Aktuellt

Urbaniseringen avgörande för överdödligheten 2020 - men på olika sätt i Väst- och Östeuropa

Urbaniseringsgraden i EU/EES-länderna visar sig vara avgörande för överdödligheten 2020. Men sambandet är tvärt emot varandra i den forna up...

2021-10-12 10:48

Högsta inflationen i USA sedan finanskrisen - men krisräntorna ligger kvar

USA har just nu den högsta officiella inflationen sedan finanskrisen, men man ligger kvar på krisräntor. Frågan blir när man börjar höja räntan och inte längre kan skylla på engångseffekter på grund av coronapandemin?
Amerikansk KPI-inflation (blått) och amerikansk centralbanksstyrränta (rött). Källa: FRED
Krisräntorna i USA består alltså, trots att man nu har den högsta KPI-inflationen sedan finanskrisen 2009. En anledning som framförs är att prisökningarna lugnade ner sig under den första paniken under coronakrisen våren 2020 och därför är missvisande just nu, trots att vi nu passerat ett år efter den akuta paniken.

Frågan blir dock hur länge man kan fortsätta låta KPI-inflationen ligga uppe på över 5%. Antagligen för evitgt. Som man ser ovan har man i USA haft i princip konstant negativa realräntor sedan finanskrisen, vilket förstås inte är något unikt för USA.
Svensk KPI-inflation och interbankräntan, som var kanske bästa approximationen för Riksbankens styrränta reporäntan, som jag ännu inte hittat namnet på i FRED. Källa: FRED
Ja, jag upptäckte att jag kan byta till färger i linje med bloggens grafiska profil.

Antagligen är det så att man globalt låst in sig i ett hörn och aldrig mer kan höja räntan. Sverige hade iaf en kort period med positiva realräntor där.

Värre är det för Euroländerna.
KPI-inflationen i Euroländerna och ECB:s inlåningsstyrränta Källa: FRED

Vad är då utvägen? Antagligen den man tillämpar i USA, dvs låta inflationen sticka iväg så att tillhörande löneökningar ger en möjlighet att dämpa skuldsättningen. Dock ger det bara möjligheten att låna ännu mer pengar så länge man inte höjer styrräntan, och löser antagligen ingenting.

Så länge detta nya ekonomiska paradigm råder så är antagligen rätt strategi att låna utav bara helvete och köpa tillgångar som aktier etc. Att leva ansvarsfullt, skuldfritt eller amortera ner sina skulder hårt, samt köpa allting på sparade pengar istället för på kredit är bara idioter som gör, t ex bloggaren.

Att låna en miljon kronor på bostaden idag kostar mindre än 1000:- SEK per månad. Svårt att argumentera mot att för en kostnad om 12000:- om året få festa upp en miljon kronor, bortsett från Luther.

Ja, det är kul att få leka i FRED. Lär göra det igen. Ska optimera färgvalen.

Nedanstående är reklam från bloggens samarbetspartner Compricer.

Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

6 kommentarer:

 1. Som antyds i artikeln, hjälper inte att inflatera bort någon som växer ännu snabbare än inflationen pga de verktyg som används för att få upp inflationen.

  SvaraRadera
 2. Ja efter prisökningarna under pandemin har man insett vilken idiot man varit som sparat ihop kapital och samtidigt köpt allt kontant. Skulle gjort tvärtom.

  SvaraRadera
 3. Jag tog till slut ett enormt bolån och är livrädd för räntehöjningar men välkomnar hyperinflation.

  Tyvärr går dom ofta hand i hand och räntorna sticker först

  SvaraRadera
  Svar
  1. Plus att man måste ha en inkomst och de tenderar att bli mer osäkra i tider av hyperinflation..

   Radera
 4. USAs skuldsättning är inte ett problem öht. De trycker bara nya pengar i den mängd som behövs för att kunna betala sina räkningar. Samma regler gäller förstås inte för oss andra som inte kan trycka egna pengar.

  SvaraRadera
 5. Kina har helt tagit över och gör allt de kan för att köra ner USA så djupt ner i brunnen att de aldrig mer kommer upp

  SvaraRadera