Aktuellt

Havsbaserad vindkraft olönsam - får 236 öre per kWh i subvention i blåsiga Storbritannien - dubbelt mot kärnkraftens garantier i landet

Ny havsbaserad vindkraft, av den typ som antikärnkraftslobbyn nu vill använda som halmstrå för att slippa rädda Sveriges energiförsörjning g...

2021-09-14 12:04

Vänsterpartiet tvingade vänsterpub att flytta genom marknadshyra

Den klassiska vänsterkrogen Café Publik på Andra Långgatan har tvingats flytta eftersom hyresvärden krävt marknadshyror. Och den hyresvärden är Vänsterpartiet som majoritetsägare och en styrelse med 100% aktiva i Vänsterpartiet. Man vägrar lämna kommentarer till GP.
Förespråkar marknadsmässiga hyror
Café Publik beskrivs ofta som den plats i Göteborg som har högst densitet vänsterpartister och V-väljare men måste nu alltså flytta från ett Andra Långgatan som gått från ruffigt arbetarkvarter och rödljusdistrikt till trendigt inneställe för Göteborgs överbelånade kreditstinna medelklasshipsters.

Således har hyrorna liksom restaurangutbudet gått från geniun arbetarklass till den prisokänsliga medelklassen och Fastighetsföreningen Andra Långgatan vräker nu Café Publik genom att tvinga på dem "marknadsmässig hyra". Föreningen är majoritetsägd av Vänsterpartiet Göteborg. Lokalblaskan GP uppger att samtliga i styrelsen för föreningen är aktiva politiker eller medlemmar i Vänsterpartiet.

Tilltaget har väckt milt sagt viss upprördhet hos vanliga vänsterpartister i Göteborg, men det är förstås positivt att se att Vänsterpartiet nu omfamnar markndshyror. Man ska trots allt inte titta på vad ett politiskt parti säger, utan vad ett politiskt parti gör.

En protestlista ska ha lyckats samla hela 700 underskrifter i det arbetarfästet Göteborg, en kommun med goa 583 758 invånare vid halvårsskiftet.
Tredje Långgatan från Haga

Tillägg: Som läsaren Tobbe påminner läsarna om är Vänsterpartiet också emot marknadshyror för småföretagare som exempelvis Café Publik. Vänsterpartiet Göteborg skriver själva på sin hemsida:
"Småföretagare kommer få det ännu svårare
När hyrorna för kontor och affärslokaler går upp så kommer det också drabba alla småföretagare som redan nu kämpar med höga hyror. Det kommer leda till att det bara blir de stora kedjorna som har råd att finnas på attraktiva adresser."
Kanske vill V i Göteborg illustrera just detta genom att sparka ut Café Publik och ta in Espresso House istället? Det finns trots allt bara två Espresso House inom trehundra meter, så det behövs definitivt en till.

Källor

GP www.gp.se/kultur/kultur/vänsterpartiet-tvingade-café-publik-att-flytta-med-marknadsmässig-hyra-1.54805041
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

32 kommentarer:

 1. https://citizenlab.ca/2021/09/forcedentry-nso-group-imessage-zero-click-exploit-captured-in-the-wild/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har botar som slänger ut sig massa spam-länkar hittat hit också...

   Radera
 2. Ja, nu är det väl marknadshyror för bostäder Vänsterpartiet varit emot. Inte näringsverksamheter.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kommunister är väl by default emot näringsverksamheter i sin helhet?

   Radera
  2. Vad det nu har med Vänsterpartiet (som väl inte är kommunister) att göra?

   Radera
  3. Japp, inget privat ägande minsann, de är salongskommunister som om de levt under Stalin i sitt paradis Sovejunionen på 30-talet hade blivit utrensade och slutat som som jordfyllning på okänd plats utan att uppnå någon högre ålderdom.

   Radera
  4. Vilket leder till följdfrågan om priserna på öl/rödvin/sprit på denna pub tidigare har varit marknadsmässiga eller anpassade efter låginkomsttagarplånböcker.

   Men vänsterpartiet håller ju på att bli alkoholmoralistisk i allt högre utsträckning så billig puböl åt kroppsarbetare är antagligen inget de vågar stå för längre.

   Fan vet ens vilken sida Vänsterpartiets ledning skulle hamna på i en ny nutida motboksfolkomröstning? Vad tror ni?

   Radera
  5. Ah, det gamla "det är förjävligt fast det inte är sant" håller än i dagcenter-politiken ser jag! Trevligt.

   Radera
  6. Inte komma med sanningar här Ben Dover, det är väl roligare att raljera och låtsas som att det är samma sak som man bråkade om i somras!

   Radera
  7. Kolla punkt sju här;
   http://goteborg.vansterpartiet.se/2021/06/17/7-anledningar-till-att-marknadshyror-ar-en-dalig-ide/

   Radera
  8. Iofs snyggt hittat Tobbe. Men nu har vi ju redan marknadshyror på affärslokaler, menar du att V har förslag på att ha bruksvärdeshyror även för dessa?

   Radera
  9. Vänsterpartiet är ett white-washed f.d. kommunistparti.

   Om VPK hade upplösts och tidigare VPK-are då hade förlorat tillhörighet så hade det blivit rätt.

   Istället så puff var man inte kommunister mer och alla medlemmar som gått med i ett kommunistparti för att de gillade att identifiera sig som kommunister blev white-washed och puff så var inte heller de kommunister.

   Radera
  10. Så SD är fortfarande ett nazistparti?

   Radera
  11. SD är ett white-washed f.d. nynazistparti och VPK är ett white-washed f.d. kommunistparti.

   Två av förra århundradets mest slemmiga och misslyckade ismer.

   Radera
  12. Hmm, marknadshyror eller inte på affärslokaler, och oaktat vem som möjligen är kommunist eller nazist, men man får väl ändå vara så ärlig att säga att pkt 7 som Tobbe belyst rimmar lite illa med beslutet taget i detta fall.

   Radera
  13. Ja, de är salongskommunister som inte lever som de lär, de predikar ett system som kan innehålla en god tanke men som inte är tillämpligt på mänskligheten, hade det varit så så hade vi väl haft deras föredragna styrelseskick? Skall vi dra några länder som provat igen- DDR, Sovjet, Kuba, Venezuela....

   Det går inte att leva på döda ideer.

   Radera
  14. De flesta kommunister följde nog ändå med till APK?. Har ändå träffat rätt många i V och fru är få som är kommunister finns ju då klart kvar medlemmar som varit med hela livet men bland aktiva är de få. Kanske fler på mindre orter här i Göteborg finns ju några aktiva mer uttalade kommunist partier att hänga med om man vill.

   Radera
  15. Då är det väl lämpligt att dom höjer hyran så näringen kånkar eller får lägga ner.

   Radera
  16. Då är det väl lämpligt att dom höjer hyran så näringen kånkar eller får lägga ner.

   Radera
 3. Vänstern är inte kommunister??
  Men de leds av en partiledare, med kommunistoida värderingar.
  Minns gärna hennes fastighetsutredning.

  ...Att mark som exproprieras ska ersättas med 25 procent utöver marknadsvärdet var ett beslut som togs av riksdagen 2010. Det skedde efter att förslaget lanserats i utredningen Ersättning vid expropriation och var en framgång för LRF. Förre chefsjuristen vid LRF, Fredrik Bonde, satt med i utredningen och drev enträget kravet på en extra kompensation för den som mot sin vilja måste avstå sin mark.

  Nu föreslår i stället Nooshi Dadgostar att hela ersättningen tas bort. I förslaget till ändring i Plan- och bygglagen vill utredaren att markägare ska upplåta mark utan ersättning om marken behövs för att bygga samhällsnyttiga verksamheter som skolor, förskolor, och vårdhem./...
  https://www.landlantbruk.se/ledare/nytt-angrepp-pa-aganderatten/
  Så var det med det.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Dadgostar är kommunist, källa: En kolumnistkärring i en obskyr publikation ingen bryr sig om som bygger resonemanget på andrahandsuppgifter utan källhänvsing.

   Nej men då så, klappat och klart va?

   Radera
  2. Vänsterpartiet är ett white-washed f.d. kommunistparti.

   Om VPK hade upplösts och tidigare VPK-are då hade förlorat tillhörighet så hade det blivit rätt.

   Istället så puff var man inte kommunister mer och alla medlemmar som gått med i ett kommunistparti för att de gillade att identifiera sig som kommunister blev white-washed och puff så var inte heller de kommunister.

   Radera
  3. @Ben Du vet väl om, att du är väldigt tradig att debattera med.
   Här har du länk till utredningen, som du försöker trolla bort.
   https://www.regeringen.se/4a475f/contentassets/60abea00bcff44df9deb2a3206323523/sou-2018_67_webb.pdf

   Ett litet utdrag:
   .../Härmed överlämnas betänkandet ”Ett snabbare bostadsbyggande”
   (SOU 2018:67).
   Stockholm i augusti 2018
   Nooshi Dadgostar/...
   .../6 kap.
   Skyldighet att utan ersättning
   upplåta eller avstå mark eller
   annat utrymme
   3 §
   Den som äger mark eller annat
   utrymme som enligt detaljplanen
   ska användas för en allmän plats
   är skyldig att utan ersättning upp-låta marken eller utrymmet till
   huvudmannen för den allmänna
   platsen/...

   Radera
  4. V=VPK, de är kommunister, deras ränder har iaf inte gått ur.

   Radera
  5. En förutsättning är att marken behövs för en ändamålsenlig användning av området och det kan anse skäligt med hänsyn till den nytta som ägaren kan väntas få av planens genomförande och med hänsyn till omständigheterna i övrigt.

   Vilken överraskning att det fanns en massa omständigheter du glömde ta upp som helt förändrar vad det faktiskt handlar om. Trodde du nån skulle gå på den lätte?

   Radera
  6. Oj då Ben. Det låter mycket rättssäkert om en lag skulle skrivas på det viset!

   Godtyckligare skrivning får man ju leta efter.

   Radera
  7. Du trollar fortfarande Ben.
   Även om det finns ett antal omständigheter, så är den springande punkten fortfarande, att kommunisten Dagostar, vill stjäla någon annans egendom, utan att betala för den.
   Jag förväntade mig faktiskt, högre kognitiv förmåga av dig.

   Radera
  8. @megga: Mm, nu är ju den aktuella texten del i en utredning, inget lagförslag. Men bra killgissat ändå!

   Kenneth: Ajuste, efter "det är förjävligt fast det inte är sant" så kan man alltid anklaga meningsmotståndaren för att vara troll och kalla dom dumma i huvudet. Bra där "Kenneth". Är du pedofil? Oskyldig fråga bara, absolut ingen anklagelse eller försök att spåra ur diskussionen genom att kalla dig för nånting.

   Radera
  9. Alltid intressant när kommunisterna inte tror på sina egna teorier, vilket de bevisar genom att själva sätta marknadsmässiga hyror när tillfälle ges, men tycker att andra inte skall kunna göra det...

   Radera
 4. Detta kan vi bla. läsa i Proletären om alkoholliberalismen: "Till skada inte bara för den enskilde individen och dennes familj, utan också för arbetarklassen som helhet. En nersupen arbetarklass är inte i stånd att kämpa för sina intressen."

  Jag kan lägga till länken men då ryker man väl från vitlistan

  SvaraRadera
 5. Den fina kommunistiska drömmen överlever sällan mer än 5s kontakt med verkligheten (Se likn. "Den bästa planen överlever..")

  Jag menar, kosingen måste ju in :) Även i det kommunistika helv....eh, paradiset...

  SvaraRadera
 6. Tror att en del i detta grundar sig i en tidigare konflikt om man skulle få serverings tillstånd eller inte. Café publik tyckte att de skulle få göra som de ville då de betalade marknadsmässiga hyror.. V att de inte skulle det då de inte gjorde det..

  SvaraRadera