Aktuellt

Nya extrema Ygeman-rekord för elpriserna - 630 öre per kWh i södra Sverige på måndagen den 29:e november

"Vi har inte elbrist." - energiminister Anders Ygeman (S) till Expressen 8:e september 2021 Nordpool har nu fastställt elpriserna ...

2021-10-13 19:00

Just nu högsta elpriserna någonsin i SE3 Göteborg - Stockholm: Ca 430 öre per kWh skattat, nätat och momsat

Just nu klockan 19:00 har vi i elhandelsområdet SE3 Södra Mellansverige Göteborg - Stockholm de högsta elpriserna någonsin. Priset ligger oskattat och onätat på 283 öre per kWh och efter skatt, rörlig elnätavgift, elhandlarens påslag och moms landar priset på cirka 430 öre per kWh för dig som kund.
Slurp!
Alla elpriser avrundade till hela ören per kWh eller hela euro per MWh

Regeringens energipolitik fortsätter alltså att skörda seger efter seger. Då Sverige efter nedläggningarna av två reaktorer i Ringhals inte längre har ett överskott på el  som inte sväljs upp av vår som bananmonarki av EU tvingande exportförmåga, så får SE4 och ofta även SE3 samma elpriser som på kontinenten. Den svenska industrin och näringslivets konkurrensfördel med låga elpriser är därmed som bortblåsta, och med bland de högsta lönekostnaderna och högsta byråkratikostnaderna för anställda i EU finns egentligen inga konkurrensfördelar för Sverige längre.

Vi har dock fortfarande något lägre elpriser än kontintenen, med våra 280 EUR/MWh. I Danmark är priset 287 MWH, liksom i Österrike, Belgien, Tyskland, Luxemburg, Frankrike och Nederländerna. Att vi inte har exakt samma elpris beror på att exportkapaciteten gått i taket. Men skulle det bara blåsa lite mindre eller om staten i sin oändliga visdom bygger ut exportkapaciteten ytterligare, så kommer priserna i SE4 och SE3 bli identiska med kontinenten. 

Inte för att det gör så stor skillnad längre.

Vi får se vad väljarna tycker i frågan om elpriserna när vintern är över och man kan summera sina elräkningar, i den mån man inte låst elpriset för att begränsa skadan. Fortsätter sedan säsongsmässiga rekordpriser över sommaren och när kanske åtminstone en tredjedel (eller mer) av hushållen ska binda om sina avtal blir det intressant att använda i valrörelsen, medan Miljöpartiet tjatar om "men Sverige exporterar el". Det väsentliga är att vi ska ha så mycket elkraft att exportkapaciteten inte räcker, och vi får våra vanliga elpriser istället för kontinentens.  Den som drar upp "Sverige exporterar el" som argument för att det inte finns några problem är antingen själv dum i huvudet, eller tror att hushållen och väljarna är dumma i huvudet.

I morgon är elpriserna i SE3 och SE4 tillbaka till bara runt 100 öre oskattat onätat och ommosat, dvs cirka 100% högre än normalt. Det går fortfarande att binda elen i SE3 på tre år på cirka 64 öre per kWh, men i SE4 ligger det runt 115 öre.

Vill man binda på kortare tid i SE3 om tre eller nio månader finns det avtal på cirka 86 öre, men på sex månader ligger avtalet uppe runt 95 öre, vilket säger vad marknaden tror att elpriset kommer snitta på i vinter.

Nedanstående är en annons från bloggens samarbetspartner Compricer.

Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

90 kommentarer:

 1. Huanemaj. Snart är det inte längre lönsamt att baka sitt eget surdegsbröd. Men på sikt måste väl affärens brödpriser justeras upp...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man kanske kan tajma in brödbaket till de dagar när elen är billigare?

   Radera
  2. Har du inte timmätning så kvittar det, du får betala medelpriset för månaden varje timme oavsett om elen är dyr eller billig just då.

   Radera
  3. Jag fick nyligen timmätning, det finns en sprillans ny elmätare i skåpet därute. Vattenfall brukar byta elmätare titt som tätt här. En gång fick vi elmätare som snurrade alldeles för fort och kunderna fick betala för mycket, tills Vattenfall bytte ut dem.

   Radera
 2. Så går det när Putin lättar på gasen och EU "don't wanna PUT in" Nordstream 2... 😁

  Lösningen är och kommer förbli mer lokalt producerad kraft. T.ex. skulle världens årliga energibehov vara helt lösta om 50% av alla tak hade solpaneler.

  Energioberoende blir mer och mer en oundviklig nödvändighet än en ouppnåelig dröm. Men solpaneler på alla tak löser inte effektbehovet (industrin behöver mycket mer mat än villorna och kontoren) eller energilagringsbehovet (då solen som bekant inte lyser på natten). Så problemet är inte löst bara närmare en lösning.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror det rimligaste är lokalproducerad el från Oskarshamn, Forsmark och Ringhals.

   Radera
  2. Nej,

   Världens årliga energibehov skulle inte vara löst om 50 % av alla tak hade solpaneler. Det inses enkelt eftersom sverige har natt stora delar av dygnet men forfarande behöver el.

   Dessutom behöver exempelvis lastfartyg energi och jag har svårt att se hur de är behjälpta av att mitt tak har solpaneler.

   Radera
  3. Det kommer nog bli solceller på 50% av alla tak och därmed gott om el på dagarna i bästa fall. Envindstilla natt i januari ser jag inte fram emot.

   Själv föredrar jag närproducerad kärnkraft för en stabil och säker försörjning.
   Vore det inte smart att lägga pengarna på att utveckla generation 4 kärnkraft i liten skala och sätta anläggningarna där de behövs, istället för att bygga ut elnätet för att transportera långa sträckor?

   Radera
  4. Jag tror inte ens det behövs gen4. 2-5 reaktorer med väl beprövad gen3 teknik är bättre än alla tänkbara alternativ.

   Radera
  5. Vilken kärnkraft som helst duger för mig.

   Radera
  6. Gen.3 för att lösa dagens brist.
   Och när gen.4 smr är igång är ju dessa optimala att ersätta dagens kraftvärmeverk med. El och fjärrvärme lokalproducerat. Det skulle bli väldigt robust tror jag.
   (Tyvärr helt orimligt tillståndsmässigt)

   Radera
  7. Anton 2021-10-13 20:23
   Jo Sverige klarar inte stålkvaliten till gen4, 'Eskilstunastålet' var då det Wv2, det är samma kvalitet idag som då , alltså idag klassat som urkasst, men DÅ Världsbäst.
   Vi ska inte experimentera i gen4, vi har inte kunskapen för sånt, vi klarar inte av stålkvaliten, MEN en oerhörd genus o värdegrund . . .av nått slag har vi att lägga till BNP-exporten.

   Radera
  8. Jag sover bäst på nätterna när rummet är riktigt svalt, gärna 15 C. På dagarna kan jag kosta på lite mer värme.

   Radera
  9. Det är väl delvis det man skall ta reda på i Oskarshamn. Jag tror inte tex. Sandvik är ”urkass” på stål.

   Radera
  10. Ovan är riktat till dig Nils.

   Radera
  11. Kärnkraften är såklart välkommen att konkurrera med solkraften, så här ser siffrorna ut just nu om vi antar att kärnkraftverket inte blir försenat.

   Kärnkraft: Byggtid, 15 år. Effekt, 1.5-2 GW. Kostnad, 30 öre / kWh.
   Solkraft (med lagring): Byggtid, 5 år. Effekt, 3 GW. Kostnad, 15 öre / kWh.

   Radera
  12. Hur har du tänkt att få fram de metaller som behövs för att bygga all lagring till solcellerna?

   Radera
  13. Vem har sagt att det måste vara Litium/Jon? Sand går ju faktiskt alldeles utmärkt att lagra energi i, och vattenbatterier (a.k.a. pumped storage) har ju funnits i landet länge.

   https://polarnightenergy.fi/

   Radera
  14. En hängiven debattör i Finland kräver att landet omedelbart beställer tre sydkoreanska kärnreaktorer till Finland, som i nuläget importerar el motsvarande två kärnreaktorer, dels från Sverige, dels från Ryssland.

   Finska Olkiluoto 3 är rejält försenad och beräknas börja leverera el till nätet till sommaren, men Lovisas äldsta reaktor har tillstånd bara 6 år till. Det ryska reaktorbygget i Hanhikivi är också rejält försenat.

   Radera
 3. Menvaf...

  Är det inte dags att någon gör någonting snart? Jag ska definitivt installera solceller på taket, men tyvärr är det skuggigt efter 15 på eftermiddagen den varma säsongen.

  Smäll upp ett par reaktorer, tar inte mer än 5-6 år att bygga.

  SvaraRadera
  Svar
  1. I Finland förklaras förseningarna för reaktorbyggen delvis på att kunskapen har försvunnit, när de erfarna ingenjörerna har gått i pension. Det tar för lång tid att beställa komponenterna och montera ihop dem, när erfarenheten inte längre finns.

   Radera
 4. Att "Sverige exporterar el" är naturligtvis en observation värd att göra inte för att påstå att det inte finns något problem, utan för att peka på vad problemet är. Elen säljs till den som bjuder högst, så som en marknadsekonomi är tänkt att fungera. ✋ upp om ni inte gillar det fira marknaden.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visste ni förresten att Irland fortsatte exportera matvaror under hela potatissvälten? Guvernören var en engelsk liberal, 4000 fartyg med matvaror lämnade Irland under 1847 och de irländare som ville begränsa exporten kallades själviska och perversa.

   Radera
  2. Jag tror nog att de flesta gillar den öppna marknaden. Problemet är att priserna sätts av tillgång och efterfrågan och våra politiker har säkerställt att tillgången är mindre än den borde vara.

   Det står förstås inte företagen fritt att åtgärda tillgången genom att producera mer (exempelvis genom att bygga en reaktor), utan produktionen är statligt styrd, åtminstone i stor skala.

   Radera
  3. Vet inte om potatissvälten på Irland är ett bra argument för att man ska sluta belysa elpriset.

   För övrigt så säger ju fri marknadsteori att på en fullt fungerande marknad går priset mot noll.

   Radera
  4. Gör den? Du menar kanske att teorin säger att profiten går mot noll? Jag kan inte se hur priset kan gå mot noll om tjänsten/produkten som erbjuds innebär en kostnad.

   Radera
  5. Vem har sagt att man ska sluta belysa elpriset?

   Potatissvälten har även använts som jämförelse i t ex Australien, där fossilgas är relativt dyrt samtidigt som man exporterar enorma mängder av densamma till Kina. Situationen är på så vis inte helt olik, kan man tycka.

   https://australiainstitute.org.au/post/australia-is-about-to-get-ripped-off-by-the-gas-industry-and-its-not-the-first-time/

   Radera
  6. Visst, Anton. Priset ska gå mot produktionskostnaden och vinsten mot noll. Produktionskostanden för oskattad kärnkraftsel ligger nere runt 4 öre.

   Radera
  7. Hm, energiewende har förstås inte påverkat dagens energipriser?
   Eller elcertifikat?

   Radera
  8. Jo,

   För en lekman som jag låter det nästan som att kärnkraftsel är totalt överlägsen. Men uppenbarligen måste jag lida av feltänk.

   Radera
  9. Investeringskostnaden är då satt till 0 öre per kWh eller hur?

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
  10. Jonas Jonsson Stadling skrev en bok 1894 som just hette Vår Irländska Fråga.
   Den handlade om bolagens härjningar i Norrland.
   I efterdyningarna kom den så kallade baggbölerilagen som förbjöd bolag att äga mer mark än vad de redan hade.

   Radera
  11. SMR reaktorer räknar man nu med runt 50 öre per KWh inklusive investeringskostnader.
   Då är förstås leveranssäkerheten betydligt högre än vad vindkraft kan garantera.

   Radera
  12. Men som vi ser är det alltså priset på kontinenten som är styrande åtminstone i södra Sverige. Vem skulle säga nej till att sälja en kWh till Tyskland för 400 öre även om produktionskostnaden är 0?

   Radera
  13. Men MP menar ju det är bra att vi exporterar så minskar produktionen av fossil el.

   Hur fan skall du ha det BD?
   Är du grön eller röd?

   Radera
  14. Tyskarnas får lösa sin egna problem som deras MP skapat, det är inte något som svenska abonnenter ska stå för som dessutom bekostat stor del av de svenska kraftverkens uppbyggnad över 100 år och även via elcertifikat.
   Klipp kabeln!

   Radera
  15. Ben, varför tycker du att irländare har någon särskild rätt till potatis? Är du nationalist eller?

   Radera
  16. Har planekonomi tjänat mänskligheten bättre än marknadsekonomi? De flesta problem med marknaden beror på politik och inte på marknaden. När det gäller energi har politiker till exempel lagt ner produktion. På bostadsmarknaden har politiker gjort det olönsamt att bygga hyresrätter osv.

   Radera
  17. Politisk styrning av olika energislag har drivit upp elpriset, sedan kan vi ju addera marknadskraften att man gärna säljer ner till ofta egna dotterbolag i europa för att vinsten är högre där är ju solklart. Detta hjälper även till att driva upp priserna i sverige. Vad politikerna enkelt kan göra är att ta bort sveriges 4 elområden och göra 1, som finland har, då suddar de bort den interna svenska marknaden som på sikt kommer vara skadlig för slutkonsumenten som inte kan påverka vart elen produceras.

   Radera
  18. @Rickard Ohlin: Kul för MP att dom tycker det, antar att dom kan använda det som ett säljargument i valet. Den verkligt intressanta frågan är ju varför det ser ut så på kontinenten och vad svenska politiker har med det att göra.

   @Anders Karlsson: Nej, realist. Nu som då existerar nationalstaten, de flesta förväntar sig nog att de som är satta att styra den agerar för nationalstatens medborgare när det inträffar en kris. Är det på något sätt en kontroversiell eller svårbegriplig åsikt?

   Radera
  19. @Joakim: Absolut, t ex skolan har ju blivit mycket bättre sen ett gäng marknadsorienterade islamister fick bli "entreprenörer".

   Radera
  20. @cornucopia någon källa som säger 4öre? Tycker de flesta säger mellan 30 och 100. Och har inte kollat hur någon beräknat kostnader för avfallshantering. Avfallet är ju den svåra biten hur tar man betalt nu för att samhället tar över ansvaret för riskavfall i hundratals år

   Radera
 5. Igår blev det brödbak i vedspisen. Godast så.
  Sedan har jag nästan 30l äppelvin som är nästan färdigjäst.
  Frågan är, om man skall stjälpa det i sig, för att dämpa depressionen, eller om man skall anlita någon, att tillverka E100 av det och stjälpa det i bilen i stället. Kommande bränsleprisökningar, får väl avgöra det :-(

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men för guds skull har du inte skrapat ihop en riktig depression skapa en rejäl en, allt hembryggt är väl värt att förbrukas genom en inmundigation, gärna i nån Amos-skrubb eller annan skyddat utrymme,
   du ska jämföra E100 mot systembolagets typ E40 för 300kr/litern,

   Radera
  2. Härligt med vedspis och brödbak.

   Radera
  3. Lär dig svetsa rostfritt eller löda koppar och gör din egen äppelsprit, stjälp inte i dej utan njut något själv, bjud på ett litet provsmak och lagra resten till barnbarnen

   Radera
 6. Blir nog att ställa ner värmepumpen till att bara hålla ackumulatortanken ljummen, stänga av elpatronen så den inte går in i onödan och säga åt familjen att det behöver eldas i (vattenmantlade) kaminen ett par timmar innan om man ska duscha i vinter… Frågan är vilket pris man ska sätta på sin egen tid för allt jobb med att bära in ved och elda…?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Priset på din egen arbetskraft är 0 om du inte kunnat jobba extra. Om du kan jobba extra istället så är priset på din arbetskraft givetvis lönen. Ett tredje alternativ är att du ser det som motion och väger av det mot dina motionskostnader.

   Radera
  2. De kanske kör intern fakturering för olika hushållsnära tjänster :-)

   Radera
 7. Undrar hur många ovetande villaägare som inte vet vad dom har för elavtal, misstänker att det är relativt många... Kan bli personliga konkurser i vinter!

  Har bankerna tagit med i kalkylerna att elpriserna kan Stiga med ett par 100 procent i sina lånekalkyler?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Joacim 2021-10-13 20:23
   Vad innebär 100% högre elpris ?
   20-tusen i Norrland hårt men den som har så pass som en årlig 'Thailandresa' blir det till att klippa gräsmattan lite oftare under semestern.
   Andra får ångra att dom slanta 4-miljoner för en byggsats på ett par miljoner

   Radera
  2. Jag har tänkt precis likadant. Väldigt många villa- och sommarstuge-ägare är lyckligt ovetande om det nya, högre elpriset. Jag tror att många kan hamna på obestånd till vårvintern, när kylan har maxat elpriset under flera månader. Då har de har tömt sina bankkonton och lånat från släkt och vänner och till sist tar vänskaps- och släkt-krediten slut.

   Radera
 8. Det positiva är att elpriset natten mot fredag verkar bli i det närmaste gratis.

  Numera är elpriserna en säkrare prognos på vind än SMHI. (som förvisso aldrig varit speciellt säkra på något)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ska tillägga att solcellerna blir väldigt lönsamma dagar som dessa, när elpriset är högt och dagarna är klara.
   Har legat mellan 25-32 SEK per dag nu och överträffar förbrukningen med råge.

   Radera
 9. Vi kommer fortsatt ha priser som varierar starkt närmaste tiden. Mer vindkraftverk håller på att fasas in före årsskiftet och än mer kommer närmaste åren. I genomsnitt bör elpriset falla närmaste åren. Sedan kräver den nya industrin i norr än mer el.

  Vänliga hälsningar

  Nanotec

  SvaraRadera
  Svar
  1. Oj, ännu mer vindkraft.
   Kan du förklara hur elpriset blir stabilare av ännu mer vindkraft?
   Kommer den nya vindkraften på något sätt reglera dagens kraftiga svängningar i elpriset som befintlig vindkraft har orsakat?

   Tycker du inte det är dags att lägga liiite mer fokus på hur vi ska fixa vettig reglerkraft till vindkraften?

   Radera
  2. Anders Du har tydligen missat vad jag skrivit om hur mindre svängningar beroende på varierande vind minskar med vindkraftparker till havs. Sedan kommer produktion av vätgas ge än mindre variation.
   Närmast är mer ledningskapacitet dämpande för svängningar.

   Vätgas från vind och sol kommer snabbt internationellt. Läs senaste the Economist. Kul är tv nyheterna just nu idag med världens första
   fordon tillverkad med grönt stål. Volvo lastvagnar. Vätgasen för detta från vind, vatten och sol.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
  3. Vi borde kanske använda all biogas och köra den i gasgeneratorer, för att erbjuda någon form av reglerkraft mot den idiotiska slupkraften. Fy tvälen för sådan elproduktion. Borde inte få säljas på elnätet, inte utan egen backup/reservkraft.

   Radera
  4. Ja, vi ser ju tydligt nu att vettig reglerkraft bör byggas ut i samma takt som vindkraften.
   Vad sägs om byggstopp av vindkraft till vi är i fas med reglerkraft?

   Eftersom nu vindkraft är så himla lönsam tycker jag vi skulle kunna justera elcertifikat så vindkraft kan finansiera reglerkraften.

   Radera
  5. Anders reglerkraften räcker än. Vad som saknas idag är ledningar.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
  6. Jag tycker snarare det saknas kompetens.

   Radera
  7. Hema 2021-10-13 21:46
   jo, vinden har unik tillgång till 'sladden' (levererar när humöret ligger rätt) när vinden INTE levererar så levererade den 43MW 21.5.2020 7:00
   så bryr sig inte 'el-kupongklipparna' om mottagaren, det får andra fixa så att det finns ström i 'sladden' just då du stoppar kaffekokarens kontakt i '2-hål i väggen' .
   Vattnet har max 16_tusen MW kärnkraften typ 7500MW max tillverkning 2020 var 25900MW den 5/2 2020 kl: 17:00 jo vi exporterade 5,1-tusen också då och blåste som själva fae . . .
   Vi importerade ex.v.
   1.12.2020 6:00 - 1.12.2020 22:00
   tot 21 269,69MWh
   snitt per timma 1 251,16MW

   tot under 2020 importerat 194-tusen MW, inte mycket typ 0,2TWh

   Radera
  8. Nanotec 2021-10-13 22:22 "Vad som saknas idag är ledningar."
   Du menar hellre tömma vattnet norr Dalälven, än . . . .
   vttendammarna i snitt är just nu 10%-enheter under medel 1960 - 2020
   Elområde Procent GWh
   SE1 71,7 10 618
   SE2 71,4 11 190
   SE3 61,9 1 805
   SE4 43,7 98

   Radera
  9. Hoppsan du har rätt Nanotec, men tror du inte allt kommer gå på export till Tyskland och UK?

   Radera
  10. Nils det har ökat en del sista veckan i alla elområdens dammar från 70 till 74%. Med ledningar skulle priset vara lägre.

   Sjunkbomben nej allt kommer inte gå på export det är absolut säkert. Och Finland förbli nog största mottagaren av el från oss närmaste året. Danmark nr 2.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
  11. Nils lite tydligare den glädjande ökningen i magasinen

   Elområde Procent GWh
   SE1 74,7 11 067
   SE2 75,5 11 829
   SE3 71,1 2 073
   SE4 46,8 105

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
 10. När man till och med stänger av luftvärmepumpen och enbart eldar vedkamin p g a ekonomin är det någonting som har gått fel. Tur att man har egen ved som räcker till i vinter. Det är inte alla förunnat.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är väl aldrig fel att myselda för att spara några kwh. Kör värmepumpen för värmens skull för första gången i år idag.. verkar fungera bra.

   Radera
  2. Vi har två luftvärmepumpar, den senaste installerad förra året. Har inte haft någon av dem igång än. Vedförråd c:a 15 kbm, räcker hela vintern vid eldning i Jötulkamin och gammal kakelugn. Till 95% jobbande hemifrån är det bara att elda på. Fortsätter det så här kommer lv-pumparna bara användas som AC på sommaren. Helt obegripligt att vi har satt oss i detta självmant.

   Radera
 11. Jag vägrar av princip, att starta värmepumpen före vi är inne i november.
  Det blir kompletteringseldning med gasolkaminen i stället. Dessutom ett billigare alternativ.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hur kan gasol bara billigare än värmen från värmepumpen. Det tror jag inte på...

   Radera
  2. Jag ger 22:-/kg, vilket blir 242:- för en P11. Den brukar räcka i en månad, då jag bara stödeldar med gasolvärmen. Värmer upp ett rum väldigt snabbt.

   Radera
 12. Jag vill verkligen inte folk illa men ibland krävs det tyvärr en rejäl käftsmäll för att få folk att vakna till. Vi får hoppas på en riktig vargavinter och plågsamt höga energipriser denna vintern inför 2022 års riksdagsval.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tyvärr bestämmer sig alltför många på valdagen och då kommer det vara på något väldigt känslomässigt men helt irrelevant ämne. Energipolitik är alldeles för abstrakt så de blundar de flesta för och hoppas att det löser sig ändå.

   Radera
 13. Tack Cornu för tipset. Har tecknat 3-åring i SE3 med option (till rimligt pris) om att teckna om till mer fördelaktigt elpris om 3 åringen sjunker. Jag vet, väl så optimistiskt.

  Kan ju inte utesluta att helt hux flux släpper Putin på gaskranen (om Tyskland och Frankrike okejat eftergifter på Ukrainas bekostnad) eller att Tyskland gör halt i kärnkraftsavvecklingen eller annat. Kanske utopier men det känns bra.

  Hursom nu är jag stilla se den potentiella katastrofen rulla på de närmsta 3 åren när miljöextremisterna fortsätter sin missriktade avveckling av fossilfri kärnkraft.

  SvaraRadera
 14. Vattenfall har gjort en livscykelanalys av olika kraftproduktionsslag. Kärnkraft producerar 2,5 g CO2/kWh, vattenkraft 4 g CO2/kWh och vindkraft 12 g CO2/kWh.

  SvaraRadera
  Svar
  1. IPCC skrev 2014 att fission ger 12 g. Vattenfall menar i Ny Teknik nr 15 i år att Blakliden beräknas ge 6-7 g och snart hälften så mycket.

   Men jag anser det betydligt viktigare att vår export söderut minskar kolkraft motsvarande 740-1789 g per kWh.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
 15. Det är onekligen lite tragiskt. Sverige hade världens bästa energimix under 30 år. Ungefär 50-50 vattenkraft (som kan regleras) kärnkraft (som tuggar och går). Jag tror inte det finns något objektivt mätetal som kan förbättras. CO2-utsläpp var lägst i världen, energipriserna låga, tillgängligheten och effektiviteten hög. Systemet saknade i princip nackdelar.

  Nu har vi ett sammelsurium av energikällor som släpper ut hundratals gånger mer CO2, som är svårt att kontrollera och som kostar ofantligt mycket mer. Är MP verkligen ett miljöparti, eller är de ett gäng UNA-bombers och ludditer?

  Det verkligt tragiska är förstås att vi kan återvända till samma system på 10 år, bara den politiska viljan finns. Inom 20-40 år kommer vi förstås att ha gjort det, kk är så överlägeset att luddismen inte funkar i längden, men det kommer att bli dyrt på vägen dit.

  SvaraRadera
  Svar
  1. 2022 ska samtliga vattenkraftverk i Sverige prövas enligt Miljöbalken. Det ska pågå i 20 år.
   Vi vet alla hur det kommer gå...

   "Idag har regeringen beslutat om den nationella plan som innebär att svenska vattenkraftverk ska omprövas och förses med moderna miljövillkor med början år 2022."

   Radera
 16. Kan någon förklara för mig varför det lokala (mindre) vattenkraftverket (ägt av vattenfall) bräddar vattnet och samtidigt kör minimalt med turbinen? Varit såhär senaste veckorna - borde de inte maxa produktionen? Är det för att de använder det som frekvensregilator?
  Det är nästan så att jag blir konspiratorisk och tror att de håller priset uppe…

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kanske hade Vattenfall kick-off och kollade "Smartest guy's in the Room" för att få lite skön Enron inspiration?

   Radera
  2. Förmodligen genererar inte det lokala vattenverket tillräckligt billig el dvs det är billigare att låta turbinen stå still och exportera görbillig sol- och vindel. :)

   Radera
  3. Ingen som har ett bra argument?

   Radera
 17. Det bästa man kan göra är att köpa en husvagn/husbil och vara beredd på att lämna landet. Solceller på taket kommer bara skjuta upp eländet några år för dom som har råd.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sen några år senare när dom fattar galoppen så så har deras 7-10 Miljoner kronors ägor blivit osäljbar, även till ett kraftigt reducerat pris.

   Radera
  2. Vilket land tänkte du åka till? Om det är inom Europa är det fortsatt svårt att hitta ett land med lägre elpriser.

   Radera
  3. Gissar att Ryssland är billigast, tom Bulgarien som brukar ligga i EU botten prismässigt är på nästan samma nivå som resten av EU. Med ett helt annat löneläge..

   Radera
 18. Kan det vara någon form av modernt inbördeskrig som utspelas, utan att ena sidan, de drabbade, vi, inte förstår?

  Vem ligger bakom? Putin? Aliens? Regeringenskomplott under decennier?
  Allt lika osannolikt..
  "Och likväl rör hon sig"

  Varför?

  SvaraRadera