Aktuellt

Nya extrema Ygeman-rekord för elpriserna - 630 öre per kWh i södra Sverige på måndagen den 29:e november

"Vi har inte elbrist." - energiminister Anders Ygeman (S) till Expressen 8:e september 2021 Nordpool har nu fastställt elpriserna ...

2021-10-15 09:19

Flera elhandelsbolag slutar med fasta elpriser - omöjligt prissäkra

Ekot rapporterar att flera elhandelsbolag slutar med sina fasta elpriser, t ex på ett, två eller tre år. Det uppges vara omöjligt att prissäkra. Återstår att se när befintliga fasta avtal bryts av elbolagen, för att undvika konkurser - rättsväsendet skulle inte klara av att hantera hundratusentals kunder som vill dra bolagen till tinget för avtalsbrott. Att det inte går att prissäkra visar också hur svårt arbetsplatser och industri kommer ha i vinter.
Mölndal med bland annat Essity och AstraZeneca
Bland annat nämns Mölndals Energi som intervjuat exempel i reportaget hos Ekot, även om fasta elprsier fortfarande nämns på hemsidan, där obundet rörligt elpris uppges kosta 154:84 öre per kWh inklusive moms.

Det finns inte längre några fungerande mekanismer för att säkra elpriset, som varierar för hårt och dessutom befinner sig i terra incognita. Ingen vill ställa ut några garantier.

De som försöker snacka bort elpriset med att "hushållen har fastpris" ska komma ihåg att kanske någonstans runt en fjärdedel av de med fastpris ska binda om elpriset i vinter. Om snitttiden på elhandelsavtalen är två år kommer 25% binda om per halvår, dvs i vinter.

Och då antingen binda om till vinterns priser, eller upptäcka att det inte längre finns någon leverantör som accepterar fast pris.

I såväl Danmark som Storbritannien har flera elhandelsbolag gått i konkurs eftersom de inte kan betala kundernas el efter att de misslyckats med sina prissäkringar. Det har vad jag vet ännu inte skett i Sverige, men att sluta med nya fasta avtal är ett steg på vägen.

Rent cyniskt kan elhandelsbolag deklarera force majeure (oavsett om det är korrekt eller ej) och häva sina fastprisavtal och göra om dem till rörliga. Är man stor nog och det handlar om tillräckligt många kunder kommer såväl ARN som tingsrätter inte ha kapacitet att hantera eventuella klagomål om avtalsbrott, en process som i övrigt skulle ta flera år, och skjuta problemet framåt för elhandelsbolagen. 

Vi får se om och när det kommer uppsägningar av elavtalen.

Att det inte går att prissäkra är extra allvarligt för svensk industri och andra stora elförbrukare, som fastighetsägare, infrastruktur och arbetsplatser, t ex sjukhus. Går prissäkringar ut nu kan det bli riktigt dyrt, och att elhandelsbolagen nu slutar med fastpriser visar att det inte går att prissäkra längre. Det blir således för en successivt stigande del av de stora förbrukarna allt mer osäkert vad elpriset blir och därmed blir det verksamhetshotande.

Detta gäller förbrukare i SE3 och SE4. I Norrland är det fortfarande relativt normala elpriser.

Kom ihåg att den största kostnaden för elpriset man kan betala är att bli av med jobbet, likt de som varslades på Klippans Bruk. Var inte så säker på att du klarar dig helskinnad även om du bor i lägenhet med varmhyra - även underleverantörer kommer drabbas, inklusive IT-branschen.

Som bloggen skrivit relaterat till peak oil - för många kommer effekten i första steget främst märkas genom arbetslöshet.

Nedanstående är en annons från bloggens samarbetspartner Compricer.

Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

28 kommentarer:

 1. En bra effekt av högt elpris är att man får bra betalt för den överskottsenergi man säljer från solpanelerna.
  Jag har andelar i vindkraftverk Ox2. Köper vindel för 35 öre/kWh = fastpris.
  Säljer solel för 78 öre/kWh. Under sista 3 månaderna har elen kostat totalt 111 kr.

  SvaraRadera
 2. Säger det igen.

  Detta slår mot vår export vars elintensiva produkter kunde säljas till konkurrenskraftigt pris trots produktion i sverige.

  Det var vår ENDA kvarvarande konkurrensfördel nu när kina börjat lära sig att kopiera vår avancerade teknik.

  Nu kanske Kina kraschar ala. 2008 snart och ger lite respit.

  Men att göra detta mot en exportnation som sverige är förödande.

  Och allt är aktiva politiska beslut som har rivit ned något som fungerade väl.

  Var gränsen går för att man är landsförrädare vet jag inte men det är inga små skador man åsamkar landet

  SvaraRadera
  Svar
  1. Never assume malice for what can be explained by stupidity.

   Radera
  2. Nja, det är alltid skitenkelt att hävda inkompetens men någonstans måste man nog göra en rimlighetsbedömning.

   Cementa är inte inkompetens.
   Kärnkraft är inte inkompetens.
   Nedlag baskrafy är inte inkompetens.
   Bediagd vattenkraft är inte inkompetens.

   Att vindkraften låter mer och det blir negativa elpriser och för billigt för elbolagen att driva var kanske lite svårt att förutse.

   Att det inte blir el vid vindstilla kan min femåring lista ut.

   Radera
 3. Enl. din annons kan jag binda 3 år till 61 öre med eon eller 64 öre med vattenfall i SE3 så ingen panik här än.

  SvaraRadera
 4. Både EON och Vattenfall borde ju rimligen vara "too big to fail". Som en anekdot kan jag berätta att vissa fabriker i Shenzen nu får el på ett rullande schema, t.ex. tre dagar i veckan efter 19:30. Kommer säkert inte få någon effekt på priser och tillgångar...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Då kan jag informera att det redan har effekt då flera stora leverantörer vi har i Kina (tack och lov att Covid kom så vi hann flytta om en del produktion) redan har flaggat för produktionsstörningar och därmed leveransproblem.

   It's a brave new world!

   Radera
  2. Jag var ironisk om det inte framgick. Vi har inte flyttat produktion och har problem.

   Radera
 5. Förhoppningsvis har det nu gått så långt att väljarna till sist sparkar ut det totalt inkompetenta miljöpartiet ur riksdagen, vänder kurs och repeterar det man gjorde efter oljekrisen på 70-talet - dvs man löser problemet permanent med en rejäl utbyggnad av kärnkraften.

  Lyckligtvis har ni nu ett antal stängda reaktorer på plats som borde gå att återstarta hyfsat snabbt och till kanske en tiondel av kostnaden att bygga nytt. Rivningen av Barsebäck har gått för långt för att en återstart ska vara enkel, men för de övriga reaktorerna verkar det handla om kanske några miljarder per styck för att de ska vara helrenoverade och redo för långvarit fortsatt drift.

  Det som miljöpartiet inte förstår är att kärnkraften har möjlighet att ge dem ett i det närmaste utsläppsfritt samhälle. Restvärmen borde kunna användas till att driva växthus där närodlade och giftfria grönsaker odlas utan behov av besprutning eller långa transporter. Om elen används till plasmaförbränning av avfall så kan allt avfall sönderdelas i metaller, inert slagg och syngas som kan fungera som råvara i den kemiska industrin. Man borde kunna få en i hög grad cyklisk ekonomi där allt avfall återvinns och inget deponeras, och behoven av resursuttag ur naturen minskar drastiskt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Miljöpartiet är en rysk påverkansoperation - man vill ha ett kärnkraftreaktorfritt Sverige för att man skall kunna bomba urskiljningslöst vid ett eventuellt invasionsförsök.

   Radera
  2. MPs önskan är inte ett miljösäkert hållbart och modernt samhälle, deras målsättning är uttryckligen en återgång till det förindustriella samhället, ca 1750, ett samhälle som med svårighet förmådde försörja en befolkning på 1 miljon lantarbetare.
   Att därför tro att MPs problem är att förstå kärnkraftens möjligheter är att tro dem om fel sak, de är fullt införstådda med potentialen och bekämpar därför den med all kraft.

   Radera
  3. Skulle säga att energipriserna tillsammans med cementa och pajala är en perfekt storm som MP inte fattat. Inom två val har vi blivit av med MP och SD stöd kommer då minskat rejält då de är beroende av varandra.

   Radera
  4. Huvudet på spiken! Dw flesta gör en alltför välvillig tolkning av deras intensioner och tror att dw verkligen bryr sig mIljön när det endast är repression för att få den stora massan att kuva sig samtidigt som eliten fortsätter att ta del av den moderna teknikens frukter.

   Radera
  5. Även för de senast stängda anläggningarna så kommer en återstart att ta flera år samt kräva lagändringar innan den kan genomföras. Man får tänka på att ingen av dessa anläggningar har tillgång till kärnbränsle, personal för drift och underhåll eller nödvändiga godkännanden från myndigheterna gällande nya säkerhetskrav.

   Radera
 6. Gott om skumraskbolag om man matar in sin anläggning i compricer. Glöm inte att checka av bolagets omdöme innan ni tecknar ev fast pris.

  SvaraRadera
 7. Band häromdagen med bytesgaranti vilket ska ge möjlighet att binda om en gång under perioden om priset sjunker. Låt se om det fungerar.

  Fortum, område 3.

  SvaraRadera
 8. Elsmockan är här!
  T ex GodEl har valt att inte erbjuda fastprisavtal eftersom det i de flesta fallen inte är en lönsam avtalsform för kunden över tid, skriver de.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man binder väl inte för att spara pengar. Man binder för att få en förutsägbar ekonomi. Av samma orsak som man har försäkringar.

   "If slutar med hemförsäkringar för det i de flesta fallen inte är ett lönsamt avtal för kunden"

   Radera
  2. Det var just det som f.d. Nordbanken sa till oss, när de bjöd in oss till en privatekonomisk genomgång år 1990. "Fördelen med att binda huslånet på 16% var just för att få förutsägbar ekonomi", vilket enligt dem skulle vara väldigt bra. Är det någon som gör det, undrade jag. Javisst, sa den unga damen i högklackade skor. Nää sa jag, tack men nej tack!

   Radera
 9. Elbolagsgruppen och Elbolaget A&T har också begärts i konkurs. Öland. 166 anställda.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ps.Ja, bland annat på Öland (Färjestaden) har de verksamhet.

   Radera
 10. I Helsingfors vill några miljöpartister ha en lokal, liten kärnreaktor, t ex från Rosatom, för elförsörjning av en hel stadsdel, läste jag i finsk media (Rosatom är ett ryskt statligt bolag, som har hand om den ryska kärnkraftindustrin).

  SvaraRadera
 11. Nu verkar det som att Tyskland ska avveckla kolkraftverk tidigare än planerat iom ny regering. Kommer nog inte hjälpa till att sänka elpriset framöver

  SvaraRadera
 12. Måste all el köpas för spottmarknadspris? Varför skulle inte någon aktör kunna köpa säg kärnkraftsel av Uniper för säg 100 öre per kWh och sälja vidare i småposter för 110?

  SvaraRadera
 13. Stora förbrukare måste väl binda elavtalet. I varje fall så hävdar min elleverantör det. Vi ska alltid ha 100% av beräknad förbrukning bunden vid ingången av året. Dock kan ju 2022 och framåt bli dyrt.

  SvaraRadera
 14. Det är väl egentligen två olika typer av elbolag. De som bara huvudsakligen är grossister och de som har egen produktion. Det är ju inte så att kostnaden för basproduktion har ökat för att tyskarna efterfrågar mer av Sverige.

  Valde själv att binda tidigare i veckan med en mycket stor producent och undvek medvetet tjolahej kraft AB som lär stå på öronen om detta snurrar iväg.

  SvaraRadera
 15. Tricket är väl att binda elpriset på ett kommunalt elbolag i en röd norrlandskommun, där är skattebetalarna vana att få betala alla möjliga vansinnesaffärer deras kommungubbar kommer på. ;)

  SvaraRadera
 16. Jag har bundet pris hos Mölndal Energi, och jag tror att det sträcker sig fram till våren -23. Hoppas att läget är stabilare då.
  Jag tror inte att ett kommunägt bolag kan riva ingångna avtal för tiotusentals kunder utan att få så mycket skit för det att det blir politiskt ohållbart, men jag kanske är naiv...

  SvaraRadera