Aktuellt

Finanskursen Årskull IV börjar söndagen 3:e oktober - 5% rabatt med Cornucopia

Nedanstående inlägg presenteras i samarbete med den populära aktiehandelkursen Finanskursen. Bloggen kan erbjuda 5% rabatt på kursavgiften v...

2021-09-06 14:15

Vaccinpass är politiskt: MP- och L-väljare mest positiva till vaccinpass

Utifrån gårdagens webenkät så visar det sig att det finns en tydligt politisk vinkel på vaccinpass. De som röstade på MP eller de så kallade Liberalerna i riksdagsvalet 2018 är mest positiva till vaccinpass, samtidigt som de som vill se krav på vaccinpass överallt är flest hos ytterhögern och yttervänstern.
För eller emot vaccinpass utifrån röst i riksdagsvalet 2018
Totalt sett är läsekretsen kluven ganska exakt på mitten. Av 1 886 respondenter på gårdagens enkät är 51% emot vaccinpass och 49% för, fördelat på 28 procentenheter för vaccinpass för vissa omständigheter, kanske större evenemang, och 21 procentenheter som vill ha vaccinpass överallt.

Det största stöder för vaccinpass hittas hos MP-väljarna, där hela 71% vill se vaccinpass, följt av Miljöpartiets stödparti i regeringsställninge, de så kallade Liberalerna, med 66% som vill ha vaccinpass. Ovan syns en tydlig politisk skala där konservativa och väljare i brunhögern allt mindre vill ha vaccinpass, även om fortfarande 45% av SD-väljarna vill se detta tvång och frihetsbegränsning.

Vänsterpartiets, Socialdemokraternas och Moderaternas väljare är de som i störst utsträckning vill ha ett tvång där vaccinpass krävs överallt. Intressant nog är att alternativet överallt är svagare hos de partier där flest vill ha vaccinpass.

De som verkligen inte vill ha vaccinpass sorteras in under annat, dvs de som inte röstade i förra valet eller röstade på något parti utanför riksdagen, som de sanna liberala partierna, t ex Klassiska Liberala Partiet, men också unga förstagångsväljare. De senare är ju mer sällan själva vaccinerade, förstås men vill kunna delta i samhället, göra karriär och hitta sängpartners, vilket vi äldre redan klarat av. Det hade så här i efterhand varit intressant att frågat om åldern på respondenterna, men partisympatier gör alltid folk mer upprörda, så det prioriterades.

Samtidigt är det intressant att studera kommentarerna till förra inlägget, som domineras av de som är emot vaccinpass, enligt "den som skriker högst är sällan i majoritet, utan är bara skränigast". En andel av dessa är också sk antivaxxers även om de lärt sig att problematisera för att dölja sin vetenskapsfientlighet.

För de som är vaccinerade är vaccinpassen helt enkelt ingen fråga man tänker skrika om på Internet. Blir det vaccinpass drabbas man inte, blir det inte vaccinpass drabbas man inte heller, eftersom man har skydd via vaccinet och antagligen tänker vaccinera sig igen.

Bloggaren är till skillnad mot bloggens kommentatorer vare sig epidemiolog, smittskyddsexpert (bara militärt utbildad CBRN-expert på kompaninivå) eller virolog, men: Vad vi ska komma ihåg är att covid-X i sina olika nuvarande och framtida mutationer antagligen aldrig försvinner. Det ser inte ut som att vare sig vaccin eller infektion ger livslång immunitet, utan likt influensan kommer man behöva vaccinera sig varje år om man tillhör riskgrupp eller inte anser sig ha tid eller inte vill ta risken för svår och långvarig sjukdom, eventuellt rent av belasta sjukvården med en infektion. 

Vi måste alltså som samhälle lära oss leva med covid-X, precis som med influensorna, och det är därmed orimligt att förespråka vaccinpass för att få delta i samhället - covid-X kommer inte försvinna ändå, utan bli en kroniskt återkommande sjukdom under vinterhalvåret. Ibland mildare, ibland smittsammare, ibland farligare, ibland mindre farlig och ibland både smittsammare och farligare. Vi har inte influensavaccinpass, och således bör vi inte heller ha covidpass.

I slutändan kommer man som äldre att utan vaccination dö av covid-X, om inte årsinfluensan, övervikten, alkoholen, rökningen eller kosthållningen och förstås den allerstädes närvarande liemannen cancern tar en först. Covid-X kommer dock vara relativt frivilligt att dö i, likt influensan, eftersom det finns vaccin. Dock finns det personer som inte kan ta vaccin, t ex cancersjuka med cellgiftbehanlingar etc.

Bloggens inställning är att covidpass är meningslösa symbolåtgärder som populistiska politiker vill se för att låtsas göra något i en godtycklig och lite otäck värld där politikerna inte känner att de har kontroll. Covid-X kommer inte försvinna ändå och ska man tvinga fram vaccinationer finns det bättre sätt än att stänga ute folk från samhället.

I övrigt får vi helt enkelt kulturellt anpassa oss. Tvätta händerna, håll avstånd och stanna hemma om du är sjuk. Ha lite bättre hygien, särskilt vintertid, än vad vi hade förr. Med ett och ett halvt års pandemi så borde en del vardagliga rutiner ha satt sig vid det här laget. Att hålla avstånd i köer, att använda handsprit och inte hosta varandra i ansiktet är knappast en begränsning av någons frihet.

Men bloggaren vaccinerade sig redan tidigare mot årsinfluensorna sedan många år tillbaka, eftersom han inte har tid att vara utslagen i influensa några veckor varje år, och kommer alltså fortsätta vaccinera sig mot covid-X så länge vaccin erbjuds, skattefinansierat eller självfinansierat. Ingen arbetsgivare betalar sjuklönen åt bloggaren, utan det gör bloggaren som egen företagare själv, samtidigt som inkomsterna försvinner vid sjukdom så han har ingen lust att bli sjuk. Dessutom börjar han bli gubbe så det är även en överlevnadsfråga. Så vaccination mot covid-X är en ickefråga och därmed är vaccinpass vara eller icke vara också inget bloggen hetsar upp sig över.
"Träna hårt, ät bra, dö ändå" - fin tisha köpt av Styrkelabbet.se, som sammanfattar bloggarens syn på saker och ting. Det enda som är säkert är döden och moms på tishor. Samt förstås skräniga kommentarer på Internet.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

33 kommentarer:

 1. Miljöpartister för tvång och förbud? Knappast oväntat. Tvång och förbud tycks vara MP:s standardlösning, i alla fall när det skadar samhället.

  SvaraRadera
 2. "De som röstade på MP eller de så kallade Liberalerna i riksdagsvalet 2018 är mest positiva till vaccinpass, samtidigt som de som vill se krav på vaccinpass överallt är flest hos ytterhögern och yttervänstern."

  Jaha - då blev det ju tydligt. :)

  Extremhögern och extremvänstern samt MP och L är positiva till vaccinpass - alltså är det tydligt politiskt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. De i mitten vill ha vaccinpass i någon form. Ytterkanterna vill oftare ha vaccinpass överallt, men fler vill inte ha vaccinpass alls.

   Radera
  2. Enda partiet just nu som inte är för passen är V. (Enligt svt nyheter igår)

   Radera
  3. C och Sd hade inte bestämt sig än, enligt Svt imorse.

   Radera
 3. Hade varit intressant med en enkät över hur många av bloggens läsare som vaccinerat sig som komplement till detta.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det har ju gått lite tid och nu borde det snart synas hur många motståndare det finns (kvar).

   Radera
  2. Kör det som enkät till helgen om jag inte kommer på något annat.

   Radera
 4. Snygg T-shirt, och med snygg menar jag mest att jag gillar budskapet :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eller hur! Så himla rätt. Köpte en med "Bänkpress och champagne" till Lena. Också perfekt.

   Radera
  2. "Bänkpress och bubbel" ska det vara.

   Radera
 5. Så är det nog.
  Vaccinpass är mest symbolpolitik.

  Sett såhär i efterhand.
  Hade det kanske varit bäst att skydda de i riskgrupperna och för övriga hade frivillig vaccinering eller flockimmunitet gällt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Skydda de i riskgrupperna (det är därför det varit restriktioner), frivillig vaccinering är det som gällt. Pga mutationstakten och att man inte verkar få livslång immunitet så blir det nog inget med flockimmuniteten.

   Radera
  2. Den så kallade spanska sjukan, H1N1 dyker upp lite då och då, senast var väl 2009?
   Där har flockimmunitet hjälpt.

   Nu har inte jag heller mer medicinsk utbildning än lunschsamtal med personal från microbioligen på sjukhuset jag arbetar på.

   Det jag fått höra är att immunitet sällan stoppar virusutbrott utan snarare gör de mindre allvarliga efter hand.

   Kan man säga att man liksom vänjer sig vid de?

   Radera
  3. Virus har ett mål i livet, föröka sig. För att göra det behöver de en värd så det är dålig anpassning att ta död på värden för då dör viruset också. Därför går evolutionen mot mindre dödlighet över tid.

   Radera
  4. Om man nu inte stressar viruset och skapar en fientligare miljö för viruset genom vaccinering, viruset måste då tuffa till sig för att överleva, bara vanlig darwinism.

   Radera
 6. Ja till vaccin. Nej till vaccinpass med den kunskap vi har nu och så som det ser ut idag. Det ser väl ut som vi kommer nå våra vaccinmål och då bör väl rimligtvis vaccinpass inte heller behövas.

  SvaraRadera
 7. Jag vill se minst tre vaccinpass, ett för standardsjukdomar, ett för covid, ett för influensan. Helst signat av löfven själv, nu när han är utan jobb.

  ... Sedan ett för partitillhörighet...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Varför inte ett hälsopass med regler för BMI, tid på milen, krav på att kunna simma 3 km i kallt vatten och bänkpressresultat? Utan detta pass som måste förnyas vart annat år får man inte tillgång till godisbutiker.

   Radera
 8. Jag röstade på vaccinpassen men är inte för det utan i grund och botten för vaccintvång för samtliga vaccin som är till för att skydda populationer och inte individer. Dvs tvång på influensavaccin både vanlig och corona. Ej tvång på ex stelkramp.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag kan se swat-teamen framför mig. Swift Vaccination Attack Team. Polisen kommer att ha massor med resurser till detta efter att Sluta Skjut kampanjen blivit en succe.

   Radera
  2. Att vaccinera den kategorin som lever helt utanför samhället i den grad att man pangar ihjäl varandra var och varannan vecka är helt meningslöst. Det finns redan otroligt kraftiga tvångsmedel ifall man mörsar någon. Dessa skiter de redan i.

   Radera
  3. Tvång på influensavaccin? Är du på riktigt Tim?

   Radera
 9. Finns det bättre sätt än pass att tvinga fram vaccinering? Vilket tvång är bättre än nåt annat?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Plånboken såklart. Bifoga dina vaccinbevis med deklarationen och få 25 000 i avdrag.

   Radera
  2. Australien har ju (eller i alla fall hade) att inget mässlingsvaccin = inget barnbidrag. Bra sak tycker jag.

   Radera
 10. L leverar liberalism lika bra som alltid..

  SvaraRadera
  Svar
  1. L är verkligen fel ute i varenda fråga (*): Hård där man ska vara mjuk, mjuk där man ska vara hård.

   (*) Förutom den gamla paradgrenen godkänt svenskaprov för medborgarskap, men den la de ju på is när den verkligen behövdes.

   Radera
 11. Är du säker på att respondenterna uppfattat frågan rätt? -Vaccin? -Nej jag passar på det.

  SvaraRadera
 12. Tänker att arrangörerna borde kunna köra lite som de vill. Om man nu tycker att man behöver begränsa sammankomster till 50? Så borde det inte gälla de som har vaccinpass så i praktiken skulle det då krävas på större arrangemang.

  SvaraRadera
 13. Spaning från nån typ av verklighet är att i princip allt avståndstänk är borta bland människor man stöter på i affärer etc.
  Det har helt enkelt blivit för tröttsamt antar jag.

  SvaraRadera