Aktuellt

Havsbaserad vindkraft olönsam - får 236 öre per kWh i subvention i blåsiga Storbritannien - dubbelt mot kärnkraftens garantier i landet

Ny havsbaserad vindkraft, av den typ som antikärnkraftslobbyn nu vill använda som halmstrå för att slippa rädda Sveriges energiförsörjning g...

2021-10-27 14:19

Blev ingen ny MacBook Pro - alla leveranser till Europa pajade av UPS - datorerna stannar i Kina

Orden för dagen är könsord. Efter drygt tre års lidande med en MacBook Pro 2018 med feldesignat tangentbord skulle jag i morgon äntligen fått en dator som inte kräver extern tangentbord att släpa runt på. Men UPS har stoppat alla redan betalda leveranser av nya MacBook Pro till Europa på grund av "mekaniskt fel". Så leveranstid är nu okänd.
Nä, så blir det inte, men pengarna är dragna ändå. Har rent av fått kvitto och serienummer, samtidigt som garantin har börjat ticka utan att någon dator syns till.
Att de tinte bara är min MacBook Pro som stoppats bekräftas av Macrumors, som konstaterar att UPS flyg till Europa från Shanghai har ställts in.

Detaljer från UPS

UPS  har inte heller uppdaterat leveransdatumet, så det är helt enkelt okänt. Jag har inte ens fått någon mailunderrättelse om detta, och därmed inte heller någon uppdatering av leveransdag, som väl är i Limbo.

Jomensåatteh

Så jag får väl sitta här med ett externt jävla tangentbord även fortsättningsvis. Det är inget fel på det tangentbordet, men det låser mig till att sitta och jobba vid skrivbordet, vilket inte är min kreativa plats, utan där jag bloggar och sköter admin vilket gör att jag mentalt har svårt att skriva bok. Sån är jag.

Inför leveransen i morgon hade jag rent av inrett en ny kreativ arbetsplats i biblioteket efter ett besök på IKEA.
En av de tre redaktionsmedlemmarna utvärderar nya arbetsplatsen.

För övrigt så lyckades jag krascha IKEAs butikssystem i måndags och skapa en tidigare okänd bug. Men servicenivån på IKEA-personalen var skyhög, antagligen är det dit hotell- och restaurangfolket bytt jobb. Högsta ansvarig löste problemet eller iaf konstaterade att jag kunde hämta ut min beställning, så var alla nöjda oavsett om det var betalt eller ej (det var det, men buggen var att jag försatte systemet i en loop så att det ville ta betalt igen och igen och igen). Sedan hamnade min plockorder också i limbo, men där var servicenivån sådan att jag fick en voucher och frikort i IKEA Bäckebols bistro medan jag väntade, vilket ju var trevligt trots frånvaron av alkohol. Service på IKEA: Fem av fem platta paket.

Nu inväntar jag att Apple och UPS ska höra av sig, samt förstås att min garantitid och AppleCare+ ska förlängas med antalet månaders försenad leverans. Så länge får jag åka land och rike runt släpandes på ett externt tangentbord stor som hela min nuvarande dator. Fast nä, jag måste väl stanna hemma 12/5/52 väntandes på en UPS-leverans som aldrig kommer och när de bomkör på slumpmässigt datum får jag sedan åka till deras terminal i Korpilombolo för att hämta upp paketet.

Nä, jag är inte på gott humör, även om jag på något jävla vis lyckades skriva både Fallet och Marviken på det totalt feldesignade Apple-tangentbordet med sina överhoppade, försenade eller dubbel- och trippelinmatade bokstäver. Som att mina egna stavfel inte räcker.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

67 kommentarer:

 1. Har man hamnat längst bak i kön är det ju lätt att hänfalla till könsord.

  SvaraRadera
  Svar
  1. De som beställer nu har tydligen leverans december - januari.

   Radera
  2. Jag kan rekommendera finska svordomar med/utan könsord. De påstås vara de kraftfullaste i världen, de är testade under ett antal blodiga krig.

   Radera
  3. Det kanske finns släktskap med slaviska könsord? Eller är det sådant som behöver avgöras av
   1. Dataspelsmatch
   2. VM i Bastubadande
   3. Krig och finsk/rysk vinter?

   Radera
  4. Ge mig länken till VM-finalen i svordomar, Finland vs Ryssland??

   Radera
  5. HBL: Det finns åtminstone sextusen finska svordomar eller kraftord att ta till, det har författaren Jari Tammi konstaterat som skrivit en bok om ämnet. Det ni Mac-användare i kön!

   Svordomen perkele – med ett hårt rullande r låter det för vad det är. Kraftfullt och vredgat. Finns det något mustigare? Och mera finskt? Det går en historia om hur tyska soldater kommenderade till Finland trodde att perkele betydde häst – alla hästkarlar skrek hela tiden perkele åt sina hästar!

   Radera
  6. Jag tycker så synd om hästarna, som hamnade på frontlinjen i kriget. Soldaterna också, förstås, men hästarna förstod inte politik ett dugg.

   Radera
 2. Bidrar med en annan anekdot. Har själv råkat ut för kraftiga förseningar av möbelleverans. Verkar vara mer och mer förseningar av olika varor pga av pandemi och skeppningskaos!

  SvaraRadera
 3. Vilken katastrof!

  Den blir nog flera dagar försenad, måste vara helt outhärdligt när du stått ut med skräp-booken i flera år.

  Själv tänker jag inte ge fler pengar till Apple, sakerna har helt enkelt blivit alldeles för dåliga, både kvaliteten på hårdvaran och operativet är en ständig källa till irritation.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man blir ju lite ambivalent.

   Å ena sidan så har ju Apple nu överlägset bästa hårdvaran vad gäller prestanda per watt, vilket man längtar efter när man hör sin premium-PC gå igång med fläktar för att man kör nåt så simpelt som skype eller youtube.

   Å andra sidan är Apple-datorer så handikappade så man häpnar i vissa lägen...

   Radera
  2. De nya processorerna verkar het fantastiska, det är det runt om kring dem som jag inte är nöjd med, som svällande batterier glappande kontakter och att det inte går att köpa ett fullvuxet externt tangentbord med rätt svensk layout.

   Radera
  3. https://www.apple.com/se/shop/product/MQ052S/A/magic-keyboard-med-numerisk-del-svenskt

   Radera
  4. Annars kan du använda vilket bluetooth eller USB-tangentbord du vill till en Mac.

   Radera
  5. Har magic keyboard på kontoret, kass för små knappar för mina frukostkorvar till fingrar, svårt att känna var man har fingrarna och för liten rörelse ner vid tryck. Har gamla BT tangentbordet utan numerisk del hemma, det har bättre knappar än de nya men väldigt litet.

   Kopplar man in ett PC tangentbord så får man fortfarande apples layout inte det som står på knapparna så det går bort. Kan inte få ut alla specialtecken som man behöver på ett enkelt sätt.

   I och med att man använder olika maskiner så sitter PC layouten i ryggmärgen när fingrarna hamnar på ett sådant, det blir helt vansinnigt att köra med apples dubbelshift för att få ut enkla tecken som \ och }

   Radera
  6. Kan man ha frukostkorvar till fingrar, så kan man nog ha hela korvpaket till händer.

   Radera
  7. Man kan koppla in vilket USB-tangentbord som helst, men det kommer inte fungera som det är tänkt.

   Jag har ägnat timmar åt att få mitt favorittangentbord att lira med min Macbook pro (mha Karabiner). Det är något jag inte vill uppleva igen.
   Dessutom fungerar något så simpelt som en vanlig scrollmus på vettigt sätt med Mac:en.
   Ovanpå det problem att koppla en vanlig skärm via HDMI och få mac:en att fatta att det inte är en TV och smeta ut bilden till oigenkännlighet...

   Tyvärr är det så att har man Mac, så måste allt runt dig vara från Apple, annars ber du om problem.

   Radera
 4. Att låta Äpplet få förtroende att leverera en ny rätt dyr dator igen, trots uppenbar fail för nuvarande rätt dyra Äppledator är ju verkligen att vända andra kinden till.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu var det 2018-2019 de hade det feldesignade tangentbordet, så det är som enda problemet ett icke-problem. I övrigt är nu detta typ min sjätte MacBook, och jag är helt nöjd. Med tanke på hur mycket Windowsanvändare svär, så. Vilken annan bärbardator kan jag köra alla program jag köpt genom åren på menar du samtidigt som jag får helt sömlös integration med mobiltelefoner och padda (inklusive cut-and-paste, fildelning, bilddelning, kameradelning, sömlös överflyttning av telefonsamtal med mera med mera).

   Radera
  2. Därtill inga krascher, varken hårdvara eller operativsystem. BSOD finns ej.

   Radera
  3. Jag gav upp mac efter att min aura fick även mac att krascha...

   Radera
  4. Den MacBook Pro (15 tum, 2016) jag använder har också helt oanvändbart tangentbord så de envisades med dem rätt länge.

   Radera
  5. *cries in "your phone companion app"*

   Funderar på om man ska hoppa över till andra sidan. Nya MBP verkar ju ha nog med muskler att köra Windows virtuellt och emulera x64 samtidigt.

   Radera
  6. Att tangentbordet inte fungerar, petitess 😂

   Radera
  7. Helt sömlös kommunikation mellan tfn Windows, Mac och Linuxburkar får man via KDE Connect.

   Kör med framgång Androidlur som är helt integrerad med mina Macar och mina PC utan problem.

   Open Source och klår alla proprietarylösningar so airdrop rakt av. Den som söker skall finna.

   Mac kan vara jäytebra men det är inget fel på moderna PC med modernt Win heller idag.

   Att integrera rakt av mellan plattformar är också fullt möjligt även om alla vill sälja sitt fejkat slutna ekosystem.

   Radera
  8. Visst kraschar Mac också. Det är inte något som är förbehållet Windows tyvärr.

   Radera
  9. Jag föredrar att behöva lägga noll tid på uppgraderingar och buggfixar. Det är jobbigt nog att försöka hålla efter Home Assistant, som väl är det enda riktiga Open Source jag kör. Jag jobbar 80 h i veckan, har inte tid med datorskit. Effortless computing kallar jag Apple.

   Radera
  10. Jag kör fortfarande Windows 7 på min stationära. Ja jag vet. Det växer mossa på den. Och 7:an uppdateras inte längre. Men har aldrig någonsin strulat sen jag skaffade den. Typ 2012.

   Radera
  11. Nja, jag får ju uppdateringar och patcher till mina Mac-ar av Apple med rätt jämna mellanrum så de är ju inte fria från underhåll direkt. Inte så länge sedan som det var nåt lite brådskande säkerhetshål som skulle täppas. Buggfixar är ju vanliga (tredje siffran i versionsnummret).

   Radera
  12. På laptops är det bara Mac som gäller, att sitta i soffan med en windowsvariant är plåga när det kommer till de fysiska kontrollerna.

   Radera
  13. Jag kan inte minnas senast jag hade en BSOD, använder Windowsdatorer dagligen både hemma och på jobbet och det måste vara flera år sen jag senast såg en blåskärm. Det var längesen det var ett problem, så det är en myt att Mac skulle vara så mycket bättre av den anledningen.

   Radera
  14. Tror det beror helt på dator pch konfiguration. Har en hel del sådana på en laptop av olika anledningar, medan andra maskiner är mycket stabila.

   Radera
  15. Abbe, med tanke på det går att automatinstallera patcharna och om inte annat bara är att klicka "installera" så är det noll arbete.

   Radera
  16. Jodå, precis som på Windows 10 ;) ingen skillnad.

   Jag kör med båda systemen och Windows PC är idag långt bättre än förr samtidigt som Mac inte är riktigt så sömlöst och smidigt i förhållande till andra OS som inbitna Applefans framhåller. Men visst är det jättebra grejor särskilt med den nya M1 arkitekturen. Det driver konkurrenter att jobba hårdare.

   Radera
  17. Win installerar också glatt uppdateringar automatiskt. Störande många som kräver omstart fortfarande dock.

   Radera
  18. Mac vill också starta om och till och med köra "hej välkommen till Mac" osv. till och med när det bara är punkt ett uppgradering inom aktuell release.

   Radera
  19. Frugan valde Apple till sin smartfån och padda, det skulle ju vara så enkelt, datoranalfabet som hon är. Men det är ständiga tjat från burken om Apple-ID och lösenord, vad är det? Själv är jag inte mac-kompatibel, kan inte hjälpa henne.

   Radera
  20. Det är Apple som ständigt vill bli varse om att det är rätt person bakom spakarna då Apple-ID är identiteten som gör att de olika grejorna hänger ihop och medger åtkomst till all data samt om det är kopplat till ett kreditkort möjliggör en massa köp via Apple.

   Radera
 5. Extremt OT men har du läst Nattavaara (Engström Richert). Har inte läst ut ännu men den är riktigt mysig hittills. Slog ner som en blixt för mig att Margit Richert av alla levererat bra svensk dystopi.

  - Svält och död i Norrland efter apokalypsen
  - Kiruna har blivit en stadsstat
  - Flyende "Sörlänningar" som söker sig norrut undan svält tas som trälar
  - Överlevande preppers som det går åt helvete för
  - Kannibalism
  - Elände

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den var riktigt bra i början, men jag tycker den blev lite seg efter hälften.
   Dystropi måste födas.

   Radera
  2. Apropå Nattavaara. Joona Linna bor i grannbyn Sarvisvarra i någon Keplerbok. Valet av byar får mig att fundera hur författarna egentligen mår.

   Radera
 6. Den lurvigaste redaktionsmedlemmen befinner sig i ett härligt tillstånd, som vi hos oss brukar kalla för "total förkurrning", någon slags katt-Nirvana.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Efter en lång sömn/förkurrning, med intensivt spinnande, är Maine-Coon-pälsbollen uppladdad maximalt och får sitt karaktäristiska ryck: den vecklar ut sig till en Droidekatt, en formidabel mördarmaskin, som sätter igång och dräper mössen, som eventuellt springer omkring i huset (annars duger husses fötter i nödfall som attack-mål). Droidekatter är mångsidiga och extremt destruktiva och deras primära funktion är förintelse. Droidekatterna rullar snabbt in i striden från "ingenstans", trycker ut sina långa, sylvassa klor och tänder, terror-jamar med pälsresande läten och gör processen kort med råttorna.

   Radera
  2. Om ovanstående verkar helt obegripligt för någon, har hen inte sett "Stjärtarnas krig"-filmerna.

   Radera
 7. Vad är förresten mekaniskt fel? På planet? På pallarna med datorer? Energibrist på flygplatsen?

  SvaraRadera
 8. Inte så grönt hos Apple. Hur stort Co2 footprint blir det av Apple om de flyger in sina datorer konstant?

  Dottern fick en egenspecad M1 Macbook Air nyligen, jättefint och de flög den till oss på väldigt kort tid med UPS. Har aldrig sett att Apple tagit upp denna delen av sin leveransmodell i ljuset. Är ju inte så hållbart kanske egentligen, men dottern blev nöjd.

  SvaraRadera
 9. Kör själv ett antal PC:n men förtroendet är inte på topp, gamla med win7 går bäst och kommer inte att frivilligt gå till win11.
  Hustruns MacBookAir är pålitligheten själv, urgammal och snålt med minne men funktionellt och mekaniskt helt u.a.
  I dag är ju inte en Mac direkt dyrare än en PC av motsvarande kvalitet så det blir en ny Air så småningom.
  UPS däremot är en katastrof även här hemma, kan få ett förvirrat telefonsamtal från en chaffis som vill ha till ett möte på nån mack eller liknande för att slippa åka ut till mig. Jag brukar föreslå att han lämnar paketet på servicestället inne i stan så får jag hämta det där så småningom. Även där har dom svårt att hotta det då paket id kan vara tveksamt...

  SvaraRadera
 10. Vilket gnäll! Min Macbook Pro Retina 15" är från 2014, med riktiga kontakter på sidorna. Tänker försöka hålla den vid liv så länge det går. Har bytt batteri en gång. Får fortfarande OS-uppdateringar. När de slutar kanske jag får tänka om.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Min förra från 2015 är fortfarande min favorit - pga att tangentbordet fungerade, samtidigt som det var min första SSD och Retina.

   Radera
  2. Japp, SSD också. En raritet och föregångare. På den tiden, att ha en musplatta som faktiskt fungerade var helt enkelt banbrytande. Fanns ingen PC på den tiden som hade en musplatta som gjorde vad man ville. Outstanding kvalitet och hållbarhet. Min har varit med runt hela världen ett antal varv. Den har ett antal bucklor, men fungerar fortfarande helt utan anmärkning.

   Radera
  3. Nya MBP har ju iaf ett vettigt antal portar med 3 st Thunderbolt/usb c, HDMI och SD kortläsare. Hade väl kanske varit fint med en USB A också om man ska koppla in något gammalt tillbehör.

   Radera
  4. Dags att tänka om redan nu Svinto, macOS Monterey ska åtminstone enligt https://support.apple.com/en-us/HT212551 inte vara kompatibel med din dator.

   Radera
  5. Ja Apple gör sina burkar obsoleta långt innan de egentligen är det. Först får man inte tillgång till nytt operativ. Därefter får man två års säkerhetsuppdateringar medan redan under denna perioden så börjar appar att inte kunna köras i sin senaste version.

   Att det ofta inte alls är tekniskt befogat brukar hobby och open source projekt kunna visa genom att möjliggöra att installera senaste systemet på av Apple obsoletdeklarerade maskiner.

   Eller så kan man köra Boot Camp och ladda på Windows. Har bla en iMac 27 som Apple inte vill uppdatera men som Microsoft uppdaterar och ständigt håller aktuell. Men så har de olika affärsmodeller.

   Radera
 11. OT: Nordic Paper skjuter på expansion i Bäckhammar pga oväntade krav på extra "tekniska kompletteringar". Aktivism?

  "Under de senaste månaderna har bolaget arbetat intensivt med förprojektet för den första delen i investeringsplanen, uppförandet av ett nytt renseri. Utkomsten av det genomförda förprojektet är att denna del av investeringsplanen inte når upp till bolagets tidigare antaganden avseende lönsamhet utan är beroende av ökade produktionsvolymer. Detta innebär att för att det ska vara möjligt att fatta ett investeringsbeslut behöver ett nytt produktionstillstånd föreligga och de villkor som kommer med ett nytt produktionstillstånd vara kända"

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du glömde delen som man kan misstänka vara pga aktivism
   "Bolaget lämnade under tredje kvartalet 2020 in en ansökan om nytt produktionstillstånd för utökad produktion i Bäckhammar till Mark- och miljödomstolen. Bolaget har efter ansökan lämnades in uppmanats att inkomma med tekniska kompletteringar i ärendet i en större omfattning än förväntat. Nordic Paper gör nu bedömningen att ett nytt produktionstillstånd tidigast kan komma att erhållas i början av 2023."

   Stinker aktivism. Vår länsstyrelse är likadan. Fullpackad med MPare.

   Radera
  2. Ja. Ditt tillägg är som jag har uppfattat det redaktionell text, som jag inte ville citera för långt här. Min bit är direkt från företagets kommuinkation.

   Är inte insatt (eller aktieägare) men visst stinker det..

   Radera
 12. Jag fick äntligen min ikea möbel jag suttit och F5at i snart två månader. Men mina stenar är fortfarande på någon båt såhär 3 månader senare än beställningen.

  SvaraRadera
 13. Jag fick min MBP för nån månad sen. Runt 18k + moms. 20h batteritid. Trist det strular för dig. Elbilen får jag vänta på runt 8 månader dock. Hade jag valt överprisade Tesla Y, så hade jag redan haft den redan.

  SvaraRadera
 14. UPS…
  Tror det kommer fler inlägg i ämnet.

  SvaraRadera
 15. OT:
  Löfven blev överspelad av Macron och Merkel.
  Klartecken för kärnkraft.
  (Låst artikel)

  https://www.welt.de/wirtschaft/plus234666966/EU-Pakt-Deal-mit-Macron-Ploetzlich-gibt-Merkel-ihr-Ja-fuer-die-Atomkraft.html

  SvaraRadera
  Svar
  1. Merkel har väl insett att det tyska stolleprovet att stänga tysk kärnkraft på grannländer bekostnad hotar axeln Berlin-Paris i grunden om tyskarna inte hade nån bättre plan än att låta grannländerna leverera.

   Radera
 16. Blir inte författarjäveln hårig om rumpan, när Maine-Coon-"pälstrasan" Chewbacca har legat på den nya kreativa fåtöljen? Jag brukade bli utskälld för jämnan förr i tiden, när min byxbak var ständigt lurvig, pga min egen jamande "pälstrasa".

  Författaren kommer att få en revirstrid med katten om vem av er som är herre på täppan och får äran att sitta i fåtöljen. Hen tar spjärn mot stolsryggen med sina välgymnastiserade höftlederna - och vips så har husse sparkats ner på golvet.

  SvaraRadera
 17. "Kommer den tors 28. okt", har du beställt den av nån scam-sida eller?

  SvaraRadera
 18. En Mac är värd att vänta på! Då tänker jag inte minst på backup-funktionen via Time Machine, guld värd. Jag har aldrig "skött" backup-tagning som nog alla förstår att man borde göra. Men Time Machine har nu räddat mig två gånger inom några månader, sedan jag blivit av med Macbookar. Up-and-running igen efter en natt, som om jag bara hade stängt locket kvällen före.

  SvaraRadera