Aktuellt

Endast 55 av 290 kommuner röstade in MP i riksdagen

Miljöpartiet är ett utpräglat stadsparti för stadsbor, vilket märks tydligt på att endast 55 av landets kommuner röstade in partiet i rik...

2021-10-16 15:56

Äppelpaj utmärkt preppingmat på hösten

Äppelträd är utmärkt säsongsbaserad prepping om hösten, då det är enkelt att preppa för att kunna laga äppelpaj. En annan fördel med detta är att man lagar äppelpajen på hösten oavsett om det är kris och undergång, så ingen prepping för äppelpajerna är meningslös.
Nom.
Förutom äpplena - som är färskvara - så kan allt till en äppelpaj med fördel lagras i egenskap av torrvaror.

Socker för att ta bort eventuell surhet ur äpplena. Kanel som krydda. Sedan lämplig kombination av spannmål till själva degen. Det allra enklaste är att lagra havregryn. Dessa rörs ner i en kastrull med smält kokosolja, för att klumpas och strös över som smuldeg. Man kan även tillföra vetemjöl och socker till smuldegen om man vill. Kokosfettet går utmärkt att lagra i rumstemperatur, men om man vill kan man förstås använda rapsolja istället. Har man fortfarande smör som inte härsknat används det i första hand och givetvis också när man förbrukar råvarorna i icke-kristid under hösten.
Allt som behövs.

Och förstås äpplen, som så här års finns i överflöd. Själva har vi mestadels vildäpplen, men som fungerar utmärkt till paj med lite socker och kanel på enligt ovan.

In med detta i den ugnslösning ni har för preppingbehov, om det så är ett lock över formen ni ställer ovanpå vedspisen eller kaminen, eller rent av en Omnia till spritköket eller kaminen. 

Slutligen använder man Ekströms färdiga vaniljsås, som brukar ha lagringstider på över ett halvår i rumstemperatur. 

Nyttigt, gott, vegetariskt och antagligen något som de flesta äter utan att tröttna enormt. 

Man kan förstås även använda annan höstfrukt eller skogsbär som blåbär till detta, och sommartid förstås hallon, björnbär, vinbär eller varför inte rabarber. Så det är inte bara på hösten man med fördel kan lagra råvaror för paj med vaniljsås för preppingbehov.

Det går förstås även att använda lagringsbart äppelmos - inköpt eller egen konserverat - till att göra paj med, även om konsistensen blir annorlunda.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

14 kommentarer:

 1. En prepperkokbok kanske kunde vara något att utveckla ?? Baserat på varor som lagrats i garderoben i minst 6 mån, laga sen en 3-rätters smarrig Lyx måltid på Trangiaköket, utan el.. Alltså inte som vanligt med mkt Tabasco i den frystorkade rätten....

  Och frukost / lunch såklart.

  SvaraRadera
 2. Äpplen kan man väl ha nästan året runt men rätt förvaring. Och vaniljsås finns ju som pulver med bra hållbarhet det ska väl vara mjölk vid beredning och aldrig testat med mjölkpulver men borde inte vara något problem.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi köpte en äppelsvarv. Tyckte det verkade vara rena skämtet men anade att det var något vi inte förstod så vi slog till på en (nu har jag en stående i reserv). Förnämlig produkt som skalar, urkärnar och skivar äpplena till ringar som passar bra i torken och sedan lagras i mer än ett år utan problem.

   Radera
 3. Jag är tyvärr allergisk för äpplen, kanel och vanilj. Men de flesta inhemska bären fungerar för mig, men utan vanilj i såsen.

  SvaraRadera
 4. Ser gott ut. Och det ska ju vara REJÄLT med vaniljsås över alltihop. Föredömligt!

  SvaraRadera
 5. En annan åt mer äpplelmos med mjölk till frukost än havregrynsgröt.

  Äpplen är en fantastisk prepprig rätt om man väljer de rätta sorterna och vet hur de ska förvaras.
  Då kan man ha färska äpplen från augusti och fram till april.

  Till exempel urshults kungsäpplen är nästintill oätliga om de inte har lagrats minst två månader.

  SvaraRadera
 6. I ovan nämnda ingredienser, är havregryn den absolut bästa preppingvaran. Utöver god havregrynsgröt, går det att göra en massa lustiga veganvarianter av. Biffar, korv, mjölksubstitut, margarin, m.m. Dessutom lång hållbarhet.
  Fast för bättre hållbarhet, är det bättre att lagra hel säd. Men då behöver man förstås en flingkvarn.

  SvaraRadera
 7. Har inte Ekströms ändrat sitt recept? Vill minnas att det ”nya förbättrade” kräver kylförvaring. Har ätit upp sista förpackningen så jag har ingen möjlighet att kolla.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nä, de har två olika varianter; lyxvarianten som av Ekströms sägs vara gjord på färska mjölkprodukter och den lite billigare andra tetravarianten som är gjord på... inte färska mjölkprodukter?

   Radera
  2. Aha. Letade i somras inför en havskajak-tur men hittade bara lyxvarianten i kyldisken.

   Radera
 8. En av de större överraskningar jag fick när jag flyttade till USA för nästan 30 år sen var att amerikanarna påstod att äppelpaj var amerikansk - "as American as apple pie". Och jag som trodde att äppelpajen jag växte upp med var svensk... Fast vaniljsåsen finns inte i Amerika, och deras version med vaniljglass är inte lika bra...

  SvaraRadera
  Svar
  1. En hel del som amerikaner uppfattar som kärnan i vad amerikansk kultur är kommer från området mellan New York ner till Maryland. Det i sin tur är färgat av Nya Sverige och Nya Holland som sedan togs över av England. Mixen av detta särskiljer mot mer rent engelsk kulturavtryck.

   Log cabin och trappern kom med Nya Sverige. Trappern tex med sin pälsmössa och svans var från finska pälsjägare. Varken holländare eller engelsmän var några fenor på tex svedjebruk heller.

   Mixen av dessa engelsk/holländsk/svensk och finska influenser blev en särskiljande grund mot mer ren engelsk kultur. Applepaj var nog med i den resan redan då.

   Radera
 9. Lägg till två nypor salt med jod till receptet.
  Blir ännu godare och ännu mera prepp.

  SvaraRadera
 10. Nu har jag röjt lite utmed en stenmur.
  Sparade fyra äppelträd samt två körsbärsträd som får vara kvar.

  SvaraRadera