Aktuellt

Urbaniseringen avgörande för överdödligheten 2020 - men på olika sätt i Väst- och Östeuropa

Urbaniseringsgraden i EU/EES-länderna visar sig vara avgörande för överdödligheten 2020. Men sambandet är tvärt emot varandra i den forna up...

2021-10-01 19:13

Fredagsmys: Dags för kosläppet - hur firar ni?

Dags för fredagsmys och det är nu på allvar kosläpp med första fredagen utan restriktioner, dessutom fredagen efter lönefredag. Så hur avser ni fira att vacc-inationerna nu lett till att restriktionerna lyft?
Fjärde februari 2020. Dropkick Murphys på Bananpiren i Göteborg. En annan, oskyldigare värld.
Det är förstås väldigt passande med just begreppet kosläpp, eftersom (fritt ur minnet) så kommer ordet vaccination av just ko - vacca - då Edward Jemmer upptäckte att komjölkerskor som fått kokoppor inte drabbades av de dödliga smittkopporna. Sagt och gjort blev den första vaccinationen att injicera folk med en substans gjord från kokoppor, och så verifierades vaccin. Att man kunde bli immun mot sjukdomar visste man tidigare, men inte att det gick att skapa immunitet artificiellt var en ny upptäckt.

Så nu när restriktionerna lyfts utom allmänna råd som att hålla avstånd, tvätta händerna och stanna hemma om du är sjuk, är det verkligen kosläpp.

Bykrogen var fullsatt såg jag ikväll efter hemfärd från Göteborg. Och i Göteborg var det gott om poliser ute, antagligen för att hålla efter korna på grönbete. Även om det var smygpremiär i onsdags, så är detta första helgen utan restriktioner.

Så hur ska du fredagsmysa och spendera helgen nu utan restriktioner?

Med det önskar jag alla kor ett trevligt fredagsmys.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

50 kommentarer:

 1. Tittar på Energimyndighetens presentation Fyra årstider och konstaterar att vi tyvärr snart är där. Vad gäller industri och energiproduktion alltså.
  Dricker folköl också!

  SvaraRadera
 2. Får äntligen hänga i baren på lokala igen. Fått hänga på bord som en jävla luffare i 18 månader.

  SvaraRadera
 3. Fullt på barnIVA runt om i landet nu, RS härjar för fullt, så jag får sitta hemma med en bebis.

  Men det är inte så illa det heller!

  SvaraRadera
 4. "Fredagsmangel" i Järfälla. Skitiga lokaler, black metal och tveksamt ölsortiment. Av någon anledning har jag saknat det.

  SvaraRadera
 5. Spahotell - sånt paket med spa, middag och övernattning.

  SvaraRadera
 6. Antivaxxare = ko-motståndare? Vacca=ko.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visste du att gudinnan Isis gestaltades ofta som en ko?
   På många bilder ser man typiska kohorn på hennes huvud.

   Audhumbla eller ödhumla var urmodern i nordisk mytologi även det en ko förstås.

   I gamla testamentet lovade gud det utvalda folket ett land som flödade av mjölk och honung.
   Föreställ dig vilket landskap man måste ha för att få mjölk och honung?

   Är det inte dags att kalla jar-jar Binks för Pillti i stället?
   Det känns på något sätt mer passande?

   Radera
  2. Anders Ryden. Dina enorma kunskaper t ex inom lantbruket imponerar mig stort.

   Jar-Jar Binks kallas så pga hans väldiga klumpighet, han är nästan 2 m lång och smal, med "en liten kännande del inuti kroppen, resten är bara utfyllnad" brukar jag säga. Känseln når liksom inte ända ut i finger- och tåspetsarna på honom och han kan snubbla över ingenting. Jag brukar säga att "det är tur att du inte blev farsa, eftersom du hade tappat ungen många gånger".

   Fast han brukar laga lunch till mig (han har "stek-genen" som jag inte har).

   Radera
  3. Anders Ryden. Vad är Pillti? Eller menar du den finska barnmaten av märket Piltti, du som kan mycket om livsmedelsproduktion?

   Radera
  4. Jag har något i bakhuvudet om att Marjattas tjänare i Kalevala hette pillti?

   Radera
  5. Anders Ryden. Det verkar så. Min årskull var en av de första som slapp läsa Kalevala och samla och torka blommor i skolan. Min tre år äldre bror var tvungen att både läsa och lära sig Kalevala och samla 100 blommor och torka dem och sätta i en stor pärm, under sommarlovet, han var helt vansinnig pga detta. Jag och min storasyster slapp allt detta. Så jag vet inte ett dugg om Kalevala, jag vet knappt vad det är, någon slags finsk folklore, antar jag, från Karelen som halva min släkt härstammar från. Väinämöinen har jag hört talas om, en gubbe.

   Katekes har jag också hört talas om, jag tror att brorsan fick lära sig mycket från den utantill.

   Radera
 7. Dragit ihop ett gäng kompisar, blir hemmapartaj imorgon. Och då menar jag alkohol och sparring på gräsmattan i all kärvänlighet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Min inbjudan måste kommit bort på posten?

   Radera
  2. Nej, men vi tyckte att dina hemliga rövsax-tekniker i markkamp var effektiva men lite... Ohygieniska.

   Radera
 8. Jag hörde att när digerdöden var över firade folk med sex- och spritorgier.
  Hur är det nu?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nja,enligt Moberg var det när de trodde att de skulle dö allihop.
   Vittnesbörden kom från nån stad i Tyskland där det, enligt den kända översatta frasen, "knullades på gator och torg" och söps innan apokalypsen.

   Radera
  2. Fick de inte en massa skamliga sjukdomar istället? Det fanns inga effektiva botemedel mot sånt på den tiden. Lite kvicksilver och sånt?

   Radera
  3. Fast om man tror att man ändå ska dö, så gör lite "sveda" kanske inte så mycket?

   Radera
  4. @Marjatta.
   Dina associationer tar vissa märkliga vägar ibland.

   @Stoikheion.
   Okej det var alltså när digerdöden bröt ut.

   Ja, jag antar att internet kompenserade en hel del för sådarna utsvävningar denna gången?

   Radera
  5. Anders Ryden. Tack, jag antar att "mina märkliga associationer" är en artig omskrivning av någonting mycket värre.

   Radera
  6. Nä, inte något värre.
   Bara lite märkliga.

   Radera
 9. Det är nu de envisa förkylningarna kommer, efter att man har varit isolerad och skyddad från smitta och därmed blivit alltmer utan antikroppar från vanliga förkylningar. Jag har fått en förkylning som har sågat fram och tillbaka under ett par veckor, det verkar ta tid att bli av med den.

  Jar-Jar Binks har varit på Apoteket och köpt schampo mot svamp i hårbotten till mig, kanske är det ringorm som är väldigt svår att bli av med (TMI?). Man ska tvätta sängkläderna vid 60 grader varje dag under flera veckor, läste jag, det lär gå åt massor av svindyr energi för tvättning och tork-tumling. Den smittar lätt andra familjemedlemmar också. Hårborstar och kammar blötläggs i Klorin-lösning. Så nu ska den äntligen "avhysas" med medicinsk schampo. Riktig fredagsmys här med andra ord.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hur fan ska du ha fått ringorm menar du? Hästmänniskor, brottare och småbarn får ringorm - vilken kategori är du?

   Så svårbotad är inte ringorm enligt min erfarenhet, det brukar räcka med en kräm. Kanske svårare i hårbotten iofs.

   Radera
  2. Exakt, ingen av dessa grupper. Därför är det jättekonstigt, men sommaren var både varm och svettig och i de betingelserna frodas svamp-porerna, trots att jag simmade halva dagarna i väl-klorerat vatten i poolen och duschade både morgon och kväll.

   Svamp i huden förekommer i alla åldersgrupper, men ofta är det barn som smittar varandra under lekar eller blir smittade av sina husdjur. Jag bor ensam och är singel utan barn och utan husdjur och brottas inte alls.

   De hundar och katter som bodde hos mig för länge sedan hade aldrig någon svamp vad jag vet, bortsett från dalmatinern som vi fick ta till veterinären några gånger pga öron-svamp som är en jästsvamp. Pga rasens nerhängande öronlappar och hundars vinklade örongångar är "dallar" extra mottagliga för svampangrepp. Jag fick rensa hans öron ständigt med bomulls-pads och diverse medel mot "otit", "audiokyr" kallade vi skämtsamt den dagliga rutinen (analogt med mani- och pedikyr).

   Svamp i hårbotten är extra svårt att bli av med och man behöver använda medicinsk schampo med svampdödande kemikalier under flera veckor. Nu efter första hårtvätten med 3-5 min. verkningstid, upphörde klådan i hårbotten.

   På huden är det enklare, man smörjer in en receptfri salva varje morgon och kväll, t ex har jag kliande utslag pga svamp på båda underarmarna, men de minskar snabbt. Problemet är att man glömmer ibland krämen, så man får liksom börja om och om igen. Man sprider ofta ut svampen själv genom badhandduken och sina egna händer, särskilt pga klådan.

   Atletiska killar får extra lätt "jock itch" pga "dåligt ventilerade" ställen, särskilt under sådana här somrar. Överviktiga människor får ofta svamp i sina djupa och många hudveck.

   Radera
  3. svamp-sporerna ska det stå, förstås.

   Radera
 10. Det blir fest i morgon.
  Med 70 tals tema.

  Om några veckor blir det en mer riktig fest på den lokala reklamradiostationen.
  Med tillhörande piratradiosändning efter ordinarie sändningstid.

  Jag har tänkt mig några låtar av Cage the elefant, the black Keys och Tame impala.
  Kanske även eels och Peter schilling!

  Har ni några låttips?

  SvaraRadera
 11. Vi är hemma på gårn, som vanligt.

  SvaraRadera
 12. Sittandes i vår nya soffa, med gott i glaset, beundra alla led-lampor som vackert lyser upp tomten och reflektera över hur mycket dyrare det varit om alla dessa lampor inte var led.

  SvaraRadera
 13. Hemmakväll med familjen. Godis, chips och tecknad film...

  SvaraRadera
 14. Idag kom den, Neil Gaimans The Sandman. I alla fall issues 1-16. Får tacka för blogginlägget om den kommande Netflixproduktionen som gjorde mig uppmärksammad på detta alster.

  Hur jag kunnat missa detta efter ~20 års läsning av allehanda fantasyförfattare är ett mysterium. Men oerhört glad av denna upptäckt. Har hunnit till The Doll House och får besinna mig, njutningen skall bevaras.

  Det blir förövrigt intressant att läsa hans övriga verk.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du har hittat en skattkista. Gaiman har skrivit fantastiska saker; Neverwhere, American Gods, Good Omens med flera. Mycket nöje. :)

   Radera
 15. Fredags-tortillas inhandlade hos lokala ICA-nasaren - UTAN munskydd och handskar, tog inte ens sprit i dispensern vid ingången! Go Wild!
  Sköljdes ned med hembryggd APA och American Palme Ale och nu några fingrar Mackmyra Stjärnrök för åtgångens skull (bytte till oss den mot några timmars röjsågskörning på grannarnas strandäng. Tror dock att Aspens 2T smakar bättre)

  SvaraRadera
 16. Avvaktar ett bra tag med firandet. Ser att IVA-platserna i min region börjas fyllas på i rask takt. Be careful out there

  SvaraRadera
  Svar
  1. Är det inte främst de ovaccinerade som just nu fyller upp IVA-platserna pga svår covid? Kanske även genombrytnings-infektioner hos dubbelvaccinerade?

   Radera
 17. Jag har bootat upp min nya Ferroamp energihub.

  SvaraRadera
 18. Firar med Bulans 50/50 grogg. Fabriken ska leva. Håll avstånd och var hänsyllfulla.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fan, efter Bulans 50/50 grogg går det inte att stava. Ska som läsekretsen förstår vara:Hänsomfylla.

   Radera
 19. Precis som vanligt. Dock har vi levt vårt liv under pandemin precis som vanligt. (byggare och ssk, ingen distansarbete möjligt)

  Handsprit hemma bredvid tvålen på toaletten är det enda som är ändrat för oss.

  Dock ska det bli kul att se opera igen!

  SvaraRadera
 20. Margaritas, snacks och chill i TV-soffan med Älskade Make och Blacklist på Netflix. Vi trivs bäst hemma men nästa helg vågar vi oss ut för att fira 17-årig bröllopsdag.

  SvaraRadera
 21. Fira och fira, trotts släppta restriktioner så satt jag hemma och såg Frost med min 3 åring för tolvhundrasjutiotolfte gången, självklar unnade man sig en öl av den ”tråkigare” sorten. Ljus lager. Notera väl att jag njöt av den (inte filmen) men majoriteten på denna blogg gissar jag, dricker vin eller Någon form av Ale i värsta fall.

  SvaraRadera
 22. I Göteborg tycks det åtminstone ha varit kosläpp ...

  https://www.gp.se/nyheter/g%C3%B6teborg/fulla-fylleceller-efter-h%C3%A5rt-festande-i-natt-1.56204097

  SvaraRadera
 23. Sveriges baksida verkar supit till rejält.

  SvaraRadera
 24. Restriktioner? Sedan äldre släktingar vaccinerades i våras och vi började träffa dem som vanligt har jag inte märkt något som helst av några restriktioner. Slutade iofs springa på krogen för 20 år sedan.

  SvaraRadera
 25. I och med att restriktionerna börjat släppa/släpper har vår verksamhet fått mer att göra igen. Så firandet i helgen blir jobb...

  SvaraRadera
 26. Det blev vernissage! 101 konstnärer i en varvslokal nära Lindholmen. Vin & musik, kändes som förr i ti'n!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Härligt. Skicka inbjudan nästa gång.

   Radera
  2. Absolut, räkna med det! Själva utställningen håller på denna & nästa helg ifall man vill trotsa höstrusket för att titta på konst!

   Icke-länk till eventet: https://facebook.com/events/s/vad-ar-nytt-konstutstallning-i/923171311602014/

   Radera
 27. Jag håller mig hemma. Inte för att jag är rädd för Coronan utan för jag har svårt för hysteriskt festanda. Festande är trevligt så länge det sker måttlig. Men det synen hänger kanske ihop med åldern?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag festar aldrig, pga tidsbrist: det finns för mycket att göra ändå, med hus/trädgård/forsk/jobb/städ. Inga fritidsproblem, trots att ett blixtnedslag för två år sedan sabbade TV-antennen och jag har inte köpt någon ny ännu, pga att jag har lite svårt att välja modell och har inte haft tid att åka iväg till någon TV-radio-affär.

   Radera
 28. För mig med konsetrations utmaningar är rörliga bilder helt värdelöst 🤔

  SvaraRadera