Aktuellt

Endast 55 av 290 kommuner röstade in MP i riksdagen

Miljöpartiet är ett utpräglat stadsparti för stadsbor, vilket märks tydligt på att endast 55 av landets kommuner röstade in partiet i rik...

2021-10-17 14:39

Alla har blivit förkylda - inga med Covid

Alla jag känner verkar ha blivit förkylda nu i höst. Fast ingen har haft Covid-19. Saker och ting har kanske återvänt till det normala, samtidigt som avslappnad attityd till hygien återigen lett till smittspridning av vanliga förkylningar.
Jag är så lycklig! (gammalt foto, jag är inte förkyld just nu)
Bloggaren är till skillnad mot läsarna och kommentatorerna ingen expert på vare sig epidemiologi eller pandemier, utan detta är lösa egna funderingar som ska tas med samma grad av allvar som allt annat på denna blogg. Grunden är högst anekdotiska observationer av den egna bekantskapskretsen och är inte det minsta vetenskaplig.

FoHM uppger nu att 79.5% av svenskarna har tagit fulla två doser av vaccin mot Covid-19 och 84.4% har tagit en dos. Till det kommer de som vaccinerat sig utomlands och inte ingår i svensk statistik, samt de som haft Covid-19, överlevt men inte vaccinerat sig. Det sägs enligt en del experter att Sverige nu uppnått den så eftersträvade flockimmuniteten eller är nära att göra det.

Med de lyfta restriktionerna, men också sedan skolstarten tidigare i år verkar alla jag känner blivit förkylda, alla har testat sig via test i sjukvården eller tillgängliga hemtester, men ingen har visat sig ha Covid-19. Något förenklat, jag vet en person som fått Covid-19 nu i höst men det upplevdes bara som en förkylning.

Det sägs att vanliga banala infektioner har varit rejält reducerade under pandemin genom förbättrad hygien och social distansering. Detta i sin tur kan ha sänkt gruppen svenskars allmänna motståndskraft mot de mer banala infektionerna, där immunförsvaret i gruppen löpande uppdateras. Därav har alla blivit förkylda nu på hösten, och det lär fortsätta.

Ett relaterat exempel kan vara att RS-viruset sägs härja mycket värre än normalt i småbarnsgrupperna, då inte heller dessa fått löpande immunitet via dagis. Förenklat kanske det finns två års småbarn som inte utsatts för RS-viruset pga isolering under pandemin, och därmed enklare smittas nu och även smittar sina småsyskon, där RS-viruset kan vara riktigt farligt.

Det finns även en annan möjligt förklaring till att alla är förkylda. Nämligen att man är uppmärksam på förkylningarna, vilket bekräftas av att alla gör Covid-tester i samband med detta. Normalt hade folk hostat och snörvlat lite, tagit sina Ipren och gått till jobbet som vanligt.

Sedan får vi se om det blir en fjärde eller femte våg framåt vårkanten när immuniteten från tidigare infektioner eller vaccin börjar klinga av. Coronavirus brukar ha egenskapen att inte ge livslång immunitet, och ligger bakom flera av de vanliga återkommande virusbaserade banala förkylningsvågorna. Finns antagligen få saker som talar för att man får livslång immunitet mot SARS-CoV-2 och sjukdomen Covid-19, särskilt som sjukdomen än så  länge bara funnits i knappt två år allmänt känd. Dock kan återkommande infektion antagligen bli mildare om man varit vaccinerad eller haft en infektion.

Hur ser det ut hos dig? Har alla blivit förkylda i höst men inte fått Covid-19 eller fått negativa svar på tester av SARS-CoV-2?
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

43 kommentarer:

 1. 5 åringen utslagen i 2.5 vecka.
  12 åringen risig och utslängd från skolan.

  Jag själv riktigt risig i 2 veckor

  På jobbet är det en bombmatta av vab.

  Man känner att man lever.

  SvaraRadera
 2. Ingenting i år heller. Var sjuk för 20 år sedan senast, om man inte räknar valig snuva utan andra symptom än just snuva. Syrrans barn är däremot sjuka i förkylning. De är inte intresserade av att ta ngt covidtest, så det förblir vanlig förkylning.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Samma här. Brukar konstigt nog klara mig från allt som alla andra får, förutom lite snuva på sin höjd.
   Eller så har jag allt, utan symptom.
   Tog ändå vaccinet, mest för att inte smitta andra.

   Radera
 3. Fru och två döttrar har haft två omgångar med förkylning under slutet av sommaren och fram till nu.
  Själv ingenting… Frugan testat sig båda gångerna pga jobb inom omsorg.

  SvaraRadera
 4. Känner ingen som blivit/ärförkyld i närtid. Så anekdotisk bevisföring passar bäst i Sverkers soptunna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Att dra enanekdot som motbevis mot en anekdot måste vara satir.

   Radera
  2. I övrigt har jag bara uttalat mig om min bekantskapskrets, eller menar du att de varit friska eftersom du inte känner någon som varit förkyld?

   Radera
  3. Sensmoralen är att dina och mina anekdoter passar bäst i soptunnan.

   Radera
  4. Känner några få som blivit förkylda men inget särskilt i varken omfattning eller allvarlighetsgrad. Så att bloggaren och hans bekantskapskrets reagerar så starkt på lite snuva kanske indikerar att de är lite sådär extra hysteriska just nu pga panikpropagandan i gammelmedia?

   Men samtidigt bör det ju finnas nån form av immunitetsskuld med tanke på att vi ändå hade nån form av soft lockdown förra året vilket då bör ha inneburit mindre exponering för patogener... menmen den som lever får se.

   Radera
  5. Jag läste att vi inte har så mycket antikroppar kvar pga lång tids covid-försiktighetsåtgärder, så flera blir förkylda nu när åtgärderna har upphört och flera får värre besvär.

   Radera
  6. Lustigt nog så är de flesta anekdoter nedan i linje med min egen, Östergren. Undantaget de där som aldrig någonsin får minsta snuva, förstås.

   Radera
  7. Va härligt, då vet vi att allt är som det ska. Du har rätt som vanligt.

   Radera
 5. De små barnen har haft feber och tjockt slem i en vecka nu. Vi vuxna och äldre syskon opåverkade, mormor och morfar har tagit det mesta av vabb och är än så länge inte påverkade. Våra barn har i princip aldrig varit sjuka så det börjar bli lite oroande... Samma erfarenhet som bloggaren i övrigt i princip alla har varit förkylda på jobbet, testat sig och fått negativa provsvar.

  SvaraRadera
 6. Man kan ju tillägga att förskolorna, åtminstone i vår kommun, fortfarande har nolltolerans mot förkylningssymtom och 2 symtomfria dagar innan man får komma tillbaka. Och det har ingen som helst effekt.. mina barn har avverkat två förkylningar på en månad nu och stor sjukfrånvaro bland de andra barnen på förskolan.

  SvaraRadera
 7. Jag var förkyld en vecka i mitten av september, men testade inte för covid. Jag hade väldigt brådskande beställningar, så industri-företaget som jag jobbar åt, blev tvungna att ha en veckas produktionsstopp. Ändå jobbade jag även på kvällar, helger och ibland nätter för att bli färdig snabbt. Det var polska hantverkare som var hos oss under en dag och vi fikade tillsammans inomhus och sedan hjälpte jag till att skyffla jord ute tillsammans med dem och efter två dagar blev jag förkyld. Inkubationstiden för en vanlig förkylning brukar vara 1-4 dagar.

  SvaraRadera
 8. Meh, vet flera som varit förkylda sista veckorna, kan inte säga att det är mer än någon annan höst.

  SvaraRadera
 9. Deltavarianten ska ha tagit över helt och hållet, i USA ska 99% av fallen vara av den typen. Antingen är den inte så farlig, eller så väntar den bara på att vintern ska infalla och därmed låga D-vitamin nivåer. Med tanke på dess ökade smittsamhet borde den skyndat på flockimmuniteten.

  https://www.nytimes.com/2021/09/18/health/delta-covid-us-cases-cdc.html

  SvaraRadera
  Svar
  1. Berätta det för Ryssland. Där dör folk i drivor nu, de har ju dels betalat för att få fejkade vaccinintyg för att slippa ta vaccin som ju utmålats som livsfarliga av regimen, och de som har vaccinerat sig har tagit Sputnik-V, som är fejk. Tydligen minskar Rysslands befolkning märkbart nu pga pandemin. Typ 600 000 lägre befolkning på ett år även om statistiken över Covid-döda är helt friserad.

   Radera
  2. Med tanke på att Norge verkar ha klarat att chocköppna samhället under under hösten med låg grad av naturlig immunitet, så borde Sverige klara oss fint. Vi har högre grad av bred naturlig immunitet och jämförbar vaccinationstäckning. Det verkar faktiskt som att vaccinen fungerar tillräckligt bra även mot deltavarianten.

   Radera
 10. Intressanta diagram: https://www.karolinska.se/globalassets/global/2-funktioner/funktion-kul/klinisk-mikrobiologi/epidemiologi/rapport-influensa--och-rs-virus-och-andra-luftvagspatogener.pdf

  SvaraRadera
 11. Restriktionerna är ju i princip släppta, så alla utsätts ju för smitta på förskolan, skolan, fotbollsträning och övriga fritidsaktiviteter, bio, simhall, mm mm. Förra året var ju alla former av fritidsaktiviteter inställda, vilket enligt min erfarenhet ledde till färre förkylningar då.

  Tyvärr så blir det ju lite skevt i år, eftersom man tack vare/på grund av de slopade restriktionerna har stor risk för smitta men även kravet att stanna hemma vid minsta förkylningssymptom. Det verkar bli mycket VAB i höst...

  Fördelen är väl att man kan hävda förkylning om man känner sig utsliten på kontoret och saknar hemarbetet :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kommer detta leda till ökad befolkning för vab kräver ju viss rekvisita.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
  2. Just vabbandet drar ju mer sig andra förpliktelser och komplikationer.

   Men förkylning drabbar ju även vuxna utan barn...

   Radera
 12. Hört att det är typ 20% beläggning på tre förskolor jag har bekanta som har kopplingar till.

  Jag killgissar på RS-virus och även på äldre men då mycket lindrigare symtom.

  SvaraRadera
 13. Inte haft förkylning (hosta, feber eller snuva) sen jag slutade med socker för ~10 år sen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Helt anekdotiskt givetvis

   Radera
  2. https://www.sciencedaily.com/releases/2019/11/191115190327.htm

   Radera
  3. Skyddar det att gå barfota?

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
  4. Bara om jag har foliehatten på. Den har skyddat mig från mycket.

   Radera
 14. Har varken fått förkylning eller covid än. Å andra sidan träffar jag inte så mycket folk IRL. Sambon som jobbar i vården träffar dock massor med folk, men hon har heller inte blivit sjuk än, eller smittat ner mig. Däremot verkar det som att många på hennes arbetsplats är sjuka i förkylningar och sånt, eller VABar.

  SvaraRadera
 15. Upplever samma i min åldersgrupp. 24 år. Typ alla har varit förkylda i höst, men ingen i covid. Skulle bli shockad om någon fick det nu eftersom typ alla ja känner har haft viruset + minst 1 spruta. Nåra undviker sprutan helt dock.

  SvaraRadera
 16. Inte det minsta förkyld på så lång tid jag kan minnas. Har testat för covid otaliga gånger runt min canceroperation som genomfördes den 26 august (man operar så klart inte om man bär på sjukdomen).
  All systems go, iaf för närvarande.

  SvaraRadera
 17. Alla i familjen har varit förkylda och hemma från jobb/skola vid minst ett tillfälle (sedan 1 augusti). Ingen har testat positivt för Covid-19.

  SvaraRadera
 18. Både jag, sambo och flera närstående och stor del av arbetsplatsen har precis haft grov förkylning. Alla med negativa covid-test

  SvaraRadera
 19. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 20. Mycket vabbande här också. Mor och farföräldrar är livrädda för virus, så vi får ta allt vabbande själva. Normalt sett är vi förkylda någon gång per år, denna hösten har det varit mångdubbelt mer.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Glömde säga att vår kommun har nolltolerans mot symptom, det är två symptomfria dagar som gäller. En arbetsvecka ryker fortare än nån hinner säga "prosit".

   Radera
 21. Har inte haft influensa, feber eller förkylning på 22 år nu. Lite dålig någon dag men det har gått över på 24 timmar.

  SvaraRadera
 22. Såg en graf över RS-viruset som en läkarvän delade, där antalet smittade började stiga redan vecka 31 istället för vecka 51 som det brukar tidigare år. Helt klart en uppdämd smitta.

  SvaraRadera
 23. Äsch, behövs bara att cykla PCR-testerna några varv till så lär den siffran stiga den också.

  SvaraRadera
 24. Arbetar på fem olika skolor med elever i olika åldrar, alla är eller har varit förkylda. Skillnaden mot vanlig förkylning är att den tar lång tid, 1-3 veckor med segt slem, hosta och nysningar, hes röst, ingen huvudvärk eller illamående. Vet inte om detta är RS-viruset eller vad det är, väldigt tydligt dock att alla har det och samtliga beskriver samma symptom. Startade i början av september, nu är vi i mitten av oktober.. segdraget var ordet.

  SvaraRadera