Aktuellt

Havsbaserad vindkraft olönsam - får 236 öre per kWh i subvention i blåsiga Storbritannien - dubbelt mot kärnkraftens garantier i landet

Ny havsbaserad vindkraft, av den typ som antikärnkraftslobbyn nu vill använda som halmstrå för att slippa rädda Sveriges energiförsörjning g...

2021-10-21 13:22

Cementa har ej fått regeringstillstånd - förbereder ransonering - planerar stänga 12 av 17 terminaler - cement kan ta helt slut regionalt

Cementa förvarnar nu sina kunder om vad som kommer hända om man inte får det ännu uteblivna regeringstillståndet att tillfälligt fortsätta verksamheten och utvinna tidigare godkända volymer fram till sommaren. Man kommer ransonera cementen och stänga tolv av sina sjutton terminaler - det finns alltså en risk att stora delar av landet tvärt kommer bli av med sin cement till förmån för antagligen storstäderna. Samtidigt kan man anta att regeringen kör taktik nu, då man vet att tillståndet kommer överklagas till HD.
Cementas terminal i Göteborg
Antagligen kommer regeringen meddela dispens för Cementa enligt den nya nödlagen i sista stund. Antingen söndagen den 31:a oktober eller måndagen den 15:e november där Cementa menar att deras upparbetade lager kommer ta slut.

Detta för att ge Sverige några veckors extra cement.

För så fort regeringen beslutat i frågan kommer Naturskyddsföreningen och övriga fiender till utveckling, bostäder, infrastruktur, vindkraft, välstånd och välfärd i Sverige att överklaga. Överklagandet kräver dock att man har diarienummer etc för beslutet, och där kan man via offentlighetsprincipen ge Sverige ytterligare några dagar genom att svara långsamt. Sedan tar det några dagar innan överklagan hanteras av HD, som då antagligen beslutar att pausa regeringens beslut i väntan på HD-dom om några år. Trots allt är det likt i Polen regeringen som utse vilka som sitter i HD, och efter sju år i regeringen kan man förvänta sig ett stort antal miljöpartister i Högsta Domstolen.

Cementa meddelar nu sina kunder via ett pressmeddelande vad som gäller om man inte får dispens.

Man kommer stänga tolv cementerminaler och bara hålla fem öppna, till vilket all cement - både från Slite, Skövde och import - slås samman och kunderna sedan får handla från. Kunderna får möjlighet att få sin kvot av beställda volymer de senaste 36 månaderma. Dock kan transportkostnaderna från fem istället för sjutton terminaler göra att cementen blir för dyr för delar av landet. De fem terminalerna hittas antagligen i Luleå (för storkunden LKAB), Stockholm, Göteborg och Malmö, samt kanske en plats i inlandet eller längs Norrlandskusten. Det kan alltså bli omedelbart stopp för cement i delar av landet, medan storstäderna kommer klara sig. Kunder med verksamhet i hela landet kommer antagligen på grund av transportkostnaderna och pga att cement är en färskvara prioritera projekt nära terminalerna och byggandet i stora delar av landet kommer tvärbromsa.

Fast då alltså inte i storstäderna där Miljöpartiets väljare främst hittas.

En annan effekt är förstås att anställda på tolv av sjutton terminaler kommer bli av med jobben rätt omgående.

Dock, bloggens killgissning är att regeringen kommer ge sin dispens i sista stund för att fördröja överklagandena, men det är förstås ansvarsfullt av Cementa att förklara hur ransoneringen kommer fungera.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

70 kommentarer:

 1. Dessutom så var det väl nån cementfabrik på kanarieöarna som nyligen sprängdes i ett vulkanutbrott?

  SvaraRadera
  Svar
  1. En händelse är en slump, två en konspiration

   Radera
  2. Vem är det som styr vulkanerna egentligen.

   Radera
  3. Menar bara att från ett Europeiskt helhetsperspektiv förvärrar cementkrisen ännu mer. Det lär råda viss brist på cement i hela det klimatvurmande EU som får börjar importera från sköna länder som Turkiet, Kina etc.

   Radera
  4. turlasvante. "Once is happenstance. Twice is coincidence. The third time it's enemy action'.”

   Radera
 2. Det är bara i landet Fjantasia som ett teoretiskt feltänkt potentiellt kan tillåtas få reala samhällsskadliga konsekvenser.

  Hoppas att politikerna som målat in sig i hörnet med lagstiftning som potentiellt försätter samhället i krisläge skippar tramset och visar reell handlingsförmåga.

  Samtidigt hoppas jag att MP går ut med starka självutplånande ställningstaganden om att Cementa skall stängas. Torde peta ner dem mot 2%.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, den här gången är det ju faktiskt sossarnas fel. Dom hjälpte till att driva ihop cementindustrin i en kartell på 70-talet och endast Cementa blev kvar.

   Radera
  2. Japp. Statliga monopolet Cementa såldes sedan under 90-talskrisen till Heidelberg. Vad kunde omöjligen gå fel. Sedan blev spiken i kistan MP+S beslut om utökat Natura 2000 trots varningarna från Cementa.

   Radera
  3. Var det verkligen statligt? Var det inte Wallenbergsfären som vanligt, som ju iofs sades ha täta informella möten med Palme&co?

   Radera
  4. Staten var minoritetsägare men styrde priset om jag fattat det rätt. Men en rejäl soppa hela cementkartellen.

   Radera
  5. Någon refereda till riksdagsbeslutet i fråga tidigare i veckan. Jag försökte hitta det men gick bet. Dock så hittade jag ett senare dokument från 1982 där Cementa ville lägga ned anläggningen i Degerhamn men fick nej av riksdagen. (Degerhamn las ned 2019). I detta senare dokument redovisas dock till processen där cementmonopolet skapades där tydligen staten godkände cementas köp av Degerhamn mot garantier att inte missbruks sin monopolställning samt att staten fick 5% av aktietna i cementa. Förutom detta så framkommer det i dokumentet att 1982 fanns de två importörer av cement från Öst-tyskland och Polen respektive. Om man fick med mikrofonerna på köpet eller fick lägga till dessa själv framgår ej av dokumentet. Med reservation för att jag tar detta från minnet.

   Radera
  6. Ber om ursäkt för stavfel pga fläsktumme.

   Radera
  7. KAPITALBUDGETEN

   VI. FONDEN FÖR STATENS AKTIER
   1974:85 sidorna 41 och framåt...

   Radera
 3. Finns det överhuvudtaget någon mening med att försöka nå klimatmålen om man inte kan acceptera uppoffringar?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu stoppades inte Cementa pga klimatmålen. Dessutom kan man nå klimatmålen tack vare Cementa, som behövs för att bygga allt som behövs för omställning till CO2-lågt samhälle.

   Radera
  2. Inrättandet av natura 2000 är ett medel för att uppnå flera miljömål- klimatmålet är ett av miljömålen som är definierade. Det finns 16 st.
   Men det går såklart bara att hålla en tanke i huvudet samtidigt.

   Jag ser inte problemet så länge Regeringen gör den politiska avvägningen vad som är viktigast och löser problemet i enlighet med gällande lag.

   Men som det ser ut nu har man nog lyckats att återigen med devisen " vi har varit naiva" och därmed förmodligen orsakat sig en valförlust.

   Radera
  3. Vilka mål, 1,5 eller 2 grader. Som jag förstått det så är det kört redan och idag visade det ju sig att ett flertal länder lobbar stenhårt för att FN och andra ska tona ner hela den här klimatgrejen för dom har tydligen inga planer på att vare sig minska fossilt användande, fossil bränsleframtagning eller för den delen skjuta till några pengar för att fattiglapparna till u-länder ska ställa om till något som ens liknar grönt.

   Vi borde fokusera på att förbereda oss för klimatet istället för att försöka ändra/hålla tillbaka det för det finns fortfarande inte ett enda empiriskt bevis för att mänskligheten reder ut det här...

   Radera
  4. "Inrättandet av natura 2000 är ett medel för att uppnå flera miljömål- klimatmålet är ett av miljömålen som är definierade. Det finns 16 st.
   Men det går såklart bara att hålla en tanke i huvudet samtidigt."

   Nej, det går inte att sammanfoga alla mijömålen, för vissa av dem strider mot varandra. Det som miljörörelsen alltid har haft svårt att förstå är de målkonflikter som föreligger.

   Motståndet mot kärnkraft står i konflikt med ambitionen att minska koldioxidutsläppen.

   Ekologisk odling utan bekämpningsmedel står i konflikt med ett effektivt utnyttjande av befintlig odlingsareal då skördarna blir mindre.

   Förbudet mot användning av glyfosat inom jordbruket står också i konflikt med klimatmålen då man istället måste bekämpa ogräsen manuellt (med traktordragna redskap) med ökade utsläpp från fossila bränslen.

   Närodlat och småskaligt står i konflikt med de fördelar som globaliseringen och stordrift har medfört. Ta din bil din lokala bonde och klimatavtrycket är större per kg än för tomaterna som åker lastbil från kontinenten.

   Radera
  5. "Ekologisk odling utan konstgödsel..." ska det stå

   Radera
  6. Det utvecklas metoder snabbt under paraplybegreppet no till där man löser stor del av ogräsfrågan och näringsåterförseln på diverse mer passiva sätt. Men visst, selektiv besprutning kommer nog behövas för de grödor som är effektivast att odla i stora monokulturer. Så håller med till viss del om vi snackar total ekologisk odling men tror väldigt stor del kan göras helt ekologisk utan större produktionsminskning.

   Det är inte långt bort att du får hem din lokalodlade mat med små elfordon som hämtar upp maten i terminaler dit den körts av el eller möjligen längre fram vätgasdrivna självkörande lastbilar för samma kostnad som i affären idag. Du kommer snart kunna ha skåp med nyckeltag där du kan hämta din mat antingen i nära anslutning till ditt arbete eller ditt hem. Det pratas om att koppla på extra vagnar på pendeltågen som kan leverera produkter från landsbyggden med knappt någon extra kostnad. Stora förändringar är på gång här med möjligt stor disruption hos de nuvarande matförsörjningsstrukturerna. Nya studier pekar även på att långa transporter stått för mycket större utsläpp än man tidigare räknat med.

   Radera
  7. Att lastbilarna är självkörande är väl lite hajp av mig, de kommer nog köras från ett datacenter först ddär operatörer kör flera lastbilar åt gången men självkörande är nog inte så låbgt bort på vissa sträckor.

   Radera
 4. LKAB klarar sig väl utan cement nu när de också fick sin ansökan avvisad.

  SvaraRadera
  Svar
  1. De fick avslag på utökad produktion i Kiruna, och har dessutom två underjordsgruvor.

   Radera
  2. Flyttade de inte halva Kiruna för att kunna fortsätta?

   Radera
  3. De ville alltså öka takten vilket de fått avslag på. De har inte fått avslag för att fortsätta i nuvarande takt.

   Radera
  4. Järnmalm är ju en ändlig resurs. Bara bra att spara lite till våra kommande generationer.
   Man kan välja att antigen maximera den kortsiktiga vinsten eller så längden på gruvbrytningen. När malmen är slut är den ju det.

   Radera
  5. De flyttar Kiruna för att nuvarande brytningsdjup (1365m) påverkar "gamla" centrum.

   Radera
 5. Hursomhelst är det stor underhållning, själv behöver jag ingen cement så jag kan bara sitta här och förundra mig över hur myndigheter fungerar... 13 olika instanser, 17 olika överklaganden som vart och ett tar några år, sen när det blir farliga konsekvenser för samhället så är ingen ansvarig och alla var naiva...

  Tackar vet jag Gustav Vasa's tid.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ett citat i klass med https://www.klimatupplysningen.se/wp-content/uploads/2011/12/Elransonering2.jpg

   Radera
  2. Ja diktaturer har onekligen sina fördelar.

   Radera
  3. Bra och välavlönad sysselsättning för landets juristkår ger det åtminstone

   Radera
 6. Detta va inte bra nyheter. Vad Cementa säger är ju arr de prioriterar MP väljare, alltså kommer en MP säga vadå cementkris om de överhuvudtaget bryr sig med sitt nyansade skägg.

  SvaraRadera
 7. Du har fel i ditt påstående att det troligaste är att domstolen kommer att "pausa verksamheten". Eftersom det är en redan pågående verksamhet så är det allra troligaste att verksamheten kommer att tillåtas under prövningen i domstolen. Vart har du fått det ifrån att det troliga är att man beslutar att stoppa verksamheten? Vad är din agenda med detta alarmistiska beteende i denna fråga?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tillståndet för att bryta kalk går ut 31/10.

   Radera
  2. Det kommer att beslutas om undantag enligt den nya lagen, som kommer att överklagas varvid brytningen kommer att få fortgå under den processen.

   Radera
  3. Domstolen kan meddela inhibition, att tillståndet inte kan användas innan ärendet är avgjort. Länsstyrelsen kan kräva in ett Natura-2000 tillstånd och då kan regeringen inte göra något förrän tillståndet ät behandlat. Byråkratin vinner.

   Radera
  4. Nej, tillståndet att bryta kalk går inte ut 31/10, det går inte ut förrän nästa år. Det är tillståndet att bedriva vattenverksamhet som löper ut 31/10, dvs att dränera kalktäkten på vatten.

   Lagändringen tar dock bort tillståndskravet för detta, istället så blir vattenverksamheten anmälningspliktig.

   Radera
  5. Ah, jag läste nog slarvigt i domen. Nåväl, får man inte pumpa ut inträngande vatten så blir det snabbt svårt att bryta kalk.

   Var är vattenverksamheten anmälningsplikt? Länsstyrelsen? De lär knappast ge tillstånd.

   Radera
 8. Du insinuerar (och underblåser en misstro mot våra demokratiska institutioner) att regeringen tar partipolitisk hänsyn vid tillsättandet av justitieråd. Har du något som helst för för det påståendet så borde du redovisa det här.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du menar att den smygkommunistiska vänsterpyramiden:

   https://www.galago.se/2017/04/04/smygkommunistiska-pk-vansterpyramiden/

   Inte är en etablerad sanning med grund i verkligheten?

   Radera
  2. Onödigt komplicerad, det räcker att lära folk följande:

   Kapitalism: Arbeta eller Svält
   Kommunism: Arbeta och Svält

   Radera
  3. Otippat att folk här inte begriper vad konst är.

   "Halvsnygg tjej ler". Så, nu har du sparat ett besök på Louvren.

   Radera
  4. Lite som filmen Mozart när den efterblivne kejsaren talar om för Mozart att han ska använda färre noter i sina verk. Episk scen. "Just cut a few, and it'll be perfect"

   Radera
  5. Mozart frågade då vilka noter han skulle stryka, om jag minns rätt (länge sedan jag såg den)?

   Radera
  6. Iofs så var det väl först någon gång på 1800-talet som noterna kpm att ses som en absolut vägledning för hur ett stycke skulle spelas. Innan dess så kunde och förväntades musikerna improvisera med noterna mer som en vägledning.

   Radera
  7. Det är väl tvärtom att regeringen struntar i grundlagen och riksdagen via regeringen stiftar en lag i ett enskilt fall vilket inte heller är tillåtet. Men det är samma personer i lagrådet och förvaltningsdomstol så de lär väl inte helt plötsligt komma fram till någon annan slutsats. Det skulle isåfall tyda på att de gett vika för ett yttre tryck som speciallagen att Barsebäck skulle stängas, d.v.s. lagen gäller bara ett enskilt fall.

   Radera
  8. Det är enkelt! Kapitalism är den enda ideologin som säger att du är fri som individ, resten av ideologier säger NEJ! Sen så är jag för övrigt trött på ismer men tar hellre en ideologi som säger att du är fri än slaveri!

   Radera
  9. Wow, hög nivå på debatten.

   Radera
  10. Hög eller hög, fakta om du läser på. Vet inte om du refererade till mig men skitsamma. Så ligger det till och detta kommer ta en helvetes massa tid att läka!

   Radera
  11. Nädå, jag älskar naturligtvis en riktigt fri marknad. Riktigt fri alltså.

   https://youtu.be/WfeCZ6TpWKs

   Radera
  12. Apropå nivån, då eller?

   Eller vad är din poäng, om du någonsin har någon?

   Radera
  13. Poängen är väl helt uppenbar för de flesta - det saknas en entydig definition av "frihet" och vad det innebär. Att använda ett så pass tvetydigt begrepp utan ytterligare förtydligande eller förklaring är inte meningsfullt. Eller för att tala med Tegnér: Det dunkelt sagda är det idiotiskt tänkta.

   Eller för att tala med (f d?) knarkaren Jordan Peterson: "Be precise in your speech". Kom även ihåg att tvätta snoppen, lille vän.

   Radera
  14. Frihet är väl kanske motsatsen till slaveri (ofrihet)? Frihet för vem? Ett lite nätt diskussionsämne ...

   Radera
  15. Frihet från ofrivilligt tvång? Ja, det går förmodligen att rada upp hur många som helst ...

   Radera
 9. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Länkar till den typen av media undanbedes.

   Radera
 10. Upplagt för Nordkalk att kapa åt sig en rejäl bit av cementkakan i Sverige. Deras logistik med både tåg och båt har ju fungerat för deras kalkimport från Norge.

  SvaraRadera
 11. När erkänner regeringen att man i grunden måste omarbeta Miljöbalken? Att miljövärden bättre måste balanseras av samhällsvärden.
  Vi måste helt enkelt bli av med MP snarast och alla måste hjälpa till.

  SvaraRadera
 12. Låt vara att ordet miljö finns med i -balken och -partiet. Men herregud det är nog andra partier du ska försöka påverka om du är ute efter att förändra rättspraxis i Sverige.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det viktigaste först. När MP är ute så blir det lättare att få övriga att nyktra till. MP är utan tvekan Svetiges farligaste politiska problem.

   Radera
  2. Nej.. ett 4% parti kan ALDRIG vara det farligaste politiska problemet. Det är resterande 95% av riksdagen som är problemet eftersom de låter sig påverkas på det sättet av MP.

   Radera
  3. Tror Johan menar att MP är som alkohol - om du redan har det i systemet så behöver du få ut det ur samhällskroppen först innan den kan börja fatta nyktra och vettiga beslut igen.

   Radera
  4. MP har haft ett betydligt större inflytande än storleken motiverar. Regeringar oavsett färg har låtit dem starkt påverka svensk politik till skada för landet. Enda lösningen är att rösta ut dem.
   Likheten med alkohol i samhällskroppen är inte så dum.

   Radera
  5. MP hängde med S i valet 2010. Det gick inte bra så de bytte sida och blev de borgerligas vågmästare till 2014. Därefter gick de tillbaka till S och blev vågmästare igen. Denna gången till priset av regeringsmakt.

   MP har i 11 år varit en absolut garant för blå eller röd regeringsmakt. Det har kostat på och posörinitiativ som att lägga ner fossilfri kärnkraft när andra fossilfria källor inte klarar ännu att ersätta och olja får eldas istället är inkompetens i dess kanske renaste form. Att vara så berusad av tjusningen av regeringsmakt så man säljer ut förnuft och reell fossilfri omställning till vettlösa grönposörer är naturligtvis något som S och de borgerliga får ta på sig.

   Radera
 13. Jag förstår fortfarande inte varför Nordkalks erbjudande om den kalksten de har som restprodukt, helt ignoreras i debatten? De har nog för flera års cementproduktion då restprodukten har för låg kvalité för deras kalk, men gott nog för cement. Är det för att Cementa inte vill betala Nordkalk utan endast vill bryta själva?

  Länk för att klippa och klistra in:https://sverigesradio.se/artikel/nordkalk-har-tiotals-miljoner-ton-sten-som-det-gar-att-gora-cement-av

  SvaraRadera
  Svar
  1. Finns visst med. Det är därför Cementa kommer kunna fortsätta leverera även om de måste sluta sin egen utvinning. Totalt inklusive ökad import kommer cementen i Sverige minska med 50% istället för 80%.

   Radera
  2. Men Nordkalk kan ju leverera mer kalksten än vad Cementa efterfrågar.. varför drar de då ner?

   "Cementa ska köpa upp till 65.000 ton sten i månaden till cementfabriken i Slite."
   = 12 x 65 000 ton = 780 000 ton
   vs
   "Nordkalks platschef på Gotland, Ola Thuresson, säger att de har tillstånd och kan leverera upp till 2,5 miljoner ton sten om året."

   De skulle alltså kunna köpa in ännu mer och nå 100%? Eller är det något annat hinder utöver kalksten som begränsar?

   Radera
 14. Ska gjuta ett 10 kvm stort betong-golv till källaren. Det blir att stoppa in de nyinköpta Byggmax-säckarna i stora, kraftiga sopsäckar och knyta ihop. Ett halvår är inget problem, men en längre tid kräver lagring i extra skyddsplast.

  SvaraRadera