Aktuellt

Havsbaserad vindkraft olönsam - får 236 öre per kWh i subvention i blåsiga Storbritannien - dubbelt mot kärnkraftens garantier i landet

Ny havsbaserad vindkraft, av den typ som antikärnkraftslobbyn nu vill använda som halmstrå för att slippa rädda Sveriges energiförsörjning g...

2021-10-23 10:19

Amerikanska specialförband övar just nu på Gotland - landsatt raketartilleri

Just nu under morgonen genomför svenska och amerikanska specialförband en övning på Gotland, som ett led i det amerikansk-svenska samarbetet som inleddes 2016. Media är inbjudna, men får antagligen inte fotografera fritt. Däremot kan man följa delar av det som pågår via US Special Operations Command Europe på Twitter, där man bland annat lagt ut att man landsätter raketartilleri via flyg på den gamla vägbasen öster om Visby.
Den gamla vägbasen öster om Visby flygplats
Svensk media med presskort är inbjuden (vet att författarkollegor utan presskort inte var välkomna), huruvida någon dök upp är en annan fråga.

Dock kan ju allmänheten följa det som pågår via US SOCEUR enligt ovan. Det sysn tydligt att det handlar om specialförband, då alla står med händerna i fickorna. Ser även ut att vara en del presskort närvarande, om det inte är maskerade specialförbandsoperatörer.

I sig är detta strategisk kommunikation där USA och Sverige visar att USA har förmåga att flyglyfta in artilleri till Gotland och kan landa detta på vägbas, dvs även om flygplatsen skulle vara utslagen. Amerikanarna är extra på att nästan i realtid rapportera på Twitter, medan svenska Försvarsmakten satsar på att vara hemlighetsfulla och exklusiva och kontrollera hur detta kommuniceras i Sverige.

Strikt talat är US SECEUR specialoperationsledning, dvs inte nödvändigtvis enbart det vi i Sverige titulerar som specialförband, utan allmänt särskilda omständigheter kring insatser, likt ovan.

En annan faktor är att det finns skrivet att det kan bli aktuellt med raketartilleri som divisionsartilleri (fördelningsartilleri) i det upprustade svenska försvaret - och USA tittar just nu på Archer till sina Strykerbrigader. HIMARS ovan kan uppenbarligen flyglyftas med Hercules, och kan därmed snabbt omgrupperas inom Sverige, så kan någon stava till motköp?

Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

28 kommentarer:

 1. Att de står med händerna i fickorna är en sak som jag inte förstår. Det förekom en del även i Drönarhjärta.
  Är det något i träningen, eller bara allmänt vedertaget hos specialförbanden?

  SvaraRadera
  Svar
  1. De kanske fryser om händerna?

   Radera
  2. Om jag har fattat det rätt är det normalt mot reglementet att ha händerna i fickan. Specialförband är mer fria att göra vad de vill därför har det blivit en statussymbol.

   Radera
  3. Det är skillnad även i sverige på kasernbeteende och fältlystran. I fält anpassar man sig själv för att uppnå högsta möjliga stridsvärde. Är du i fält och det är varmt/mysigt att ha händerna i fickorna så har du det. Är det för varmt för fältmössa så tar du av den. Gäller för alla från vpl TOLOtrosshjon till långtidstjänsgörande hemlighetsspecopssupersoldater.

   Radera
 2. Man reagerar på olika saker. Själv funderade jag på om det var de svenska Tp84 som åkte till Wisconsin och hämtade enheten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om man tittar på twitter länkarna så ser man tydligt att den är målad i Amerikanska färger och den har Amerikanska nationalitetsmärkningar.

   Radera
 3. Archer till Stryker? Ja, jävlar vilken export.

  Då kan man ställa ett batteri på östra sidan Kölen och bara lobba över till norrbaggarna. Time on Target, grattis.

  SvaraRadera
 4. Är det att övertolka det faktum att denna enhet kommer från den gamla svenskbygden Wisconsin, eller är det enbart för att lämplig resurs fanns just där?

  SvaraRadera
 5. Här är den svenska informationen.
  https://www.forsvarsmakten.se/sv/aktuellt/2021/10/amerikanskt-raketartilleri-och-specialforband-ovar-pa-gotland/

  SvaraRadera
 6. Ja jävlar. Man skulle varit 10 år yngre och fortfarande jobbat som lagerarbetare. Nu har man väl lite för hög lön för att gå ner till 21 000 i månaden.

  SvaraRadera
 7. När ska ryssarna få öva på Gotland då?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi behöver inte ryssar för att öva krigsfånglägren, det skulle kunna göras skarpt med de som kriminalvården saknar platser för.

   Radera
  2. De kan ju åka runt med sina truppfyllda färjesarkofager som de gjorde under Zapad 21 och så övar vi på att sänka färjorna.

   Radera
 8. US Hercules aktiva över Sverige flera dagar, just nu en på väg norrut från Såtenäs. Lockheed Martin MC-130J Combat Shadow II
  En Svensk Herc också på väg norrut, till Luleå? Våran är dock ca 30 år äldre.

  SvaraRadera
 9. Cornu. Rätta mig gärna om jag har fel. Men är inte divisionsartilleri samma sak som brigadartilleri? En fördelning består ju av flera brigader...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bataljonsartilleri ger understöd på bataljonsnivå. Brigadartilleri ger understöd på brigadnivå. Divisionsartilleri ger understöd på divisionsnivå.

   Radera
  2. Och division är väl fördelning på svenska fortfarande?

   Radera
  3. Nej, fördelning heter division nu igen. Det har gått fram och tillbaka. Nu heter det division.

   Radera
 10. HIMARS till 1a Mekdiv var det första jag tänkte när jag såg bilderna :) Hoppas det blir så, och inte något ytterliggare eldrörsartilleri!

  SvaraRadera
 11. Det där med händerna i fickorna förstår jag inte, pls explain.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Operatörerna är utrustade med foff-bomber i fickorna. Bra om de skulle behöva gå upp i rök.

   Radera
  2. På 80-talet gick ALLA malajer med händerna i byxfickorna. Ingen som anade att de var elitsoldater... 😂

   Radera
  3. Verka utan att synas ;)

   Radera
 12. Stämmer ryktet att men omlastade pjäsen till den svenska Herkan och att denna flög vidare norrut?
  På väg till A9 för test??

  SvaraRadera
 13. Är raketarilleri en förmåga Sverige behöver?
  Tillför den något vi saknar?

  Jag tycker det är lite tunt med raketer på de lastbilsmonterade systemen jämfört med M270 MLRS?

  I Ryssland verkar raketartilleri vara jätte viktigt?

  SvaraRadera
  Svar
  1. En sak är ju just det att raketartilleri kan göras lätt och därmed flyttas med flyg.

   Radera
 14. Ha, var på väg till orienteringstävling och blev stoppad öster om Västkinde av militär. Ett flygplan som flög på låg höjd och en hel del locals som fotade med teleobjektiv. Verkar ha blivit informerade tidigare. Skall testa Teslans maxfart på samma sträcka imorgon…

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bra att du erkänner dina planer på grovt trafikbrott offentligt, det underlättar utredningen och i den bästa av världar hade man kunnat ta dig på bar gärning..

   Radera