Aktuellt

Nya extrema Ygeman-rekord för elpriserna - 630 öre per kWh i södra Sverige på måndagen den 29:e november

"Vi har inte elbrist." - energiminister Anders Ygeman (S) till Expressen 8:e september 2021 Nordpool har nu fastställt elpriserna ...

2021-10-18 08:46

Bara 222 Volts spänning i elnätet - hur ser det ut hos dig?

Med effektåtgången nu på den kyliga morgonen så verkar spänningen i elnätet bli allt sämre. Här hemma på gården är spänningen nu 222 Volt, vilket också mätts upp av en följare på Twitter på annan plats. Hur ser det ut hos dig just nu mellan 08 och 09 på morgonen, givet att du har utrustning för att mäta detta.
222 V just nu
Det här kan ha olika konsekvenser, men kontentan är att energiinnehållet i elnätet är lägre, då effekten  är spänning Volt gånger strömstryrka Ampere. Spänningen ska vara 230 - 232 Vol normalt.

För egen del så avbryter Tesla elbilsladdningen runt 225 Volt, eller något sådant, iaf med min Tesla Wallcharger. Lite överkänsligt kan tyckas, då toleransintervallet ska vara 10%, dvs mellan 207 och 253 Volt.

Spänningen kan variera mikrolokalt beroende på elförbrukningen - det kan vara inom huset eller inom grannskapet på samma transformator, men någon läsare kan säkert reda ut detta i en kommentar. I takt med att allt fler får elbilar på samma transformator i villaområdet kan detta bli spännande i framtiden.

Nu kommer solen strax träffa solpanelerna, så får vi se om det ändras. 

Förhoppningsvis kan sådant här läsas av i realtid via de så kallade smarta elmätarna som kommer installeras överallt i Sverige framöver, och ha så kallade kundterminaler.

Elpriset ligger just nu på oskattade onätade och omomsade 262 öre per kWh här i SE3. Inklusive energiskatt, elnätavgift och moms blir det cirka 4:- SEK per kWh att betala. Även känt som måndagsmys.

Tillägg: Nu kom solen upp över träden och träffade solpanelerna, så ordningen är mikrolokalt återställd. De tre faserna avläst från SolarEdge-växelriktaren, samtidigt som solcellerna nu ger 1755 W och gården är nu återigen helt självförsörjande på el och matar ut på nätet.
Avlästa spänningar på de tre faserna med solcellerna igång
245 öre per kWh för elen och 1 843 W från solcellerna ger ...

... en blygsam men ändå själförsörjning med försäljning på 121 W, men stigande. Solkraften kommer toppa någonstans i intervallet 2400 - 2700 W när solen stigit lite till och då kan försäljningen ligga runt 1 000 W eller mer, kan t ex vara varmvattenberedaren som drar upp förbrukningen just nu.

Nedanstående är en annons från bloggens samarbetspartner Compricer.

Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

61 kommentarer:

 1. Mätte precis upp spänningen till 229-230V.
  SE3 i Majorna-Linné.


  SvaraRadera
 2. 235,4VAC/50,00 Hz, Stockholm.
  Mätt med en gammal Tillquist-multimeter, som brukar vara väldigt exakt.

  SvaraRadera
 3. Här i Östergötland har jag just nu 230V

  SvaraRadera
 4. När man tittar på elpriserna så inser man att det spelar ingen roll om vi bygger några nya kärnkraftverk i SE3 och SE4 så länge exportmöjligheterna byggs ut.

  Så fort det skiter sig i nere i Polen, Tyskland, Danmark osv så sticker elpriset iväg och då det finns gott om möjlighet att exportera el nu (och bättre kommer det väl att bli) så skickas elen dit och deras pris blir "golvet" i SE3 och SE4.

  Norge har också fått smaka på detta då de byggt ut exportmöjligheterna till Danmark och UK.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det gör väl också att kalkylen blir bättre för nya svenska kraftverk?

   Radera
  2. Kärnkraftverk säljer väl aldrig sin el för spotpris utan det sälja med väldigt lång framförhållning.

   Radera
  3. Som Tor säger (Hej Tor. ;) )
   Visst det blir inte skitbilligt bara för det. Men det får ses som att:
   - Om vi i EU har en gemensam plan så kan vi hjälpa varandra och undvika för höga priser
   - Vi blir mer oberoende tillsammans
   - Det viktiga är inte skitbillig el utam förutsägbar, rimligt prissat el och framför att förutsägbart inte dyr oh stabil.
   Man får se en del som ett riskpremium för att undvika att man får den volalititet vi har nu som leder till att från att företag stänger ned till att hushåll helt enkelt får panik över räkningarna vilket spelar i händerna på diverse geopolitiska spelare som har sina egna mål.

   Radera
 5. 238 V här i Småland.

  SvaraRadera
 6. Jag har nu 223 Volt, brukar ha 232 Volt, Romelanda i Kungälvs kommun.

  SvaraRadera
 7. Min Fluke visar 231 volt.
  En bra dag för oss men solceller. Svindyr el och klart väder.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, riktigt najs. Inom kort bör panelerna vara uppe på 2500 W tror jag.

   Radera
  2. Vad blir det i fickan - 3 kr per timme?

   Radera
  3. jag får bara "schablon" tillbaka, inte per timme för den elen jag säljer. Det kanske är så att man kan få olika bra avtal.

   Radera
  4. Jag kör Tibber, så det är timpriset som gäller. Under oktober har de soliga dagarna genererat runt 40 SEK styck. Idag blir det antagligen det dubbla.

   Radera
 8. Spänningen i väggutaget beror väl betydligt mer på det lokala elnätet än på systemspänningen i SE3?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är därför jag skriver mikrolokalt i blogginlägget.

   Radera
  2. Bonn som har startat Korntorken... eller bya sågen kanske mer troligt denna årstiden.

   Radera
 9. Mer intressant att mäta frekvensen i nätet för att se hur det står till. Den är god (över 50.00Hz) enligt SvK

  SvaraRadera
 10. 224, 223 och 225. Solpanelerna har inte vaknat riktig ännu men de brukar boosta spänningen till vårt normalläge 228.

  SvaraRadera
 11. 231,6V men solcellerna lyfter nog spänningen lite artificiellt här i huset.

  SvaraRadera
 12. När brown-outsen blir mer uppenbara kommer säkert en massa elektronik börja gå sönder hemma hos folk. Man kanske skall investera i en elkvalitets-logger för att dokumentera och eventuellt kunna driva någon typ av försäkringsfråga efter inträffad skada - lite som i Ronneby där kommunen sålde PFAS-dricksvatten (målet ligger visserligen för överklagande i Hovrätten så kommunen lär väl klara sig).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Betydligt mer än bara elmätarna som gick sönder vid sommarens elaka transient i Jämtland.
   Här finns lite mer kött på benen...
   https://www.energiforetagen.se/medlemsnyheter/2021/juli/spanningsfel-i-transmissionsnatet-orsakade-elavbrott-i-bergs-kommun/
   ”Vad gäller utrustning hemma hos abonnenterna ser det sämre ut. Styrutrustningar hos sågverk, fläktsystem på hotell, värmepumpar etc, etc. En del fastigheter är helt urblåsta på elektronik och en del har inte märkt av något, så det har slagit mycket olika. Jag vågar inte gissa hur många försäkringsärenden det kommer att bli, säger Richard Lundgren”

   Radera
  2. ”Ett spänningsfel i SVK:s nät var den utlösande orsaken till elhaveriet i Bergs kommun under lördagen. Ett fel i transmissionsnätet gjorde att en del av deras nät kopplades ifrån och försattes i ö-drift. Vid feltillfället blev det en spänningsspik som gjorde att mätarna hos BTEA:s kunder slogs ut och kunderna blev strömlösa. Den mätpunkt som hade det mest onormala läget visade en spänning på regionnätet på 58kV mot normalt 46,5kV.”

   Radera
 13. 236.9V hemma. Det var värre natten mellan lördag och söndag då det var nere på 230.7V.

  Inga alarmerande värden.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du menar att det var bättre när det var nere på 230,7?
   Ju närmare 230volt du har mellan fas och neutralledare, ju närmare 400volt har du mellan faserna, vilket är bra!

   Radera
 14. Skall man sedan fundera kring ”energiinnehållet i elnätet är lägre” så stämmer det för enklare saker som rent resistiva laster. Exv en brödrost på 2000W vid 230V ger bara 1830W vid 220V. (P=U*I=U^2/R)
  Jag är mer orolig för komplexa laster, exv värmepumpar med inverterstyrning, kraftaggregat i datorer eller liknande. Kan inte säga hur de reagerar. Trefasmaskiner med stora spänningsskillnader mellan faserna kan också få en utmanade driftsituation.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Som sagt, Teslas Wallcharger stänger ner sig och blinkar rött, så där chansar man inte.

   Radera
  2. Antagligen eftersom den inte är en resistiv last utan har någon AC/DC omvandlare så mår dåligt då spänningen saggar och därmed utsätts för en ökande ström. DC-sidan skall ju leverera men det är bättre att klippa AC-sidan innan nått går sönder.
   Du får byta till en nordamerikansk med 208V trefas…

   Radera
  3. Det du skriver är inte hela sanningen, resistansen i brödrosten varierar med temperaturen hos glödtrådarna, den kommer självreglera upp mot 2000w, med följden att strömmen ökar.
   Resistiva laster är inte så enkla som dom verkar.

   Radera
  4. Månskensbonde, dock fungerar Teslas mobila laddare utmärkt i trefaskontakten under samma omständigheter - bara Wallchargern som flippar. Bra att jag installerade bägge när vi helrenoverade maskinhallen - tanken var ju att tillfälligt kunna stödja besökande elbil också (medels strypning av strömstyrkan förstås).

   Radera
  5. @MartinJ - sant, mycket som påverkar.

   @Cornu: Mobila laddaren är väl mer stryktålig, kan ju anslutas i många olika okända uttag. Funderat på någon bättre lösning för elbilsburna besökare. Är det en 16A Wallcharger du har? Hybridåkare är ju nöjda med ett vanligt 230V uttag. Osäker på kutymen i elbilskretsar, man vill ju inte skämma ut sig med för klen laddare. Är 16A skamgränsen?

   Radera
  6. Uttaget är ett kombo 16A trefas och 16A enfas modell blå, så den går att ladda elbil med på 230V säkert också.

   Wallchargern är väl upp till 24 eller 32 A tror jag, men den är installerad för 16A. Har 25 A huvudsäkring, och max 24A i interna laddaren i bilen. Sedan kör jag den oftast på 12-14A, eftersom jag även kör värmepump på samma 16A i proppskåpet i maskinhallen.

   Radera
  7. Så ett trefas 16A (rött IEC-standard) är good-enough för en normal elbilsägare? De har en adapter med i bakluckan?

   Radera
  8. En PSU till datorn har normalt inga problem med variationer i spänning. Mitt klarar spannet 200-240V och har auto switch för 110-127(?)V

   Radera
  9. Ett 3fas Europauttag är godkänt och lämpligt att under lång tid belasta med märkströmmen, i det här fallet 16A. Ett shuko, "det blå" uttaget i bloggares kombinationsuttag, är ute lämpligt att ladda elbilar eller hybrider med.

   Sitter det jordfelsbrytare och uttaget tillhör en egen grupp är det lite mindre dåligt. Men, vanliga vägguttag, dvs shuko, är inte lämpliga till elbilsladdning.

   Radera
  10. Tesla Wall Connector är ingen laddare, så det finns ingen AC-DC omvandlare i den. Den matar bara laddaren i bilen med växelström.

   Radera
  11. Ett switchat nätaggregat (typ dator) har inga problem med något lägre spänning. Allt regleras såklart på lågspänningssidan!

   Wallchargern slår kanske av för att spänningen är utanför normen helt enkelt.

   Och som nämnts tidigare, "laddboxar" är egentligen rätt korkade manicker som inte omvandlar matningen på nåt sätt.

   Radera
 15. 227V i en grupp 49.99Hz, 229V 50.04 i en annan.
  Mätt med en Metrix MX53.
  Centrala Göteborg

  SvaraRadera
 16. Kör hela huset genom en FSP HybridInverter med 12 kWh (snart 24) batteri.
  Går att ställa in vilken "elstandard" den ska ha på utgången, så länge batteriet har tillräcklig laddning så håller sig alla faser stabilt.

  SvaraRadera
 17. Finns det något sånt här i REALTID för hela Sverige???

  https://www.eon.se/el/stromavbrott/avbrottskarta

  SvaraRadera
 18. Om man har en ny mätare så kan man få ut data via P1 porten.

  http://bayimg.com/MaaKeAAHg

  http://bayimg.com/MaAkfAahG

  SvaraRadera
 19. Lite sen kanske men slängde ett öga på min UPS och den visar 232v på nätet här i Huddinge.

  SvaraRadera
 20. På en gård några mil norr om stockholm så visar spänningsgrafen från en apc-ups max 233,97V min 227,07V avg 230,28V mellan 08 och 09 idag. Genomsnitt; senaste 30h 229,45V, senaste 8 dygnen 230,68V, senaste månaden 231,15V, senaste 13 månaderna 229,94V.

  SvaraRadera
 21. Den låga spänningen är en konsekvens av att kunna hantera stora solcellsinstallationer på landsbygden.
  Det är alltså för hög spänning som blir dimensionerande i dessa nät, vilket kan hanteras genom att sätta ett lägre "bör"-värde i transformatorstationen.
  Detta börvärde är lågt ställt under sommaren för inte överstiga den spänningsökning som solelen genererar. På vintern får man då ändra börvärdet, då lastökningen ökar spänningsfallet, samtidigt som solproduktionen avtar, vilket ger låga spänningar som bloggaren noterat.

  Detta är alltså främst ett bekymmer i landsbygdsnät med långa ledningslängder och klenare dimensioner.

  Spänningen går även att justera i närmsta nätstation, men kräver att man gör kunderna strömlösa och att tekniker ändrar omsättningen.
  Detta gör man bara i undantagsfall, då det är personalintensivt och olägligt för kund. Dessutom måste det ske minst två gånger per år.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Intressant! Jag har noterat en bra bit över 240 V när anläggningen (och grannarnas) producerar för fullt, och att SolarEdge-växelriktaren ibland verkar starta om vilket jag har funderat kan bero på att ett överspänningskriterium med lång fördröjning överskrids. Kanske borde be elnätsbolaget titta på detta innan kommande försommar.

   Radera
  2. Visst kan det vara så.
   Överspänningskyddet brukar ha ett snabbsteg på 0,2 sec och ett fördröjt skydd på 60 sec. Nivån på snabbskyddet är 264,5 Volt och det fördröjda ligger på 255,3 Volt.
   När din växelriktare slutar producera så sjunker ju spänningen och startkriteriet är uppfyllt för en omstart.

   Ja, om du ligger över dessa nivåer så bör du uppmärksamma din nätägare på det. Höga spänningar kan leda till att utrustning går sönder och blir farlig.

   Elnät har i alla tider konstruerats utifrån tillåtet spänningsfall och att utlösningsvillkor ska vara uppfyllda. De nya fenomen som uppstår då landsbygden skaffar solceller på ladorna kräver nya lösningar.

   Radera
  3. Riktigt så högt har jag nog dock inte sett det vara, men har nog sett över 245 V eller eventuellt uppemot 248 V i alla fall så jag ska nog kolla noggrannare till våren och försöka logga detta.
   Bor i alla fall i ett villaområde i en mindre stad, så det är inte särskilt långa ledningar bara till oss.

   Alternativet kan dock vara att det är hög DC-spänning som är problemet, har strypt exporten (pga att större huvudsäkring inte lönar sig) och då sticker DC-spänningen en bra bit över de typ 750 Vdc som verkar vara nominellt i drift.

   Radera
 22. Vad händer i vinter?

  Länk till tidplan för Tysklands reaktoravveckling. https://www.cleanenergywire.org/factsheets/history-behind-germanys-nuclear-phase-out

  Den 31/12 2021 är Brokdorf och Grohnde i norra Tyskland samt Grundremmingen C i södra Tyskland redo att stängas ner.

  Resterande 3 reaktorer stäns 31/12 2022.

  Det är typ halva Tysklands återstående kärnkraft som klipps nu i vinter.

  Elnätet i Europa hänger ju numera samman så grattis SE04 och SE03. Tysklands stora omställning från tysk kärnkraft till svensk och fransk kärnkraft går in i slutspurten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det verkar ju bli en koalition mellan de gröna, SPD och FDP. De gröna är ju motståndare till kärnkraft och FDP till regleringar så det blir ksnske ohejdad utbyggnad av vindkraft oavsett konsekvensen för nätet som sådant.

   Radera
  2. Då gäller det gäller att de pinnar på då om tre reaktorer stänger om två och en halv månad.

   Finns det inte tillräckligt med naturgas att tillgå eller vindkraftverk som ersätter de tre reaktorerna så kommer tyskarna att köpa från grannländerna Frankrike och Sverige, alltså lite förenklat köpa fransk och svensk kärnkraft istället för sin tyska nedlagda kärnkraft.

   Grön omställning eller grönt stolleprov?

   Radera
  3. Svårt att veta, de tre partierna är rel olika och den principöverenskommelse de presenterade verkar ju spreta åt alla håll så det blir nog intressanta förhandlingar framöver.

   Radera
 23. 227 v i centrala Mönsterås

  SvaraRadera
 24. 236V kl 11:47 i Vendelsö utanför Sthlm.

  SvaraRadera
 25. Intressant att SE2 ligger på 23 öre/kWh, medan SE3 ligger på 133. Även södra Norge har fått en släng av marginalpriser.

  SvaraRadera
 26. 240, 237 resp 243 volt här.

  SvaraRadera
 27. Såg att SvK var nere på 49,9 Hz kl. 11.10 innan de fick fart på vattenkraften och kunde kompensera för den icke existerande vindkraften i nätet.

  SvaraRadera
 28. Den vanligaste spänningsregleringen i elnätet är lindningskopplare som ökar eller minskar antalet inkopplade varv i transformatorn.

  Den transformator som är närmast kunden och levererar 400V trefas som är detsamma som 230 V enfas har nästan alltid en fast lindning som inte ändrar sig efter belastning.

  Den transformator som matar ut flera tusen volt till lokalnätet fram till denna transformator har normalt en reglerbar lindningskopplare med automatik som håller en fast utspänning vartefter belastningen förändras under dygnet. Denna kommer att kompensera för varierande spänning in till denna transformator och varierande utgående belastning.

  Om spänningen hos kunden sjunker märkbart eller varierar mycket över dygnet är något underdimensionerat. Antingen är ledningen fram till transformatorn för klen eller så är ledningen fram till kunden för klen. Om regionnätet sviktar så mycket att lindningskopplaren bottnar är vi illa ute men det borde vara ovanligt.

  Om man har ett stort spänningsfall är det väldigt klokt att mäta inkommande spänning fram till fastigheten för att se om man har samma spänning där då det kan vara ett tecken på att någon kontakt har börjar glappa och gå varm och att man har en brandrisk i fastigheten.

  SvaraRadera
 29. Ute på landet får man räkna med större varians på spänningen pga långa kablar både till lokala transformatorn och till huset.

  SvaraRadera
 30. Att tro att man kan mäta spänningen i vägguttaget och få ett mått på Sveriges effektbrist är kunskapsbrist. Läs Magnus redins inlägg för bättre förståelse...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tror inte heller det är vad Cornu försökte säga i detta inlägg.
   Det handlade om lokalt i hans hus.
   Där fanns en rad om att det kan bli "spännade" om alla grannar laddar sina elbilar samtidigt.
   Nja, så värst spännande blir det inte ens då. Transformatorer och kablar är dimensionerade för att alla gott och väl ska kunna köra max uttag samtidigt. Ökar det förväntade uttaget byter man helt enkelt ut komponenterna.
   Nu vet jag inte just för Cornu, men på en gård ute i skogen är det inte alls omöjligt att man har en egen liten transformator och/eller långa kablar till gården som är anpassade just för det.

   Magnus sammanfattade hur det funkar på ett bra sätt.

   Om man ser låg spänning i ett eluttag bör man även mäta vid huvudsäkringen. Har man mer än ett par volt fall bör man leta fel, det kan vara risk för brand.

   Radera