av en anledning.

  E50 och HVO kommer ju sannolikt att säljas långt efter 2030.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi behöver kvävefixerande gödningsmedel för att klara det.
   Det är jag inte så säker på att vi kommer att ha.

   Radera
  2. E50 som är 50% bensin kommer inte säljas om MP får bestämma.

   Radera
  3. Nix, inte en droppe fossila bränslen. Sista droppen säljs senast 2030. Så det blir E100 isf.

   Radera
  4. Dessa tillverkas väl av skogsråvara och skogen skall vi ju inte röra enligt MP och Naturskyddsföreningen, skogen skall "sköta sig själv" och inte utnyttjas av människan.

   Radera
 11. Nu är ju det här bara ett så kallat "politiskt utspel", en del av charaden som "de folkvalda" ägnar sig åt, men låt oss för ett ögonblick låtsas att detta blir en sanning att förhålla sig till.

  Vi har bl.a. en Massey Ferguson traktor från 1961 diesel, en Honda tvåhjulstraktor från 1959 bensin och en Land Rover från 1978 bensin som då skulle behöva skrotas, jag väljer att nämna specifikt dessa tre fordon då det vore synd att robusta och rejält pålitliga och överdimensionerade maskiner som funkat i 40-60 år i ur och skur, regn, fukt, bistra minusgrader och av en mängd olika ägare skall skrotas ut.

  När går gränsen för att det vore miljövänligare att konsumera nytt ställt mot att fortsätta bruka eller återbruka någonting gammalt?

  Kan inte heller se hur vi skulle kunna elektrifiera traktorerna. Land Rovern går ju dock rätt enkelt då det finns färdiga konverteringskit att köpa.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Min David Brown 65:a kräver diesel annars blir det vare sig hackat eller malet, den traktorn håller förhoppningsvis lika länge som jag.

   Radera
 12. Oj, nu har MP fått igenom att utöka klimatbiståndet till 15 GSEK utanför 1%-målet. Risken att svenska skattebetalares pengar försvinner i korruption och symbolprojekt är enorm.

  Måtte jag snart vakna ur denna mardröm...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Oj vad hemskt. Vad ska klimat-biståndet användas till? Solpaneler? Var?

   Radera
 13. Nackdelen med sådana förslag är att de luktar desperation och skadar egentligen underlaget och behovet av att seriöst debattera miljöfrågor som behöver lösas när dessa blir fångna i en sorts ideologisk tävling om vem som är bäst. Särskilt om det i sig inte nödvändigtvis löser demsamma frågorna.

  SvaraRadera
 14. Någon som har korrläst det där?

  "Miljöpartiet vill h inför n omställningslag som innebär att alla fossila bränslen fasas utt."

  SvaraRadera
 15. Gräsklippningen har vi skött i 10 år med en batteri-gräsklippare Bosch Li-ion, trots att vi har en stor tomt, drygt 3150 kvm. Vi har faktiskt två st. pga att den första slutade snurra pga korrosion. Sedan gick det likadant med den andra, men då hade jag läst om problemet med rost i motorn och att lite CRC skulle funka och det gjorde det också. Fördelen med plastiga batteri-klippare är att de är väldigt lätta och man slipper köpa alkylat-bensin-dunkar till dem. Vi tre Li-batterier till dem.

  Snöslungan som går på bensin har kompisen köpt, men jag har inte lärt mig att använda den. Han tog mina skidor, kapade av dem och skruvade fast dem under snöslungan. Det finns även batteri-snöslungor att köpa idag.

  Nu vill kompisen köpa en bensin-motorsåg, men jag tycker att det är dumt. Hellre en liten batteri-motorsåg i så fall, pga att bensin-motorsågen är tung och vi har en el-kedjesåg sedan länge. Trädfällningen och kubbningen köper vi ju utifrån av en som har tre proffs-motorsågar med sig och som filar på kedjorna i ett.

  SvaraRadera
 16. Om vi efter nästa val fortfarande har MP i regeringen så är det nog dags att rösta med fötterna. När man ser hur regeringar runt världen agerat under Coronakrisen är dock frågan vilket land man vill flytta till...

  SvaraRadera
 17. Det här krattar manegen för en framtida M+S-regering. Ställt mot V, MP & SD så börjar det bli ett mindre skadligt alternativ.

  SvaraRadera
 18. I Kovik-branden förra veckan gick 50.000 ton trä, papper och plast upp i rök - ett lager son skulle ha värmt upp Stockholm i höst. Hela trähögen var såld till olika värmeverk. Det är 800-900 grader i högen nu. Polisen har upprättat en anmälan om brand, orsaken kan vara ett batteri, någon kemikalie som har självantänt eller yttre påverkan.

  SvaraRadera
 19. Att MP inte har alla hemma, jomen check på den och detta visar det. Finns inte ett enda land som kommer vara fossilfritt till 2030, nada chans, noll, zip!

  Bloggaren har redan gett svaret, militären! Så redan där faller det, och nej MP kommer inte få lägga ner försvaret och ingen annan heller. Dom kanske vill men sen hoppar verkligheten upp och slår dom i ansiktet. Dessutom kärnkraftsopinionen svänger, S ledamöter börjar lägga in stämmomotioner om kärnkraft, styrelsen försöker utåt hålla emot om sitt fossilfria 2040 mål men inte det kommer heller träffas och S kommer svänga om kärnkraft när det så är lägligt precis som lille Molgan nu kommit på att språkkrav är en kanonidé (och raderat sina gamla blogginlägg som sa motsatsen [sic!]). Inte heller kommer man lyckas "knäcka" den grova brottsligheten utan att man tar en hel del faktiskt rätt otrevliga beslut och det kommer man inte för sig att göra på åtminstone 5-7 år, även om nu Märta gått ut och sagt att det ska hon minsann göra och jag vill minnas att Annie med kraft satt ner foten för X antal år sen och briserade i ett "det är faktiskt olagligt att vara kriminell i Sverige" så det så!!!

  En ytterligare prediktion när jag ändå är igång, om 10 år kommer S invandringspolitik få dagens SD att framstå som rättvis och balanserad.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om jag hade varit SD så hade jag varit ytterst orolig för att MP åker ut i nästa val. Åker MP ut så kommer SD att liknas vid ett däck med pyspunka. S slipper då sina handbojor och kan börja ta beslut igen (är uppvuxen med sossehat i bröstmjölken men att se ett så lamt S är inte bra). Moderaterna kommer att få ytterligare väljare vartefter som SD pyser ner.

   Problemet kommer fortfarande vara Centerpartiet när alltfler Uppsala, Umea och Södermalmsbor kommer in i partiet. Som någon sa, C har ju blivit ett parti för de politiker inga andra partier vill ha. Så kanske kan Jimmie och SD använda sig av C efter att MP åkt ut för att behålla väljare.

   Radera
 20. Är MP´s klimatprogram verklighetsförankrat? Nej, bedömer jag! En konsekvensanalys fri från kognitiv bias vore på sin plats.

  SvaraRadera
 21. Du glömde alla tusentals båtägare vars båtar bara blir att skrota
  Tack för den Mp

  SvaraRadera
 22. Men herregud.. Starkt vinklade nyheter från bloggen som inte beskrivervsrklighegen objektivt. Det MP föreslår är att det ska vara 100% förnybart bränsle till förbränningsmotorerna år 2030. Det är en mycket väsentlig skillnad som man inte kan utelämna i en sådan här text. https://www.mp.se/just-nu/mps-forslag-100-fornybart-i-tanken-senast-2030

  SvaraRadera
  Svar
  1. å det tror du på? MP´s politik är en säkerhetsrisk för nationen och svenska folket.

   Radera
  2. Om jag tror på vad? Detta handlar inte om att tro eller inte tro, det handlar om fakta. Sedan får man tycka vad man vill om det och jag håller verkligen inte med om MP:s förlag. Men det är pinsamt att inte beskriva det hela objektivt.

   Radera
 23. Nu borde väl alla behripa att det inte finns någon viktigare medborgarplikt än att rösta ut MP. Bristen på bra partier får inte hindra en från att göra sitt för att bli av med det farligaste. Inget sofflock i valet 2022!

  SvaraRadera
  Svar
  1. MP är knappast Sveriges farligaste riksdagsparti.

   Radera
  2. Om ett parti som har 4 % av väljarna(och minskande) är Sveriges farligaste parti så är det inte MP det är fel på utan på resterande partier.

   Radera
 24. Pandemin har med mer än önskvärd tydlighet visat att politiska beslut inte kan påverka klimatet, såvida man inte går ännu längre än tidigare med inställda flyg, distansarbete, mm.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hur skulle pandemin kunna påverka klimatet menar du? Olika mäts över många årtionden och längre perioder..

   Radera
 25. https://www.sjoraddning.se/undvik-motorstopp

  Snabb sökning visar på ca 80 uppdrag på ett år för denna sjöräddare.
  Kan röra sig om 7-8 procent bränslerelaterde fall.
  Vad händer när alla båtägare skall tanka biodrivmedel.
  Kommer vi ha något båtliv kvar i mp:s Sverige.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Varför kan inte båtar köra på nästa generations biobaserade diesel och bensin med "100% inblandning" av förnyelsebart innehåll?

   Radera