Aktuellt

Havsbaserad vindkraft olönsam - får 236 öre per kWh i subvention i blåsiga Storbritannien - dubbelt mot kärnkraftens garantier i landet

Ny havsbaserad vindkraft, av den typ som antikärnkraftslobbyn nu vill använda som halmstrå för att slippa rädda Sveriges energiförsörjning g...

2021-10-21 08:07

Börserna börjar tappa kraft - negativt t i Asien under torsdagsmorgonen

Utvecklingen på börserna i de asiatiska tidszonerna är negativa under torsdagsmorgonen. Samtidigt har OMXSPI nu stigit sju handelsdagar på raken med allt lägre uppgångar, så frågan är om upprekylen håller på att tappa kraft?
Dagschart OMXSPI. Aktuell uppgång ser nästan fejkad ut, men kanske på sätt och vis också är det?
Stöcokholmsbörsen stängde för sjunde dagen på raken positivt med OMXSPI på +0.18%. Storbolagen var dock oförändrade på -0.02% för OMXS30. Som man ser ovan har uppgångarna blivit svagare och svagare på den logaritmiska skalan och oavsett är sju raka dagar av stigande börs lite udda. Kanske dags för en paus i upprekylen?

I USA stängde dock husse S&P-500 på plus med +0.37% men Nasdaq 100 föll med -0.14% och Nasse tar ju allt mer över hur Sverige ska styras, så det kanske är mer vägledande?

Dollarn föll till 8:60 SEK, men guldpriset har stigit till 494:- SEK per gram. Dock har som alla observerat guldet stagnerat i intervallen 490 - 510:- SEK per gram och inga utbrott har i princip skett. Kanske på grund av lugn på marknaden. Är man tjurig gällande guldet är det väl köpläge, eller så är man långsiktig och bryr sig inte. 10-årsräntan var oförändrad i USA.

I de asiatiska tidszonerna är ASX 200 oförändrat på +0.02%, men i skrivande stund går Hang Seng -1.01%, KOSPI -0.22%, Nikkei 225 -1.74% och Straits Times -0.14%. Asien ger alltså inte något stöd inför börsöppningen, så kanske får nassarna styra?
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

11 kommentarer:

 1. Svar
  1. https://www.gp.se/ledare/en-revolution-v%C3%A4ntar-finansmarknaden-1.57374798

   Radera
  2. Eh. Med tanke på att transaktioner i Bitcoin är långsammare och dyrare, samt kräver fungerande Internet, så verkar Cjewman vara lite ute och cykla.

   Radera
  3. Alla former av transaktioner kräver fungerande kommunikation, beroende på definitionen av vad vi tror TEOTWAWKI för med sig så lär även gerilla internet ha hög prio.

   Höga transaktionskostnadern vet jag inte vad du får ifrån Lars, över Lightning så är cost/time för transaktioner minimala.

   Radera
  4. https://www.nytimes.com/2021/07/16/nyregion/nyc-mesh-community-internet.html

   Radera
  5. Om man flyttar bitcoin mellan konton hos någon Bitcoinbank försvinner hela vitsen och då är bitcoin inte bättre än vanliga banker.

   Radera
  6. Menar du Exchange när du skriver "Bitcoinbank"?
   Nej, primära vitsen är att du har en egen Wallet och inte har dina Kryptotilgångar (Skatteverkets definition) parkerade hos någon annan.

   Radera
  7. Kan man följa en enkel guide på internet så kan du sätta upp din egen Bitcoin(Full)Node + Lightning :
   https://blog.coincodecap.com/bitcoin-lightning-network-node

   Radera
  8. "Advantages:
   - Lightning Network allows for instant payments without the need for network confirmations.
   - It enables transfers as tiny as a fraction of a penny with practically no costs.
   - Furthermore, it can also handle millions of transactions per second and surpass existing payment systems without the middleman."

   Radera
  9. Många vet inge skillnaden mellan (Full) Nodes och Miners, skillnaden beskrivs bra här:
   https://braiins.com/blog/bitcoin-nodes-vs-miners-demystified

   Radera
 2. O.T. Priset på el exploderade: Spanien stänger redan ned industrin. Elpriset är rekordhögt i Spanien.
  Det höga elpriset i Spanien fick tillverkaren av "mina" Sidenor-rör att dra ner produktionen framöver.
  Priset på 40 cent per kWh har överskridits flera gånger.
  Flera fabriker har varit tvungna att rapportera driftstopp. De har redan 20 000 anställda.

  Den första som rapporterade driftstoppet var Sidenor, en ledande tillverkare av specialstål.
  - Elpriset är för närvarande 260 euro / MWh, jämfört med knappt 60 euro / MWh förra året, så prisökningen är svindlande 300 procent.

  Till följd av elprishöjningen har företagets produktionskostnader redan stigit med 25 procent.
  - På grund av ökade kostnader har vi varit tvungna att informera all personal om att det finns en produktionsstopp i 20 dagar i slutet av året. Det motsvarar 30 procent av de planerade produktionsdagarna. Situationen är därför allvarlig.

  - Det här är den första åtgärden vi vill vidta för att begränsa den enorma påverkan som orimliga och okontrollerbara elkostnader kommer att få på Sidenor.
  Sidenor är inte den enda som har beslutat att stänga av. Spaniens största gödselproducent, Fertiberia, meddelade i början av oktober sitt beslut att stänga och hålla Huelva -fabriken stängd i en hel månad på grund av stigande naturgaspriser.

  Avveckling av kärnkraftverk kommer att höja priserna ytterligare
  Det höga elpriset ökar kostnaderna i alla branscher, och tillståndet visar ingen lättnad.

  Underhålls- och reparationsavbrott vid kärnkraftverk kommer att öka rekordstor elektricitet ytterligare.

  Efter mitten av oktober kördes Ascó kärnkraftverk ner i en månad. Det blev det första kärnkraftverket som stängde av produktionen under de kommande tre månaderna.

  Elföretag har varnat för ökade avstängningar vid kärnkraftverk om premiärminister Pedro Sánchez fortsätter med det planerade CO2 -utsläppsmålet.

  Spanien har sju kärnreaktorer verksamma på fem olika platser.
  Ingredienserna i energikrisen är nära.

  Algeriet har meddelat att det kommer att stänga sin gasledning från Maghreb-Europa i slutet av oktober. Beslutet kommer att återspeglas i Spanien, där så mycket som 45% av dess naturgas kommer från Algeriet.

  Konflikten mellan Algeriet och Marocko äger rum mitt i en global gaskris, med priser som stiger på grund av ökad konsumtion i asiatiska länder och massiva inköp från europeiska länder den kommande vintern.
  Källa: Verkkouutiset (en finsk, borgerlig nätpublikation).

  SvaraRadera