Aktuellt

Urbaniseringen avgörande för överdödligheten 2020 - men på olika sätt i Väst- och Östeuropa

Urbaniseringsgraden i EU/EES-länderna visar sig vara avgörande för överdödligheten 2020. Men sambandet är tvärt emot varandra i den forna up...

2021-10-08 13:34

Håll gränsen! Sämsta opinionsundersökningen för miljöpartiet på 16 år

Aftonbladets opinionsundersökning tillsammans med Demoskop visar att Miljöpartiet nu har det sämsta stödet i opinionen på sexton år, och åker med god marginal ur riksdagen. Det gäller nu att hålla gränsen och hålla uppe trycket på att sänka MP - varje enskild tiondels procent som kan tas bort från MP kan vara helt avgörande för din och Sveriges framtid.
Bolund (MP) är glad
Miljöpartiet får alltså 3.0% i opinionen hos Demoskop nu i oktober. Det betyder att partiet åker ur riksdagen och förhoppningsvis likt svikarna i de så kallade Liberalerna med det bort ur den svenska politiska historien för alltid.

Partiet var också i september eller augusti ute ur riksdagen enlig Skop (3.4%), men inte enligt Sifo (4.2%), Novus (4.0%). Ipsos (4%) och Sentio (4.0%). SCB:s mätning från i maj landade på 3.8% men sker bara i maj och november och är därmed inte lika aktuell.

Varje tiondels procent, rent av varje röst man nu kan få bort från MP kan vara helt avgörande för din och Sveriges framtid, så det gäller nu att hålla gränsen.

Jag filar på en lista med argument man ska kunna använda situationsanpassat och individanpassat mot andra oavsett vad de har för politiska åsikter och om vi alla systematiskt använder dessa så kan man kanske pressa ner MP lite till. Ett argument till listan är "eftersom MP enligt undersökningarna åker ur riksdagen så är en röst på MP bortkastad och det samma som en röst på SD - rösta på V eller C istället". Ja, det svider att rekommendera C eller V, men det viktiga är att bli av med MP:s destruktiva inflytande på svensk rikspolitik och regeringsbildning.

Bloggen återkommer med en längre lista med argument kring i stort sett varje politsk fråga, oavsett vad man alltså prioriterar eller tycker.

Och folk har inte fått sina elräkningar för vintern än. Som förstås liksom bensin- och dieselpriset ska skyllas på Miljöpartiet som syndabock.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

45 kommentarer:

 1. Verkligheten börjar komma ikapp även i innerstäderna. Det kostar med el och bränsle där också. Skäggoljan, surdegsbrödet och kånken-ryggan måste fraktas in med lastbil de också. Godheten slutar när den egna plånboken och tryggheten drabbas.
  Ligger på helt motsatt sida på den politiska skalan. Men V är ett mer seriöst parti än MP. C är väl på väg att bli nya MP.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det finns en kommersiell produkt "skäggolja?" Hade den hjälp Hans Scheike också?

   Radera
  2. Nej, han föredrog rap(p)s-olja.

   Radera
  3. Jag använder kokos-olja till mitt långa hår. Jag har använt samma olja till stekning av t ex äggröra. Allround-olja.

   Radera
  4. Skäggolja har dock ett lite missvisande namn. Den är till för huden under skägget som ganska lätt blir mjällig och torr om man tvättar skägget.

   Radera
  5. Gbdcrx, det Ben Dover skämtet fungerar bäst på engelska.

   Radera
  6. Minkolja lär vara bra som skäggolja.
   Men framför allt till vård av dreadlocks.

   Radera
  7. @Anders: Ja, och så luktar den ju så gott också, minkoljan. Inte.

   Radera
  8. Tvättar man skägget? Med shampoo och balsam? Så att det inte blir som i Family Guy med fågelungar som kläcks inuti skägget? (family guy birds in beard)

   Radera
 2. Elräkningen landade på snittpriset 134öre, SE4.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fifan.
   Nu får vi se om fjärrvärme priserna följer efter...

   Radera
  2. Dessutom brinner det väll ca 50000 ton träflis på Värmdö denna vecka.
   Det kanske skapar lite flis brist i sthlm.
   Amatör gissningar...

   Radera
 3. Jag har sagt det förut och jag säger det igen med andra ord - nästa års mest effektiva valrörelse-move kommer att komma från det parti (eller ungdomsförbund) som skippar valstugan på torget och ställer sig de två sista veckorna utanför de lokala livsmedelsbutikerna och delar ut gratis plastkassar till stressade föräldrar på väg hem från jobbet - helst med någon form av tryck som påminner om att MP ligger bakom de höga skatterna på just plastpåsar, bensin och elektricitet.

  MUF och/eller Moderata Studentförbundet skulle antagligen våga trycka sådana plastkassar i tredje land och smuggla in dem i Sverige. Gratis extrareklam på rätt sätt om MP skickat polisen på dem där de står och hjälper stressade föräldrar utanför COOP/ICA/M.FL.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu är du ute och cyklar:

   "Liberalerna var pådrivande och förslaget var en del av deras politik för grön skatteväxling och del i deras budgetmotion 2019"

   https://sv.wikipedia.org/wiki/Skatt_p%C3%A5_plastb%C3%A4rkassar

   Radera
  2. Spelar ingen roll - i folks medvetande är det MP som står bakom och kan man kleta detta på MP finns tiondelars procentenheter i mindre väljarstöd att bli av med.

   Radera
  3. MP röstade väl för?

   Radera
  4. Miljö-partisterna kan skippa valstugan och tälta istället.

   Radera
  5. Det gjorde sossarna, KD, V och C med... Bara M och SD emot. :P

   Radera
 4. Och dessa siffror trots att man har 8 miljarder i kampanjbudget!

  SvaraRadera
 5. Superinitiativ av bloggaren att lista argument för MPs exit ur riksdag (Möxit).

  Jag dristar mig till att bidra med argumentet enligt nedan [sic!]:

  Ett terroristbrott är enligt svensk lag en gärning som kan skada en stat eller mellanstatlig organisation allvarligt, och vars avsikt är att: Injaga allvarlig fruktan hos en befolkning eller befolkningsgrupp. Tvinga offentliga organ eller en mellanstatlig organisation att vidta, eller avstå från att vidta, en åtgärd

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nja, nu ska man tala till MP-väljare på MP-väljares vis. Inga konstigheter, utan mer "det är viktigt att Sverige tar emot fler flyktingar - rösta därför på Vänsterpartiet istället, för MP stängde gränsen och har infört permanenta gränskontroller, samt utvisar små föräldralösa barn. V står upp för solidariteten och de utsatta, medan MP stänger dörren."

   Radera
  2. Ännu bättre: "MP är bara mellanmjölk. Carl Schlyter och Partiet Vändpunkt vet var skåpet ska stå. Där har vi framtidens miljöparti!"

   Radera
  3. Jag ser skillnaden, ni förespråkar mer av en "söndra och härska" taktik medan jag tänker en mera "kinetiskt baserad modell"...

   Kanske lättare att sälja er till övriga befolkningen även om jag tror att jag inte skulle få oansenlig "buy in" för min heller.

   Radera
  4. De flesta är inte dumma i huvudet, så ditt argument Brasklapp flyger inte.

   Radera
  5. Att min argument inte flyger kan nog så vara, det andra kan vi vara överens om att vi inte är överens om.

   Radera
 6. Ur askan hoppas jag ett nytt miljöparti som inte är bundet på vänster/högerskalan som kan se miljöfrågan ur ett större systemperspektiv. Jag vill se ett parti som inte är fjättrade till historisk syn på kärnkraft och har naiv syn öppna gränser.

  SvaraRadera
 7. Vet två som tänker rösta på Centern istället för MP. Kanske hjälper det för att de sistnämnda ska åka ut, men när Annie får ta över deras roll är jag rädd att det blir lika illa.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Centern har väl också skapat oreda i politiken sedan -70-talet.

   Radera
 8. Jag kommer förmodligen, trots allt, att rösta. Hade tänkt att avstå (har gjort så någon gång). I dagsläget 70-30 på att jag röstar.

  SvaraRadera
 9. Bra initiativ.

  Men också viktigt att rösta på partier som är MP-fria. Som garanterat inte samarbetar med MP om det hemskaste skulle hända att de kommer in. Det har trots allt hänt förut och SVT ligger inte på latsidan. De har redan börjat mobilisera med lögnerna om skogen.

  SvaraRadera
 10. Även i den senaste Sentiomärningen, ryker de tydligen ut.
  Kan dessvärre inte se mätresultatet, då det ligger bakom betalvägg hos Nyheter Idag. Men Demoskopmätningen har förstås mer tyngd och större spridning, via regimlojala AB.

  SvaraRadera
 11. Miljöpartiet använder miljön som alibi för de mest bisarra förslagen som inte i någon vetenskaplig mening bidrar till miljön. De har fått alldeles för mycket inflytande.

  SvaraRadera
 12. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 13. De befinner sig nu mellan valen. Det blir alltid lite stöd röster från V och S och kanske tom en och annan vilsen centerpartist som vill minimera risken för att SD får riktigt inflytande i ett regeringssamarbete.

  SvaraRadera
 14. Cornu, om du kan förmå 25 soffliggare att rösta på något registrerat parti annat än Miljöpartiet så får i praktiken Miljöpartiet en röst mindre! Så alla röstskolkare - gå och rösta när det är dags!

  SvaraRadera
 15. Jag överväger att rösta på MP eftersom det vore intressant att se de exakta konsekvenserna av deras politik. Om man tog existerande MP/S färdriktning och körde på ända in i kaklet, vad skulle hända med Sverige då? Jag tror att många svenska väljare behöver få erfara detta för att verkligen förstå. En annan stor nytta vore att Sverige kunde tjäna som exempel för andra Europeiska länder, för hur det går om man väljer samma färdriktning (detta är ju redan fallet inom andra politikområden, där Sverige studeras intensivt internationellt).

  SvaraRadera
 16. Det viktigaste är att säkra ett maktskifte men det finns tyvärr en risk att detta äventyras av några småpartier på högersidan.
  Medborgerlig samling MED är ett av dessa som riktar in sig på missnöjda borgerliga väljare främst M. Chansen att de kommer in i riksdagen får sägas vara noll och då är dessa röster helt bortkastade. Tyvärr kan dessa röster vara avgörande för om ett maktskifte kan säkras då det fortfarande är mycket jämt mellan blocken. Så lägg din röst på de som har störst chans att lyckas med det så helt avgörande maktskifte som Sverige behöver.
  4 år med fortsatt rödgrön röra vore katastrofalt för Sverige.

  SvaraRadera