Aktuellt

Endast 55 av 290 kommuner röstade in MP i riksdagen

Miljöpartiet är ett utpräglat stadsparti för stadsbor, vilket märks tydligt på att endast 55 av landets kommuner röstade in partiet i rik...

2021-10-29 16:56

Fredagsmys

Dags för fredagsmys. Det blir nog inte så mycket mer bloggande än så här idag.
Unboxing
Japp, i eftermiddag anlände så slutligen min nya Macbook Pro M1 Pro 14 tum. 

När man inte pajar sina flygplan, så är det en rätt imponerande logistikapparat som UPS har. Det tar ett dygn för att få ett paket från Shanghai till dörren (eller i mitt fall ombudet, då jag skulle iväg och gymma och inte kunde vara säker på att vara hemma vid leverans).

Kedjan ser ut som följer, lokala tider:

28.10.2021
9:17 Lämnat anläggningen Shanghai, China
12:04 Anlänt till anläggningen  Incheon, Korea, Republic of
14:28 Lämnat anläggningen Incheon, Korea, Republic of
18:39 Anlänt till anläggningen Koeln, Germany
22:18 Importskanning Koeln, Germany

29.10.2021
2:49 Lämnat anläggningen Koeln, Germany
4:02 Anlänt till anläggningen Malmo Sturup, Sweden
4:25 Lämnat anläggningen Malmo Sturup, Sweden
8:00 Anlänt till anläggningen Molndal, Sweden
8:40 Ute för leverans Molndal, Sweden
12:43 Försökt att leverera  Kunden ej tillg. vid UPS leverans. Lev. sker till närmaste UPS Access Point™för upphämt. av kund. 
12:55 Levererat till UPS Access Point™ 
13:05 Klar för kundupphämtning UPS Access Point™
13:12 Kundupphämtning LEVERERAD HYSSNA, SE
Unboxing

Så nästan tvärs över världen på ett dygn, ganska strömlinjeformat.

Min gamla dator är nu migrerad till den nya, vilket var snabbast via TimeMachine-backupen direkt över Thunderbolt 3/USB-C istället för via lokalt gigabitethernet.
Nya och gamla

Datorn är snabb, minst sagt. Noll fördröjningar alls så länge det är M1-kompilerade appar. Får väl sätta mig och ladda ner nya binärer för externa appar nu. 

Enda benchmarken jag kört är SSD-disken med Black Magic, men appen är antagligen en Intelbinär och körs därmed emulerad via Rosetta, så kanske går det att få ut lite mer kräm med en uppdaterad binär

För mig är förstås detta en stor grej, eftersom det framför allt är vid min dator jag spenderar min arbetstid, åttio timmar i veckan, även om själva fysiska eller geografiska arbetsplatsen kan variera. Att äntligen kunna sitta och jobba utan externt tangentbord efter den förra datorns Butterfly-tangentbord är bara det en fröjd. Och nu större gubbskärm också, annars kunde jag kanske nöjt mig med Macbook Pro M1 från förra året.

Därmed önskar jag damerna och herrarna ett fortsatt underbart fredagsmys.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

39 kommentarer:

 1. Det där med "migrering" är konstigt värderat. Den stora nyttan med att byta burk är ju att SLIPPA allt gammalt bröt man samlat på sig. Sir Humpfrey i "Yes Minister" pratade med drömmande blick om de stora översvämningar som förstört så många dokument och friheten som följde. Det viktiga spar man på OS-oberoende externdisk som replikeras regelbundet, men vardagskrafset är det underbart skönt att slippa ifrån med ny burk.

  Det är som med flyttkartonger. De kartonger som står i förrådet som man inte öppnat sen förra flytten är det lika bra att kasta utan att ens titta i dem. Hade innehållet varit viktigt hade man öppnat dem för länge sen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Håller med om detta på en privat dator. Arbetsdator vill jag bara få igång så snabbt som möjligt.

   Radera
  2. Varför kasta? Du sparade det av en anledning en gång i tiden. Skänk till Myrorna, dina barn, vänner och bekanta. Förutom materialet är det så mycket historia och klenoder som går om intet. Skräp för dig är guld för en annan.

   Alla dessa bortskämda köttbergare och generation X:are tror välstånd regnar från himlen.

   Radera
  3. Eller så lägger man ut det på facebook market för 100kr så betalar någon dig för att ta ditt skräp.

   Radera
 2. "because I'm worth it" - L'Oreal

  SvaraRadera
 3. Där snackar vi fredagsmys. #avundsjuk

  SvaraRadera
 4. Har den ordet Pro två gånger i namnet? Vad är mer Pro än det första Pro’t?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ultra Pro! Nä det är det nya SoC:et som heter M1 pro också. Finns M1, M1 pro och M1 Max.

   Radera
 5. Man kan fundera på co-utsläppen för att få hem sina saker så snabbt.
  Men imponerande är det onekligen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sony kör flygfrakt på sina ps5or och säkert mycket annan elektronik som flygs också. Så länge planen är fulla lär inte hastigheten spela så stor roll.

   Radera
 6. Tillverkar Apple fortfarande i Kina? Trodde alla seriösa övergett det landet då man inte har någon koll över supply kedjan. Enklare saker som plåtbockning, kablar och PSU:er kan de få hålla på med de är svåra att plantera något eget hitte-på i.

  SvaraRadera
 7. Apple har gjort det igen. Likt de flesta gillade jag verkligen inte notchen vid presentationen men it grown on me. Nu förknippar jag den bara med high class. Det/den syns på avstånd så att säga.

  Det var likadant med iPhone X, många vise män förkunnade avgrunden men likväl säljer Apple fler mobiler än de lyckas tillverka. Om Apple droppar notchen nästa år lär det ta det dubbla, åtta år för Macbook Pro.

  SvaraRadera
  Svar
  1. För vissa är det ju viktigt att visa upp sin "high class" på avstånd.
   Vi andra hade gärna sluppit den..

   Radera
  2. Vickan, är det du? Vill bara säga att jag älskade dina filmer och artiklar som Hugh producerade.

   Radera
  3. High class är inte bara flärd utan hänger oftast ihop med kvalité och funktion. Jag själv är en inbiten Windowsbonde och kan därför inte byta till MacOS. Likväl ser jag systemets storhet, så bebisenkelt att jag bara bara blir förbannad.

   Radera
  4. Windows Mac OS samt hundratals olika Linux vad är egentligen skillnaden? Its all the same to me, det är ett OS.
   Sen är jag inte mer korkad än att inser att för vissa specifika yrkeskategorier är ett specifikt OS att föredra.
   Som privatperson är det dock lika relevant som färgen på jeansen.

   Radera
 8. Går gränsen för övre medelklass vid just 80 timmar? Medelklassen jobbar 40, övre medel kör 80 medan överklassen roar sig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Klassar mig som öfre medelklass och jobbar max 37 timmar i veckan, oftast neråt 30 eller mindre. Man vill ju inte slita ut sig innan pensionen.

   Radera
  2. Att Lars inte är utsliten vid 50+ med 80-timmarsveckor säger väl mycket om hur intensivt "jobbet" är.

   Radera
  3. Ja, författarjobb är väl lite sådär som man vill. Vad man räknar in. I slutändan är det väl skattemyndigheten som avgör.

   Personligen tycker jag att författare ska få avgöra om de jobbar eller fantiserar.

   Radera
 9. Jag vill passa på att tacka Lars för de senaste brunsmetningsutfallen. Det var alldeles för många kommentarer där för att jag skulle kunna hänga med. Innerligt tack för att du slutgiltigt övertygat mig om att liberaler sitter på så otroligt höga hästar att det enda de förmår är att sprida sin dynga över samhällsbärarna, samt att Sverigedemokraterna är enda realistiska parlamentariska utvägen bort från den pågående kollapsen av Sverige.

  SD är numera ett rumsrent parti. Vad SD-stollar tog för sig 2015 och tidigare är i det närmaste irrelevant då partiet transformerats kraftigt sedan dess. Nykarolinismen är borta, Kent Ekroth är i kylan och Ted ute ur partiet. Den inhemska befolkningens intressen är inte smutsiga utan tvärtom en FN-rättighet.

  Jag utgår från att angreppen på demokrati och parlamentarism är klickbeten, men jag finner det vid det här laget oförlåtligt att sprida sådana budskap på en av Sveriges största bloggar, dessutom en som gjort sig ett namn på vassa konstruktiva analyser. Defaitismen är direkt rubbad med tanke på bloggens försvarsintresse.  PS. Den nya serien MacBook Pro är den bästa datorn som någonsin gjorts alla kategorier sedan "Unibody"-generationen 2008-2011 vågar jag påstå av att bara sett presentationen. Saknar en gammal USB-port, och att inte kunna ta ut SSD:n och därmed rädda sina data i händelse av haveri är oförlåtligt för en så dyr maskin. I övrigt är den fantastisk, en revolution som drastiskt minskar behovet av stationära datorer då prestandan är nära nog för de flesta professionella medieproduktioner, åtminstone småskaliga. Batteritiden är också från en annan planet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul att du noterar "angrepp". Det är inte ofta som det reds ut adekvat. Ibland händer det att personer med låg utbildning går på sina känslor och förkastar verkligheten till förmån för dompterande demagoger.

   Kanske du kan klargöra din ståndpunkt?

   Radera
  2. Här ett svar till förra röstbojkottomgångens kommentar:
   Har inte sett Twitter-gnabbet, men antar att Twatter-kulturen spillt över IRL samt att en historiskt inkompetent och korrupt regering berättigar ett högt tonläge.

   Om jag uppfattat herrns politiska hemvist rätt så borde Klassiskt liberala partiet ligga närmast, filosofin synes mig vara väldigt lik. Du kunde ha ägnat dig åt lite hederlig opinionsbildning för det. Du hade t.o.m. kunnat gå med i partiet och fortfarande behålla profilen på bloggen.

   Oavsett vad du gastar om så påverkar småpartier ändå. Piratpartiet har aldrig kommit in i riksdagen, men de har ändå haft stor inverkan i den svenska politiska debatten, långt före de fick mandat i EU.

   Du hade åtminstone kunnat skriva lite om klassisk liberalism vetja, det skulle behövas – om det nu är det som ligger dig närmast. Nu när de s.k. Liberalerna begår ritualsjälvmord så lämnas en lucka i debatten, perfekt tidpunkt för KLP att ta över en del av det utrymmet.

   Istället har du tappat huvudet och nu gått så långt att du bränt flera av dina broar. Du fick dina klick, men ditt anseende och förtroende synes mig vara allvarligt skadat.

   Enda gången man kastar bort sin röst är när man inte går och röstar. Jag kan dock hålla med om att blankröster är rätt värdelöst. Jag tycker blankröstare borde få mandat i form av tomma stolar, och på så vis ha varierande storlek på riksdagen. Med 349 stolar finns det gott om utrymme för både representation och proteströster.

   PS. Blackmagic gör DaVinci Resolve som just uppdaterats för M1, så chansen är stor att det där testprogrammet också är det.


   @Svinto: var det oklart att jag åsyftade "Valet 2022 handlar om vilket extremparti man stöder - MP eller SD - därför avstår en liberal från att rösta" ?

   Radera
  3. Snetmot, fantastiskt vad lite text kan generera. Jag tolkar det som att du har rätt stor önskan om att sätta folk på plats.

   Tyvärr så bryr jag mig inte överhuvudtaget om vad du säger. Så om du skriver något så är det för andras skull, inte för min.

   Att du kastar bort din röst är ju rätt bra, för då väger min desto tyngre. Eller hur tänker du?

   Radera
  4. Uppenbarligen har jag hittat en öm punkt för svärjisarnas eftersom de vet att mitt ställningstagande missgynnar SD i verkligheten i valet 2022, och försöker sig på med olika härskartekniker.

   Radera
  5. Så mycket text, orkar inte läsa... :-)

   Radera
  6. Kastar man bort sin röst blir någon annans röst 0.00000015% viktigare. Om nu något politiskt parti hade accepterat att en röst avgjorde ett mandat utan att kräva omräkning vilket såklart aldrig skulle ske.

   Radera
  7. Tyvärr så är ditt agerande snarare till gagn för SD precis som övriga partiers "hantering" av det onda partiet.

   Enklaste sättet att minska SD är att föra en vettig politik så att SD inte behövs, men det är ju inte så lätt att göra om man är totalt idélös.

   Radera
 10. Ibland när jag mailar min kompis så svarar han innan jag skickat mailet.. Helt otroligt. lokala tider.

  SvaraRadera
 11. Grymt och grattis till en trevlig helg!

  SvaraRadera
 12. Det är väl bra att du tycker om din proprietära dator. Jag har inget mot det. Däremot så får man en lika bra dator med Linux för mindre än hälften av priset.

  För mig är det enbart positivt att det finns personer som betalar enorma summor för proprietär mjukvara.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hade önskat att du hade rätt. Men tyvärr har du fel.

   Radera
  2. Var hittar man en bärbar dator med m1-prestanda till halva priset?

   Radera
  3. least: lägg till som inte väger 3 kg+ och inte har en batteritid som mäts i minuter.

   Radera
 13. Lite O.T. igen.

  "Vattenmängden i Lina älv räcker inte till för Hybrits behov när fossilfritt stål ska produceras och nu utreds andra alternativ."

  https://www.svt.se/nyheter/lokalt/norrbotten/vattenkris-for-hybritprojektet

  SvaraRadera