Aktuellt

Havsbaserad vindkraft olönsam - får 236 öre per kWh i subvention i blåsiga Storbritannien - dubbelt mot kärnkraftens garantier i landet

Ny havsbaserad vindkraft, av den typ som antikärnkraftslobbyn nu vill använda som halmstrå för att slippa rädda Sveriges energiförsörjning g...

2021-10-13 14:53

Inflationen i USA nu på 5.4% - högre än väntat

Dagens inflationssiffror ifrån USA landade på 5.4%, vilket var högre än väntat och den högsta nivån sedan juli 2008, strax innan finanskrisen blev akut med kollapserna för Lehman Brothers, Fannie Mae och Freddie Mac.
USA:s KPI Data: FRED
Federal Reserve Bank of New York publicerade igår en undersökning förväntningarna på inflationen.

Inflationsförväntningarna ett år framåt landar också på en median om 5.3% om ett år, vilket därmed avfärdar allt snack om att prisökningarna beror på att inflationen dök tillfälligt under paniken runt coronakrisen våren 2020. 

Istället är nu amerikansk hög inflation här för att stanna.

På tre års sikt är förväntningarna som median 4.2% i inflation, upp från 4.0%.

Återstår nu att se hur marknaderna och räntorna reagerar på detta. Antagligen med en axelryckning, medan Federal Reserve fortsätter stödköpa på marknaderna för att hindra panik, låsta för evigt i ett dödsgrepp de aldrig kan släppa.

Intressant ovan är att de tidigare tillfällena när inflationen var så här hög sammanföll med amerikansk recession, men så icke denna gång.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

13 kommentarer:

 1. Ah, det gör inget! Bachelor på TV ikväll, bara somna om nu...

  SvaraRadera
 2. Men de vågar åtminstone publicera siffran, har hemma heter det ju att alla prisökningar är tillfälliga så man behöver inte ta med dem i inflationsberäkningen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sett över en miljon år så är en livstid ganska tillfälligt 😁 #HurRäknarRB

   Radera
  2. Det är samma käbbel i USA som i Sverige när folk fultolkar inflationsstatistiken. Även i USA publicerar man samtidigt justerade siffror.

   Ur pressrelease:

   "Konsumentpriserna i USA steg 0,4 procent i september, jämfört med månaden före. Jämfört med samma månad i fjol steg KPI med 5,4 procent.

   Det visar siffror från den amerikanska statistikmyndigheten.

   Analytiker hade räknat med att KPI skulle ha ökat 0,3 procent jämfört med månaden före och ha stigit med 5,3 procent jämfört med samma månad i fjol, enligt Trading Economics konsensusprognos bland analytiker.

   Kärn-KPI, exklusive livsmedel och energi, steg 0,2 procent i september, och ökade 4,0 procent jämfört med samma månad i fjol. Här väntade sig analytiker 0,2 procents uppgång jämfört med månaden före och en ökning med 4,0 procent jämfört med samma månad i fjol.

   Energipriserna steg 1,3 procent i september jämfört med i augusti, livsmedelspriserna steg samtidigt 0,9 procent. Priserna på nya fordon steg 1,3 procent och på begagnade fordon sjönk de med 0,7 procent. Priserna på transporttjänster minskade med 0,5 procent."

   Radera
 3. USA kommer att dra upp räntan när de bedömer att så behövs. Försiktigt till en början.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Omöjligt, det skulle innebära statsbankrutt och fullständig ekonomisk kollaps. De kommer fortsätta med "extend and pretend" ända in i kaklet - deflation och sedan hyperinflation.

   Radera
 4. ingves fortsätter med bluffen fortsätta trycka pengar, spelar ingen roll om inflationen i Sverige är 3-4%, så kommer de ignorera det, kreditkranen får inte dras åt, då dör " tillväxten" trött på dessa manipulationer

  SvaraRadera
  Svar
  1. Med risk för svartlistning; Är inflationen möjligtvis en av få ämnen på den här bloggen som folk tenderar att bli lite väl konspiratoriska kring?

   Man kan givetvis tycka både det ena och det andra om den korg som utgör CPI/KPI men nog fasiken gör riksbanken och SCB sina uppdrag korrekt? Den "SANNA INFLATIONEN!11!!1!!" är ju egentligen bara vad vi som samhälle gör det till.

   Man kan ha åsikter om att tillgångspriser inte mäts per se utan bara indirekt via t.e.x kostnad för kapital men nog är det lite väl att kalla det för "manipulation"?

   Radera
  2. Inflationsmotten är väldigt manipulerade idag jämfört med historiskt. KPI mätte en gång i tiden värdet på en mängd konsumentvaror, till exempel oxfilé. Om priset på oxfilé skulle gå upp för mycket idag, "justeras" KPI genom att byta ut oxfilén mot köttbullar, netto kan KPI alltså gå ner trots att priset på varan som var med har gått upp mycket. Samma modell antar att om priset på köttbullar går upp för mycket, så byter svenska familjer ut köttbullar mot hundmat (inte egentligen men du förstår hur modellen fungerar).
   Detta är en stor distans ifrån allmänt medvetande om vad inflation är.

   Radera
  3. Fast samtidigt, om man aldrig justerade korgen så skulle vi fortsätta lägga 24% på maten som på 1969, och potatisen skulle väga tyngst, istället för att mäta på faktisk matkonsumtion (13%). KPI ska spegla prisutvecklingen för hushållens faktiska konsumtion, inte "om man hade konsumerat exakt samma varor och tjänster som för 20 år sen".

   Finns några alternativa mått som inte har samma justeringar, ex HIKP. Skillnaden är marginell. Det fultolkas medvetet av många på nätet som "vill" att konsumentprisinflationen ska vara högre än den egentligen är.

   Radera
  4. Riktig inflation är M2 justerat för befolkningsmängd.

   KPI har absolut ingenting med kronvårde att göra.
   Energi och tillgångar räknas ju inte med!!!

   Systemet är satt i spel för att gynna äldre generationer på bekostnad av yngre löntagare, punkt.

   Radera
 5. Pengar skapas vid behov av ökad likviditet i marknaden och dras in när överlikviditet uppstår. Riksbank och Riksgäld i länderna motbokar mot mellan sin bank och skuldhållare så finns ökad eller minskad likviditet.

  Länge sedan skuldstorlekar var ett problem så länge likviditet finns och marknader inte ser ett problem. Ingen ser problem så länge likviditet i systemet finns.

  Tänk Marshallplanen. USA lånade ut pengar som inte fanns. Europa tänkte att jänkarna har väl cash, så det dög och hjulen gick igång. Ingen skillnad nu.

  SvaraRadera
 6. När vi ändå kikar på FRED så kan jag tipsa om denna: https://fred.stlouisfed.org/series/T5YIE

  Den visar skillnaden mellan 5-åring som inflationsjusteras och som inte gör det. Säger alltså vad marknaden tror om inflationen på fem års sikt och uppdateras dagligen.

  Senaste siffran (från igår) är 2,64%. Skiljer sig rätt mycket från enkäten alltså.

  SvaraRadera