Aktuellt

Finanskursen Årskull IV börjar söndagen 3:e oktober - 5% rabatt med Cornucopia

Nedanstående inlägg presenteras i samarbete med den populära aktiehandelkursen Finanskursen. Bloggen kan erbjuda 5% rabatt på kursavgiften v...

2021-09-11 11:09

Vad gjorde du den 11:e september 2001?

Idag är det tjugoårsdagen av terrordåden mot USA den 11:e september, som kastade in världens då mäktigaste nationen i ett nu tjugoårigt lågintensivt världskrig mot terrorismen. Vad gjorde du själv när du själv fick höra om det inträffade?
Freedom Tower i New York, som ersatte de fallna dubbeltornen i WTC
Själv satt jag som IT-konsult i ett prekliniskt forskningsprojekt hos ett stort läkemedelsbolag i Göteborgsområdet. Jag var den ende svensken i forskargruppen, där man på IT-sidan hade en "no worries" som då och då flög in från Sydney i egenskap av nischexpert, och en amerikan som gjorde det samma fast från Santa Fé. Forskarna i teamet var en toxikolog från Rumänien, en katalan från Barcelona och en amerikan som flyttat till Sverige och vi tog fram ett system som skulle användas globalt inom företagets prekliniska forskning. Jag var den ende svensken i projektet.

Jag såg en notis om att "ett flygplan flugit in i WTC i New York" och tänkte att det väl var något sportflygplan - det hade hänt förr i New York, där bland annat ett sportflyg för många decennier sedan råkade flyga in i Empire State Building. I övrigt så fortsatte jag att jobba, men noterade att Internetåtkomsten gick ner. Detta var dock innan att vara IT-konsult var att söka på StackOverflow, så det påverkade inte mitt arbete.

Några minuter senare kom amerikanen i projektet, märkbart skärrad och drog med oss alla till ett konferensrum, där han med projektorn (en enorm Barco på den tiden, då inte projektorer kunde köpas för småsummor 2001) blåst upp CNN:s livesändning på duken.

Där förstod jag att det inte handlade om ett sportflygplan.

Massiva moln av rök strömmade ut ur den träffade skrapan, och jag utbrast att "den kommer rasa", eftersom det måste vara omöjligt att släcka en så stor brand så högt upp innan värmen når stålbalkarna och förvandlar dem till spagetti. Något vi lärde oss som byggnadsingenjörer redan på gymnasietiden, dvs hållfastheten för stål under värmepåverkan och hur t ex plåthallar blir till spagetti när eventuellt brandskydd inte längre kan hålla borta värmen. Jag gjorde rent av mitt examensarbete i ämnet brandskydd.

Vi stod där tysta och betraktade branden i den ena skrapan, som filmades från en helikopter CNN eller någon annan hade uppe.

Då plötsligt kommer ett enormt passagerarplan in från sidan och flyger rakt in i den andra skrapan, och ett moln av eld och rök exploderar ut när planet träffar. Vi fick se den andra kollissionen live.

Där och då insåg jag att det här var ingen olycka. Aldrig att två flygplan av en olyckshändelse krockar in i två intill varandra stående skyskrapor med några minuters mellanrum.

Jag, liksom de andra, packade snabbt ihop våra grejer och åkte hem fastän arbetsdagen ännu inte var över.

Vad gjorde du själv den 11:e september 2001, om du minns det? 20 år sedan innebär att detta nu är modern historia, inte nutid, på samma sätt som Vietnamkriget var historia på 90-talet.

Terrordåden var en enorm framgång för al Qaida. USA är nu bankrutt med dubbelt så stora årliga utgifter som skatteintäkter, avskytt och hatat i breda lager av Mellanöstern, där islamistisk extremism och diktaturer gjort stora landvinningar. USA må ha besegrat al Qaida, men har förlorat kriget. Det enda man har kvar är kärnvapenmyntfoten, samt det amerikanska folkets strävsamhet, företagssamhet och innovationsförmåga, som gör att dollarn fortfarande anses vara världens reservvaluta trots att den egentligen borde vara värd mindre än den svenska kronan. Om några år kommer Kina vara världens största ekonomi, när man konkurrerat ut USA medan dessa fokuserat på terrorbekämpning av bönder i världens fattigaste länder.

Inlägget är förstås publicerat klockan 11:09.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

80 kommentarer:

 1. Jag kom hem till lägenheten från Trade Center. Byggnaden i Halmstad alltså. Tjejen utbrast att tredje världskriget har börjat och att Trade Center blivit bombat. Tur jag kom ut i tid tänkte jag.

  SvaraRadera
 2. Nu skiner nog åldern igenom, själv så var man ute på gården och hängde med polare. Morsan å sin sida var inne och hade TVn på som "bakgrundsljud" och såg då nyheterna direkt SVT rapporterade. Sprang såklart in och insåg att det var en terrorattack men insåg inte vilken långtgående effekt det skulle ha på allas våra liv.
  När mamma berättade om hur otroligt avslappnade säkerhetskontrollerna var på flygplatser då jämfört med nu, hur långt man kunnat gå med övervakning osv. Det vart en helt annan värld, en del av oss växte upp i den. Andra, som bloggaren, hann uppleva både ock. Min lillebror å sin sida kände aldrig den gamla världen utan är uppväxt i det samhälle vi fick efter 11:e September

  SvaraRadera
 3. Satt och pressade baal runs i D2 hemma hos en polare. TVn på i bakgrunden.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Minns framförallt hur vi såg live hur plan 2 drog in i det andra tornet och hur nyhetsuppläsaren sade nåt i stil med "USA är under attack".

   Hade precis läst första boken i "Tomorrow when the war began" om en kinesisk invasion av Australien så trodde att det skulle bli världskrig.

   Radera
 4. Hade just gått på ett kvällspass när de bröt nyheterna för en snabb uppdatering om ett sportflygplan som flugit in i WTC. På den tiden visste jag inte ens vilka byggnader det handlade om. Minns att det skämtades om odugliga piloter som inte såg skyskrapor.
  Den enda datorn som fanns tillgänglig var av äldre modell och uppdaterade långsamt, men sakta gick det upp för oss att det inte var någon vanlig händelse. En lång arbetsdag följde, där man så ofta som möjligt gick till datorn för att se det senaste som hänt.
  När jag väl kom hem den kvällen, strax efter midnatt, satt jag ensam i flera timmar och såg filmklippen på CNN och var uppriktigt rädd för vad detta skulle leda till. En av de obehagligaste kvällarna i mitt liv, mest pga att ingen hade några svar. Nu 20 år senare har det visat sig att allt blev samma som innan och historien kommer antagligen upprepa sig.

  SvaraRadera
 5. Satt som vanligt och tradade på Sthlms-börsen på den tiden.
  När ryktet kom att flygplan flugit in i World Trade Center kändes det som ett rykte som ingen riktigt tog på allvar. Det fanns med andra gått om tid att reagera på världens börser innan sättningen kom.
  I samma veva dök min sambo och syster upp, de var helt ovetandes om händelsen och jag blev ruggigt irriterad över att de inte förstod allvaret i händelsen.
  Å andra sidan var det där och då omöjligt att dra slutsatser av händelsen. Knappt det går att dra slutsatser nu förutom att världen blev avsevärt sämre där och då.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kan lägga till att det var en tisdag och att terrordådet inleddes kl 8.46 lokal tid vilket kan förklara att den initiala rörelsen på Sthlms-börsen var modest då New York-börsen inte hunnit öppna.

   Radera
  2. Har samma minne från den dagen det fanns en viss tröghet innan dippen kom.

   Radera
 6. Tror jag precis kommit hem från skolan. Jag satt vid datorn hemma på mitt rum och lekte på internet i alla fall.

  SvaraRadera
 7. Gick i åttonde klass, kom hem från skolan och såg att de var direktsändning med en skyskrapa som brann. Vill minnas att jag såg på tv när andra planet flög in, men det kan även vara något som hjärnan hittat på. Sen var det fotbollsträning och vi pratade lite om det. Sen vill jag skryta lite om att jag visste redan vilka talibanerna och Bin Landen var fast jag var ganska liten. Detta pga att talibanerna sprängde buddhastatyerna i Bamiyan och al-qaidas ambassadbombningarna i östafrika.

  Minns även att jag fick en utskällning av min far för att jag frågade när de skulle sluta att prata om de där planer för jag tror det var nån serie de flytta på flera veckor i sträck.

  SvaraRadera
 8. Jag var på kontoret. En kollega, it chefen, grep tag i mig i korridoren och visade mig sin bildskärm. Jag trodde det var ett nytt dataspel men det var flygen som flög in i skyskraporna

  SvaraRadera
 9. Min kompanjon hade hört på radion " en stolle har kört in med ett flygploan i en skyskrapa i New York", ingen av oss förstod vidden av det hela, vi jobbade vidare, senare fick vi höra mera på radion om det hela och på kvällen visades allt på TV.

  SvaraRadera
 10. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 11. Lumpen, någon nämnde det när dagen var slut och precis som du tänkte man att det var ett mindre plan. Förstod att det inte var saken när man kom tillbaka efter maten och såg skrapan som brann på CNN. Blev många timmar framför TV:n men minns att många andra inte begrep engelska så väl så ville hellre så SVT som skrapade ihop de personer de hade i NY och försökte göra så gott de kunde.

  SvaraRadera
 12. Under flytten av dåvarande flickvännens bohag från hemorten till studieorten någon vecka inför början av lästerminen nåddes vi av Live-Reportaget.
  Efter andra byggnadens kollaps återupptogs flytten.

  Jag minns särskilt känslorna jag hade medan jag tittade på livebilderna.
  Samtidigt som det kändes sorgligt för alla döda i wtc tornens kollaps inställde sig en skräckblandad förtjusning gentemot den amerikanska regimen som för en gångs skull fick smaka på sin egen medicin.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ursäkta de hårda orden men det år ju en synnerligen sjuk förtjusning du fick. Hoppas i alla fall att du skämts över det eller ångrat dig längre fram.

   Hur fick amerikanska beslutsfattare känna av det här? Det var tusentals vanliga människor; kontorsarbetare, brandmän, poliser med flera som inte haft något som helst att göra med amerikanska regeringars och myndigheters svinigheter under åren som fick betala med livet. Det var alla hundratusentals anhöriga till dessa personer som förlorade en livspartner, en pappa, en mamma, en dotter, en son eller sin allra bästa vän. Att känna någon som helst förtjusning på det sättet är tämligen stört.

   Jag hoppas att du blev visare med året och kanske inte känner någon förtjusning när tusentals civila dödats av t.ex. Obama-regeringens användning av drönare i Afghanistan. Eller kände du även där en skräckblandad förtjusning att "terrorister" fick smaka på sin egen medicin trots att det var långt många fler oskyldiga som fick sätta livet till?

   Radera
 13. Jag kom precis tillbaka till regementet, från en körning med transportskydd. När jag klev ur bilen, ropade soldaterna från dagrummet, att ett flygplan hade flugit in i ett hus i NY. Jag hann lagom in till TV:n, för att se plan nummer två köra in i det andra tornet.
  Min första kommentar var: Nu ligger Bin Laden illa till.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hade medierna börjat prata om Bin Laden innan WTC?

   Radera
  2. Ja, så vill jag minnas det. Och han var med på FBI most wanted redan som inblandad i ambassad bombningar i Afrika, Tanzania och Kenya 98

   Radera
  3. Clinton hade väl bombat Bin Laden och al Qaida i Afghanistan med kryssningsrobotar runt 98-99? Var väl på nyheterna då?

   Radera
  4. Var väl också al Qaida som på 90-talet försökt sänka WTC genom en bilbomb i det underjordiska garaget?

   Radera
  5. Ja, det var dem den gången också. Även ett nytt försök var nära att utföras men de terroristerna blev tagna bokstavligt talat 15 minuter innan de skulle lämna lägenheten och gå mot WTC.

   Radera
 14. Jag lyckades undvika nyheten en bra bit in på eftermiddagen. Svårt att begripa idag, men jag antar att det visar på hur annorlunda det var 2001. Jag hade iofs mobiltelefon, men den användes några gånger i veckan. Inte ett par gånger i timmen som idag.
  Fick reda på det när jag pratade med en polare på den fasta telefonlinjen. Slog genast på nyheterna för att uppdatera mig.

  SvaraRadera
 15. https://www.linkedin.com/posts/johnpetersson_today-is-the-20-year-anniversary-of-911-activity-6842399416679321600-NFfr

  SvaraRadera
 16. Jag satt på en pub i Skottland när bilder från CSN rullade på en TV. Vi skulle resa hem med flyg från London någon dag senare. När vi så seglade båten mot hemmahamnen pratade vi om flygen skulle gå som vanligt. Så var ju inte fallet. Kaos är en underdrift. Löste sig dock med en sjuhelsikes tur och lite smärre våld.

  SvaraRadera
 17. Hade en date, nu har vi varit ihop i 20 år.

  SvaraRadera
 18. Jag hörde talas om den första kollisionen av en kollega som lyssnade på radio medan hon arbetade. Hon var väldigt upprörd och pratade om tredje världskriget. Straxt därefter gick hon hem.

  Jag läste nyheter på webben en stund innan även jag lämnade jobbet. Det var redan sent på eftermiddagen. Resten av dagen och långt in på natten tittade jag ömsom på CNN och ömsom på TEXT-TV eller SVTs nyhetssändningar. Det var ju många extrasändningar den kvällen och natten.

  SvaraRadera
 19. Hade precis varit in på en datorbutik hemma i Skellefteå på väg hem från skolan, hade börjat sista året på gymnasiet och sommarjobbat ihop en slant som fick bli investering i uppgradering till 19” (tjock)skärm och det var en stor dag att äntligen ha fått köpa den.
  En kompis ringde och sa åt mig att slå på TVn, för USA var under attack. Resten av dagen tillbringades med att byta mellan kanalerna på TVn och att då och då koppla upp ISDN-anslutningen (vi hade Telia Duocom så man slapp iaf blockera telefonen för resten av familjen) och kolla vad som skrevs på de nyhetssidor som inte låg nere.
  Minns att rapporteringen då var väldigt förvirrad med rykten om ett antal andra bomber och annat innan det visade sig att det ”bara” var Pentagon utanför NY som anfallits. Minns det också som att det tog ett tag innan den fjärde kraschen riktigt började rapporteras om.

  SvaraRadera
 20. Blott 11 år men kommer ändå ihåg väldigt mycket kring händelsen. Kommer ihåg att det var en förrädiskt kyling septembereftermiddag (soligt så ser varmt ut men är egentligen svalt). Kommer ihåg att jag var ute på gatan framför föräldrahemmet och lekte med en vän och att min mamma kallade in för att det var något jag behövde se. Då hade ett plan kraschat och jag som miljoner andra tänkte att det var en olycka. Känslan när jag ser i direktsändning hur det andra planet kraschar kan bäst beskrivas som surrealiskt. Blev inte rädd eller orolig men det berodde nog mer på den unga åldern. Samtidigt har det etsat sig fast till den grad att jag har inga andra lika tydliga minnen från den åldern.

  SvaraRadera
 21. Jag kom hem från skolan och läste på Telias startsida att ett enmotorigt flygplan hade flugit in i WTC samt att det brann. Några timmar senare var det en helt annan story som vi alla känner till.

  SvaraRadera
 22. Trodde som bloggar-jäveln, sportflygplan, och hade precis köpt köpoptioner!!! Ja, skit samma, en enorm och, fortfarande, en helt otrolig och fruktansvärd sak!

  SvaraRadera
 23. Studerade, jobbade extrapass på en industri. Blev avlöst för rast av en kille som sa att ett flyg krockat med WTC, gick ut i matsalen o då såg jag nästa plan på TV vi hade där. Samma var det med Estonia 1994, jobbade nattskift, en kille som skulle lösa mig för rast kom och sa att det på radion sa en båt håller på att gå sjunka i Östersjön, brydde mig inte då, först när jag kom hem satte jag på TV, satt kvar länge den morgonen o följde eländet.

  SvaraRadera
 24. Var nere på stadens dåvarande trevliga Café vid tidpunkten för attackerna. Kommer hem till tvn där jag mkt ovanligt nog låtit den stå på och det med SVT texts första sida.
  Då blinkade det ett stort meddelande om typ - Flygplan kört in i WTC New York. Osäker på tiden men tror kl var 1520-1530.
  Sen jobbades det nattskift från kl 18 i vår tunga basindustri (fortfarande kvar) och då följdes det mesta som visades/sades på tv och radio.
  Skickade sms till min flickvän som läste på Universitetet om info att nu blir det krig i Världen och Usama Bin Laden ligger bakom detta.
  Minns denna dag mkt väl.

  SvaraRadera
 25. Värmde matlåda efter skolan och skulle precis göra klart cykeln för en träningarna och zappade runt lite. Kom in i sändningen någonstans mellan plan 1 och 2.

  Kan för övrigt rekommendera Turning point på Netflix 5st 1h avsnitt om 9/11.

  SvaraRadera
 26. Hade kommit hem från skolan och gjorde min matteläxa. Hörde farsan och brorsan gorma i vardagsrummet och frågade vad som hade hänt. Farsan sa att ett flygplan hade flugit in i World Trade Center och jag kopplade direkt att det var de två höghusen i New York.

  SvaraRadera
 27. Jobbade på ett större infrastrukturprojekt i Stockhom. Plötsligt blev det liv och rörelse i korridoren i riktning mot konferensrummet. SVT hade extrasändning. Omtumlande.

  SvaraRadera
 28. På väg hem från högskolan. Spårvagnsbyte på Marklandsgatan när någon kursare ringde och berättade vad som hänt. Sedan snabbt hem till TVn...

  SvaraRadera
 29. Jag var på väg till min studentlägenhet efter en föreläsning och blev stoppad av en kille som berättade vad som hänt. Han blev irriterad när jag inte trodde på honom. Jag gick upp i lägenheten och slog på datorn, och det visade sig vara sant ...

  SvaraRadera
 30. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, klart att man kan ha flera olika perspektiv. De som är tillräckligt gamla kan t ex referera till att i Hiroshima dog mellan 60 000 och 70 000 människor omedelbart .

   Radera
  2. Eller siffran mellan 90 000 till 120 000 de närmaste dagarna efteråt. (Och efterverkningarna pågår ju än idag på ett eller annat sätt.)

   Radera
  3. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  4. Visst kan man hävda att det enbart handlade om “vita I-lands-människor som dog i ett terror-attentad” (ca 3 000), men det fick ju stora globala konsekvenser för USAs förda utrikes- och militära politik (och inte minst psykologiskt för rädslan och skräcken för en ökande global terrorism).

   Radera
  5. Men jag ställer såklart inte det ena mot det andra. Jag har händelsen du refererar till på dvd, och det är ju en sanslös grymhet som utspelas i den.

   Radera
  6. Äkligt att fokusera på hudfärg.
   Väldigt många svarta dog i 9/11.
   Så sluta smutsa ner denna tragiska händelse...

   Radera
  7. Ja, det fanns troligen människor i tornen som härstammade från världens alla olika hörn. Långtifrån enbart vita.

   Radera
  8. Ja om vi bortser från det osmakliga i att värdera händelsen utifrån hudfärg.
   Så är just NY en väldigt väldigt multi etnisk stad.

   Radera
  9. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  10. Mjau: Om vi helt fokuserar på enbart Rwanda så var det ju ett oerhört komplext fall, så att som du skriver ”Folkmordet kunde enkelt förhindrats” kan jag inte instämma i. Men mycket mer kunde ha gjorts. Absolut. Vi är här säkert överens. Men jag refererar i länken nedan till ett fall som jag menar visar på hur komplex situationen var hela vägen ner på detaljnivå. Inget som man enkelt löser.

   https://www.levandehistoria.se/folkmordet-i-rwanda/alice-mukarurinda

   Radera
  11. Finns inga poänger att vinna här.
   Men du börjar föringa en av vår tids mest extraordinära händelser och blanda in hudfärg vilket är osmakligt.

   Radera
 31. Vet inte varför tvn slogs på, men såg redan innan plan två. Därefter var det tv hela kvällen - vad jag gjorde tidigare på dagen har jag ingen aning om…

  SvaraRadera
 32. Kom precis hem från jobb och en byggarkollega ringde om att slå på tvn. Satt och tittade typ tio min, CNN, när jag såg live andra planet slå in.

  Minns också vad jag gjorde när jag fick höra Palme blev skjuten. Nog enda två större publika händelserna som jag kan redogöra i detalj vad jag gjorde.

  SvaraRadera
 33. Satt och jobbade vid datorn nät en arbetskompis kom och sa att ett flygplan kört in i en skyskrapa. Vi gick till ett fikarum och såg om olyckan på CNN. Insåg var det var och tänkte på när jag var högt uppe i ett av tornen när plan två i direktsändning flög in. Insåg omedelbart att allt var avsiktligt. Sade: "Nu åker jag hem blir inget mer gjort här". Lämnade de andra stående kvar framför skärmen. Hemma blev det mest tv till sent.

  Funderade sedan en del på risken för reaktorer två fulltankade flyg och behov av luftvärn.

  Vänliga hälsningar

  Nanotec
  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag satt högt upp i Läppstiftet (höghus i centrala Gbg) på mitt kontor högt upp i byggnaden när vi där på jobbet hörde nyheterna. Ett sportflygplan var i luften en bit bort och någon kollega oroade sig om det var något som var på gång på fler ställen samtidigt. Lite osannolikt förstås, men det gjorde att man kanske bättre kom ihåg det hela när man själv satt en bra bit upp.

   Radera
 34. Stod på Almenäs och väntade på bussen till Södertälje. DB11 hade dagen innan kommit hem från Bosnien. Någon kom och sade att något hänt och vi hittade en TV i ett fikarum. Såg andra planet när det flög in i tornet. Resten av dagen var det CNN. Butmir-basen i Sarajevo hade tydligen blivit som en igelkott när det small.

  SvaraRadera
 35. Jag satt högt upp i Läppstiftet (höghus i centrala Gbg) på mitt kontor högt upp i byggnaden när vi där på jobbet hörde nyheterna. Ett sportflygplan var i luften en bit bort och någon kollega oroade sig om det var något som var på gång på fler ställen samtidigt. Lite osannolikt förstås, men det gjorde att man kanske bättre kom ihåg det hela när man själv satt en bra bit upp.

  SvaraRadera
 36. Jag jobbade och befann mig på Swedbanks huvudkontor på Brunkebergstorg. I ett av konferensrummen på plan 7 visade en TV nyhetsinslaget med sekvensen där ett av tvillingtornen brinner och nästa plan flyger rakt in i tornet bredvid. I princip repeterades samma inslag om och om igen. Vi stod ett helt gäng och tittade på teven och försökte ta in vad vi såg. Jag minns känslan av overklighet samtidigt som det stod helt klart att det var ett terrordåd.

  SvaraRadera
 37. Vad gjorde du där, sökte jobb, lån eller arbetade? Skämt åsido, fruktansvärt och kan inte förstå att individer kan ta till dessa merodear, strider mot allt förnuft!

  SvaraRadera
 38. Jag TROR vi höll tyst minut under morgonsamlingen i lågstadieklassen dagen efter men jag har ärlgt talat inget starkt minne från 9/11.

  Var nästan exakt 6 år när det begav sig.

  SvaraRadera
 39. Minns den som en udda dag. Stod på pendeltågsperrongen när människor helt plötsligt började började prata med varandra, trots att de inte kände varann. ”har du hört vad som hänt?!” Typ. Vänsterpacket i gymnasiet jag gick i hade köpt popcorn och sa att man skulle sitta och njuta av bilderna, hemskt osmakligt. Sparade tidningarna dagen efter, kanske blir värda nåt om en massa år..

  SvaraRadera
 40. Grannen på kontorshotellet sa att nu blir snart det en grusplätt kvar av hela Mellanöstern. Förstod inte vad han menade förrän jag kopplade upp mig på ADSL-modemet för att läsa Aftonbladet.

  SvaraRadera
 41. Gick på stranden i Thailand. Väldigt många verkade titta på nya Bruce Willis filmen där något flyg åkte in i något höghus. Idioter som inte njuter av vädret. Åkte tåg samma natt till Malaysia och möttes av en muslimsk mobb som ropade Allah Akbar och ville sälja t-shirts med nya Bruce Willis filmen. De var väldigt intensiva och aggressiva. Jäkla hype för någon skit film....

  SvaraRadera
 42. Satt i en polares bil och hjälpte till att koppla in ny bilstereo och högtalare. Hans bror kom ut och sa att ett plan kraschat in i WTC och jag sa också "vadå, en Cessna eller?" för det hade väl hänt nån tid innan. När han stod på sig att det var en 737a (antog så klart att han hittat på först) drog jag hem och började bevaka på IRC och andra onlinekanaler. SVT var hopplöst sena på bollen och Aftonbladet och andra online kraschade. Samlade på mig ett antal videoklipp tidigt och slängde ut dem på en Linix/Apache-server jag hade i garderoben, kopplad till för tiden och platsen vrålsnabb ADSL. Tanken var att länka kompisar och byta med andra i olika IRC-kanaler men länken blev viral innan begreppet uppfunnits och kopparn glödde. Minns inte om Telia faktiskt ringde och frågade vad fan som pågick eller om det bara var vad jag var rädd skulle hända...

  SvaraRadera
 43. Satt på en buss på väg från Maranello till Modena, hade tillbringat några timmar på Ferrari museumet och att hänga vid deras provbana och glo genom staketet för att få en skymt av nått kul. Plötsligt avbröts sändningarna med skvalmusik på radio av någon som började smattra vilt och upphetsat på Italienska. Uppfattade nått om "Amerikanska- terroristika coh New york"
  tillbaka på. hotellet med DNN dubbat till Italienska såg vi vad som hade hänt. Otroligt svårt att förstå exakt vad det var frågan om, nästa dag fick vi tag på en engelskspråkig tidning och kunde läsa vad det var frågan om.

  SvaraRadera
 44. Väldigt intressant fenomen att så många svenskar, såväl här som på andra ställen, tydligt minns att de såg det andra planet flyga in i södra skrapan live på teve. Nej, det gjorde den absoluta majoriteten av er inte (och inte jag heller).

  SVT:s första sändning om attackerna skedde kl 15.30 svensk tid (plan 2 kolliderar kl 15.03 svensk tid). TV4 bröt sina ordinarie sändningar och sände sitt första nyhetsinslag 15.00. När nyhetssändningen var över, sände man därefter CNN live i över två dygn utan reklam och endast med avbrott för inslag av sin svenska nyhetsredaktion. TV4:s första nyhetssändning genomfördes under tiden som kollision 2 skedde, men varken bilder eller inslag visades då från NY live. I sändningens slutskede (minuter efter att kollisionen inträffat) nämns att man fått uppgifter om att det eventuellt har skett en ytterligare kollision. Efter nyhetssändningens slut går man som sagt över till CNN och då rullas bilderna från båda kollisionerna flera gånger, blandat med amerikanska studioinslag och bilder från gatan.

  Men naturligtvis hade alla svenska läsare 11 september 2001 satellitteve med riktiga CNN, slog på teven exakt kl 14.45 svensk tid, såg båda kollisionerna i direktsändning samtidigt som de inträffade (trots att CNN sände live först kort innan andra kollisionen). OCH livevideoströmmade samtidigt även allting via sina 100 mbit-bredbandsanslutningar på sina datorer.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lars. Om du drog innan kl 15 svensk tid såg du inte 2a kraschen live som var kl 15.03 som Hedgehog skriver.

   Radera
  2. Jodå, mitt minne är väl fel att jag drog innan 15, jag drog isf 15. För jag såg krasch #2, sedan åkte jag hem.

   Radera
  3. Första kollisionen fanns väl aldrig i direktsändning öht? Tog väl rent av ett bra tag innan det dök upp filmer på den, t ex de franska filmarbrödernas dokumentär de spelade in hos FDNY. Mycket sevärd för övrigt, finns på Youtube.

   Radera
  4. CNN hade livebilder från platsen kort efter den första kollisionen. För att se dem innan kollision två inträffar behövde man tillgång till CNN. I Sverige krävdes 2001 satellit- eller kabelteve. Några livebilder från platsen gick över huvud taget inte ut i svenska tevekanaler förrän efter andra planet kolliderat 15.03 svensk tid, när TV4 kort efter sin nyhetssändning 15.00 börjar sända CNN i sin egen kanal.

   Jag för egen del har ingen aning om någon annan amerikansk nyhetskanal (i amerikansk teve) sänt live från det som skulle bli ground zero dessförinnan, men antagligen inte. För luftfartsmyndigheterna var det känt att i vart fall två plan var kapade kort innan den första kollisionen skedde, men det fanns väl knappast någon anledning för något av nyhetsbolagen att kabla ut bilder från just WTC, än mindre hade väl kapningarna ens hunnit bli kända för media.

   CNN:s sändning går att se på youtube. Inte ens CNN själva inser vad det är som ses i deras egna bilder under ögonblicket av en sekund (kollision 2) förrän efter flera minuter. Det gjorde sannolikt merparten av deras tittare heller inte (som vid denna tidpunkt inte kan ha sett sändningen via SVT, TV4 eller över internet).

   Radera
  5. Det stämmer bra i mitt fall. Jobbade på bygget minuter från hemmet. Började kl 0600 och slutade 14.45. Egentligen 1500 men duschkvarten vettu. Byggets skit stannar på bygget. Men körde alltid hygienen hemma. CNN hade jag och kollade direkt. Andra kraschen liven

   Radera
 45. Jag var på jobbet på Ericsson och allting stannade stilla av. Jag var strax innan läget då jag skulle börja flaxa runt jorden o o jobba så den biten var inte en del av mitt sinne. Sög åt mig så mycket info jag kunde innan arbetsdagen var slut o åkte hem o var limmad framför nyhetsrapporteringarna. Mitt barns mor, ignorant som alltid, skällde ut mig för att jag ville följa och reagerade inte för fem öre för vad som hänt.

  Dagen efter åkte jag tåg upp till Gävle för att jobba där ett par veckor och köpte DN att läsa på vägen. Kortaste resan någonsin.

  SvaraRadera
 46. Det var en kollega som kom över till mitt skrivbord och sa att ett plan hade flugit in i WTC. Jag trodde honom inte först men kollade snabbt upp det. Trodde först att det var en olycka. Det hände ju en gång med Empire State Building 1945 att ett bombplan krockade med det, men det verkade ändå extremt osannolikt i nutid med alla säkerhetssystem som finns.

  Sen åkte jag hem och slog på TVn och såg det andra planet träffa tornet. Då blev det uppenbart att det var med avsikt. Jag kände omedelbart en stark rädsla över hur USA skulle reagera, skulle de skicka iväg några atombomber på sina ovänner för säkerhets skull?

  SvaraRadera
 47. Satt och fikade på PUB vid Hötorget i Stockholm tillsammans med sonen och hans flickvän. Sonen fick ett samtal på mobilen och sade något i stil med: "är du full eller?". Avslutade samtalet och sade att polaren påstått att några plan hade flugit in i skyskraporna i New York. Han trodde inte ett ord. Senare gick vi ut ur varuhuset och såg en svart halvcirkel av folk som trängdes framför fönstret till Expertbutiken. Då fattade vi. Sedan var det nyheterna på TV hela kvällen.

  Jag minns också exakt vad jag gjorde när jag fick nyheten om vad som hänt i Dallas den 22:a november 1963. Då var jag 11 år.

  SvaraRadera
 48. Värnplikt och högvaktsträning. När det var dags för middag och diskussion om huruvida vapnen skulle låsas in eller postas på kasern så kom den kapten som var ansvarig för högvaktsträningen upp från trapphuset och utbrast "World Trade Center har rasat och Pentagon brinner!". Gick in på luckan och slog på TV:n. Tror att vi hann se när de fick rapporter/live-bilder på när andra tornet precis rasat. Jag hade en videokamera i skåpet och tänkte ett tag filma av detta och reaktionerna på alla som kom in på logementet och fick TV-bilderna till livs. Slog nästan omedelbart ifrån den tanken eftersom jag mitt i det chockerande som spelades upp ansåg det osmakligt. Jag ångrade att jag inte plockade fram kameran redan veckan efter.
  Det blev ett kvällspass högvaktsträning minns jag, men det bröts tidigare då få förmodligen inte kunde tänka på nåt annat. Sen rullade SVTs sändning på TVn till långt in på natten.
  Minns också att jag lördagen innan var på en hemmafest och att han som hade lägenheten hade ett motljuspanorama över NY-skyline på väggen. Vi var några som diskuterade hur jäkla stora och maffiga tvillingskraporna var. Bisarrt, milt uttryckt, att se deras kollaps på teve mindre än tre dygn senare.

  SvaraRadera
 49. Satt i en liten by vid foten av Kanchenljunga och såg de märkliga bilderna på en liten 14" svartvit TV i byns lilla lanthandel/mötespunkt.

  SvaraRadera
 50. Lite sen.

  Univeristet i uk hade sommarlov till 8 oktober så var hemma i villan hos mina föräldrar i bromma och hade nog tv på för såg det direkt.

  Satt klistrad hela dagen och det gick väl gradvis upp för mig vilken attack det var.

  Added bonus, året efter skulle jag plugga i usa men mitt visa tog för lång tid så jag missade första terminen. Allt pga september 11

  SvaraRadera
 51. Jag åkte på en misstänkt gasläcka på Drottninggatan. Såg att det stod folk och kollade på en tv-skärm inne på ett cafe. Sen var det någon som nämnde att ett plan har kört in i tornet. Tänkte att det var en konstig olycka förts. Sen när vi hörde att det andra planet kom så fattade man att det var något annat.

  SvaraRadera
 52. Satt på kontoret i Stockholm och hörde något om flygkrasch. Eftersom mina föräldrar skulle komma hem från en konferens i Singapore samma dag blev jag orolig och gick in på Aftonbladet för att kolla.
  Minns att det tog lång tid och att jag hann bli rätt uppjagad innan sidan kom upp; jag noterade att det var i New York och slappnade av då det därmed alltså inte rörde mina föräldrar (som redan var hemma visade det sig), men sen började det sakta gå upp för mig och kollegorna att det var något annat än en vanlig flygkrasch...

  SvaraRadera