Aktuellt

Endast 55 av 290 kommuner röstade in MP i riksdagen

Miljöpartiet är ett utpräglat stadsparti för stadsbor, vilket märks tydligt på att endast 55 av landets kommuner röstade in partiet i rik...

2021-10-12 13:42

Gästinlägg: Hej då, Vindkraftskyrkan

Nedanstående är ett gästinlägg signerat den återkommande gästskribenten Blankröstaren. Bloggen vill passa på att påminna om att man måste gå ur Svenska kyrkan innan den första november annars får man betala kyrkoskatt även för 2022. Du hittar utträdesblanketten här och kan därefter använda pengarna från kyrkoskatten till exakt de kulturella eller välgörande ändamål du själv väljer. 

Jag har precis fyllt i utträdesblanketten för Svenska Kyrkan. Det känns väldigt märkligt, jag har varit medlem sen jag var tre månader och haft stor glädje av det. Dop, konfirmation, bröllop, mer dop, you name it. Lite avvikande som både skribent och läsare på den här bloggen eftersom jag inte bara är kulturellt slentriankristen utan dessutom är troende.

Den nya tidens gravkors över svunnen välfärd och övergivet välstånd

”Hö, hö, tror du på tomten också?”

Det är oerhört svårt att sätta ord på det, och det har dessutom med sig en del sociala risker. De som känner mig vet att det inte direkt sätter hinder i vårt umgänge att jag har en halvovanlig världsuppfattning, men i Sverige är det ofta förenat med viss skepsis om man träffar nya människor och de visar sig vara troende, oavsett på vad.

Så, vad är det då som leder fram till detta inverterade Neil Armstrong-moment?

Jag har följt debatten om vindkraften och kärnkraften hemma, och kan helt enkelt inte vara med längre.

Jag har en skara vänner som håller på att bli med industriområde, mot sin vilja, i östra Värmland. Bortsett från alla de sakliga argumenten mot vindkraft, som startar med svängmasseproblemet, och via infraljud som driver bort vilt, omöjliggör djurhushållning, och förstör boendemiljön, ökade utsläpp av växeloljor och möjligen också mikroplaster, går vidare till massdöd av hotade fågelarter, oanvändbara rekreationsområden i skog med riskområden för iskast, och landar i de icke återvinningsbara åttiometersrotorbladen av glasfiber som tillsammans med tusentals ton armerad betong i marken utgör ett märkligt arv att vilja lämna efter sig för så kallade mijövänner, så har jag ett mer teologiskt problem.

När kyrkan säger sig vara driven av en ”färdplan för klimatet med målet att vara klimatneutral år 2030”, som den värmländska biskopen hävdar (inte en länk: www.vf.se/2021/09/08/debatt-svenska-kyrkan-maste-bidra-till-klimatomstallningen/ ) och i samma andetag upplåter mark för etablering av ett jätteindustriområde runt ett etablerat miljöskyddsområde, då kan jag inte vara med längre. Vad är det som driver kyrkan till denna typ av ormlikt beteende?

Min lekmannagissning är att man i kyrkans ledning låter tron gå före verkligheten. Det i sig är knappast oväntat när vi diskuterar just religiösa samfund. Samtidigt är det relativt ovanligt att se biskopar sätta sig onyktra i bilen och köra utan att spänna fast sig, och alla präster jag känner har för vana att betala sina räkningar i tid för att slippa bli strömlösa och vräkta. Trots att det går att argumentera för att Gud löser allt. Och då uppstår frågan varför man just i frågan om klimatet vill förstöra miljön istället för att rädda den?

Ett tag tänkte jag att det kanske finns någon form av apokalypsönskan där, men i så fall hade man väl rimligen sålt av skogen och satt pengarna i tysk kolkraft istället – om syftet var att göra jorden obeboelig och på så vis skynda på någon sorts allmän domedag och därpåkommande himmelsfärd.

Den här konstiga halvmesyren att fortsätta äga skogen, men upplåta den för vindkraftsetablering, är liksom varken eller, annat än för de närboende som kommer att få se sina livsverk förstörda när husen blir osäljbara och djurhållningen omöjlig.

Och sen tittade jag på hur det ser ut i den profana ledningen av landet, och då börjar jag misstänka att problemet är just en fråga om religiös övertygelse. I kyrkopolitiska sammanhang har en världsfrånvänd samling önsketänkare landat i att vindkraft kan lösa problem, på samma sätt som deras riksdagspolitiska systrar och bröder också tror på detta. Och då är det svårt att resonera med dem. Jag vet, jag tror ju också, bara inte på vindkraft.

Vill man lämna jorden och civilisationen till sina efterkommande, oavsett ens idéer om vad som händer när man dör, så finns det egentligen bara ett alternativ. Och på samma sätt som vi inom kristendomen gärna håller oss med mångtusenåriga perspektiv och förhoppningar, så kan man inom det sekulära samhällsbyggandet lösa problemet med den mest långsiktiga lösningen - kärnkraft.

”Men, öh, det är ju dåligt med kärnavfall, det är farligt i hundra tusen år ju!”

Japp! Det kan du hoppa upp och sätta dig på. Men det beslutet har redan fattats åt oss, på den gamla centralreligionens tid. Hjälpligt gudfruktiga och i förekommande fall sekulära svenskar kom redan i mitten av det förra århundradet fram till följande: Om man vill skapa ett välfärdssamhälle på sådana breddgrader och landytor som det inte gick att försörja ens två miljoner människor på utan förbränningsmotor, då krävs det en jävla massa energi. Svårare än så är det inte.

Sedan dess har vi förvisso dragit på oss en hög av kärnavfall. Den högen ryms i två bassänger som är stora ungefär som fotbollsplaner. Om man kör kärnkraften med samma entusiasm som hittills kan vi alltså dra på oss ända upp till fyra fotbollsplaner till 2060, eller rent av sex stycken till 2100. Och hur mycket du än önskar det, så kommer inte de två första fotbollsplanerna att försvinna. Oavsett om utvecklingen ger mindre aktivt avfall i framtiden – för att det ens ska bli någon utveckling behöver vi, som jag nämnde innan, en jävla massa energi.

”Men öh, det är ju jättesvårt att bygga kärnkraftverk, det går ju jättelångsamt i Finland!”

Vad är det för jävla tramsargument? Vill man så kan man. Om du hävdar att kineser, koreaner, och ryssar är dumma i huvudet så är du rasist. Om du hävdar att svenskar är så mycket sämre än dessa, att det bara är vi som inte duger till att bygga kärnkraftverk, så är du också rasist. Var god avgå.

Så, vad ska man då göra som god kristen om man inte längre kan skänka pengar till en kyrka som går på tvärs med alla kristna värderingar? Gå ur. Tids nog får mina efterlevande förhoppningsvis fatt på en präst som kan tänka sig att begrava avfällingar. Och eftersom jag vill att mina efterlevande också ska få efterlevande och fortsätta på det sättet lovar jag att jag som högerman inte röstar på Centerpartiet, helst i utbyte mot att någon vänsterman lovar att inte rösta på Miljöpartiet. Tro kan försätta berg – låt oss börja med ett rejält slutförvar.

/Blankröstaren

Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

66 kommentarer:

 1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Skrev du just ett nedsättande epitet på skribenten som antyder saker om hans intelligens, och att du menar att hans föräldrar skulle vara syskon? På vilket sätt gagnar det debatten, förklara gärna.

   Det som står är väl ett ok resonemang, även om man inte nödvändigtvis måste hålla med.

   Radera
  2. Grodan,
   Jag ville retas men absolut inte insinuera det du skriver.
   Acossierar fler som du till ordet jag skrev var det helt rätt att bort kommentaren.
   Nej, det gagnade absolut inte debatten.
   Jag ber om ursäkt.
   Jag borde istället skrivit att några av argumenten (ännu?) inte stödjs av några forsknings resultat jag tagit del av.
   T.ex att vindkraft i Jämtland riskerar orsaka massdöd av hotade fågelarter.

   Radera
 2. "Bloggen vill passa på att påminna om att man måste gå ur svenska innan"
  Missade du kyrkan?

  En milli-stund trodde jag att jag kunde går ur Sverige och slippa skatt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Inga problem. Världen väntar på dig. Bör finnas många länder som du anser ger dig en bättre livssituation.

   Radera
  2. Men svensk skatt kommer jag ändå inte slippa.

   Radera
  3. Om du är avflyttad och avregistrerad ur folkbokföringen samt sålt allt så behöver du inte betala skatt. Om du nu inte tänker snika till dig pension, möjligen...

   Radera
  4. Jag tror att han menade att man behöver pengarna till elräkningen istället. Dags att gå ur kyrkan nu, annars får man vänta ett år till. Bra tänkt!

   Radera
  5. Svenska kyrkan tar ut en avgift på 1% av lönen. Många frikyrkor tar ut 10 ggr mer, 10% av din inkomst. En del frikyrkor låter medlemmarna själva bestämma hur mycket de vill ge, eller om man vill ge någonting överhuvudtaget.

   Det kan låta som om de "dyra" frikyrkoförsamlingarna ger mycket pengar till välgörenhet, men vi tog ut en årsredovisning från en stor pingstkyrka i Stockholm och läste. Bara 6% gick till välgörenhet, det mesta gick till lokalerna och deras skötsel.

   Radera
  6. De ofta väldigt dyra uppvärmningskostnaderna för kyrkobyggnaderna blir nu ännu dyrare med de chockhöjda elpriserna. Jag minns hur mycket jag frös en gång för länge sedan i Värmdö kyrka, en stenkyrka, och prästen berättade att det var för dyrt att värma upp kyrkan inför en gudstjänst. Det kan vara klokt att ta på sig långkalsonger av ylle framöver, utifall att ni skulle få lust att delta i en gudstjänst, särskilt om det sker i en stenbyggnad (stor volym, högt i tak och värmen stiger uppåt; golv, väggar och tak av sten).

   Radera
 3. "Homo proponit, sed Deus disponit", kontrade en religiös släkting till mig när vi diskuterade aktuella samhällsproblem ...

  SvaraRadera
 4. En kyrka "som går på tvärs med alla kristna värderingar" är en väldigt bra beskrivning, vilket säkert har bidragit till att medlemstalet konstant minskar.

  SvaraRadera
 5. Det där med att vara religiös sägs ju vara genetiskt (VMAT2-protein, bla bla bla) så den typen av genetiskt avvikande människor får man väl acceptera med samma "skepsis" som man välkomnar grön- eller brunögda människor, så länge de håller sig på mattan i övrigt.

  Annars har jag inte direkt sett några bibliska perspektiv på val av energislag tidigare. Troligen kan man väl hitta argument för såväl teknikoptimism ("Mirakel") som eskatologiska funderingar kring kärnkraften och att den skulle förebåda jordens undergång eller vad som helst. Eller neo-luddism för den delen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi kan värma upp jorden som i Sodom & Gomorra, då behöver vi inte betala så mycket för att värma husen.

   Radera
  2. Om det är genetiskt borde det gå att medicinera bort, eller vaccinera bort, oh wait...!

   Radera
  3. Du menar saltsmältekärnreaktorer?

   Radera
  4. Senaste rönen är att en liten asteroid eller meteorit exploderade över Sodom och Gomorra. Jeriko lite längre bort fick sina stenmurar välta av vad som tycktes vara en enorm trumpetstöt från änglar. Änglarna var skenet från detonationen i atmosfären. 1908 30:e juni dog möjligen tre personer av en större händelse i Tunguska.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
  5. Walls of Jericho föll inte för att änglar spelade trumpet! Dom rasade ihop för att Kai Hansen drog ett brutalt riff...

   Radera
  6. @Nanotec Läste detta oxå. Det är väl mkt troligt att många berättelser i gamla skrifter har någon typ av verklighetsbakgrund. Ett minne från gamla tider, mer el mindre förvanskat med tiden.

   Radera
  7. Ben dover: ”Genetiskt avvikande”, men snälla.. merparten av jordens befolkning är religös i någon form.

   Radera
  8. Gud har en plan för allt, det är bara att luta sig tillbaka.

   Radera
  9. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  10. Brasklapp2021-10-12 16:55
   Walls of Jericho föll inte för att änglar spelade trumpet! Dom rasade ihop för att Kai Hansen drog ett brutalt riff...

   Ah, vilka tider det var. Jag letar fram Judas och spelar så att väggarna faller ihop. :)

   Radera
  11. "många berättelser i gamla skrifter har någon typ av verklighetsbakgrund. Ett minne från gamla tider, mer el mindre förvanskat med tiden."

   Eller "en bristande kännedom om fysikens lagar". På den tiden gick det inte att beskriva en stötvåg med annat än änglatrumpeter. Många negativa företeelser i samhället kan bero på att folk inte kan tillräckligt mycket om fysikens lagar eller naturvetenskap överhuvudtaget. T ex många fortkörnings-olyckor.

   Radera
 6. Vi behöver en plan för vindkraftsavveckling. Börja med att förbjuda nyuppförande och inför sedan en årligen stegrande skatt på vindkraft som gör att det inom 10 år inte längre lönar sig att underhålla de verk som finns. Fonderna skattemedlen för att kunna riva och återställa (för vk-bolagen lär väl inte stå för det?).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Varför det? Vindkraften ses förvisso av vissa som en panachea trots att det finns ett antal problem med den bl.a.
   1/Behov av reglerkraft/energilagring.
   2/Oviljan att inse att även vindkraft (inkl reglerkraft/energilagring) kommer att ha miljöpåverkan.
   3/Oförmåga att prioritera vilket energislag som bör avvecklas. (Ledtråd det är inte kärnkraft).

   Men att avveckla totalt är att kasta ut barnet med badvattnet. Det finns mycket reglerkraft i Sverige och med en väl utbyggd baskraft så vore inte vindkraften något större problem.

   Radera
  2. Räcker väl gott med att ta bort subventionerna så så de får snurra av egen kraft...

   Radera
  3. Att de förstör närmiljön räcker som argument för avveckling. Sen dödar de fåglar och insekter, stör elnätet och är omöjliga att återvinna. Nej, det är inte värdigt för ett modernt samhälle att hålla på med sånt.

   Radera
 7. Bra inlägg.
  Det är märkligt med denna iver över att tävla vem som är bäst för klimatet.

  SvaraRadera
 8. Man behöver inte tro med hjärnan, man kan tro med hjärtat också. Sedan är det bra att ha sunt förnuft med också.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag får träsmak i baken av att sitta på kyrkbänken och hade dessutom långt till min kyrka, så jag sparade in kostnaden på 3.000 kr/år för 20 år sedan. Många som blir medvetna om det nya elpriset per kWh, kommer nog att hård-prioritera, särskilt när elräkningarna kommer. Massavhopp i höst?

   Radera
 9. Jag har tänkt många gånger att jag skall lämna Svenska kyrkan, jag är ju ateist. Men ändå så står dom för en tradition, kultur och tröst & stil, som behövs i samhället. Gillar alla gamla kyrkor som finns, gamla kyrkogårdar där våra förfäder ligger och sover. Så jag betalar gärna en slant för detta. Även om det verkar som om dom spårat ur på sistone.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det fina med kristendomen är att man ju kan välja fritt vad man anser vara relevant/korrekt i bibeln och inte. Lot verkar ha haft en mysig familjesituation. Annars sätter jag en slant på Lemuels ord, En idog hustrus lov, ur ordspråksboken. Värt varenda kyrkoslant!

   Radera
  2. Det fina är tron.

   Radera
  3. Absolut, då behöver man inte ens förhålla sig till bibeln...! Ännu bättre!

   Radera
  4. Bibeln är mycket men sällan en instruktionsmanual. Däremot går den att sammanfatta i kärnbudskap. Vilka, om du tror på dom, brukar bli förenat med att vilja eller att sträva efter att förhålla sig till vissa saker i livet.

   Jag är långt ifrån någon teolog men att tro räcker för mig. Trots snedsteg, eller kanske tack vare.

   Radera
  5. Det är väl mest runt själva kyrkobyggnaden som det finns "gamla förfäder som sover" lite for show. Kyrkan rensar ju annars bort gravarna efter ett visst antal år om det inte finns nån prenumerant på gravvård.

   Radera
  6. Härute på Värmdö (särskilt Djurö kyrka) är det spännande att gå omkring och läsa på gravstenar, "mästarlots N.N.".

   Radera
 10. Wow.
  Det här inlägget var… Ehmm … en spännande vinkel.
  Bloggaren brukar ju - helt korrekt - framhäva att yttrandefrihet råder, men inte här. Har någon stolliga idéer så stödjer vi vederbörande i deras rätt att publicera dem på en egen plattform. Heja heja.
  Men detta. Det är ju rent Drunken Uncle-dravel.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Försöker förstå bloggarens approach med detta inlägg. Gästinlägg, Gå ur kyrkan, kärnkraft.. Gillar i övrigt dom sakliga rapporteringarna kring samhällsutvecklingar.

   Radera
  2. Att vara emot vindkraft är ju helt sunt. Att vara emot att stödja en marxistisk "kyrka" är helt sunt. Att kärnkraft är den absolut bästa baskraften är uppenbart. Exakt vad är det ni stör er på?

   Radera
  3. Nanotec får säkert också skriva ett om hen vill.

   Radera
 11. Jag har flera religiösa på jobbet och jag brukar fråga dessa vad de tycker om Svenska kyrkan mm.
  En hel del av dessa känner sig inte hemma i svkyrkan och de verkar som hela församlingar gått ur svkyrkan, som någon protest.

  SvaraRadera
  Svar
  1. De som är religiösa är väl inte med i svenska kyrkan, de enda som är med där är de som inte orkat gå ur ännu.

   Radera
  2. Helt anekdotiskt är känslan så.

   Radera
  3. Det kan bero på att frikyrkor ofta kräver "tionden", dvs 10% medlemsavgift från din inkomst. Statskyrkan kräver bara 1%, så det känns "logiskt" för dem (dvs galet) att betala 10% och inte 1%. Jag anser att det är bättre med frivilliga gåvor, efter betalningsförmåga. Hur många människor vill betala 10% mer i skatt (om man inkluderar "tionden" till frikyrkoförsamlingar). Även frälsningsarmén kräver "tionden", min ex-svärmor och hennes väninna betalade "tionden" till Frälsis och de hade urdålig ekonomi, pga att de var ensamma kvinnor med låg lön. När väninnan dog, kom släktingarna och vände ut och in på hennes lägenhet och frågade: "var finns pengarna?", det fanns inte ett öre kvar.

   Radera
 12. Jag är också troende kristen och jag printade ut min blankett i helgen. Det kommer att bli sämre innan det blir bättre.

  SvaraRadera
 13. Jag skulle också identifiera mig som troende kristen men med viss vånda gick jag ur Svenska kyrkan förra året efter att jag till slut lessnat på hur den allt mer blivit en tummelplats för vänsterprojekt, och istället ge pengar till vår lokala församling och andra projekt som ligger varmt om hjärtat.
  Tack för ett mycket bra inlägg som stärker min uppfattning om att det var rätt beslut!

  SvaraRadera
 14. Svenska kyrkan har ju sekulariserat sig själva i takt med svensson.

  Det i sig är väl inte nödvändigtvis ett problem.

  Och jag skulle inte säga nånting om svensson gick och blev ateist, men...

  Problemet är ju att man bytt en tro mot en annan. Samma undergångssvada, samma tjat om arvsynd, och till och med har den en egen jungfru...

  SvaraRadera
 15. Lämna inte utan engagera sig istället. Klart kyrkan är blir politisk på ett tråkigt sätt om alla sunda krafter lämnar!

  Nulli secundus

  SvaraRadera
  Svar
  1. Riksens ständer, von Cardell, Skottenborg samt Finland!

   Radera
 16. Något OT men har samma tema som tidigare inlägg om Cememta. Nu är det godnatt för Kiruna-gruvan.

  "Det statliga gruvbolaget LKAB får nej till att bygga ut Kirunagruvan. Mark- och miljödomstolens kräver att LKAB gör om hela miljötillståndsansökan på grund av ett formaliafel."

  https://www.svt.se/nyheter/lokalt/norrbotten/lkab-far-nej-till-kirunagruvan

  SvaraRadera
  Svar
  1. På vilket sätt är det godnatt? Det är ju bara att fixa till ansökan, den är ju inte ens prövad. Många företag är urkassa på ansökan till miljödomstolen och en del repeterar andras misstag. Kassa konsulter, troligen. Cementa är ju ett sådant exempel. Sedan lipar man i media för att man själva gjort bort sig och det blir någon pseudodebatt som inte har med sakfrågan att göra.
   Ofta är de som lipar mest personer som är folkbokförda på adresser med hög NIMB-faktor, typ kustnära etc. och som därför gärna själva försvarar krångliga processer och överklagandemöjlighet när det passar dem och deras havsutsikt. Har jobbat alltför mycket med det för att avfärda det som anekdotism.

   /Trött på hyckleriet

   Radera
  2. Nu ska man inte måla fan på väggen här, andökan gällde att få öka brytningstakten så LKAB kan fortfarande bryta med nuvarande takt. Dock så verkar det vara lite petimeter, när en man inte ges möjlighet att komplettera på en punkt där samrådet bedömts som otillräckligt.

   Radera
  3. Tillståndsprocesser som tar 10 år är ett problem. Det är nu år 2021 och Miljödomstolen hänvisar till ett samråd som genomfördes 2017 som de tycker skulle delats upp i flera samråd. Det tog alltså 4 år att påpeka det.

   Är det helt otänkbart att Miljödomstolen gör allt i sin makt för att värna om miljön och därför försöker hitta så många invändningar som möjligt för att helt enkelt svälta ut företagen?

   Radera
  4. Det var inget fel på ansökan. Felet ligger i att miljöfascister infiltrerat myndigheter och domstolar. De kommer självklart alltid hitta "fel" i ansökan.

   Radera
 17. Lite off topic, men ändå intressant med tanke på cementa, LKAB får nej av mark/miljödomstolen för utökad brytning av malm, finns en längre tråd på twitter och givetvis LKAB pressmeddelande, icke länk - bara text https://www.lkab.com/sv/nyhetsrum/pressmeddelanden/mark--och-miljodomstolen-avvisar-lkabs-ansokan-for-kirunagruvan/?aid=16447

  konstigt sammanträffande med Cementa och vår forna välfärdsstat...

  SvaraRadera
 18. Funderade själv på det här med kyrkan häromdagen. Jag skulle beskriva mig som konservativ och där kyrkan är en tillgång, tröst och glädje i livets olika skede. Men om man konsumerar nyheter blir man mer och mer skeptisk, religon är väl i särklass i toppen när det gäller konflikter, dessutom verkar de kyska prästerna va de kåtadte på ett oförlåtiskt sätt av alla. Trodde inte detta men jag funderar på att gå ur.

  SvaraRadera
 19. O.T. Jag läste precis, att "obetalda böter och avgifter kan ge körförbud – även efter ägarbyte". Det låter inte bra, när den begagnade bilen man köper kan ha användningsförbud.

  – Användningsförbudet ligger kvar tills hela skulden är betald. Och det gäller även om fordonet byter ägare. Som ny ägare blir du aldrig betalningsskyldig men du kan inte använda fordonet.

  SvaraRadera
 20. Jag är också kristen och frikyrklig. Jag är med i en riktig hallelujakyrka.
  Jag uppfattar det som att den näst intill religiöst marxistiska 68-rörelsen gav sig in i kyrkan och bedrev subversion och de är nu ledare inom olika befattningar kyrkan.

  Deras tro består av marxism med kristna förtecken, likt en varg i fårakläder.

  Idag är klimathysterin på samma sätt en ny religion som tränger in i svenska kyrkan.

  Google gick ut häromdagen med att de nu kommer ta ned användare/videos på Youtube som opponerar sig mot klimatreligionen.

  Innan tog Youtube ner antivaxxers, både seriösa (läkare, forskare mm) och foliehattar.

  Man undrar vilket ämne som kommer att bli skäl för depplatformering här näst på Youtube?

  Anti-vindkraft?  SvaraRadera
 21. Här kan man lära sig mer om hur 68 rörelsen infiltrerat kyrkan:

  68-kyrkan
  https://www.youtube.com/watch?v=VXHUROIP0Ns

  Det konservativa intellektuella livet i Sverige efter 68-rörelsen
  https://www.youtube.com/watch?v=SCldmYiIGkc

  SvaraRadera
 22. Hur skulle det vara om kyrkan fokuserade på att predika om Jesus Kristus istället för MP's energipolitik?

  SvaraRadera
 23. Jag lägger mest av min tro på Wikipedia och den källan säger att vindkraft är den absolut billigaste källan till energi (typ 5ggr billigare än kärnkraft): https://en.wikipedia.org/wiki/Cost_of_electricity_by_source

  Om vindkraften stör miljö/omgivning på något sätt torde det finnas gott om marginal att fixa till detta (ex.vis Offshore som är 3ggr så dyrt om Onshore idag).

  Ang kärnkraft, jag älskar idén och teorin, tyvärr har källan gått från "too cheap to meter" till att vara den dyraste källan. Mycket pga för storskaligt/regulatoriskt bundet för att vanliga företag skall driva det, vilket gör det till halvstatligt/vattenfall/västlänken typ av projekt. Skall staten investera i kärnkraft sker det under väldigt lång tid på bekostnad av alla andra (och billigare) energikällor som är bättre/minst lika bra för miljön. Bye bye bidrag till vind, sol och vattenkraft alltså - kanske inte den bästa inlåsningen för miljön vi kan göra?

  Sen stöder jag 100% att lämna kyrkan, religon är ett otyg där placebo effekten överskuggas av den negativa nocebo effekten, och hämmar människans potential.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Wiki-artikeln bygger på data från Lazard som inte tar med kostnaden för intermittensen. Just denna kostnad är svår att uppskatta då den beror på många faktorer så som, marknadspenetration, övrig ingående produktionskapacitets reglerförmåga och lastbehov m.m. Att kostnaden i USA är liten för stokastisk kraft är inte konstigt då marknadspenetrationen är väldigt låg, dock kan man se händelsen i Texas i vintras som ett avskräckande exempel.

   Kort sagt betyder LCOE siffror inte ett skit när man jämför stokastiskt kraftproduktion mot basproduktion, vilket Lazard faktiskt börjat påpeka i sina rapporter (i finstilta fotnoter, givetvis).

   I dagsläget kostar intermittensens i Sverige 30-35 öre/kWh vilket gör vindkraften mer än dubbelt så dyr som ny kärnkraft [Elforsk], exklusive kostnader för bufferteffekt när det inte blåser. Varje MW vindkraft som byggs kräver 5-8 miljoner SEK i direkt stöd i form av nätanslutning och integrering (onshore) enligt siffror från SvKs investeringsplaner. 10-13 MSEK/MW om det skall vara offshore. Dessa kostnader hamnar oavkortat på nätavgifterna. Du kan räkna själv hur dyrt vindkraft blir när de som bäst håller i 15 år i Sverige kanske så mycket som 20.

   Så som marknaden ser ut just nu så är det endast statliga bolag som kan bygga kärnkraft i Sverige, det är inte kraftformen det är fel på utan energipolitiken, den behöver bli teknikneutral och myndighetsSverige behöver rensas från tjänstemannaaktivister.

   Radera
 24. Det hade varit härligt om vi alla kunde börja skilja på miljö och klimat. Dagens agenda är klimatet, så skit i miljön och mångfalden. Det är tydligt det.

  Man är sur inom V för att ledningen röstade för fortsatt drift för Cementa, trots att man informerat medlemmarna att utländsk import, hade varit ett sämre val.

  Naturskyddsföreningen o Co bryr sig bara om Sveriges klimatmål, men att tänka längre att något högre utsläpp här eller mindre minskning här, skulle kunna leda till ett gobalt lägre utsläpp, är liksom inte intressant att ta till sig.

  Det går inte lägre att diskutera med folk. Ta bara feministerna som hävdar att det inte finns kön, men i samma andetag kräver en kvinnlig statsminister. Ja helst en transperson. Vad hände med rätt person för jobbet oavsett allt annat?

  Man tar sig för huvudet för denna urdumhet som sprider sig, som en sjukdom. Samt det smått ännu sjukare eller komiska, är väl att det land med högst jämnställdhet och respekt för alla läggningar, där klagar det som mest över orättvisorna.. Lever vi i en parodi?

  SvaraRadera