Aktuellt

Inträffade peak oil 2018 eller 2019 - och är energikrisen och den ekonomiska krisen därmed permanent?

Data från amerikanska energiinformationsmyndigheten EIA visar att eventuellt kan peak oil  inträffat 2018 eller 2019. Om det är så, så är de...

2021-10-11 08:03

Ännu en negativ börsvecka avslutad - stigande räntor i USA - måndagen inleder på plus i Asien

Veckan som gick blev ännu en negativ börsvecka i Stockholm helt orsakat av fredagens surbörs. Räntorna fortsätter stiga i inflationsförväntningarnas USA men måndagsmorgonen inleds positivt i Asien.
Veckochart OMXSPI
Börsutvecklingen för veckan som gick blev -0.81% för Stockholmsbörsens OMXSPI, vilket helt orsakades av nedgången om -0.95% i fredags. Husse S&P-500 gick +0.79% för veckan efter att ha stängt på bara -0.19% i fredags och Nasdaq 100 gick +0.20% veckovis efter ett tapp på -0.51% i fredags.

USDSEK är relativt stabil på 8:73, men de amerikanska räntorna har fortsatt uppåt på inflationsförväntningar. Med 1.61% i ränta på 10-åringen är marknadsräntorna tillbaka till månadsskiftet maj-juni. Guldpriset har fallit tillbaka något och hittas på 492:- SEK per gram.

Under morgonen verkar börserna i de asiatiska tidszonerna vara positiva. KOSPI får jag ingen kurs från så Sydkorea är kanske stängt. ASX 200 faller med -0.28% men Hang Seng går +2.12%, Nikkei +1.47% och Straits Times +0.21%.

Sidonotering är att GBPSEK hittas på 11:91 kronor för det brittiska pundet, trots att inflationsförväntningarna på de brittiska öarna förväntas hamna på allt mellan 3.9% och 6.0% till våren. Storbritanniens centralbank förväntas tvingas börja höja sin styrränta till våren. I USA väntas inflationen dra iväg till 3.6%. Det lustiga i sammanhanget är att kronan inte stärks på detta, men dels är vi en skvalpvaluta, och dels kanske marknaden förväntar sig att svensk inflation sticker efter den angloamerikanska sfären?

Fast det är klart - om man ignorerar mat, energi och drivmedel, kläder, hygienartiklar, sjukvård samt bostaden, så finns det nog ingen inflation och Riksbanken behöver inte justera reporäntan.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

3 kommentarer:

  1. Förhoppningsvis ser vi slutspelet på experimentet med negativa räntor.

    SvaraRadera
  2. Naturligtvis är det så att så länge man kan förklara varje del av inflationskorgen för sig med yttre påverkan och tillfälliga faktorer så här vi ingen inflation..

    SvaraRadera
  3. BTC +70% sen senaste dippen (3 mån)

    SvaraRadera