Aktuellt

Urbaniseringen avgörande för överdödligheten 2020 - men på olika sätt i Väst- och Östeuropa

Urbaniseringsgraden i EU/EES-länderna visar sig vara avgörande för överdödligheten 2020. Men sambandet är tvärt emot varandra i den forna up...

2021-10-05 17:31

Första trailern för GRRM:s och HBO:s House of the Dragon

Den första trailern till den första prequelserien till succén Game of Thrones har nu publicerats av HBO. Frågan är dock om man kan locka tillbaka tittarna, som spontant verkar rätt mätta på Game of Thrones efter den stressade och hafsiga avslutet på originalserien.
Serien skildrar inbördeskriget om tronen inom Targaryenfamiljen i det som i GRRM:s böcker kallas The Dance of Dragons, ej att blanda ihop med romanen A Dance with Dragons.

Det här är Targaryendynastin vid sin höjdpunkt, och när drakarna från GoT framstår som små husdjur i jämförelse med de gamla jättarna från förr.

Således fokuserar HBO och GRRM här på att utveckla några av de populäraste delarna av GoT, men med ett spektakel där drakarna inte bara var ännu större, utan dessutom betydligt vanligare och ett grundläggande inslag i maktdynasitin så kanske det blir för mycket av det goda.

Övriga prequel-projekt verkar det än så länge inte blivit så mycket med.

Många tittar var rätt besvikna på den stressade sista säsongen och dess hafsiga avslut på serien och frågan är om HotD kan locka tillbaka dem. Kanske blir det lite som Bilbo-filmerna i förhållande till Sagan om ringen-filmerna. För hög budget, för uppblåst drama, för mycket effekter och för mycket av det goda.

Gamla GoT var alltid som bäst när man fokuserade på karaktärerna istället för specialeffekter och spektakel, dvs innan budgeten skenade iväg totalt i effektsökeri.

Under tiden syns exakt noll spår av GRRM:s nästa roman i A Song of Ice and Fire, boken The Winds of Winter. Kanske får vi leva med att bokserien aldrig avslutas och att teveseriens slut får bli en approximation av vad som skulle ske i romanerna. Men pengar luktar inte, och GRRM får nog bättre betalt för att utveckla content åt HBO än att sälja böcker. Att vara en lyckad storsäljare av böcker blir man miljonär på, film och teve miljardär (i svenska kronor) på - det var filmerna om Harry Potter som drog in miljarderna för exempelvis JK Rowling.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

7 kommentarer:

 1. Är det inte det där prins Philip?

  Nulli secundus

  SvaraRadera

 2. "Gamla GoT var alltid som bäst när man fokuserade på karaktärerna istället för specialeffekter och spektakel, dvs innan budgeten skenade iväg totalt i effektsökeri."

  Det och dialogen. Konversationerna i blckerna är magiskt bra.

  SvaraRadera
 3. Jag vet inte riktigt... Mina näthinnor är fortfarande ärrade efter sista säsongen av GoT. Särskilt fjantigt var det när Arya kom flygande som skjuten ur en Haubits 77 och... ja, ni vet. Jag minns att jag begravde ansiktet i händerna och bara "men snälla...". :/

  SvaraRadera
 4. Jag köper det, men kommer för alltid sakna karaktären Aria. Som var min favorit i GoT ihop med the Hound och Brianne

  SvaraRadera
  Svar
  1. Håller fullständigt med, Arya var seriens verkliga huvudperson. Hade gärna sett en fortsättning fokuserad på henne.

   Radera
  2. Just ja, Arya stavades det ju. Förlåt. Hade blivit en trevlig fortsättningen ihop med de faceless men.

   Radera
 5. Det verkar inte vara samma regissörer/skapare bakom så det är ett gott tecken iaf?

  SvaraRadera