Aktuellt

Endast 55 av 290 kommuner röstade in MP i riksdagen

Miljöpartiet är ett utpräglat stadsparti för stadsbor, vilket märks tydligt på att endast 55 av landets kommuner röstade in partiet i rik...

2021-10-22 08:14

De amerikanska räntorna fortsätter uppåt - börserna försiktigt uppåt i Asien på fredagsmorgonen

De amerikanska räntorna fortsatte uppåt med raska kliv under torsdagen. Under fredagsmorgonen stiger börserna i de asiatiska tidszonerna. Och så har vi kanske fått förklaringen till energikrisen och tillhörande ekonomiska kriser och bristsituationer, som kanske blir permanenta.
2- och 10-årsräntan på amerikanska statsobligationer Källa: FRED
Stockholmsbörsens storbolagsindex OMXS30 var återigen oförändrad på -0.05% medan börsens breda index OMXSPI fortsatte uppåt med +0.57%.

I USA gick ven S&P-500 upp med +0.30% och Nasdaq 100 steg med +0.66%. Dollarn är oförändrad på 8:60 SEK, men de amerikanska räntorna rör sig fort nu och 10-åringen hittas på 1.68%. En eller två dagar med lika stora kliv så blir det den högsta räntan på statsobligationerna i år (1.74%).

Guldpriset förblir stabilt på 494:- SEK per gram.

I de asiatiska tidszonerna är det mestadels uppåt på morgonen. ASX 200 oförändrat på 0.00%, vilket kan vara fel på min datafeed men konstigare saker har hänt. Hang Seng oförändrat på +0.06%, KOSPI ner med -0.22%, Nikkei 225 upp med +0.29% och Straits Times +0.24%.

Sedan har jag tittat runt lite och kanske upptäckt vad som egentligen pågår med den pågående energikrisen. Tillbaka till bloggens gamla favoritämne helt enkelt, men det får bli nästa blogginlägg.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

2 kommentarer:

  1. Då verkar det vara höjda räntor på gång i alla fall - i motsats mot vad du gissade i ditt tidigare blogginlägg i saken.

    SvaraRadera
  2. Vad händer med alla privatpersoner som har leasade bilar när räntan tickar uppåt och det eventuellt blir dyrare månadskostnad? Man kan ha bundit upp sig i 3år och då blir det jobbigt.

    SvaraRadera