Aktuellt

Inträffade peak oil 2018 eller 2019 - och är energikrisen och den ekonomiska krisen därmed permanent?

Data från amerikanska energiinformationsmyndigheten EIA visar att eventuellt kan peak oil  inträffat 2018 eller 2019. Om det är så, så är de...

2021-09-21 15:32

Valueguard: Säsonsmässigt helt normala uppgångar för bostadspriserna i augusti

Bostadspriserna för både lägenheter och villor steg nästan exakt som normalt i augusti, som brukar vara en av årets starkaste månader för priserna på bostäder.
Skanstull, Stockholm
Augusti månad är normalt årets näst starkaste månad för priserna på villor efter januari månad, och den tredje starkaste för lägenheter efter januari och juli månader. Detta ger möjligheter för de högbelånade journalisterna i media att skrika med rubriker om att bostadspriserna rusar när siffrorna för augusti presenteras, trots att det är helt normalt och väntat. P

Normalt i augusti stiger bostadspriserna för lägenheter med +1.07%. Uppgången i år var +1.04% och helt normal för årstiden.
Säsongsmässig förändring av bostadspriset på en månad 2015 - 2021 och medel 2005 - 2021. Data: Valueguard

Villor har sedan 2005 i snitt stigit +1.98% i pris under augusti månad. I år var uppgånge +2.00% och alltså att beteckna som säsongsmässigt helt normal.
Säsongsmässig förändring av bostadspriset på en månad 2015 - 2021 och medel 2005 - 2021. Data: Valueguard

Detta var alltså så odramatiskt att det nästan är skrattretande. Samtidigt har ju bostadspriserna mångfaldigats sedan 2005 så egentligen är innebörden av detta att bostadsbubblan fortsätter uppåt i helt normal takt.

Sorteras under icke-nyhet.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

7 kommentarer:

 1. Bildtexten till den översta bilden är inte faktamässigt korrekt. Den skulle möjligen kunna vara tagen från "Skanstull" om man tänjer lite på sanningen, men byggnaderna på bilden ligger i Hammarby Sjöstad. Skanstull ligger vid högra brofästet till bron som syns på bilden, dvs på Södermalm som slutar vid vattnet framför fotografen.

  Jag bor själv inte i närområdet - jag är bara en petig jävel när det gäller fakta.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Övervägde skriva Hammarby Sjöstad, men då hade någon sagt "Skanstull" istället.

   Radera
  2. Det hade du kunnat göra - och då fått fördelen att den som gnällde hade haft fel och du rätt. Valet du gjorde ledde emellertid till att gnällspiken - jag - är den som har rätt och du är den som har fel :-D

   Radera
 2. Hmmm. Valueguard själva noterar en hygglig säsongsjusterad uppgång om 0,8% och 0,2% för bostadsrätter respektive villor i pressmeddelandet.

  Vem har fel?

  "När vi justerar för säsongseffekter stiger HOXSWE med mer måttliga 0,2 procent. Bostadsrättspriserna gick upp med 0,8 procent medan villapriserna steg med 0,2 procent efter säsongsjustering"

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är ju fortfarande en uppgång. Jag bara jämför med avvikelsen mot normalt i trenden.

   Radera
  2. Jo jo, det är jag med på. Men av ovanstående citat att döma menar väl Valueguard på att 0,2% är en normal uppgång för bostadsrätter i augusti?

   I och med att index steg 1% och de skriver sådär.

   Radera
  3. Valueguard justerar för säsongen. Cornu justerar för säsongen och trenden.

   Radera