Aktuellt

Finanskursen Årskull IV börjar söndagen 3:e oktober - 5% rabatt med Cornucopia

Nedanstående inlägg presenteras i samarbete med den populära aktiehandelkursen Finanskursen. Bloggen kan erbjuda 5% rabatt på kursavgiften v...

2021-09-04 11:04

Vapensmederna visar hur de illegala vapnen når kriminella i Sverige

Inlägget innehåller betallänkar från Adlibris och Bokus. 

Boken Vapensmederna (Bokus 149:- till 199:-, Adlibris 141:- till 199:-) av Jan Pirttisalo Sallinen och Mathias Ståhle är en välskriven reportagebok om hur de illegala vapnen når kriminella i Sverige. Boken visar hur de kriminella gängen beväpnats via  köp av stiftade vapen ifrån EU-landet Slovakien, eller salongsgevär  och gaspistoler från andra länder. Dessa har sedan modifierats till skarpa vapen och sålts vidare. 
Vapensmederna av Jan Pirttisalo Sallinen och Mathias Ståhle

Vapensmederna är välreserachad, välskriven och skickligt framförd med en dramaturgi, som utgår från några enstaka skjutningar eller sprängningar i Sverige.

Journalisterna får ofta kritik av jägare och sportskyttar för att försöka hävda att det är lagliga svenska vapen som hamnar i kriminella händer, men inget sådant framgår i boken. De omnämnda vapensmederna kanske har haft vapenlicenser en gång i tiden, men alla blivit av med dem.

Vad den framför allt visar är hur polisen mestadels varit ointresserad av att spåra eller hindra införseln och ombyggnaden av vapen i Sverige, utan fokuserat på de som håller i vapnen. Idag är det rimligtvis för sent, då det utifrån bara bokens handfull exempel finns hundratals vapen som tagits in i landet men inte hittats.

Exempelvis ska en trio kriminella systematiskt åkt till Slovakien och där köpt hundratals stiftade Skorpion-maskinpistoler över disk, vilket var lagligt i Slovakien, och sedan smugglat in dem i Sverige och tagit bort stiften. Andra vägar in har varit att köpa salongsgevär och salongspistorler - Flobertvapen - i andra EU-länder och byta pipor eller mekanik i dem för att använda kraftigare ammunition. Det samma med så kallade gasvapen, som enkelt kan byggas om till skarpa vapen. Värt att notera är att både salongsvapnen och gasvapnen är licenspliktiga i Sverige och det handlar alltså om illegala vapen så fort de passerat Sveriges gräns. Ett annat exempel är hur en kriminell vapensmed för hand byggt AR-15 automatkarbiner (tänk M-16) och sålt dessa.

Journalisterna lyckas hitta ett enda exempel på där en gång i Sverige lagliga vapen nått kriminella, och den gången beror det på att polisen ignorerade såväl varningar från allmänheten som från sina egna kollegor och kontrollerade inte en vapenhandlare som upprepade gånger anmäldes till dem. Med tanke på hundratusentals lagliga vapenägare i Sverige så handlar det alltså om att en hundradels promille av dessa brutit mot lagen, vilket nog gör dem till Sveriges laglydigaste grupp.

Vad som möjligen är fascinerande i boken är att det finns inget vapenregister i databaspositiva Sverige. Vapenhandlare ska manuellt föra bok över köpta och sålda vapen, en vapenbok på papper som kanske polisen någon gång tittar i vid de inspektioner som uppenbarligen inte sker ens när poliser själva vill få till en inspektion och istället stoppas av polisledningen. Men eftersom det inte finns några register att kontrollera mot så kan inte visiterande poliser oavsett se om vapenboken stämmer. 

Beskedet är i alla fall att i Sverige illegala vapen köps över disk i EU, smugglas in i Sverige och byggs om, och att polisen är ointresserade av att stoppa flödet med vapen och fokuserar istället på de som använder vapnen. Att vapnen skulle komma från krigen i Balkan är inte längre korrekt, och de kommer definitivt inte från laglydiga vapenägare, sportskyttar eller jägare i Sverige.

Boken är lättläst och läsvärd och lägger en pusselbit i hur ett naivt Sverige låtit tunga kriminella beväpna sig via EU. Du hittar den i den lokala välsorterade bokhandel eller på Bokus för 149:- till 199:- och Adlibris för 141:- till 199:-.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

38 kommentarer:

 1. Undrar hur länge det tar innan 3d-printade vapen blir en grej? Ska ju inte krävas speciellt mycket utrustning, material och förkunskap för att få ihop en fgc-9 till exempel. Kanske en prisfråga? Så länge balkanvapen är enklare och billigare att få tag på kör man på det.

  SvaraRadera
  Svar
  1. 3D-printade vapen är ju i praktiken gjorda i plast och håller bara för enstaka skott. Man kan således knappt övningsskjuta med dem mer än en gång.

   Radera
  2. Nej det går inte att använda vapnet som ett spray-and-pray vapen. Däremot, går ofta dessa mördare i gängen fram på nära avstånd och avrätta. Tex som kvinnan i Malmö eller flertalet skjutningar på pizzarestauranger

   Radera
  3. Just FGC-9 har iallafall pipa och sånt gjort av stålrör, men mycket annat är i plast. Vi får se om 3D-printning i metall blir mer tillgängligt snart.

   Radera
  4. Cornu, jag tror att det du säger var sant för några år sedan. Fgc-9 till exempel menar dom ska hålla för tusentals skott. Den är inte 100% 3d-printad, vissa delar är i metall. Ngn slags hybridgrej som ändå ska gå att få ihop för en amatör.

   Radera
  5. Man måste ändå fixa med en bättre pipa, samma som med gaspistoler. Känns som det kan vara hugget som stucket om man väljer att modda en gaspistol (delvis av plast) eller printa ett plastvapen.

   Radera
  6. Zoraki gör väl f ö en helautomatisk pistolmodell. Tror den kan vara bra att testa om man är trött på att ha händer. De konverterade vapnen håller inte för jättemånga skott.

   Radera
  7. FGC-9 kräver ju dock i princip att du har en komplett AR-15 låda.

   Radera
  8. Mic Lander: 3D printade vapen är mest en gimmick just nu. Du kan sannolikt göra ett bättre hemgjort vapen med hjälp av en vanlig pelarborrmaskin.

   Radera
  9. 3D-printade vapen (som fungerar) innehåller ALLTID metalldelar. När man kollar på filmer från amatörer i USA får man komma ihåg att pipa och slutstycke är licensfritt och utan registreringskrav i USA. Där är det bara själva stommen/lådan som räknas som vapnet, ur ett juridiskt perspektiv. Pipa och slutstycke är oregistrerade reservdelar i USA. Här är det tvärt om och det går inte att 3D-printa en pipa med en lättillgänglig 3D-printer.

   Radera
 2. Finns även som ljudbok vilket jag nu upptäckte. Perfekt. Tack för tipset.

  SvaraRadera
 3. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 4. Fint! Den där boken har man som vapenägare varit orolig för, hörde författarna på P1 och då lät det inget vidare antagligen pga. det korta formatet. Men då kan man andas ut.En del politiker behöver bara en anledning...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Spelar ingen roll vad det står, kan ju användas som argument för vad man vill.

   Radera
 5. Polisen (eller rättare sagt polismyndighetens rättsenhet) har ägnat mer tid åt min familj som de tycker borde investera i bankvalv av type EN 1143-1 Grade III eller högre eller dito värdeförvaringsskåp än för de uppenbart kriminella som svarade på min annons när jag skulle avyttra vapen (av ovanstående anledning). Vi talar här om en stor mängd juristtimmar, förvaltningsrätt och kammarrätt vs avfärdande under en timme. Erbjöd poliserna tillgång till mitt blocket-konto etc etc. Det var inte intressant. Var ett halvautomatiskt vapen jag skulle sälja.

  SvaraRadera
 6. Förtjänar väl att nämnas att det slovakiska kryphålet numera är stängt, även där måste vapnen deaktiveras lite grundligare så att de inte åter kan försättas i skjutbart skick. Men innan dess var det ju ganska potenta vapen man kunde komma över den vägen, vz 61 och Uzi bland annat.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fanns väl även automatkarbiner och kulsprutor ("för filminspelningar") att köpa stiftade den vägen, men de kanske inte var lika intressanta för svenska kriminella, lite bökiga att hantera vs en Skorpion.

   Radera
  2. Oavsett har ju dessa aldrig varit lagliga i Sverige och är alltså inga lagliga vapen.

   Radera
  3. Ja, säkert. Tror efterfrågan på mer kompakta vapen varit större även om Scarface-faktorn givetvis är högre med en AK. Varför inte båda?

   Radera
  4. Smugglarna och de sk vapensmederna har nog känt till marknaden väl. En av dem var väl typ bror till en av rånarna i det danska rekordbankrånet, där miljonerna aldrig hittats, och som senare fick sin hustru avrättad framför sina ögon på öppen gata i Malmö. Så det fanns nog ett fint kontaktnät av kunder som visste vad de ville ha.

   Radera
  5. I övrigt hade de ju även beställt stiftade vapen där stiften skulle sättas längst fram i pipan, så det bara var att korta ner pipan lite med en bågfil, så fick man ett kompakt ostiftat vapen. Slovakerna bara nickade, log, och gjorde som de blev ombeddda.

   Radera
 7. Men vänta nu, Försvarsmakten skulle ju räkna in hylsor efter övning och varenda jägare som åkte dit för fortkörning fick ju vapen licensen indragen för det var ju de olagliga vapnen som kriminella använder man skulle stoppa.

  Eller som det står ovan.

  Vissa politiker behöver bara en anledning.

  Antar att vapen jägarna på Polisen hamnar i Holmerfacket snart, ni vet han med en 357 på fingret, kurder på hjärnan och sedan deckare på skrivmaskinen.

  Polisen är Regeringens förlängda våldsmonopol.
  Självklart kan man inte ha förtroende för varken Regering eller Polisen när de prioriterar så snett.

  SvaraRadera
  Svar
  1. De kunde ju börja med att leta reda på pistolerna som stals från regeringskansliet, men det kanske är för känsligt.

   Radera
 8. Men om de går att köpa över disk i annat EU land, borde det vara något annat som är grund problemet..

  SvaraRadera
 9. Var för tio år sen i norra polen, nära staden Kolbrzeg (stavning?) och hittade en militariamarknad. Det var förbjudet att fota inne i tälten, man förstod snart varför. Längst in fanns en vägg med gevär, pistoler etc. Jag kunde lätt köpa en ”deaktiverad” mg42 för runt 10’ eller en Maxim för 7-8’. Dessa såg vid närmare inspektion inte direkt svåra ut att få igång om man ville. Fanns även stridsvagnar m.m. att köpa.

  SvaraRadera
 10. Hur mycket vapen lämnade USA kvar i Afghanistan?

  Är det något vi behöver oroa oss över?

  Jag frågar åt en naiv miljöpartist.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nä, antagligen behöver vi inte bry oss ett piss om det. Det har varit likadana vapen på vift i Jemen och Syrien i bra många år nu men det finns en massa regionala kunder.

   Radera
  2. Nä, som sagt så verkar vapnen i Sverige komma från Europa och EU.

   Radera
  3. Fler vapen än som finns i Sverige. Bla.75000 pistoler,varav några snart kan dyka upp i Sverige.Finns upparbetad väg genom gamla sovjet fram till Balticum. Därefter in till Sverige.

   Radera
  4. Nej, det finns ingen "upparbetade väg" för vapen genom gamla Sovjet till Sverige.

   Radera
  5. Det finns iaf upparbetade vägar för Papaver somniferum-produkter i olika stadier från Afghanistan till EU så farhågan kan faktiskt inte bortses ifrån. Blir väl en fråga om kostnad/risk vs vinst som med allt annat.

   Radera
 11. O.T.
  "När döda träd bryts ner av svampar och insekter frigörs kol som motsvarar ungefär 115 procent av utsläppen från fossila bränslen."

  https://sverigesradio.se/artikel/mangder-av-kol-frigors-nar-insekter-och-svampar-stadar-undan-doda-trad

  SvaraRadera
 12. Boken är inte lika illa för jägare och sportskyttar som det lät i interjuverna. Däremot så stämmer inte deras material speciellt väl med polisens egen rapport över vapenbeslag i Stockholm 2015-2019, där är ca 30% från forna Jugoslavien, inte 10%. hur som helst, det är i princip inte jägare och sportskyttars vapen som kriminella använder i skjutningarna.

  Illegal vapenanvändning i polisregion Stockholm ... - Polisenhttps://polisen.se › contentassets › rapport-vapen-op...

  SvaraRadera
 13. var nått mysko fel med min länk, skyller på något mellan ryggstöd och tangentbord...

  https://polisen.se/contentassets/3a2c005dae514febb5a53df027fabc53/rapport-vapen-oppen-version-u-314_20.pdf

  SvaraRadera
 14. "Vad som möjligen är fascinerande i boken är att det finns inget vapenregister i databaspositiva Sverige."

  Här beskrivs polisens vapenregister.
  https://polisen.se/lagar-och-regler/behandling-av-personuppgifter/polisens-register/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det som beskrivs i boken är att de vapen som vapenhandlare har i sitt lager inte finns i något digitalt register utan endast i vapenhandlarens vapenbok. Vapen som innehas av jägare och sportskyttar finns i polisens register.

   Radera
 15. På tal om jaktvapen och grovt kriminella, hade ju ändå varit ett stillyft om de kommit ut i tweed med Blaser Ultimate eller Sauer 404 i Class 5 på valnöten och ett Swarre z8 på detta!

  SvaraRadera
 16. Det är ju ganska sällan svenska jägare, sportskyttar och vapenhandlare har en kalasjnikov hemma i källaren... "To conquer a nation, first disarm it´s citizens" som en känd man sa en gång (Ni vet, han med mustaschen och koncentrationslägren)...

  SvaraRadera