Aktuellt

Nya extrema Ygeman-rekord för elpriserna - 630 öre per kWh i södra Sverige på måndagen den 29:e november

"Vi har inte elbrist." - energiminister Anders Ygeman (S) till Expressen 8:e september 2021 Nordpool har nu fastställt elpriserna ...

2021-10-17 17:12

Julhandeln hotad pga varubrist - och inflationen står inför dörren när elektronik skenar i pris

Julhandeln kan vara hotad på grund av varubrist i spåren av de ansträngda logistikkedjorna efter coronakrisen och sedan stoppet i Suezkanalen, samt bristen på halvledare till industrin. Samtidigt sticker elektronik iväg i pris, medan detta oftast agerat som inflationsdämpare de senaste decennierna, vilket gör att inflationen kan ta fart på allvar på grund av julhandeln.
Tomten kom just-not-in-time inte i år
Upprinnelsen till att skriva en artikel är en kort kommentar från A. Shatterhand på Twitter, en person som jobbar inom högre övre management internationellt och brukar veta vad han pratar om.
"Pro-tip: Köp era julklappar tidigt i år. Givet hur haveriet i världens leveranskjedjor accelererar kommer det nog inte finnas så mycket på hyllorna till jul. Tidigare var saker försenade. Nu börjar de försvinna. Containervis."

Detta stöds även av data från Pricerunner som visar på att lagerstatusen ute i onlinebutikerna nu i oktober ligger på från 60 - 77% på populära produkter, inklusive 61% för mobiltelefoner, 66% för spelkonsoler och 76% för teveapparater. 

Lagerstatus för Playstation 5, Playstation 5 Digital Edition och Nintendo Switch Oled är 0%, Xbox Series X 33% och Xbox Series S 81%. För processorer är lagren 43%, grafikkort 53%, bärbara datorer 53% och surfplattor 67%. Det kan alltså börja bli allvarligt svårt att få tag på bärbara datorer, särskilt om det är någon specifik modell man är ute efter. Detta kommer även slå mot företag i behov av expansion.

Till Göteborgs-Posten uppger Pricerunner att exempelvis grafikkort stigit 65% i pris senaste året, digitalkameror 41% och batterier och laddbart med 38%. Trådlös ljud- och bildöverföring har ökat med 89% och Nintendo Wii U-spel (distribueras fysiskt på halvledare???) med 66%.

Normalt har elektronik och hemelektronik haft deflationspriser, dvs blivit billigare och billigare, vilket alltid är positivt till skillnad mot vad ekonomer hävdar - de vill att allt ska bli dyrare hela tiden. Men om nu faktiskt efterfrågan på hemelektronik inför julhandeln gör att priserna sticker iväg så blir det svårt att hålla tillbaka inflationen så att Riksbanken inte behöver hitta på anledningar till att inte höja räntan. Fast man kan ju substituera ett grafikkort med priset på målarböcker, och en Playstation 5 kan väl substitueras för något brädspel eller en kortlek kanske?

I morgon lanserar eventuellt Apple nya MacBook Pro, som jag längtar efter då tangentbordet på min befintliga dator inte går att använda. Får se om det sedan går att få någon leverans. När det gäller mina nya solceller så har jag ett preliminärt installationsdatum, men det är beroende av leveranser av paneler från Asien ...

Glöm att överhettningen i ekonomin och konjunkturen kommer bestå. Det ser allt mer ut som den eviga tillväxten möter den ändliga världen, åtminstone för stunden. Och vi får väl se vad årets julklapp blir? En ekologisk CO2-neutral tagelskjorta, kanske? Eller kanske en digital produkt eller tjänst, som en e-bok eller ett streamingabonnemang. De branscher som styrt om till digital distribution har antagligen konkurrensfördelar idag. Hur handeln ska kunna trolla fram årets julklapp med nuvarande havererade logistikkedjor blir ett mirakel, lagom till jul.

Nej, naturligtvis kommer inte Riksbanken höja räntan, vare sig om priserna sticker iväg på grund av julhandeln eller energikrisen. Allt är tillfälligt eller ingår inte i kärn-KPIF.

För övrigt slängde Telia en Doro-pensionärsmobiltelefon på mig mot att de fick sänka sitt pris på mitt mobilabonnemang. Tydligen tycker de jag är gammal och behöver en sådan mobil. Så om någon är på jakt efter en julklapp, hör av er.

Källor inom bidragsmedia

GP www.gp.se/ekonomi/här-är-varorna-som-har-ökat-mest-i-pris-1.57126032

Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

47 kommentarer:

 1. "Och vi får väl se vad årets julklapp blir?"

  Jag gissar att det blir en elräkning.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kanske en dunk med diesel ?

   Radera
  2. Något hemifrånarbetesrelaterat förmodligen - kanske att arbetsgivaren tar 40/168-delar av elräkningen?

   Radera
  3. Det blir en kasse björkved. Fast inte från oss, vi har redan skänkt tillräckligt mycket ved till våra grannar.

   Jag använder en DORO pensionärstelefon, den går på 2G och går att använda fyra år till. "Planen är att nedstängningen ska ske med start under senare delen av 2025. Den senare nedstängningen beror troligen främst på den breda användningen av maskin-kommunikation i form av trygghetslarm, inbrottslarm och liknande. Telia påpekar att utrustning som använder 2G-uppkoppling för det syftet behöver uppgraderas innan nätet släcks ner. Telia har inte bekräftat ett datum för när nedstängningen av 2G-nätet ska vara färdig."

   Radera
  4. Många relativ moderna bilar nyttja 2g nu eftersom 3g stängs ner. För många bilar finns inte även modul för att nyttja 4g-5g eftersom det är problematiskt med licenseringen.

   Radera
  5. De som säljer pensionärstelefonen med 2G kanske tycker att det inte gör så mycket att 2G försvinner snart, eftersom pensionären nog också "försvinner" snart. Ingen skada skedd.

   Radera
  6. Jag har framtidssäkrat genom att köpa en Nokia 8000 4G pensionärslur. Tyvärr har den varken Swish eller BankID så den ligger mest standby som nödtelefon. Men det gör den med bravur, laddas en gång i veckan eller när jag kommer ihåg den. Klarar nästan en månad på standby!

   Radera
  7. Demokrater använder varken Swish eller BankID.

   Radera
  8. Är det någon som vågar använda Mobilt Bank ID efter alla bedrägerier, där tjuven har loggat in samtidigt och tömt kontot?

   Radera
 2. Jag tycker det är inte rimligt med grafikkort och nya pc, nu testa jag på att nyttja molnspelande från Microsoft. Hur länge det räcker till barn är test. Men det spara nån 30xx utrustad dator just nu och dessutom stå detta värmefläkt nån annanstans och kostar inte el här i huset.

  SvaraRadera
 3. Svar
  1. Rättså troligt, faktiskt.

   Radera
  2. Knappast

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
  3. Inte en chans. En bils värde utnyttjas t.ex. bara till 1 % och kontorslokaler kanske max upp till 20%. Det finns hur mycket värde kvar som helst att ta reda på.

   Radera
  4. Om bilar skulle delas och köras mer än de gör idag skulle de också få kortare livslängd - en bils livslängd avgörs inte av kalenderår, utan av antalet mil körda. Finns ingen nettovinst för miljön i att dela bilar.

   Radera
  5. En bil kan ju dessutom byggas för att hålla 100000 mil och inte 25000 om man bara vill, lägg 10000 spänn vid tillverkningen på lite bättre material samt dimensionera för hållbarhet (istället för planerad ohållbarher)

   Radera
  6. Fel där, delvis i alla fall. Kalenderår påverkar faktiskt också, bilar som står och inte körs så mycket åldras också. Har en del erfarnheter av detta. Dessutom blir det svårare över tid att underhålla bilar som står, p.g.a. både reservdelstillgång och servicekompetens. Så någon borde göra en kurva över antal mil körda vs stillastående, med någon slags optimal brukandegrad. Bilar slits av att stå också, tro inte annat. Se you tube och barnfinds.

   Radera
  7. Tror inte barnfinds med bilar som stått i 50 år är relevant. Vi pratar om att köras slut på 1-2 år kontra 10-15 år. På 10-15 år börjar inte modern material falla sönder. Det tog 16 år för en del plast att börja vittra på min Honda.

   Radera
  8. Poängen är att en vanlig bil som körs 1% av tiden och som servas varje år kommer hålla lika många mil som en bil som körs delat under 1-2 år.

   Radera
  9. På 10-15 år får du defintivt problem som inte beror på körda mil. Rostande bromskivor, körvande bromsok, sensorer(och det finns många nuförtiden), spridare, ruttnande bensin(räcker med att stå stilla en vinter), däck som blir fyrkantiga. Upp till en viss gräns behöver alla bilar rastas regelbundet, annars står de och förfaller.

   Radera
  10. Bilar rastas regelbundet, även de som bara kör 1% av tiden, dvs två timmar i veckan.

   Radera
  11. Det hade givetvis varit förhållandevis enkelt att bygga bilar med betydligt längre livslängd när det gäller miltal än vad man gör idag. En personbil är i regel byggd så att de flesta bilar ska klara 25 000 mil utan några större renoveringsåtgärder, en lastbil som körs betydligt fler mil per år brukar vara dimensionerad för 100 000 mil. Att bygga personbilar på motsvarande sätt hade inte varit några större problem, och inte heller någon enorm kostnad, men när merparten av alla bilar inte kommer att komma i närheten av dessa miltal blir det bara meningslöst.

   Problemet med att dela bilar ligger snarare på andra ställen.

   Radera
 4. O.T. Jag undrar hurdan jul min bror och hans fru får på Las Palmas, dit de åkte för några dagar sedan och där de ska stanna till slutet av mars.

  Vulkanen på ön La Palma (en bit ifrån Gran Canaria-ön där Las Palmas ligger) har haft utbrott sedan en månad tillbaka och för ett par dagar sedan intensifierades utbrottet med "en lava-tsunami". Det har inträffat ett stort antal mindre jordbävningar dagligen, upp till 4.6 på Richter-skalan. Under helgen ställdes många flyg in till/från ögruppen, pga höga halter av vulkan-aska i luften.

  Konspirations-teoretikerna har varnat för en mega-tsunami, ifall en sida av vulkanen på ön La Palma rasar ner i vattnet. Tsunamin riskerar i så fall att orsaka många dödsfall längs stränderna. Risken för en mega-tsunami är lyckligtvis väldigt liten, men en liten lokal tsunami kan uppstå, eftersom raset troligen blir minimalt och vulkanen slutar förmodligen att spy ut lava ganska snart. Luftkvaliteten på ön La Palma har försämrats pga svaveldioxiden och partiklarna i vulkan-askan.

  Jag tänker på vulkanen Laki på Island, som hade ett utbrott 1783-84 och så mycket som drygt en fjärdedel av hela Islands befolkning dog i en kombination av svält, fluoros och andra följdsjukdomar som vulkanutbrottet förorsakade. Laki eller Katla kan få ett nytt utbrott i framtiden.

  Läkartidningen har skrivit en artikel om de svåra följderna av Lakis utbrott, när dimman anlände till Stockholm den 24 juni. Delar av befolkningen insjuknade med luftvägsbesvär sekundärt till svaveldimman. Den varma sommaren 1783 gav en misslyckad skörd, och året därpå följde missväxt samtidigt som befolkningen var försvagad av hungersnöd, smittkoppor och dysenteri, vilket ledde till en viss ökning av dödsfallen under de två första åren efter Laki-utbrottet. Dock är det oklart hur stor del av överdödlig­heten som kan härledas direkt till svaveldimman.
  https://lakartidningen.se/aktuellt/kultur-2/2020/09/slumrande-vulkanen-laki-nya-hotet-mot-global-halsa/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Usch då. Mina päron planerar att åka dit om två veckor och komma hem efter jul. Låter ju inte så kul. Är den någon speciell sida de ska undvika att bada på?

   Radera
 5. Att Switch OLED har lagersaldo på 0 beror möjligen på att konsolen inte är släppt. "Vanliga" (är väl v2) finns i lager och är billigare än någonsin. För 1 år sedan var den dock omöjlig att få tag i så där har det förbättrats.

  Samma med Wii U, höjningen lär bero på att det inte tillverkas mer spel då Switch tog över för flera år sedan. Lite som att börja ropa över inflation på NES spel då ett spel sålts för 20 MSEK.

  Grafikkort är nog bara glömma om man inte vill sälja en kroppsdel. Bättre att skaffa ett skript för XBOX eller PS5 i lager om man vill spela. PC är ingen "spelkonsol" utan "mining-rigg" numera verkar det som. Ett grafikkort för med samma prestanda som de nya konsolerna ger dig en XBOX, PS5 och Switch för samma pris.

  "Halvledarkrisen" lär bestå ett par år även om det byggs rekordmycket så tar det 3+ år från beslut till första chip till marknaden.
  En annan intressant sak är att ett (1!) företag är enda som kan levera utrustning för att tillverka moderna chip. Holländska ASML så gör inget dumt med dem för då stannar världen. Bara två (eller snare 1.5) företag kan konstruera de bästa kretsarna, Samsung som är något efter TSMC (Taiwan, hoppas inte Kina gör något dumt).Stabila värdekedjor här!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Switch OLED släpptes 8 oktober. Då köpte jag min i butik.

   Radera
  2. Om Zeiss stannar så stannar tyvärr även ASML så det finns fler ställen som kedjan är väldigt skör.

   Radera
  3. För de som inte kan skriva skript rekommenderas denna: http://gpukollen.ingman.me/

   Det var så jag fick tag på en PS5:a (efter en månad). Funkar även för grafikkort.

   Radera
  4. Västvärlden måste vakna och erkänna Taiwan och skicka dit militär innan det är för sent och vi slungas in i en ny medeltid. Xi Jinping vill kröna sin karriär med att "återförena" Kina och ser nu sin chans när Västvärlden har förlorat kompassen och råkat strimla kartan i sitt segerrus efter Sovjets fall och förvirring efter Afghanistan-virveln.

   Sen jobbar faktiskt EU ganska febrilt med att bygga mikrochipfabriker (halvledare är en typ av grundämne, sluta med den förbannade anglicismen) just pga detta. I somras nåddes en överenskommelse med Intel om ett flertal nya fabriker. Men innan dessa är uppe så…

   EU’s costly plan to close the semiconductor gap
   EU plans 'Chips Act' to promote semiconductor self-sufficiency

   Radera
 6. Då kanske man bara kan fira jul. Äta go mat och umgås lite. Ser fram mot det

  SvaraRadera
 7. Hihi, när kunde du köpa en PS5, 3090 grafikkort etc etc. Du är för rolig. Det är 1,5års kunskap typ, inflationen kom nu in under förväntan ordentligt. Nu får vi se vad riksbanken svarar med. 2024 väntas räntan höjas sen tidigare. Nu när inflation är så pass låg kanske de ska vänta lite till? Läs på om hur inflation fungerar, detta börjar bli en tramsblogg.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Med tanke på att ingen av de produkterna existerade för 1,5 år sedan så synar jag din bluff.

   Radera
 8. Måste man köpa massa skit till varandra då? Det är mitt pro-tip. Ge något som betyder något på riktigt istället för pryl som ska kosta x antal kronor.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kan bara hålla med. Folk bara springer och köper en massa junk till varandra som de inte behöver. Vi har slutat med julklappar eoch födelsedagspresenter och bestämer gemensamt om inköp till något vi behöver. Blev en Bosch skruvdragare på bröllopsdagen i somras. Går säkert att göra sig lustig över.

   Radera
  2. Jag brukar köpa skruvdragare till mig själv i julklapp eller som födelsedagspresent. Sedan kommer kompisen Jar-Jar Binks och säger till mig: "Jag tycker att vi ska ha alla våra skruvdragare och borrmaskiner samlade nere i snickarbon". Sedan måste jag köpa ytterligare en skruvdragare till mitt hus, kanske t o m gömma undan den. Suck!

   Radera
 9. Mjau och Nanotech verkar båda vara inspirerade av Bagdadbob.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Spännande synpunkt! Du kanske kan utveckla lite för oss?
   Ber om ursäkt till alla utom M. Ström för min "enlinjare"

   Radera
 10. Lagerstatus för Xbox Series X är 0 och har varit så i flera månader. Inga nyheter. Pricerunners felaktiga uppgifter beror sannolikt på att de tar med mindre nogräknade aktörer som säljer i andra hand.

  SvaraRadera
 11. Lagerstatus för Xbox Series X är 0 och har varit så i flera månader. Inga nyheter. Pricerunners felaktiga uppgifter beror sannolikt på att de tar med mindre nogräknade aktörer som säljer i andra hand.

  SvaraRadera
 12. Lagerstatus för Xbox Series X är 0 och har varit så i flera månader. Inga nyheter. Pricerunners felaktiga uppgifter beror sannolikt på att de tar med mindre nogräknade aktörer som säljer i andra hand.

  SvaraRadera
 13. Jag har slutat köpa julklappar. Blir Swish istället. Överlägset. Jag slipper hetsen, nollar stressen, slipper all julmusik och allt jäkla pappersarbete. Låter kanske tråkigt, men man sprider äkta glädje!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Julmusiken kan iofs vara väldigt stämningsfull.

   Radera
 14. Så sent som den 1 September i år lovade vår eminenta finansminister att skattesänkningen på 100 kronor per person skulle räcka för att "gå och köpa en kaffe" eller "unna sig ett besök hos frisören". Alternativt kunde pengarna användas "för att gå och bowla". Frågan är vad som blir kvar av hundralappen när elräkningen är betald och inflationen gjort sitt.

  SvaraRadera
 15. Julhandlar folk fortfarande?

  Men holy shit, har Nintendo Switch släppts med OLED-skärm? Fy fasen, den måste jag ha! Inte till jul dock, utan en mycket vacker dag långt fram i en okänd framtid. Ser fram emot Nintendo igen efter alla Wii-utsvävningar. Känns som de hittat hem igen. Salig varde Saturo Iwata och Reggie.

  Och en ny Macbook Pro är mycket välbehövlig, min nuvarande har tjänat mig i 10 år. Hoppas alla rykten stämmer om kontakter, särskilt MagSafe, och något mer kvadratisk skärm.

  Wii U-spel distribueras fysiskt på optiska skivor, men produktionen har mestadels upphört. Ett nytt spel kom ändå förra året, men maskinen slutade produceras redan i januari 2017, alltså innan Switch kom, vilket är historiskt, då konsoler brukar leva kvar långt inpå nästa generation, särskilt i Japan samt i fattigare delar av världen där de har lanserats långt efter Västvärlden. Switch använder däremot minneskort.

  En ny Doro-telefon hade varit ganska välbehövligt faktiskt, men jag sitter där jag sitter ett tag framöver och gissar det finns andra mer tillmötesgående spekulanter.

  SvaraRadera
 16. PS5 släpptes i november förra året och finns fortfarande inte i butik.
  Vissa som tex Elgiganten har haft tillgång till små leveranser som de lottat ut, andra har haft kö.

  Bristen på grafikkort beror till viss del att vissa köper stora mängder och sysslar med mining av kryptovalutor som Bitcoin mfl.

  Nu har Nvidia tagit fram en specifik variant för detta, och spärrar de övriga för miningverksamhet så att gamingmarknaden inte ska stå utan grafikkort.

  SvaraRadera