Aktuellt

Endast 55 av 290 kommuner röstade in MP i riksdagen

Miljöpartiet är ett utpräglat stadsparti för stadsbor, vilket märks tydligt på att endast 55 av landets kommuner röstade in partiet i rik...

2021-10-19 07:49

Fear off: Börserna fortsatte uppåt under måndagen - uppgångar i Asien på tisdagsmorgonen

Upprekylen på börserna fortsatte under måndagen och börserna i de asiatiska tidszonerna är pigga även på tisdagsmorgonen, medan guldet faller tillbaka. Fear off verkar gälla och har ersatts med greed on. Och elbilsfloppen Volvo Car börsntoeras den 28:e oktober.
Alla flockas kring Bullen, som vi hälsar välkommen tillbaka
Stockhsolmbörsen stängde oförändrat på +0.04% för OMXSPI medan storbolagen på OMXS30 backade med -0.14%. Kronan försvagades mot dollarn som nu kostar 8:63 SEK. Trots en starkare dollar föll guldpriset hårt i svenska kronor och hittas nu på 492:- SEK per gram.

I USA stängde S&P-500 på +0.34% och Nasdaq 100 med sina IT-bolag drog +1.02%. Den amerikanska 10-årsräntan var oförändrad.

Med tanke på raset för guldet verkar oron (fear) i marknaden som bortblåst och det är uppåt som gäller (greed).

I Asien fortsätter börserna generellt uppåt.

ASX 200 är oförändrad i Australien med -0.08%, medan Hang Seng går +1.24%, KOSPI +0.67%, Nikkei 225 +0.60% och Straits Times +0.55%.

Volvo Car börsnoteras den 28:e oktober och prislappen landar på 163 - 200 GSEK eller börskursen 53 - 68 kronor per aktie, för vilket man får ett varumärke, fabriker, distribution och design. Teknik köps in på licens från storägaren Geely. Bolaget behöver ta in 25 miljarder kronor för att genomföra planen om att bli världens ledande tillverkare av premium elbilar.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

12 kommentarer:

 1. Borde inte guldet följa den (verkliga) inflationen?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det finns verkligen inget som talar för det de senaste 40 åren. Tänk på att gulden tex föll från ~$700/oz i början på 80-talet till ~$400/oz i slutet på 80-talet, ett årtionde med relativt hög inflation.

   Radera
  2. Finns nog de som säger att det är den verkliga inflationen.. och de som säger att även den marknaden är manipulerad och består mest av pappers produkter som inte går att få fysisk leverans på..

   Radera
  3. Låter mest som typiska goldbug-konspirationer utan nån vidare substans.

   Radera
  4. Jo är nog mest så. Men att det finns mer papper än fysiskt guld för leverans är nog ändå ett fakta, och att i princip alla pappers produkter har möjlighet för utställaren att konvertera till en transaktion i dollar eller möjligen annan lokal valuta. Motsvarigheten till free float är försvinnande liten för guld som mest ligger i olika riksbankers valv.

   Radera
  5. Samtidigt så bryts nytt guld, och det går att köpa för typ dagspris och är ju ingen brist på mynt och tackor om man vill ha som privatperson

   Radera
  6. Varför skulle någon vilja köpa guld om dess realvärde minskar med 10-20% / år och på det en ökande spread på köp/sälj + att nybrytning spär ut utbudet.

   Radera
  7. https://fortune.com/2021/10/08/bitcoin-not-gold-is-the-new-inflation-hedge-says-jp-morgan/

   (Ja jag är proBTC)

   Radera
  8. Stefan, du ska ha det för att köpa saker efter civilisationen kollapsat.

   Radera
  9. Dan, verkar opraktiskt.

   Radera
 2. Förstår inte riktigt värderingen av Volvo, men enligt lite snabb koll så verkar geely alltså få det som är kvar nu värderat till ca 10x vad de köpte get för av Ford. Som iofs sålde med förlust, men kan ju finnas betydande skulder i Volvo som man borde beakta. För att inte tala om vad som en har avstyckats eller investerats. Men jag avstår.

  SvaraRadera