Aktuellt

Inträffade peak oil 2018 eller 2019 - och är energikrisen och den ekonomiska krisen därmed permanent?

Data från amerikanska energiinformationsmyndigheten EIA visar att eventuellt kan peak oil  inträffat 2018 eller 2019. Om det är så, så är de...

2021-10-11 15:30

Den årliga trattkantarelljakten är igång

Starten på älgjakten utanför Cesiumlänen brukar innebära att den årliga trattkantarelljakten dragit igång. Och mycket riktigt så fanns det en del trattisar och annat, inklusive vanliga kantareller att plocka i skogarna.
Gott om trattkantareller i grannens plantageskog, som är redo för slutavverkning. Detta är alltså ingen naturskog, utan en brukad plantageskog, skapad och formad av människohand.
För första gången på länge var det faktiskt sol ute, trots morgonens ösregn. Medan solcellerna producerat så att vi fått betalt för elen i några timmar under dagen, så var det läge för en svampvända.

Trattkantarellerna var mycket riktigt uppe, men fortfarande relativt små.

Å andra sidan fanns det fortfarande kantareller. Fast någon hade plundrat tallen där det växer blomkålssvamp, och hånfullt lämnat lite rens på platsen.

Dagens skörd av trattisar, kantareller och soppar
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

7 kommentarer:

 1. För en södermalmare som sällan våga sträcka sig till att plocka annat än kantareller, trattisar och blek taggsvamp - vad är det för nyfångade soppar som ligger i korgarna?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sopparna ser väldigt maskangripna ut. Ger förstås lite extra protein...

   Radera
 2. Jag plockade 4.5kg trattkantareller i lördags. Verkar vara svampår i år! Svampmacka, pasta med svampsås, pizza med trattkantareller och ost!

  SvaraRadera
 3. Det var inte mycket i de korgarna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. När man har svampen utanför huset behöver man inte plocka som en dåre, utan bara det som går åt till middag.

   Radera
 4. Jag har en svampskog direkt bakom huset och det påstås att det finns mycket kantareller där. Men jag är lite skraj för svamp, pga möjligheten att göra misstag.

  Champinjoner kan varken jag, syrran eller morsan äta pga någon ärftlig faktor som hindrar nedbrytningen av svampsockret, trehalos, som är en trisackarid och därmed svårare att bryta ner än vad mono- och disackarider är. Vi får alla snabbt ont i magen av champinjoner, kanske pga trehalas-brist (enzym). Trehalasbrist är ovanlig hos människor, förutom hos Grönlands inuiter, där den förekommer hos 10% -15% av befolkningen.

  SvaraRadera