Aktuellt

Havsbaserad vindkraft olönsam - får 236 öre per kWh i subvention i blåsiga Storbritannien - dubbelt mot kärnkraftens garantier i landet

Ny havsbaserad vindkraft, av den typ som antikärnkraftslobbyn nu vill använda som halmstrå för att slippa rädda Sveriges energiförsörjning g...

2021-10-18 07:48

Börsveckan inleder negativt i Asien - extrema prisskillnader på elen i Sverige

Efter en genomgående positiv börsvecka - kanske den bästa på väldigt länge - så inleder börshandeln veckan negativt i de asiatiska tidszonerna. Elpriserna är återigen extrema i södra Sverige, med extrema prisskillnader mellan norra och södra Sverige, samt extrema prisskillnader mellan natt och dag.
Veckochart OMXSPI
Förra veckan innebar överlag starka uppgångar på börserna.

OMXSPI gick +4.40% i STockholm och OMXS30 +3.34%. Husse S&P-500 var mer blygsam med +1.82% och Nasdaq 100 med +2.20% trots uppgångar i fredags. Samtidigt har dollarn rasat under veckan och gör de amerikanska börserna ännu sämre relativt Stockholm när man justerar för valutan.

USDSEK hittas nu på 8:63 trots att de amerikanska räntorna vände upp igen i fredags så att den tioåriga statsobligationen handlades till 1.59% på det överskuldsatta landet med sitt mer än femtioprocentiga budgetunderskott.

Guldpriset återfinns nu på morgonen på 490:- SEK per gram.

I Asien är det mestades negativt, undantaget Australien där ASX 200 går 0.26%.

Hang Seng går i skrivande stund -0.62%, KOSPI -0.12%, Nikkei 225 -0.23% och Straits Times -0.30%.

Elpriserna i södra Sverige är återigen extrema under dagen med prisskillnader om 1600% mellan natt och dag eller för den delen 1200% mellan SE1 Norra Sverige och SE3 Stockholm - Göteborg nu efter klockan 08.

Mellan 08  och 09 nu på morgonen kostar elen 19:80 öre per kWh i SE1 och SE2 och 262:16 öre per kWh i SE3 och SE4. I natt gick det att få elen för 14:99 öre per kWh i SE3, SE2 och SE1.

För övrigt kan jag konstatera att spänningen i elnätet är låg nu, iaf mikrolokalt. Endast 224 V, så det verkar som Ellevio (eller möjligen Svenska Kraftnät) kompenserar effektåtgången genom att skruva ner spänningen. Lite surt, då det innebär att elbilsladdningen avbröts i natt och jag missade de låga priserna. Laddaren är känslig för sådant.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

8 kommentarer:

 1. Vad är det för skitladdare som inte klarar lite underspänning?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tesla Wallcharger. Även Teslan själv avbryter vid underspänning, vilket iofs är bra då det gör att huvudskringen inte går - underspänning är ju ofta ett tecken på hög strömförbrukning.

   Jag killgissar att Tesla vet vad de håller på med för att svara upp mot livstidsgarantin på batterierna.

   Radera
  2. Är väl en form av skydd för elnätet om alla elbilsladdare frivilligt slutar ladda när spänningen eller frekvensen börjar dala däremot kanske de borde lägga in så att laddningen kan återupptas när det stabiliserats.

   Radera
 2. Jag killgissar att Teslas laddare är ledigt skitnödig. Hur mycket den sliter på batteriet när den laddar påverkas inte av normala spänningsvariationer i elnätet. Eller borde inte göra det.

  Naturligtvis har den underspänningsskydd, dvs den avbryter laddningen om nätspönningen sjunker för lågt. Antingen pga yttre nät är instabilt eller om den laddar för mycket i förhållande till vad installationen tål.

  Better safe than sorry helt enkelt.

  Utgå inte från att Tesla vet bäst alltid. De vet mycket, men inte lika mycket som bloggkommentarsfältet.

  För övrigt är det normalt att nätspönningen sjunker när effektuttaget ökar. I viss mån kan nätbolagen kompensera genom att höja spänningen. men det görs inte lättvindigt pga risken för instabilitet.

  SvaraRadera
 3. Elpriserna i SE3 är idag mycket högre än i Finland, för ovanlighetens skull (262 resp. 150).

  SvaraRadera
 4. Jag funderade tidigare på hur Tyskland hade planerat att klara av sin stora beslutade omställning från fossilfri kärnkraft till annan fossilfri kraftkälla.

  Nu förstår jag att tyskarna inte riktigt hade någon solid ersättningsplan. I det numera ihopkopplade Europanätet så är det bara att tanka av grannstaternas kraftnät.

  Typ svensk och fransk kärnkraft. Tyskarna lägger väl ner ytterligare två reaktorer i vinter?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Länk till tidplan för Tysklands reaktoravveckling. https://www.cleanenergywire.org/factsheets/history-behind-germanys-nuclear-phase-out

   Hursom 31/12 2021 är Brokdorf och Grohnde i norra Tyskland samt Grundremmingen C i södra Tyskland redo att stängas ner. Resterande 3 reaktorer stäns 31/12 2022. Det är typ halva Tysklands återstående kärnkraft som klipps nu i vinter.

   Grattis SE04 och SE03....

   Radera
  2. Mitt i vintern i de bådas fall.

   Radera