Aktuellt

Söndagsenkät: Vad tycker du om din lokala kollektivtrafik?

Dags för en söndagsenkät igen. Vad tycker du om din lokala kollektivtrafik? Svara nedan. Varning för spårvagn!

2021-10-02 11:54

Hanif Bali (M) ställer inte upp för omval till riksdagen 2022 - M riskerar tappa 0.4 procentenheter i riksdagsvalet

Den omstridde moderate riksdagsledamoten Hanif Bali gav igår beskedet att han på grund av knivhuggen i ryggen inom partiet Moderaterna inte ställer upp till omval i riksdagsvalet 2022. Utifrån andelen personröster i riksdagsvalet 2018 kan det högst innebära 0.4 procentenheter sämre valresultat för Moderaterna till fördel för SD.
En yngre Hanif Bali (M) anno duzmal 2015
Hanif Bali ställer alltså inte upp för omval efter att ha suttit i riksdagen i två mandatperioder. Inom vissa kretsar är han omåttligt populär i sociala medier, medan andra säger att han knappt deltar i det aktiva riksdagsarbetet, där han endast är suppleant i olika utskott. I det praktiska politiska arbetet spelar i så fall hans närvaro i riksdagen ingen roll.

Bali fick 4 158 personröster i riksdagsvalet i Stockholms län 2018, att sättas i relation till 44 258 för partiledaren Ulf Kristersson (M), men det var alltså bara i det valdistriktet man kunde personrösta på Bali. Personrösterna räckte med 1.96% inte för att han skulle komma in på personröst, utan han kom in på sin placering på valsedeln. För att bli invald på personröster måste man få minst 5% av partiets röster i valdistriktet.

Dessa avrundade två procentenheter av rösterna på Moderaterna i Stockholms län skulle på riksdagsvalsnivå innebära 1.96% procent av 19.84%, dvs 0.0196*0.1984=0.0038 eller 0.38 procentenheter om hans moderata sympatisörer väljer att rösta på SD istället. Stor på nätet innebär inte stor i valresultatet. Siffror bryr sig inte om dina känslor.

För man ska vara helt på det klara med att en mycket stor andel av Balis följare i sociala medier inte röstar på Moderaterna utan röstar på Sverigedemokraterna. Balis påverkan på valresultatet blir alltså marginell, utan hans funktion handlade främst om att genom att följa och hylla Bali driva Moderanternas politik i famnen på Sverigedemokraterna, fast många av följarna inom hö-hö-högern aldrig hade för avsikt att rösta M oavsett.

Bali uppger inte vad han kommer syssla med istället när han lämnar riksdagsplatsen efter valet eller huruvida han kommer vara aktiv i att värva röster till Moderaterna i valrörelsen. Han kommer säkert ge besked om framtiden tids nog via sina egna kanaler. Det är inte så att media måste fråga honom om sådant, då han på egen hand är större än många lokala dagstidningar ute i landet. Media har inte längre någon exklusivitet på att presentera svaren.

Till en början kan han i upp till två år få 85% av riksdagsarvodet på 69 900:- SEK i månaden som ekonomiskt omställningsstöd, vilket möjliggör att dia skattepengar till ett belopp om drygt 59 000:- SEK i månaden före skatt även när man slutat riksdagen. Omställningstödet kan under vissa omständigheter sedan förlängas till en lägre summa om 45% av arvodet. Detta förutsätter att man inte jobbar och inte har ett företag i vilket man ackumulerar vinster via olika periodiseringar, vilket reducerar omställningsstödet. Det ska i teorin inte gå att längre undvika ta ut lön ur eget företag och fortsätta få så kallad riksdagspension, vilket annars är normalfallet för t ex statsråden (fd ministrar). Hur riksdagen tillämpar detta är dock oklart, utan det kanske mest är en skrivelse för att lugna skattebetalarna.

Sannolikt kommer Bali fortsätta agera i sociala medier, men utan att behöva ta hänsyn till partiledningen längre och kan alltså ta av sig silkesvantarna. När han inte längre kommer driva partiet allt längre högerut så är dock frågan vad han kommer ha för påverkan på politiken efter valet 2022, och huruvida hans popularitet bland hans följare kommer bestå, när han kanske bara förvandlas till ännu en inom Swish-media utan något reellt inflytande i politiken? Samtidigt finns de andra skräniga fiskmåsarna kvar inom partiet och skrämmer med sina utspel bort sunda moderata väljare.

Och frågan är om M med Balis utlovade avhopp ändrar kurs (igen), eller om det är för nära valet för att börja styra om skutan? En moderatare falang av moderater finns kvar i partiet, men märks inte av i sociala medier, dränkta av fiskmåsarnas skränanden. 

Och någon höll i kniven.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

37 kommentarer:

 1. Bali tilltalar många som vacklar mellan SD och M. Utan Bali kommer många av dessa rösta på SD. Inverkan blir då större än 0,4%.

  Sedan finns en risk att Bali går med i SD. Det skulle ge ett enormt lyft åt SD.

  Moderaterna bör alltså skärpa till sig

  SvaraRadera
  Svar
  1. Siffrorna är tydliga. 0.4 procentenheter. Vad dina känslor säger dig spelar mindre roll.

   Radera
  2. Det förutsätter att ingen utanför Balis valkrets röstade M på grund av honom.

   Personvalssystemet är skapat i en tid då man fick röster genom dörrknackning, inte rikstäckande sociala medier.

   Radera
  3. Jag menade att lika många utanför hans valkrets röstade M pga honom, dvd 2% av alla M-väljare, vilket blir 0.4 procentenheter nationellt. Annars hade hans effekt inte synts alls.

   Radera
  4. Jag undrar det. Han borde vara ett sänke för vilket parti som helst. Pga underhållningsvärdet följer jag både mjölbypartiet och jan Emmanuel. De bägge har frekvent haft med herr Bali i sida eskapader.

   Icke nu längre. Persona non grata.

   Radera
 2. Det är ingen hemlighet att Bali flörtar med SD-väljare. En snabb koll på vilka som re-tweetar hans inlägg så syns det tydligt att det inte är moderater utan, som skribenten konstaterar, SD anhängare och andra som står än längre höger ut.

  Det sagt så är frågan om Bali trots allt inte fyllt en funktion. Både genom att styra den offentliga debatten och påverka partiet att gå högerut. Under Reinfeldt var ju moderaterna väldigt marknadsliberala och så "öppna era hjärtan", idag är de tongivande i det nya konservativa blocket med SD/KD istället.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nä, var ju flera som gjorde misstaget att om de fiskade i SD-vattnen så skulle de som M bli personkryssade.

   Heberlein lyckades bara få 2312 personröster och då var det ändå det brunaste av det bruna i form av valkretsen Skåne läns södra (Sjöbo, Staffanstorp et al). Förvisso med 3.81% av M-rösterna mer än Balis 1.96%. SD-väljarna dunkar rygg på de som "säger sanningen", men tänker inte rösta på dem om de inte är SD. Som tack brände Heberlein hela sin karriär.

   Enda moderaten som blev invald på personkryss är vad jag vet Cecilie Tenfjord Toftby, men det kan finnas fler. Någon som hört talas om henne? Känd från fiskmås hö-hö-högern? Inte?

   Radera
  2. Heberlein misslyckades för att hon gjorde en brutal vänstersväng månaderna innan, och började brunsmeta sina egna följare på sociala medier. Hände ungefär samtidigt som Magda Gad radikaliserades, även om folk som följt henne länge säger att tendensen fanns där innan. AH lyckades tack vare vänstersvängen i alla fall rädda ett uppdrag som sekreterare åt en M-politiker.

   Radera
 3. Man hoppas ju att grooming-skandalen orkestrerades från Sveavägen så andra kandidater inte behöver se sig över axeln i M-korridorerna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Skall bli spännande att se hur de skall få bort Uvell nu när Balif kastat in handduken. Ut med henne sedan är väl Moderaternas brun-kant städad?

   Radera
  2. Fast vänta - nu när både Morgan, Mikael Damberg och Magdalena har svängt 180° så vad är det som är brunt nu längre egentligen?!? Är det S som gått tillbaka till sina bruna rötter från 30-talet?

   Radera
  3. Moderaterna har väl aldrig velat har några företrädare med egna åsikter, välkammat och slätstruket skall det vara. Minns klädkoden för valarbetare där man inte fick ha pärlhalsband eller slips.

   Radera
  4. Nja, S är väl bara tillbaka till Ingvar Carlsson och Luciakrisen 1990 (?).

   Radera
  5. ”Bruna 90-talet” alltså.
   Med tanke på Ingvar C:s legacy så var väl han den sista Sossen som tänkte på Landet, alla andra har ju hyllats av kapitalet efter de avgått.

   Radera
  6. Ingvar Carlsson? Privatiseringar, krispaket, utförsäljningar och framför allt; EU-medlemsskapet..

   Radera
 4. Enligt min mening riskerar de att tappa mer. Visserligen röstade, som du påpekar, bara 0.4 % på Bali. Men ett parti där interna knivhugg i ryggen förekommer riskerar att tappa mer. Nu förekommer sådant förstås i alla partier. Skillnaden är att de har exponerats genom denna händelse.

  SvaraRadera
 5. Denna affär gör M opålitligare. Större risk att M ånyo kantrar åt Reinfeldt-falangen. Ökad risk för vänsterpolitik. Hur många av de potentiella M-väljarna beaktar den aspekten? Vi kanske får se hur opinionsundersökningarna utvecklar sig.

  SvaraRadera
 6. Ska M bli Centerpartiet Light?

  SvaraRadera
 7. a) Det cirkulerar ofta ett påstående att Hanif Bali är den riksdagsledamot som fick flest personröster (om man räknar bort de åtta partiledarna). Någon som vet om det stämmer?

  b) Kanske är det även värt att påminna om att Fredrik Reinfeldt var rejält utfrusen av Carl Bildts M under flera år då Bildts så kallade bunkergäng vägrade att inse att de behövde förnya partiet och inte kunde köra på som om 1991 skulle komma i repris varje gång det var nytt valår. När Fredrik väl släpptes in i värmen igen så gick det som bekant ganska bra två val i rad 2006 och 2010. Om Moderaterna skulle göra ett katastrofval 2022 så kommer nog Hanif tillbaka, med frikort att välja sin egen inre krets.

  SvaraRadera
  Svar
  1. A) https://www.svt.se/nyheter/inrikes/har-ar-politikerna-som-lyckats-ta-sig-in-i-riksdagen-pa-personval
   1. Anders Ygeman (S) 10 354

   2. Magdalena Andersson (S) 10 205

   3. Lars Adaktusson (KD) 7 065

   4. Peter Hultqvist (S) 5 511

   5. Sven-Erik Bucht (S) 5 458

   6. Lena Rådström Baastad (S) 4 795

   7. Anna Johansson (S) 4 646

   8. Tomas Eneroth (S) 3 860

   9. Morgan Johansson (S) 3 616

   10. Lena Hallengren (S) 3 584

   11. Lars Hjälmared (M) 3 571

   12. Jamal El-Haj (S) 3 360

   13. Adnan Dibrani (S) 3 313

   14. Alice Bah Kuhnke (MP) 3 305

   15. Lars Mejern Larsson (S) 3 242

   16. Andreas Norlén (M) 3 154

   17. Mats Green (M) 3 148

   18. Niklas Karlsson (S) 3 131

   19. Kalle Olsson (S) 2 941

   20. Maj Karlsson (V) 2 929

   Radera
  2. Om du även räknar bort ministrar så fick alltså Lars Adaktusson fler röster i reda antal (och ännu mer i procent av partiets röster) än Bali.

   Radera
  3. OK. Var det likadant föregående val? Påståendet har cirkulerat ganska länge.

   Radera
  4. Hanif var den näst mest kryssade moderaten efter Kristersson. Men han kom alltså, som Lars skriver, inte in på kryssen, utan på sin plats på valsedeln:
   www.svt.se/nyheter/lokalt/stockholm/hanif-bali-nast-mest-kryssade-moderaten-i-landet

   Radera
  5. 2014 ficha Hanif betydligt färre röster. Och hamnade på först på 5e plats i Stockholm #kollaaldrigenbrastory
   M Fredrik Reinfeldt 62647 25,10%
   M Anna Kinberg Batra 705 0,28%
   M Catharina Elmsäter-Svärd 626 0,25%
   M Sofia Fölster 445 0,18%
   M Hanif Bali 395 0,16%

   Radera
 8. Det är ju också så att stockholmsmoderaterna åsikter inte är representiva för resten av landet och de förmodligen lutar mer åt Hanif och stockholmsmoderaterna mer åt den andra falangen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Stockholms-(infoga valfritt partinamn här)s åsikter är väl inte representativa för resten av landet heller, någonsin.

   Radera
  2. Nej visst, men det finns ju mängder med osäkerheter här så är ju rätt fånigt inlägg i sin helhet att hävda att 3 år gammal data för ett specifikt område som inte ens gäller totala röster skulle kunna prediktera kommade eventuella tapp av röster exakt

   Radera
  3. Så det gäller att bry sig om dina känslor istället. Noterat.

   Radera
  4. För övrigt sade jag inte exakt. Jag skrev högst. En del av de som personröstade på Bali kommer stanna kvar och rösta M ändå.

   Radera
 9. På vilka konkreta punkter anser du att Bali för en extrem politik? Jag ifrågasätter inte utan är genuint nyfiken.

  SvaraRadera
 10. Noll invandring får väl anses extremt kanske. Eller om det var noll flyktingmottagande. Även det kan nog anses extremt. Att strikt tillämpa Dublin- förordningen hade varit mer effektivt och mindre extremt. Han är smart, men inte så smart tydligen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lyssna gärna på hans podd där han diskuterar migrationspolitik så kommer du inse att Hanif är både smart och påläst. Uttalandet om noll invandring är nog snarare ett retoriskt grepp.

   Radera
  2. Har lyssnat en del på honom och sett den där noll-intervjun och du har nog rätt. Han vill provocera fram följdfrågor så han kan lägga ut texten lite till. Han är inte dum.

   Radera
 11. Få riksdagspolitiker har gjort så lite i riksdagen som Bali, nu har han ju dock suttit av sina år för full riksdagspension och kan ägna sig åt Twitter etc på heltid utan att behöva oroa sig för att någonsin behöva försörja sig. Han behöver helt enkelt inte riksdagsplatsen. Framtiden för Bali handlar nog om Twitter och andra soc medier, nån tankesmedja, skriva för olika publikationer etc. Tror knappast att han kommer engagera sig inom SD som någon antydde här.

  SvaraRadera
 12. Har man suttit i riksdagen under två mandatperioder har man väl basförsörjningen klar för resten av sitt liv? Eller har det ändrats under senare år?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Japp, ändrats. I teorin kan man dock få 45% resten av livet antar jag.

   Radera