Aktuellt

Inträffade peak oil 2018 eller 2019 - och är energikrisen och den ekonomiska krisen därmed permanent?

Data från amerikanska energiinformationsmyndigheten EIA visar att eventuellt kan peak oil  inträffat 2018 eller 2019. Om det är så, så är de...

2021-10-09 11:48

Falska Facebook-profilen Gustav Strandholm infiltrerade politiker och näringsliv i Ljusdal

En fejkad FB-profil som kallar sig det bland vuxna icke-existerande namnet Gustav Strandholm har lyckats bli vän med alla ledande politiker i Ljusdals kommun, samt en del näringslivstoppar. Det hela upptäcktes när MP-politikern Kristoffer Kavalin öppnade ett FB-konto och fick en vänförfrågan och reagerade. Syftet med infiltrationen är okänd, men den så kallade Gustav, född på nationaldagen 1976 har inte skaffat några politiker från SD eller KD som vänner.
Ljusdal vintertid
Det är tidningen Hela Hälsingland som avslöjar det hela.

Profilen Gustav Strandholm påstår sig vara frisörutbildad, ha jobbat som kommunikatör åt Lysekils kommun och att vederbörande jobbar med landsbygdskommunikation åt Region Gävleborg, dit Ljusdal hör. Varken Lysekils kommun eller Region Gävleborg har dock aldrig hört talas om personen visar sig en rundringning. Han påstår sig även ha en examen från en frisörskola i Göteborg som inte startade förrän 2005. Det finns inte heller någon person över 16 års ålder som har namnet i Sverige.

Totalt sett har ett 50-tal topppolitiker och näringslivsprofiler i Ljusdal accepterat Gustavs vänförfrågan på Facebook, och trots artikeln hos Hela Hälsingland har cirka 40 kvar honom som FB-kontakt.

I princip samtliga på personens vänlista visar sig vara politiker eller näringslivsprofiler i Ljusdal, men alltså ingen från SD eller KD. Övriga vänprofiler kanske är andra fejkade konton, men det är inte säkert. Annars är ett sätt att etablera trovärdiga fejkade konton att skapa massvis av dem och låta dem vara vänner med varandra för att bygga upp en vänbas och trovärdighet för kontot.

Vad profilens syfte har varit är oklart, men man kan spekulera om att det är ett långsiktigt påverkansprojekt inför valet 2022. Frågan blir då också hur vanligt förekommande detta är och om det är systematiskt och sker på fler håll, men bara inte upptäckts i andra kommuner. På större orter kan det vara svårare att upptäcka liknande tilltag, där man har sämre personkännedom och kanske svårare upptäcka mönstret.

Det krävs förstås lokalkännedom för att pricka in politiker och näringslivsprofiler i kommunen, och är inte lite skämmigt att ingen före Kavallin verkar ha kontrollerat om personen är den den påstår eller alls existerar.

Profilen hittas här för den som vill studera den medan den finns kvar. Fotot existerar ingen annanstans på Internet, och kan vara AI-genererat vilket någon expert på bildmanipulation kanske kan reda ut. Glasögonen ser ut att sakna brytning och är alltså antingen fejk eller så är de photoshoppade. Att glasögon inte bryter är rätt normalt på thispersondoesnotexist.com. Profilen verkar ha skapats första maj i år.

Profilen kan också få tillgång till andras information om man har dåliga säkerhetsinställningar på FB och tillåter gemensamma vänner tillgång till olika saker.

Bland de som trots artikeln fortfarande har profilen som vän på FB hittas t ex kommunstyrelsens ordförande.

Var beredd på att det kommer ske påverkansoperationer via fejkkonton inför valet i september 2022. Kom ihåg att den som skriker högst i olika forum inte behöver representera en majoritet, utan rent av kan handla om samma person eller organisation som har flera fejkade konton. Och är du någon så bör du nog se över vad du har för så kallade vänner på ditt privata konto.

Artikel hos Hela Hälsingland på icke-länk pga den kommande länkskatten www.helahalsingland.se/artikel/falsk-facebook-profil-lurar-toppolitiker
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

16 kommentarer:

 1. Har förekommit minst en liknande fejkprofil som varit aktiv i samhällsdebatten på Facebook i vår lilla kommun också, med bild som vid lite efterforskningar visat sig vara lånad från en annan verklig person. Tror i det fallet att misstankarna riktades mot att det var en aktiv politiker som låg bakom.

  SvaraRadera
  Svar
  1. I det här fallet kan man antagligen rikta misstankar mot SD eller KD isf, eftersom profilen inte följde några dito politiker.

   Radera
  2. KD har ju en vald politiker där dock, och om han nekar vänförfrågan så finns det ju ingen mer att fiska efter.

   Radera
 2. Eller också tvärtom….
  För att vid ett eventuellt avslöjande som nu så skall misstankarna riktas mot ”blåbruna” högerkrafter… eller inte…

  SvaraRadera
 3. KD har ett mandat i fullmäktige, kanske inte finns på FB eller inte blir vän med alla.. SD, 5 så någon där borde nog vara med om man fått med många andra..

  SvaraRadera
 4. Har inte alla politiker hundratals eller tusentals "vänner" på Facebook och deras profiler får anses som ren marknadsföring?

  Nu vet jag inte hur politikerna har sina sidor men vanligtvis brukar väl liknande personer ha "följare" och inte "vänner" - t ex Stefan Löfven: https://www.facebook.com/stefanlofven

  SvaraRadera
 5. Äkta eller inte men klädesplagget ser lite märklig ut. Höger sida (sett framifrån) en distinkt blå sömm med mörkblått foder, vänster sida något vitt, kan vara en luva men verkar inte ha den blåa sömmen. Skalmen på vänster sida ser också märklig ut. Örsnibben på vänstra sidan (sett framifrån) har en märklig vårta också. Rynkorna på ena sidan ser märkliga ut, förstoras i glaset men saknas på andra ögat.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Talar för en AI-bild av kategorin "this person does not exists".

   Radera
  2. Personen påstås jobba för Region Gävleborg och har jobbat för Lysekils kommun i 7 år vilket borde lämna mycket spår i tjänsten som kommunikatör. Det är allmän handling att begära ut vilka som är anställda, han är också tydligen frisörutbildad samt kommunikatör så där borde det finnas gott om kursare som kan bekräfta om denna person finns eller inte.

   Radera
  3. Det är bekräftat att personen inte finns och varken jobbat åt Lysekil eller nu jobbar åt Region Gävleborg, och frisörsskolan fanns inte ens när hen påstår sig tagit examen.

   Radera
  4. Tinker, tailor, soldier, hairdresser? :-)

   Radera
  5. Gbdcrvx hahha

   Legendarisk film

   Radera
 6. 1. Bli vän med politiker
  2. Posta nån riktigt dum skit typ "legalisera barnporr" eller "be om ursäkt till IS"

  Antingen råkar nån politiker like:a dina dumheter på slentrian eller så kan man köra guilt by association.

  Kan man förresten byta ut namn och bakgrund i efterhand? Så att "Gustav Strandholm" plötsligt blir "Ali Mohammed"? Vore fint om alla vänsterpolitiker i Ljusdal plötsligt är vän med nån jihadresenär.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Möjligheterna är som sagt obegränsade.

   Radera
  2. Lysande, be om ursäkt till IS....

   Kul på lördag.

   Radera