Aktuellt

Urbaniseringen avgörande för överdödligheten 2020 - men på olika sätt i Väst- och Östeuropa

Urbaniseringsgraden i EU/EES-länderna visar sig vara avgörande för överdödligheten 2020. Men sambandet är tvärt emot varandra i den forna up...

2021-10-05 10:56

Miljöpartiet vill höja fastighetsskatten, göra den obegränsad och progressiv - högre skatteprocent för dyrare hus - återinför förmögenhetsskatt

I en intervju av partiledaren Märta Stenevi (MP) med Expressen framgår det att Miljöpartiet vill höja fastighetsskatten på flera vis. Dels ska fritidshus få högre skatt än permanentboenden, och dels ska man införa en boxmodell där allt kapital, inklusive villor, bakas samman och förmögenhetsbeskattas progressivt - ju mer kapital desto högre procentsats. Det innebär en i princip obegränsad fastighetsskatt, som dessutom alltså blir högre om du även har sparpengar.
Ska beskattas stenhårt
Till Expressen säger Märta Stenevi att "[box]modellen kommer behöva förfinas", men i grunden vill man straffa bostadsägarna på följande vis:

1. Dra ner ränteavdragen successivt och ta bort dem helt
2. Högre skatt på fritidshus än permanenthus
3. Göra fastighetsskatten obegränsad och progressiv (=högre procent i fastighetsskatt ju dyrare villa du äger) och lägga eventuellt sparkapital till detta i boxmodellen i en form av förmögenhetsbeskattning av fastigheter
4. Återinföra förmögenhetsskatten via boxmodellen
5. Återinföra värnskatten, dvs fyra procentenheter extra skatt på höga löner

Eftersom Miljöpartiets väljare främst bor i bostadsrätter i städerna, så ska förstås inte bostadsrätter beskattas, men de som har den dåliga smaken att bo utanför städerna drabbas alltså fullt ut. Allra värst drabbas den som bor i ett fritidshus. 

Antagligen räknar man därmed med att ingen av partiets väljare ska bry sig, samtidigt som man ska locka tillbaka väljarna som gick till Vänsterpartiet i valet 2018.

Man vill använda pengarna till att "höja alla bidrag och ersättningar".

Intervjun ligger bakom en betalvägg hos Expressen.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

74 kommentarer:

 1. Heja MP! Har varit en bestämd motståndare mot MP men nu när jag lär bli arbetslös p g a cementkrisen så skulle det sitta fint med lite höjda bidrag. Passa på att sälja villan och flytta in i en av hyresrätterna jag är med att bygga nu.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Då tillhör du en av 90%:arna som röstar på det som gynnar just dig bäst. Du är iaf ärlig, jag kommer bara här med observationer. Men det brukar stämma enligt 90/10 regeln

   Radera
  2. Varför skulle man egentligen rösta på något som inte gynnar en själv? Jag menar, jag är vit man, medelålders, hög utbildning, bra jobb, hög inkomst, en jävla massa förmåner via jobbet, mm, mm...

   För mig att rösta på S, MP, V eller liknande är ju att hata mig själv och eftersom jag tycker att jag är guds stora gåva till denna planet [sic!] så faller ju det lite bort.

   Radera
  3. Man kan visst rösta på något som inte gynnar en själv utan att för den skull hata sig själv. Man kan rösta på saker som skulle gynna en yngre version av sig själv jag har gått en universitetsutbildning alltså skulle det gynna mig att vi inte lägger pengar på högskolan. Dessutom är jag för utgifter som gynnar andra så att dessa inte behöver/uppmuntras att begå brott.
   (Vilket I tur Gynnar mig)

   Radera
  4. M Syd, enig. Jag är en välbetald högutbildad CIS-man. Betalar gärna skatt. När den går till vettiga saker. Personligen så tycker att skolan är ett lysande exempel. Lex-Finland som inte följde efter vår försökskatastrof. Gissar på att Finland ligger rätt bra till i Pisa-tester.

   Radera
  5. OK, fair enough. Jag fortsätter jag med min linje och önskar er lycka till med er. Det är ju i vart fall 2-1 här till S, MP, V så det luktar jordskredsseger för dem i valet 2022.

   Radera
  6. +1, Är välutbildad, högavlönad och deltidsanställd i rikets försvar. Men politiskts är jag definitivt inte representativ för min bakgrund. Har alltid och kommer alltid rösta enligt mitt tycke att om andra får det bättre så kommer även jag få det bättre. Vem gillar Egon liksom.

   Radera
  7. Förresten av rent intresse, vad räknar ni som högavlönad. +1 MSEK per år, +2 MSEK per år eller mer? Bara intresserad av ren nyfikenhet och jag menar hela kompensationspaketet. Lön, bonus, överiga incitament, städning, bilar, privata sjukvårdspaket etc.

   Radera
  8. 1MSEK har många inkl. allt, 2MSEK inte så många. Så 2 då.

   Radera
  9. Eftersom jag är människa röstar jag höger, för att vi alla skall få behålla våra friheter och gärna utöka dem.

   Radera
  10. @turlasvante - håller med dig, 2 MSEK och uppåt där börjar man bli höginkomsttagare på lite riktigt i vart fall.

   Radera
  11. Detta är ett bra exempel på vänsterns tankevurpa är att skattehöjningar är nödvändiga.
   Det behövs inte och staten kan gärna sänka skatten för låginkomsttagare också. Offentlig verksamhet behöver helt enkelt effektiviseras istället för att bli en mastodontisk zoombieförvaltning.
   Ungefär som att Lyxfällan skulle ge rådet att höj inkomsten men använd den bara att köpa mer tjänster, inte prioritera bland det som redan införskaffats.

   Radera
 2. Höja alla bidrag och ersättningar... Borde inte miljöpartiet vara de som ska driva satsningar på klimatåtgärder? Satsa pengarna på förnybart, CO2-insamling/lagring från samtliga större utsläppare, allmän CO2-dammsugning för att skynda på den utvecklingen osv. Hade de åtminstone varit konsekventa och aggressiva i sitt klimatarbete på samma sätt som man måste respektera V för att vara konsekventa och aggressiva i sin tro så skulle de kunna ha en framtid i svensk klimatpolitik. Men de lyckas inte hålla blicken på bollen...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hahahahaha... Åh du var seriös? Nä, MP har aldrig brytt sig om miljön!

   Radera
  2. Det gick faktist bättre när vi satsade på att minska vårt oljeberoendet.
   Den gröna omställningen har mest visat sig vara en katastrof

   Radera
 3. Man kan förresten undra vad som händer med nämnda fastighetsvärden när ingen längre vill eller har råd att köpa fastigheter pga beskattningen. Det lär väl förresten inte bli så mycket pengar kvar till bidrag heller när kapitalet och höginkomsttagarna väl lämnat skutan. Sådana realiter bekymmrar förstås inte en miljöpartist, eller för den delen socialister i allmänhet, som ju ändå inte bryr sis särskilt mycket om logik. Det är som bekant kartan som gäller oavsett terräng.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Varför ska Sverige vara ett skatteparadis vad gäller beskattning av fastigheter? Lite högre elpriser och återinförd fastighetsskatt kan nog stävja bostadsbubblan

   Radera
  2. Äsch,
   Ta bort ränteavdrag och justera räntan utefter verklig inflation.
   Det borde göra susen.

   Radera
  3. Menar du att vi inte mäter inflation? 99% förstår inte inflation är en gammal devis.

   Precis ta bort ränteavdrag och återinför fastighetsskatten ala Danmark med progressiv beskattning med maxbelopp såklart utifrån inkomst.

   Radera
  4. Vilken bubbla då? Sker det någon omfattade spekulation i fastigheter? Hur fungerar reavinstskatt, fastighetsskattsavgiften, stämpelskatten,lånetak och amorteringskravet i att underhålla en bubbla jämfört börsen som enbart har reavinstskatt/schablonskatt?

   Radera
 4. Miljöpartiet, den "gröna döden" - som ödelägger allt där den far fram...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Instämmer. Men inflytande långt utöver sitt väljarunderlag ska de ha för att S (under Reinfeldt II var det M och övriga alliansen) ska kunna behålla regeringsmakten - det kostar på för landet om man ska uppnå det allt överordnade målet: att hålla SD (på denna blogg "svärjisarna") borta från ett inflytande, som skulle stå i proportion till deras väljarunderlag.

   Radera
 5. Missade att inte bostadsrätter räknades in i det hela. De kommer ju visserligen med som förmögenhetsskat - om man inte har för mycket lån. Då drabbas man å andra sidan av borttagna ränteavdrag, så de får ju en släng av sleven i alla fall...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det beskattningsbara förmögenhetsvärdet för bostadsrätter var på den tiden då det begav sig endast en bråkdel av förmögenhetsvärdet för villafastigheter med samma marknadsvärde om bostadsrätterna låg i ett attraktivt område.

   Radera
  2. Det är fortfarande lågt, eftersom det baseras på fastighetens taxering som är identisk med hyresfastighet, och respektive BRF's andel av detta som specas av andelstalet.
   Det finns inget register över bostadsrätters eventuella marknadsbaserade taxeringsvärden såsom det finns för småhus. Att upprätta ett sånt register skulle bli en utmaning och ta en hel del tid i anspråk. Möjligheten har ventilerats ett flertal gånger men hittills har såvitt jag vet inget skarpt förslag lagts i den riktningen.

   Radera
  3. Ledsen att förstöra festen Stefan, men statliga SBAB äger sedan några år tillbaka tjänsten Booli som automatiskt kan ge statistiska värdeindikationer för alla bostäder, både småhus och bostadsrätter, utifrån fastighetsbeteckning och storlek på månatlig basis...

   Dvs bor du i ett område där det säljs hyfsat mycket samt om bostaden inte är allt för unik, så finns redan idag en fastställd statistisk bedömning av marknadsvärdet.

   Radera
  4. Det är inte ett formellt taxeringsvärdet. Om man tar bort taket på fastighetskattavgiften så lär man fortsätta undanta bostadsrätt för att det som det sägs ovan är taxeringsvärdet komplicerat och dels får man väldigt många fler väljare som drabbas även på Södermalm.

   Radera
 6. Mp har ingenting med miljön att göra, oavsett vad de kallar sig så visar deras förslag att de är djupt inkompetenta Socialister med som alla socialister har dålig förankring i verkligheten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fast frågan är om de inte är på rätt spår här. Skattar man sönder fastigheterna blir det ju hyddor vi får bo i tillslut och då har de ju faktiskt lyckats med sitt 1800-talsmål.
   Har tidigare motsatt mig det eftersom jag inte gillar hästar, men tack vare Stjärnklart-serien vet jag nu att det blir en oxe jag får ha som fortskaffningsmedel och det är inte lika skrämmande.

   Radera
 7. Som i de flesta andra länder då.

  SvaraRadera
 8. ...och så flyttar man villan till ett bolag som skrivs på hela familjen så fick man ändå inte så stor förmögenhet...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och bolagets uppgift är att förvalta villan?

   Radera
  2. Då måste du betala förmån istället.

   Radera
  3. Du hyr förstås villan av bolaget. Eftersom det inte råder fri hyressättning kan man hänvisa till andra lägenheter i kommunen och ta ut en ganska låg hyra utan att det blir en förmån. Bolaget går plus/minus noll på den låga hyran, så att ingen vinst betalas ut, och bolaget därmed inte värderas så högt.

   Radera
  4. Hur får bolaget pengar att köpa fastigheten? Det går inte att skänka eller sälja "för billigt" utan att skatteverket reagerar.

   Radera
 9. Allra värst drabbas nog barn till nyblivna unga änkor och änklingar som omöjligt kommer att kunna bo kvar på en inkomst om partner hastigt dör. Men å andra sidan kommer det då givetvis åter ett förslag om att familjer med barn under inga som helst omständigheter skall kunna tvingas att flytta oavsett hur många räkningar och skatter de inte kan betala. Folk som bor på landet brukar skaffa barn, mer än genomsnittet, så det löser sig nog.

  SvaraRadera
 10. MP och dess anhängare har sedvanlig otur när de tänker...

  SvaraRadera
 11. Ja så vill MP fortsätta försämra livet för svenska folket. Efter massinvandring, cementkrist, energikris och höjda priser på el, bränsle, bilar och mat, så måste man ju ha ett nästa steg för att driva Sverige mot ruinens brant.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bonus-Malus baserat på ras kanske skall införas? Arbetande CIS = Malus.

   Radera
 12. Svensk Näringsliv släppte ju en rapport att bara 4 miljoner svenskar är självförsörjande och 2019 var det 1,45 miljoner av dessa som arbetade inom offentlig sektor. 2,5 miljoner privatanställda skall alltså försörja landet. Mer skatter behövs alltså så MPs analys är korrekt om man vi köra på i detta spåret.

  SvaraRadera
 13. Det gäller för att rädda klimatet beskatta folket till fattigdom. Små energieffektiva och hälsosamt svala bostäder, inga bilar, ingen konsumtion utöver det absolut livsnödvändiga och utlandsresor skall vi inte tala om. Sedan kan man fundera över hur MP kan tänka sig förhindra massutvandring av de lönsamma medborgarna med kompetens som är gångbar utanför landets gränser.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nedmonteringen av skolan kommer nog stoppa den massutvandringen på sikt. Se bara till att sänka alla skolor till samma låga nivå genom att bussa runt elever.

   Radera
  2. Problemet är att 90% av kapitalet redan försvunnit då, dom har både medel, vilja och förmåga att röra sig vart som i världen.

   Det som är mest intressant är egentligen att partier som S, MP, V m.fl. fortfarande orkar hålla på när det är så uppenbart att dom redan förlorat det egentliga "kriget". Big Business har redan vunnit men det är som att dom är i total förnekelse inför detta...

   Radera
  3. MP vet att den offentliga konsumtion är den största miljöförstöringen i Sverige så lösningen måste vara att se till att pengarna inte spenderas överhuvudtaget. Därför borde linjen vara att höja skatten till max och samtidigt minimera statens förvaltningen, först då uppnås minskade utsläpp.

   Radera
  4. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
 14. Vi husägare har ju tagit ett eget ansvar för att skaffa oss en bostad, så varför ska vi straffas? Jag som störs ofta av buller, klarade inte av att bo i en hyreslägenhet mer än några år, pga oljud från de andra boende och hissen som åkte upp och ner.

  Härute på landet är det vinden som blåser, regnet som smattrar och rådjuren och rävarna som låter i skogen bakom huset och jag har aldrig blivit särskilt störd av dessa ljud. Inte heller gräsklipparna, trimmers och motorsågarna. Däremot är lövblåsarna jävligt irriterande.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Svarar du inte på frågan redan i första meningen?

   De som tar ansvar skall självklart straffas, utopin är att ha ett folk av lättstyrda offer. Trashanksproletariatet är modellen.

   Radera
  2. Vem som helst.
   Obehagligt men sant ....

   Radera
 15. Punkt 1, att ta bort ränteavdgaren (succesivt) känns som en bara sak, bara att göra. Det finns nog stor majoritet för det i Riksdagen, dock ingen valvinnare.

  Resten visar vilka kommunister MP egentligen är.

  Vad hindrar för övrigt att man startar en bostadsrättsförening på villagatan och slår ihop 5-20 villor till en förening. Hepp, plötsligt ingen skatt...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Inte läst deras förslag, men det skulle ju vara troligt att skatten hamnar i föreningen som ju är de som äger fastigheten. Finner det osannolikt att skatten bara skulle tas bort vid juridisk ägare.

   Radera
  2. Det finns ju redan BRF'er med småhus - ofta byggda tidigt 90-tal då räntorna var höga och man fick förmånliga räntebidrag för att bygga just som BRF. Hur taxeringsvärdet på dessa fastigheter sätts är en intressant fråga vars svar påverkar din tanke. Om de sätts efter hur husen skulle värderas på småhusmarknaden är det ett nollsummespel då föreningen får samma kostnad. Om de av någon outgrundlig anledning taxeras som hyresrätter såsom lägenhets-BRF'er gör är det möjligt att det finns några kronor att spara.

   Radera
  3. Menade mest att bloggarjäveln skrev att BRF inte skulle beskattas på Södermalm...

   Radera
 16. Alla barnfamiljer i villor/radhus i sthlms omnejd kommer få sina ekonomier sönderslagna.
  Misär...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men då går man fram med ett välfärdspaket för att höja de riktade bidragen i valet 2026.

   Radera
 17. Den danska modellen alltså med progressiv fastighetsskatt. Låter rimligt ja. Den jag också förespråkar i bostads paradiset vad gäller skatt på dessa. Nu röstar jag dock inte Mp, det får bli Noshit Deathstar utifrån kompensationsteorin

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vilken modell menar du?
   (Ejendomsskat) är på tomten men då ingår kommunal service som sophämtning.
   (Ejendomsværdiskat) är 1 % på taxeringsvärdet upp till ett värde d.v.s tak på 3 miljoner dkk.

   Radera
 18. Låter som ganska rimliga förslag. Några små korrigeringar här och där så fr det tummen upp från mig.

  SvaraRadera
 19. Låter överlag bra. Nu så anser jag att den klimatet och den generella ekonomin är viktigare än bostadsbubblan men det känns lite uppfriskande att någon i alla fall kommer med förslag.

  Personligen skulle jag hellre se en mer gradvis introduktion av dessa åtgärder, men överlag bra.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så detta får mig inte att ändra min röst till MP dvs.

   Radera
  2. Då får du hoppas på en omfattande skogsbrand eller en Greta 2.0 som får upp deras siffror lite lagom till valet, annars är nog risken stor att rösten blir bortkastad.

   Radera
  3. Jepp. Kommunism kommer nog funka denna gång. Bara vi kläder den i en grön skrud.

   Radera
  4. Jag sade precis att jag INTE kommer att rösta på MP?

   Radera
  5. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
 20. Jaha, då skall alltså några byråkrater försöka bena ut vad som är ett fritidshus och vad som är permanentboende.
  .../Vid taxeringen av småhus 2015 slopas typkoden för fritidshus. Alla småhus, oavsett om det är permanentboende eller fritidshus, kommer att klassificeras som småhus. En annan förändring är att fyra av de tidigare typkoderna för småhus tas bort och en ny kod för småhus på ofri grund införs./...
  https://skatteverket.se/privat/fastigheterochbostad/fastighetstaxering/typkoder/typkoderforsmahus.4.46ae6b26141980f1e2d3a0a.html
  Och för att kringgå detta, får väl en av sängpartnerna skriva sig permanent i "fritidshuset".
  Och har man sparande, får man väl växla över det till guld, så slipper man förmögenhetsskatta för det.
  Fast att fasa ut ränteavdragen borde dock ha gjorts för länge sedan.
  Man kan ju börja med, att ta bort alla ränteavdrag, för det som inte är kopplat till boendet.
  Fast rimligen, bör då även skatten på ränteinkomster tas bort.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad jag förstår infördes ränteavdraget en gång i tiden för att kompensera (!?) för fastighetsskatten. Så det har egentligen ingen koppling till ränteinkomster - vilket ju i sig betyder att ränteavdragt strikt skulle gälla bostadslån och inte räntor på andra lån och krediter. Och eftersom fastighetsskatten sedan länge är historia borde ränteavdraget gått samma väg för länge sedan.

   Radera
  2. Skatteverket har redan åsikter om var man skriver sig.

   Radera
 21. De har min röst! Tack.

  Men de kunde gott skrota 4 och 5.

  Fast de åker nog ur riksdagen ändå.

  SvaraRadera
 22. Wow. Hur hänger ihop med miljön?
  Liksom föreslå att ta bort valfriheten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var väl länge sedan, det gick att förknippa Mp med miljö.

   Radera
 23. Det är den spark i ändan jag behöver för att flytta. Befinner mig nu i Spanien. Prisnivå hälften mot i Sverige och bättre kvalitet på maten. Varför skall jag som pensionär stanna kvar i Sverige och straffbeskattas för att jag levt sparsamt och nu har hus på gräddhylla och kapital. Jag mår redan illa när jag ser hur skattemedel slösas bort. Det blir nog många med mig som flyttar ut.

  SvaraRadera
 24. Ingen fara, lite mer SSRI och benso bara så är vi glada i alla fall.

  SvaraRadera