Aktuellt

Endast 55 av 290 kommuner röstade in MP i riksdagen

Miljöpartiet är ett utpräglat stadsparti för stadsbor, vilket märks tydligt på att endast 55 av landets kommuner röstade in partiet i rik...

2021-10-29 07:33

Dollarn rasar - börserna ner i Asien på fredagsmorgonen - Facebook Inc byter namn till Meta

Inlägget innehåller annonslänkar för Bokus.
"I'm sure they will listen to Reason." - Neal Stephenson, Snow Crash
Dollarn rasar hårt och börserna i de asiatiska tidszonerna är ner nu på fredagsmorgonen. Facebook Inc, bolaget bakom den sociala mediatjänsten Facebook, bytte igår namn till Meta då man framöver ska växa genom Metaverse, virtuell verklighet. Alla problem som Facebook har kvarstår trots namnbytet.
Min kanske mest lästa bok av min favoritförfattare Neal Stephenson, som i boken Snow Crash ovan  myntade begreppet metaverse. Huvudpersonen Hiro Protagonist på omslaget.
Stockholmsbörsen stängde på plus för OMXSPI med +0.22% medan storbolagen på OMXS30 gick -0.43%. Möjligt att det är friställande av likvider för dagens börsnotering av Volvo Cars som spökade.

I USA gick S&P-500 plus med +0.98% och Nasdaq 100 med +1.15% vilket nog ger stöd till fredagsbörsen här i Sverige.

Dollarn rasade dock och handlas i 8:52. De långa räntorna steg i USA. Guldpriset dras ner med dollarn och ett gram guld kostar nu 492:- SEK.

I Asien är det negativt under fredagsmorgonen. I skrivande stund är ASX 200 -1.29%, Hang Seng -0.58%, KOSPI -0.85%, Nikkei 225 oförändrat på +0.09% och Straits Times går plus med +0.53%.

Facebook Inc offentliggjorde igår namnbytet till Meta, då man framöver ska växa på Metaverse, en term de snott från min favoritförfattare Neal Stephensons bok Snow Crash och antagligen varumärkesskyddat. Bolagets officiella hemsida hittas på meta.com, men tjänsten facebook.com finns förstås kvar, så oroa er inte där. Finns kvar gör även alla problem som avslöjats kring Facebooks syn på integritet och demokrati. Sett till innehållet i Snow Crash så är förstås valet av Metaverse minst sagt roande, samtidigt som vi lever i den framtid som cyberpunklitteraturen siade om. Det är bara det att de flesta av oss är de där stora grå massorna som betalar för allt, och inte huvudpersoner i en bok.

Meta ska bland annat lansera en smartklocka, med en inbyggd kamera för förmodat videosamtal, men som givet bolagets historik rimligtvis även kan användas för att filma din omgivning och leverera riktad reklam utifrån detta. Och hälsodata mätt från din vrist kan man väl sälja till försäkringsbolagen ...

Sedan kan man ju bara undra om Metaverse kommer bli någon succé när man inte ens får visa (kvinnliga) bröstvårtor på Facebook. Händerna på täcket!

Facebook-aktien stängde på +1.51% vilket justerat för index +1.15% inte direkt är imponerande. Att bolaget skulle byta namn och att man hade reggat meta.com, meta.org mfl domäner var redan känt. Bolaget handlas på p/e 22 vilket givet aktuellt ränteläge kanske är acceptabelt, men knappast klassar aktien som ett tillväxtbolag längre, så marknaden är itne imponerad av namnbytet.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

20 kommentarer:

 1. Google eller Amazon (minns inte vilket) bytte ju också namn för inte så länge sedan - men inte till något som fått fäste i vanligt tal.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Google Inc blev Alphabet Inc - meningen är inte att det ska få fäste i vanligt tal utan för att skilja själva ägarföretaget från produkten.

   Google är produkten - Alphabet är företaget.

   Radera
 2. Vilket jävla trams, gå omkring i en virtuell värld!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det kan vara en jättebra idé - särskilt om vi kan få alla miljö(k)nasare att migrera till något slags virtuellt skogsmulleparadis på heltid så att de kan sitta där och röka på under VR-glasögonen medan de sjunger kumbaja för virtuella myrstackar (som blivit properat könsbalanserade med 50% drottningar först givetvis).

   Radera
  2. Även om jag förstår din ansats så tycker jag det vore bättre att dom faktiskt gick ut i verkligheten och såg effekterna av sin förda politik.

   Radera
 3. Just nu läser jag Fall, or Dodge in Hell av samma författare och där har det fullständogt ballat ur, jag menar inte månen-har-sprängts-urballning men en sorts var-går-gränsen-mellan-internet/verklighetsurballning... Alla går runt med AR-utrustning och bara de rika har råd att filtrera innehållet i deras privata ström via . Annars dränks de i spambotgenererade memeströmmar och massvis av notifieringar som projiceras framför deras smarta brillor.

  En inte helt otippad framtid?

  Sen tar det helt av när folket lämnar meatworld för att leva i bitworld - ja, ni hör vart det barkar...

  Undrar när jag själv tvingas till FB-appen? Efter att i många år ha stått ut med browserversionen där man allt oftare känns det som, påminns om hur mycket smidigare användarupplevelsen är med appen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den är bra, men Vernor Vinge gjorde det bättre (eller gick i alla fall på
   de flesta sätt ännu mer all-in) redan 2006 i Hugo-vinnaren "Rainbow's End":

   https://en.wikipedia.org/wiki/Rainbows_End

   Radera
  2. Inte True Names alltså?

   Radera
  3. William Gibsons "Neuromancer" är en annan som kom långt före, men just AR-konceptet dras extremt hårt i "Rainbow's End" och den vann som sagt Hugo.

   Protagonisten har just blivit botad från Alzheimer och måste lära sig att navigera i ett helt nytt samhälle med hundratals AR-lager att skifta mellan. Dessutom är han by nature en sur gammal gubbjävel så lätt att identifiera sig med för en sån som mig. :-)

   Radera
  4. Från wikin för True Names:

   "As Charteris succumbs to senility she transfers more of her personality to the defeated Mailman's kernel, and tells Pollack that "when this body dies, I will still be, and you can still talk to me". "

   Som några av karaktärerna i Fall.

   Hehe, ja min vägran att installera vissa appar får även mig själv att känna mig som en surgubbsjävel. Teknofob kallas det visst.
   Ska kika på Rainbows End när jag plöjt klart Fall. Tack för tips!

   Radera
 4. ...privata ström genom dyra filtreringsprocesser där bara de rikaste har råd med mänsklig filtreringhjälp.

  SvaraRadera
 5. VR-headset på sen pumpar man reklambudskap och politisk propaganda rakt in i hjärnbanken. skämt å sido

  SvaraRadera
 6. Undrar om det nya Facebook/Meta kommer att vara ännu mer effektivt på att radikalisera sårbara människor in i hatgrupper, konspirationsteorier och våldsideologier?

  https://www.nbcnews.com/tech/tech-news/facebook-knew-radicalized-users-rcna3581

  SvaraRadera
 7. Tack vare denna blogg läste jag Snow Crash för något år sedan. Det var ett riktigt bra boktips!

  SvaraRadera
 8. Neal Stephenson är så grym. Snow Crash får jag läsa om, den var tung, samma med Anathem. Seven Eves gillade jag mycket men hans serie om medeltiden var ju outstanding. Life and rise of DODO var bra med. Såg att det fanns några böcker kvar att plöja men mina boktjänster är lite fattiga på han. Apropå ingenting. Trevlig helg alla

  SvaraRadera
 9. Det engelska "wrist" översätts till "handled". Jag tror inte många bär sin klocka på vristen ("ankle" på engelska) ;-)

  SvaraRadera