Aktuellt

Urbaniseringen avgörande för överdödligheten 2020 - men på olika sätt i Väst- och Östeuropa

Urbaniseringsgraden i EU/EES-länderna visar sig vara avgörande för överdödligheten 2020. Men sambandet är tvärt emot varandra i den forna up...

2021-10-07 07:00

Extremt elpris i SE4 Södra Sverige just nu - 700% av normalt oskattat pris - över fem kronor per kWh skattat och klart

Just nu mellan klockan 07:00 och 08:00 torsdagen den sjunde oktober är det nytt elprisrekord i elhandelsområde SE4 Södra Sverige. Priset är med 354 öre cirka sju gånger det normala och sju gånger priset i SE1 Norra Sverige. Efter skatt, moms, rörligt elnät och elhandelspåslag kostar elen nere i Skåne just nu över 5:- SEK per kWh.
Kraftvärmeverket Amager Bakke eller Copenhill i Köpenhamn. Om det är någon tröst så är elpriset ännu högre i Danmark.
"Men Sverige exporterar ju el just nu" säger de som förnekar situationen. Just det - eftersom vi byggt ut exportkapaciteten och på grund av EU:s lagstiftning måste erbjuda möjligheten att exportera minst 70% av vad våra exportkraftledningar klarar, så får södra Sverige samma elpriser som på kontinenten. Exporten gör att vi importerar kontinentens elpriser, eftersom vi inte längre har ett överskott på elkraft i södra Sverige sedan nedläggningarna av Ringhals 1 och 2. Uppgången på 600% för elen på två år sedan nedläggningarna började talar sitt tydliga språk.

I SE1 Norra Sverige kostar elen nu 51 öre oskattat, mot 354 öre i Skåne.

354 öre ska sedan ha elskatt på 36 öre, elhandelspåslag om runt 4 öre, och sedan rörlig elnätkostnad på runt 20 öre lite beroende på vem som äger elnätet och typen av anslutning. Ovanpå allt detta kommer sedan moms. Totalt blir alltså priset för en konsument i en villa någonstans i Skåne 1.25*(354+36+4+20)=518 öre per kWh.

Nu har inte de flesta konsumenter rörligt timpris, men när månadspriset beräknas så sker det utifrån en schablonmässig förbrukning över dygnet, där man förbrukar som mest när priset är som högst. Har man rörligt elpris utgår beräkningarna av elpriset alltså från att du förbrukar som mest el just nu, oavsett vad du faktiskt gör.

Men som sagt "Sverige exporterar ju el, det existerar inga problem". Berätta det för skåningar, blekingebor, och de som bor i södra Halland eller södra Småland.

Och nej, det är inte fina skatteintäkter till staten - moms betalas på allt man konsumerar, men högre elpris innebär inte fler jobb inom infrastrukturen, utan tvärt om så tas pengar bort från jobbskapande konsumtion och går till energikostnader för oförädlad energi istället. Med lägre jobbskapande konsumtion så blir i själva verket skatteintäkterna för staten lägre. Eventuell bolagsskatt på vinsten i de fall det är svenska ägare till elproducenterna och inte pengarna hamnar i utländsk koncern är lägre än skatten på arbete. Vad staten tjänar allra bäst på är om den oförädlade energin används till högvärdig förädling i industrin, vilket skapar jobb och tusenfaldigt högre exportintäkter, välfär och välstånd istället för att som en banamonarki  sälja rå oförädlad elkraft.

Elpriset i SE4 Södra Mellansverige Stockholm - Göteborg är bara 124 öre just nu, eller 150% av normalt elpris på runt 50 öre.
Nedanstående är en annons från bloggens samarbetspartner Compricer.

Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

107 kommentarer:

 1. Vi kär ju Tibber här hemma, och innan har man fått ett meddelande om "extremt elpris" någon dag i förväg så att man kan planera för att undvika topparna. detta verkar Tibber nu slutat med, antagligen för att elpriset är mer eller mindre extremt varje dag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det nya normalläget, bara att vänja sig. Knyt handen i fickan och hoppas att våra politiker tillsätter en utredning om Sveriges elförsörjning som blir klar någon gång nästa decennium och vars slutsatser är ett beställningsjobb som visar att det inte finns några problem, så länge alla bara låter bli att okynnesanvända el.

   Radera
  2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  3. Bara lugn - snart kommer MP att föreslå att bensinskatten höjs med 700% så att staten får in pengar till att kompensera alla elcykelägare i södra Sverige för ökade laddkostnader. ;-P

   Radera
 2. S4 har alltså ett dagsnittpris på 224 öre idag.

  När det är kallt i december - februari och min el kostade 50 öre per kwh låg månatlig räkning på 1500+1500.

  224 öre är 5ggr kostnaden. Elnätskostnaden ökar med konsumtionen men väl inte med priset hoppas jag?

  Detta kan ju alltså dra iväg mot 10 000kr i månaden om man får detta som snittpris en månad.

  Kan inte vara månfa som har råd med det.

  Detta är helt otrlligt då det är aktiva beslut som gick emot vad majoritetssamhället tyckte och som vi nu betalar för.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Pensionärer och barnfamiljer, som redan har stora problem att få pengarna att räcka till, kommer att hamna i skuldfällan.

   Radera
 3. Jag har bara svårt att förstå längre vad styrande regering vill med detta läge som vi hamnat i?
  Nåhon begåvad här som kan förklara för mig vad det är man vill få ut och hur det ger röster för fortsatt liknande utfall?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har du någonsin förstått hur (mp) egentligen resonerar och tror?

   Radera
  2. Få landet och befolkningen på knä?

   Radera
  3. Man vill slå ut den landsbygdsbaserade förmågan att bedriva militärt försvar vid en rysk ockupation. Utan möjlighet att ladda/tanka så har man inga fordon att förflytta sig med. Tanka kommer inte att vara möjligt när fossilfordonen är borta. Ladda kommer inte att vara möjligt om ockupationsmakten stänger av alla elledningar.

   Radera
  4. De vill ha makten det är det enda de vill, vad de gör eller vilka konsekvenser det får har de ingen aning om.

   Problemet är inte regeringen och stödpartierna, problemet är att de andra är så himla kassa så att vi har nuvarande regering.

   Radera
  5. Ja, framförallt Moderaterna verkar bete sig som om det tror att valet 2006 kommer att gå i repris. Alla verkar ha glömt att det mycket avgörande den gången (bortsett från att folk i allmänhet var trötta på Göran Persson) var att Fredrik Reinfelt gjorde en arbetsplatsturne i offentliga sektorn och pratade med t.ex sjuksköterskor på flera hundra olika ställen runt om i landet.

   Och Ulf Kristersson verkar inte ha den personlighet som krävs för att ens kunna göra en sådan turné, d.v.s prata med folk på golvet på deras eget sätt. Hanif Bali hade definitivt kunnat göra det, men honom har de ju fått bort nu med en påverkansoperation med falska anklagelser.

   Radera
  6. Har du hittat någon som helst personlighet hos Kristersson? Mer slätstruken puttefnasker får man verkligen leta efter, korta män brukar ju vara ettriga för att kompensera men inte i det här fallet.

   Radera
 4. Nu har till och med kvällstidningarna börjat skriva om det. Expressen har lagt det bakom en betalvägg, så det ska tydligen inte vara för lättillgängligt.
  Som tur är, har de också lämnat lite tips på hur man ska klara detta.
  -Byt tätningslister.

  SvaraRadera
 5. Ja EU är normalt för en fri inre marknad. Varför skulle el vara undantagen? Och bloggaren brukar ju inte annars förespråka socialistiska lösningar och prisreglering. Tex tydligt emot när det gäller hyror, och om vi exporterar så är det ju inget problem.. problem på riktigt blir det ju inte förens man måste stänga ner elnät, så länge det regleras med priset fungerar marknaden. Sen att det är en trög marknad för man inte ökar utbudet över natten kan ställa till det men varaktigt elpris på höga nivåer bör leda till nyproduktion.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är inte en fri marknad. Den är genomreglerad genom subventioner och begränsningar vilket gör att produktion inte kan komma till. Framförallt inte där den behövs.
   Exempelvis det är i princip totalstopp på att bygga vindparker söder om dalälven eftersom försvarsmakten säger nej. Samtidigt införs extraskatter på kraftvärmen i städerna som gör att de måste stängas ner (eller få enorma subventioner från nätägarna vilket medför högre nätkostnader för kunderna).
   Därtill miljöpartiets vägran att godkänna slutförvaret vilket kommer döda den sista kärnkraften till 2025.
   R1 och R2 stängdes av "ekonomiska" skäl efter att man vägrat investera i dem pga skatterna tidigare. Att investera ikapp är dyrt som tusan.
   Ombyggnation av kärnkraftverk till oberoende härdkylning hade kunnat lösas avsevärt billigare än man gjorde eftersom man nu räknat med tsunamis i östersjön osv osv osv.
   Sen hjälper det inte om det inte blåser, nu har vi ändå runt 30-40% utnyttjande av vindkraften men ändå extrema elpriser i söder.

   Radera
  2. Det är knappast kontroversiellt att tycka Systembolaget är bra och fyller en funktion.
   Men precis som Paul skriver så är anledningen till att kärnkraften avvecklas i förtid en straffskatt på kärnkraftsel och tankeförbudet hjälpte heller inte.

   Radera
 6. Egentligen borde vi skicka räkningen till Tyskland.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Egentligen borde vi skicka räkningen till (mp). Vi borde dra av ökningen från deras partistöd likt löneutmätning.

   Radera
  2. MP är ~10x större i Tyskland än här

   Radera
  3. På lång sikt ja, men även med kärnkraften hade vi troligen fått höga elpriser pga Tysklands beroende på svensk el när de stängt ner sin egen kärnkraft.
   Problemet är att gas och kol blivit extremt dyra, Tyskland baserar sin elproduktion på just detta istället för att bibehållit kärnkraften som bas. Därav de extrema priserna på el. Allt för att undvika tsunamis i centrala tyskland...

   Radera
 7. Utbyggnad av nyproduktion pågår, ökar och skapar jobb. Når nätet från norr blir lite modernare skapas än mer jobb i söder också.

  Sedan tycker jag, tydligen nästan ensam här, att det är bra att vår export tränger bort koldioxid.

  Vänliga hälsningar

  Nanotec

  SvaraRadera
  Svar
  1. När det gäller koldioxid har jag svårt att se fördelarna med det som händer. Vi kan knappast exportera bort problemet som uppstått i Tyskland när de slopade kärnkraften. Faktum är att oavsett hur mycket vindkraftverk vi än bygger i de norrländska skogarna, så kommer utsläppen oåterkallerligen att öka globalt. Hur vi lever i vår gröna bubbla i Sverige spelar mindre roll.

   Radera
  2. Det är havsparker som är på gång. I augusti fanns ansökningar motsvarande hela 500 TWh och de flesta av ansökningarna kom under semestern på Skn.

   Utsläppen globalt ökar givetvis ett tag till men den teknologiska utvecklingen går snabbt. Just nu är det i Sverige och många andra länder vindkraft medan solceller växer mycket på andra håll. Nyare energikällor är också på väg.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
  3. Jag tror ändå att vi måste förlita oss lite på baskraften för en säker energiförsörjning. Om jag kan få 30000 volt i elluttaget om det blåser känns inte så viktigt. Jag vill hellre ha 230 volt konstant, oavsett väder.
   (Nej, jag överdriver, vet hur elnätet fungerar)

   Radera
  4. Nanotec, för i helvete alltså. Du verkar ju inte helt dum i huvudet men allvarligt. Ansökning är inte samma sak som att det blir något, jag ansökte en gång i tiden till ett svensk specialförband. Jodå!! Det rök på en tidigare skada och att jag hade, ovetandes ett brytningsfel, och så slapp man ens springa en meter eller ens träffa psykofarfar. Ansökan och realisering visade sig vara 2 olika saker.

   Utsläppen ökar globalt ett tag till, tjena! Kina bygger 43 nya kolkraftverk, ska öka sina utsläpp till 2030 för att sedan fram till 2060 (kanske) minska dom. I prioriteringen "China as the new global superpower" vs. "China as Märtas best friend" hur tror du ärligt att dom kommer prioritera. Indien, Indonesien, Japan och Vietnam planerar nya kolkraftverk...

   Tror du sen att dom globala och regionala stormakterna kommer sluta använda fossilt om det riskerar att rubba maktbalansen till deras nackdel, tror du Pakistan slutar med fossilt om de ser att Indien då får en fördel. Skulle inte tro det!

   Dags att inse att det är kört, spelar ingen roll hur många vindkraftverk du bygger i sjön, hur många elledningar du drar till kontinenten, eller hur många statements Lorentz Tokhatt än gör. Vad vi gör i Sverige har absolut ingen påverkan på det stora hela och lägg ner den där gamla desperata "Sverige är ett viktigt symbolland" för dom ända som tror det är 349 personer i riksdagen plus några statsråd och lite annat löst folk i Rosenbad. Det blev ingen symbolik av Margot Wallströms "feministiska utrikespolitik" (dock en jävla massa humor) och det är ingen som gör annat än skakar på huvudet åt regeringens "humanitära stormaktsambition".

   Lägg ner, sluta, avgå alla - börja inse verkligheten. Vi är ett litet skitland i mitten av ingenstans som nog bör snabbt som fan koppla på hjärnan och se till att vi först och främst ser till att vi kan ta hand om oss själva utan att vara beroende av alla, lite prepping på nationell skala om du så vill.

   Radera
  5. Tack Brasklapp jag får förklara ikväll. Bara en sak om ansökningarna de var 90 st om jag minns rätt i augusti. Eftersom de flesta kom under semestern kan det blivit fler till nu. Överlappning mellan ansökningarna var få.

   Nu är jag upptagen resten av dagen.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
  6. Brasklapp blev sent igår och kvällen har blivit morgon.

   "Ett tag till" är olika långt för skilda betraktare. Jag är övertygad att utvecklingen av nya idéer eskalerar inom energi. Senaste åren har stora framsteg t ex skett för fusion. Just nu i Sverige är under "Ett tag till" vindkraft lönsammast att bygga ut. Redan ger ny vindkraft på land mindre CO2 än fission.

   Än sämre än nya kolkraftverk är fossilfordon och där är prisskillnaden för inköp allt mindre mot elfordon. För de 1171 mil som svensken körde 2019 kan man med olika rimliga antagande om prisskillnad räkna fram direkt personlig vinst. Men redan 2025 beräknas en ordinär elbil kosta som en dito fossil och bränslepriset är inte avgörande. Något senare är elbilar ännu billigare. Betyder att peak oil för världen är ungefär nu.

   Just vindkraft till havs är tidigt i sin utvecklingskurva och bör bli än lönsammare per kWh inom kort. För Sverige betyder det också att vindens lägsta produktion blir högre eftersom vinden oftast kommer från väster. Ja givetvis blir inte alla ansökningar godkända men till havs blir det betydligt fler än på land. Den väldiga ökningen av ansökningar på någon månad säger en del.

   HVDC, vätgas och solceller kommer betyda än mer för världen. Sedan finns det också annan positiv utveckling på väg.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
 8. Naturskyddsföreningen fick nyss frågan om vad de egentligen har för argument emot kärnkraft. Svaret var att det är Uranbrytningen som är problemet. Den är smutsig.
  Jag tycker det är ett något klent argument nu när hela planetens existens tydligen står på spel.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ställ frågan om konfliktmineraler ses som problematiska

   Radera
  2. Fråga dom då om dom också är emot mobiltelefoner, proteser, röntgenapparater, batterier, vindkraftverk, cement, mm, mm.

   Allt innehåller komponenter som på ett eller annat sätt måste brytas upp ur marken och det är vanligen smutsigt.

   Eller så kanske bara Naturskyddsföreningen är emot saker? I så fall ser jag som bäst att dom är emot sig själva och snabbt åtgärdar problemet Lex Jonestown.

   Radera
  3. Cement är det tydligt att de är emot så det behöver man inte fråga.

   Radera
  4. @Tim - I stand corrected, du har naturligtvis helt rätt.

   Radera
  5. De som är medlemmar i naturskyddsföreningen torde väl leva som de lär, dvs endast få el från av dem godkänd lösning, inte göra någontign för att belasta moder jord, exvis bilda en förening-inte använda dator, tfn, transportmedel förutom egna fötter utan skor, tv osv. Jag är trött på dessa sk miljömoralister som skall förklara för andra vad som är bra eller dåligt och på de osm faktiskt lyssnar på allt de säger och tar det på allvar utan att själva tänka...

   Radera
 9. Naturskyddsföreningen fick nyss frågan om vad de egentligen har för argument emot kärnkraft. Svaret var att det är Uranbrytningen som är problemet. Den är smutsig.
  Jag tycker det är ett något klent argument nu när hela planetens existens tydligen står på spel.

  SvaraRadera
 10. "Ur oljerökens sotmoln kom ett nytt alternativ
  Nära nog en perpeetum mobile, ett mänsklighetens kliv
  Planen var initialt i grunden väldigt klok
  Oberoende ifrån fossila bränslens ok
  Frihet för var individ var vad det skulle bli
  Elektrisk kraft förädlad ur magnetenergi
  Framtiden var ljus och tankekraftens källa god
  Men det dröjde inte länge innan drivmedlet blev blod

  Neodymium
  ---

  Det blev en problematisk tid för skendemokratin
  När ingen längre frågade om priset för bensin
  Ty krav på annektering följde varje ny doktrin
  Som skrevs för att förkunna framtidsekonomin

  Neodymium
  --

  Blott i Österns gruvor bröts den ädlaste metall
  Magnetens svala hjärta och framtidens kall
  Tillgång kontra efterfrågan styr marknadens pris
  Och lyckas allt som oftast resultera i en kris

  Neodymium
  Neodymium
  Neodymium
  Tillgång kontra efterfrågan styr marknadens pris
  Och lyckas allt som oftast resultera i en kris

  -
  Neodämmerung
  "

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hulkoffs profetior förutspår en dyster framtid..
   Se även verserna Dystopi samt Bunkern.

   Radera
  2. Vår tids orakel.

   (Inte samma Stefan som ovan)

   Radera
  3. Raubtier - Dystopi

   "Utan ström i lägenheten blir Nordens vinter vred
   Ikea-borden brinner fort för den som ej har någon ved
   Avloppsvattnet svämmar, sjukdom är latent
   Och Svensken är antibiotikaresistent

   Ett högt pris att betala för en skimrande fasad
   För tafatthet och svammel i en sinnessjuk parad
   Bevittna verkligheten, eller följ skeppet i sank
   Som ögonlösa råttor i kloaksystemets stank

   Inget vatten, ingen mat
   Läget bortom desperat
   Långa marscher, dåligt väder
   I trendigt kalla kläder"

   Stefan, det var lika mörkt som en Wilderängroman.

   Radera
  4. Framtiden är mörk men utan mörker inget ljus ;)

   Man har talat om en värld förutan gränser
   Och med lögner dolt total inkompetens
   Men här bakom minor, truppfällor och stängsel
   Har den hårda skolan lärt oss att var människa har en gräns
   Se hur norra hemisfären nu belägrats
   Vi får leva av vad marken har till skänks
   Vi som allt för länge hånats och förvägrats
   Rätten till försvar till dess vår sista utpost kränkts
   Gruppera högt, fritt och blött
   Är du hungrig, är du frusen, är du trött?
   Vi skall aldrig retirera, icke vika oss ett steg
   Den som tänker annorlunda skall bli hängd som vek och feg
   Sverige vill försvara sig, kan försvara sig och skall försvara sig
   Motstånd skall vi göra ständigt och i alla lägen
   Det är på dig det beror, din insats, din beslutsamhet, din vilja att överleva
   Vi ger aldrig upp, varje meddelande att motstånd skall uppges är falskt!
   Det var maktens ignorans som så förmätet
   Gav fienden allt initiativ
   De slog ut kraftverk och kapade nätet
   Och såg sedan på när hungern började att kräva liv
   Vi grupperade i bergen som en vargflock
   Våra timmerfortifikationer höll
   Vi såg regeringstrupper falla likt en fårskock
   Vi stod obesegrade till dess att första bomben föll
   Gruppera högt, fritt och blött
   Än har sista motståndsmannen inte dött
   Högantennen sänder ännu, fast den går på lånad tid
   Under hård belägring står vår kampgrupp färdiga till strid
   Jag såg mitt hem i lågor stå
   Jag såg familjen tvingad till att gå
   Mitt liv blev mörkt, mitt sinne med
   Och vid mitt vapen svor jag krigets ed
   Här står vi fast, och vi slår hårt
   För vad vi tror på och vad som är vårt
   I brand och rök, i sorg och nöd
   Till dess vi segrat eller mött vår död
   Gruppera högt, fritt och blött
   Är du hungrig, är du frusen, är du trött?
   Vi skall aldrig retirera, icke vika oss ett steg
   Den som tänker annorlunda skall bli hängd som vek och feg
   Häng dem högt, fritt och blött
   Låt yxan gå och blodet rinna rött
   När patronerna har sinat blir det pilbågar och spjut
   Vi skall aldrig retirera, våran kamp tar aldrig slut
   Högt, fritt och blött
   Gruppera högt, fritt och blött

   Radera
 11. image.animation i FF satt till none stoppar bloggens animerade gif. Tyvärr laddas de fortfarande ner, men spelaren körs inte.

  SvaraRadera
 12. Vad betyder detta för elräkningen på en genomsnittlig villa/lägenhet?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lägenhet hundralappar per månad, villa tusenlappar. Vintern kan bli väldigt spännande. Har man inte låst elpriset kan det bli helt okontrollerbart, kanske 10000:- på en månad för en slarvig villaägare.

   Radera
  2. Hmmm! Gudars skymning.

   Är det för sent att låsa elpriset (lägenhet) nu då det redan stuckit iväg?

   Radera
  3. Mic: det är troligen för sent. Låser du nu får du betala dyrt i sommar. Ska man låsa elpriserna så bör det snarare göras i samband med vårfloden.

   Radera
  4. Även en billig sämre värmepump betalar sig säkert redan denna vinter.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
  5. För lägenheter kommer det sticka också, på så sätt att hyran måste höjas när fastighetsägarens utgifter för uppvärmning ökar mångdubbelt. Det är den största kostnaderna fastighetsägare har.

   Radera
  6. Låste på 3 mån Dec-Feb för 47 öre/kWh. Bor dock i SE1

   Radera
  7. Beror på Tim. Taxorna för fjärrvärmen här nere lokalt är i alla fall redan satta för 2022, med en modest höjning på 1%. Det innebär att åtminstone 2022 års hyror knappast springer iväg just av den anledningen.

   Radera
  8. Har av ren tur annars haft fast pris på elen i år, så kommande period (rörligt eller fast) blir det en ökning på baspriset på 3-4 gånger eller nåt sånt. Netto efter skatter och fasta avgifter dock inte sådär jättestor skillnad, nån hundring på sin höjd, så det går nog att absorbera.

   Radera
  9. Det blir till att sluta ligga på divanen med munnen full av vindruvor helt enkelt! Ut och förtjäna sin el!

   Radera
  10. Joakim, fjärrvärme är kanske inte så dumt idag nä. Speciellt för oss som bor i lägenheter kanske? 1% höjning låter trevligt, den s k inflationen. Med tanke på ränteläget nu, är det många föreningar som sänkt sina avgifter. Speciellt nya föreningar med stora lån och lägre driftkostnader.

   Vi hade möjlighet att sänka avgifterna med 25%, men valde att sänka med modesta 10%.

   Jag brukar ligga på 300-400kr i elräkning varav de fasta kostnader står för runt 70%. SE4. Så det blir 500-600kr nästa räkning, eller en höjning med några falaflar och en Pucko.

   Som jag varit inne på innan, elen kan bli dyrare än det där 5M lånet redan i vinter. Vi får se.

   Radera
  11. Det stämmer bra, Mjau. Brukar ligga på 400-500 kr/mån elräkning, mest fasta kostnader. Så 600-700 under 2022 kanske? Det ordnar sig. Jobbigare på villasidan helt klart.

   Radera
  12. Ja helt klart besvärligare på villa-sidan där många sitter med sina gamla energislukande hus.

   Jag har nya vitvaror, så det förklarar kanske skillnaden. Brukar mest auto-acceptera elräkningen. Då den mest försvinner i bruset av utgifter.
   I storleksordning har bilen varit den största kostnaden, sen nöje, sen boendet.

   Radera
  13. Boende och nöje nästan samma, sen bil och mat på ett hopp ner nästan samma. Nödvändiga räkningar en bit längre ner på listan.

   Har haft elen just på samma sätt som autoaccept, nu blir det ju en liten ökning, men tja. Jag räknar å andra sidan inte med några större hyreshöjningar, och kommande inkomstskattesänkningar kommer täcka elräkningen med råge. Dessutom sänks fackavgiften nu igen efter att ha varit tillfälligt förhöjd med en hundring per månad ett tag.

   Radera
  14. @Mjau vitvaror? Typ kyl och frys? De står knappast för en stor del av elräkningen i någon villa, givet att folk inte har dem igång med öppna dörrar då...

   Torktumlare är väl den enda vitvaran som drar någon större mängd. Eller torkskåp om man mot förmodan har ett sådant.

   Radera
  15. Elprisets påverkan på själva _uppvärmningen_ dominerar i hus eftersom få har fjärrvärme, inklusive då själva uppvärmningen av vatten. Varmvatten och värme tenderar att ingå i hyran för hyreslägenheter, och det är mindre yta att värma upp osv.

   Kyl/frys blir samma ja... tror nog Mjau hänvisade till varför jag verkar lägga en hundralapp mer eller nåt sånt på min elförbrukning än vad han gör.

   Radera
  16. Ah!
   Du lagar kanske mer mat. Matlagning är dyrt.

   Radera
  17. Precis Joakim, du står för lite klokhet här på bloggen, mycket okunskap tyvärr. Bor som sagt i BRF med fjärrvärme, så vitvarorna tar den lilla förbrukning jag har annars är det LED för lampor så några enskilda Watt mest, och torktumlaren har visst nån energiåtervinning. Elräkningen är som sagt auto-accept och brus i ekonomin, några dosor snus bara ;)

   Radera
  18. Pellets kanske är billigare än värmepump nu igen.

   Radera
 13. Elhandelsområden måste skrotas. Lått de som bestämmer känna av vad det kostar. Inte rimligt att man i söder skall betala notan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Elhandelsområdena är intvingade av danskarna. Klaga där och på EU i detta fall som gick med på danskarnas klagan. Möjligen kan du klaga på politikerna som inte drar tyskland inför samma elområdestrams.

   Radera
 14. Om vi klipper elledningarna till kontinenten kanske priset i Skåne skulle vara lägre än nu, men vi skulle inte heller kunna importera fulel från Tyskland och Polen när det är kallt och vindstilla i februari.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Thomas eller importera när det är negativt elpris.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
  2. Sverige importerar i princip aldrig, det är bara när det är tekniska problem som begränsar produktionskapaciteten i SE4.

   Det går inte att tillverka el billigare än i Sverige och Norge.

   När kapaciteten på snitten söderöver återställs kommer ännu mera el exporteras söderut. Elpriserna I norr kommer gå upp och slå undan benen för alla investeringar.

   Vätgasen är ett mycket ineffektivt system att lagra energi från vindkraftparker och inga realistiska kostnadsberäkningar är gjorda.

   Vi börjar närma oss er vögval, fortsätta på "Energivältan" eller satsa på kalkylerbar planerbar energi.

   Ingetdera ger så billig energi som det var när alla energislag fanms tillgängliga samtidigt och merparten var avbetalda.

   Det är den verkliga anledningen till att elen historiskt varit billig. Inte att vindkraft är "billig".

   Den kom in i ett läge där det fanns gott om anläggningar med i stort avbetalda investeringskostnader som sedan av politiska och klimatskäl stängts ner.

   Radera
  3. Rickard Sverige importerar visst. Kolla Norge. Större produktion av vätgas från havsparker kommer nästan säkert konverteras till exempelvis ammoniak. Jag återkommer om detta i nästa vecka.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
  4. Tack Rickard Ohlin för att du finns!

   Radera
  5. Sverige producerar mer än vi förbrukar > 90% av tiden. Norges export går söderut och österut.
   Punkt.

   Nanotec, du får börja lyssna på argumenten som skrivs mot dig och sluta vara faktaresistent. Din reaktion på second opinion visar tydligt på det.

   Ammoniakproduktionen är ännu mera energikrävande än att lagra energin som vätgas. Det du gör är att du sparar lagringsvolym.

   Och bygger ett potentiell massförstörlesevapen.

   Ett bergrum med 1 Megaton NH3 kan ödelägga enorma arealer. Läcker 1% ut pga skador handlar det om flera hundra kvadratkilometer som beläggs med dödliga halter ammoniak och de akuta effekterna på miljön handlar om total ödeläggelse.

   Vi talar områden motsvarande säkerhetszoner kring kärnkraftverk.

   Det går att lösa på samma sätt som kärnkraftsverk med redundanta system och så vidare, men när rationalitet faller ut och känslor in så...

   Radera
  6. Så jävla farligt är det inte med ammoniak. Man kan tvätta ner det med vattensprinklersystem. Sen orsakar det absolut lokala skador där man släpper ut (om man inte hinner neutralisera det) det men det är ju biologiskt nedbrytbart. Det är även i teorin explosivt, vill jag minnas, men har så hög tändenergi att det i princip aldrig händer olyckor. Jämfört med radioaktiva isotoper med halveringstid på tusentals år är det mycket snabbt avstädat. Minns gubbarna på Findus

   Radera
  7. ...som jobbade som kylmekaniker, de var inte ett skit brydda över att inandas lite ammoniak.

   (tryckte på "publicera" lite för snabbt)

   Radera
  8. Du vet inte vad du snackar om när det gäller ammoniak.

   För övrigt är tillverkning av ammoniak ännu dyrare rent energiekonomiskt.

   Ett intressant seminarum för att kalibrera era ideer om vätgassamhället.

   https://www.iva.se/vatgaswebbinarium

   Radera
  9. Argument- och faktabefriad replik? Förtroendeingivande.

   Radera
  10. På vilket sätt är ditt inlägg relevant i sammanhanget?
   En kylanläggning har kanske några hundra kilo ammoniak på sin höjd, de största jag har arbetat med ett par ton.

   Lagringsystemen kommer hantera i storleksordningen 1000 kg/s för att producera de effekter som behövs för att kunna användas som storskalig energiproduktion.

   Så ja, om jag skall behöva skriva dig på näsan varför du inte begriper så gör jag det.

   Radera
  11. Om man diskuterar utsläpp är det alltså helt ointressant hur lång tid det tar för utsläppet att brytas ner i naturen, t ex? Tänker du så om cesium också?

   Radera
  12. Fight fight fight!!!
   Bygg gärna ut vind- och solkraft men det vore bra också om det för varje sådan utbyggnad (kanske över en viss storlek?) krävdes att exploatören garanterar tillräcklig reglerkraft. Sen är det väl knappast kpntroversiellt att anta att mycket av reglerkraften kommer att göra ett miljöavtryck. Vare det är pumpkraftverk, batterier eller kemisk lagring av energin och med tanke på att det verkar finnas en hel del ludditer NIMBYs i mp så kan man nog anta att det kommer att bli protester när konkreta förslag på reservkraft kommer.

   Radera
  13. Rickard, > 90% av tiden är det inte februari.

   Radera
 15. Detta visar tydligt på vindkraftens brister.
  Vindkraftinvesteringar bygger på energipriser, men för att få en stabilitet krävs planerbar kraftproduktion vilket inte vindkraft är utan reglerkraft. Och reglerkraften kommer behöva stor och långvarig kapacitet. Det innebär betydligt mer än några dagars vindstilla.

  Reglerkraften räcker inte till och helt uppenbart är naturgas inte rätt verktyg vilket Europa nu får smaka på.


  Det saknas tekniska lösningar om inte vattenkraft är tillgängligt. Den är redan utnyttjad till bristningen i Nordpool där ca 10% av produktionen går på export.

  Att bara göra varje vindparksinvestering på energiproduktionskostnad borde därför inte vara acceptabelt utan även systemkostnader borde inkluderas.

  Nu är det inte politiskt möjligt pga det parlamentariska läget och därför kommer de höga elpriserna bestå så länge Europa är beroende av rysk gas och oplanerbar elproduktion.

  Men det kommer svänga snart.


  SvaraRadera
 16. Jag sov till 8:30 och har inte någon elvärme på och har inte lagat någon frukost ännu. Som distansjobbare har jag sovmorgon varje dag sedan 11 år tillbaka. Ingen väckarklocka!

  SvaraRadera
 17. Samtidigt exporterar vi alltså ca 2000 MW via SE4, mer än 3 st Barsebäcksreaktorer. Good times för storbolagen, och eftersom trickle-down absolut fungerar kommer vi alla bli rika på det här ju.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu importeras dock 4000MW. Så netto 2000MW import för SE4. Tre Barsebäcks reaktorer är dock rätt även ifall där aldrig funnits tre reaktorer.

   Radera
  2. Jaså? "Nettoimport 2084 MW står det" avseende Sverige. Nu är det iofs en halvtimme senare. 1000 MW till DK, resten till DE och PL i SE 4.

   Radera
  3. Jag som tror på kapitalismens grunder måste ändå erkänna att konceptet "trickle down" får nog kategoriseras som ett "Åsnek*****rkoncept".

   Radera
  4. Trickle down fungerar nog, men det är en bra tunn rännil isåfall.

   Just nu producerar vattenkraften, som är reglerkraft 8500MW och Sverige exporterar ca 2500MW. Det mesta av vattenkraften ägs av Vattenfall. Ca 50% av kärnkraften ägs av Vattenfall. Och en betydande del av vindkraften.

   Återigen, du visar på att du inte vet vad du pratar om.

   Radera
  5. Om det är jag som inte vet vad jag pratar om avseende el så är det helt korrekt och jag hoppas jag inte gett sken av det, kapitalism och makro kan jag en del om. Inte minst är jag tacksam mottagare i den positiva änden av kapitalismen!

   Radera
  6. Är inte Vattenfall majoritetsägare i både Forsmark och Ringhals?

   Radera
  7. BD, nämnde topic som var SE4 i ditt tidigare inlägg. Tog siffrorna ifrån kontrollrummet. Stor import ifrån SE3 tydligen samt visst tillskott ifrån Lt.

   +1 Rickard

   Radera
  8. Barsebäck 1 och 2 stod för 30% av Skånes effektförbrukning på tiden då. Nu blir det import vissa dagar på året för SE4 främst. Så elen lär bli dyr ifall det blir en kall vinter.

   Radera
  9. @Mjau: Du menar att SE4 importerar från SE3? Ja, så kan man ju se det om man är Skånepartist, de flesta menar nog att import/export är när en vara korsar en nationsgräns. Men då förstår jag varför vi missförstod varandra.

   Radera
 18. Någon insatt som vet hur kört det är att med regeringsbeslut tvinga uppstart av Ringhals? Har MPs aktivister inom myndighetssverige redan beordrat destruktion av kritiska komponenter eller vore det möjligt?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är kört.
   Finns lagar som säger att en nedlagd reaktor inte får återstartas. Tillstånden är återkallade i princip.

   Radera
  2. Underbart att kombinera brist på eftertanke och oåterkalleliga beslut!

   Radera
  3. Lagar kan ändras - det var ju t.ex det som hände när den nuvarande lagen kom till. :-)

   Radera
  4. Särskilt om en ändring främjar det egna partiets chanser vid stundande val!

   Radera
  5. Max: de är planen. Ändamålen helgar medlen. Makten framför allt annat.

   Sen lär det vara för sent för att påverka elpriserna. Degen ska in.

   Radera
 19. Illa, illa:
  DN: Det skulle behöva regna en månad i sträck för att nå upp till normala nivåer i vattenmagasinen. En ny elledning mellan Norge och Storbritannien väntas redan nu i höst kunna ge högre elpriser i Sverige.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Norge storbrittanien går igång med full effekt inom några dagar.

   Det är skit att man ska behöva betala extra för elen under vackra höst och vinterdagar.

   Radera
 20. Vad hade elpriset varit i Skåne om Barsebäck fortfarande hade varit i funktion?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bra fråga. Hur mycket av produktionen från tillförd installerad effekt skulle ändå prissättas efter kontinentens nivåer? Marknadsmodell-snubbarna på svk och kraftbolagen kanske kan utveckla :)

   Radera
 21. Hade dubbla totalkostnaden på el mot föregående år i september och bor i Jönköping ..

  SvaraRadera
 22. Hur många kWh samlade dina solpaneler under samma timme?

  Hade man en 10 kW anläggning så var det nog säkert 4-5 kWh som samlades vilket motsvarar runt 15-20 kr ren vinst under den timmen efter att mellanskillnaden räknats in.

  De höga elpriserna är inget att frukta på lång sikt.

  SvaraRadera
 23. Angående koldioxidutsläpp. Vattenfall har gjort en livscykelanalys för de tre huvudsakliga kraftslagen. Kärnkraften bidrar med 2,5 g/kwh, vattenkraften med
  4 g/kwh och vindkraften med 12 g/kwh. Något att begrunda ?

  SvaraRadera
 24. Angående koldioxidutsläpp. Vattenfall har gjort en livscykelanalys för de tre huvudsakliga kraftslagen. Kärnkraften bidrog med 2,5 g/kwh, vattenkraften med drygt 4 g/kwh och vindkraften med 12 g/kwh. Något att fundera över ?

  SvaraRadera
 25. Nån som har länk till prisernas variation över året? Tänkte kanske binda men väntar till sommaren när priserna brukar vara lägre. Väl?

  SvaraRadera
 26. Än en gång utmärkt med rörlig bild !

  SvaraRadera