Aktuellt

Urbaniseringen avgörande för överdödligheten 2020 - men på olika sätt i Väst- och Östeuropa

Urbaniseringsgraden i EU/EES-länderna visar sig vara avgörande för överdödligheten 2020. Men sambandet är tvärt emot varandra i den forna up...

2021-10-06 17:20

Danska Noma blev världens bästa restaurang (igen)

Igår publicerades listan med världens 50 bästa restuaranger för år 2021. Skandinavien håller fanan högt med danska Noma blev världens bästa restuarang, följd av danska Geranium på plats #2 och svenska Frantzén på #6. Av en ren slump råkar bloggaren ha bord på Noma nu ikväll klockan 17:20, så en rapport om detta kommer. I morgon.
El Celler de Can Roca
Noma utsågs till världens bästa restaurang 2010, 2011, 2012 och 2014 och var #2 år 2020, men är nu alltså åter på #1. Tillsammans med spanska elBulli är man väl den restaurang som toppat listan flest gånger, även om elBulli fallit bort efter 2010.

Jag har 2018 varit på den 2015 bästa restaurangen El Celler de Can Roca och även Frantzéns i Stockholm, där den senare inte imponerade enormt, även om det förstås var anmärkningsfritt. Lite för stora rätter som jag minns det - är svårt att uppskatta en elvarätters (eller ngt) avsmakningsmeny om det är för mycket mat. Can Roca verkar inte vara med på 50-listan i år, men det kan bero på att listan helt enkelt inte lyckats boka bord, då kötiden verkar vara 11 månader och bokningarna brukar ta slut på någon timme när de väl släpps.

Av en slump har vi alltså en tidsbokning nu, vilket vi lyckades pricka in för någon månad sedan. Dock fanns det bara bord för tre, och man förbetalar hela maten för att undvika bokningar på spekulation, men vi fick med oss en god vän hemifrån byn som också är intresserad av ämnet, så det löste sig.

Men det blir intressant att se hur upplevelsen är att besöka #1 samtidigt som restaurangen innehar positionen, rent av dagen efter utmärkelsen. Återkommer om detta. 

I morgon av förklarliga skäl. Sittningen är väl på 4 - 5 timmar, så får vi se om det blir ugnsbakad rådjurshjärna eller vad Noma hittar på på temat vilt. Ja, jag skrev hjärna, inte hjärta.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

10 kommentarer:

 1. Vad är priset för en kväll på Noma?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Här är menyn:
   https://noma.dk/food-and-wine/

   Radera
  2. För att vara världens bästa restaurang så känns priserna rätt ok - eller?

   2800 danska för krubbet plus 1800 för alkoholen eller 4900 danska för dagens. :)


   Radera
 2. Det är alltid roligt att samla på måltidsupplevelser.

  Smaklig måltid och jag hoppas ni får en minnesvärd upplevelse.

  SvaraRadera
 3. Hade ynnesten att äta på Noma 2011 ( tror jag det var). Maten var så klart en upplevelse men ffa stämningen var överraskande familjär och avslaponad. Man kände sig inte det minsta malplacerad som en ordinär plebej. De kunde tom skaka fram lite Gammeldansk till kaffet vill jag minnas. 🙂

  SvaraRadera
 4. Min fru lagar minst lika bra och god mat för ett par hundralappar. Hon blir nr 1 på min lista

  SvaraRadera
 5. Lite samma koncept som Pinchos alltså, många små rätter… :D
  Sedan, med mycket alkohol blir allting gott, omdömet flyger sin kos.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Precis, Pinchos var först med konceptet.

   Radera
  2. Eller tapas, eller tre små rätter på kinarestauranger.

   Radera
 6. Ju finare restaurang, desto längre väntetid. Denna har alltså 11 månader :)

  SvaraRadera