Aktuellt

Finanskursen Årskull IV börjar söndagen 3:e oktober - 5% rabatt med Cornucopia

Nedanstående inlägg presenteras i samarbete med den populära aktiehandelkursen Finanskursen. Bloggen kan erbjuda 5% rabatt på kursavgiften v...

2021-09-01 12:10

Svensk PMI fortsätter tappa - bekräftar att konjunkturen toppar ut

Swedbanks redovisning av svenska industrins inköpschefsindex, PMI, visar på fallande siffror för fjärde månaden på raken, om än fortfarande positiva siffror. Banken menar att detta visar att återhämtningen i ekonomin håller på att mattas av. Dessa fyra månader sammanfaller också väl med konjunkturmodellens signal om överhettad svensk ekonomi och reducering av exponeringen mot börsen.
Svensk industri - här Uddeholm i Hofors
PMI ligger nu på 60.1 vilket fortfarande är positivt då allt över 50 anses vara bra enligt definitionen av indx. Det är fjärde månaden på raken med fallande PMI och Swedbank skriver att detta "kan vara ett tecken på att tillväxttakten i industrin har gått in i ett lugnare skede nu när fjolårets produktionstapp är återhämtat samtidigt som utbudsbrister och leveransstörningar blivit en växande utmaning för industrin".

Det största delen av tappet ska bero på den så viktiga orderingångeni, utan vilken industrin förstås framöver inte får några intäkter.

Siffrorna är säsongsrensade.

Konjunkturmodellen visade på överhettad svensk ekonomi i maj, dvs för fyra månader sedan och att man därmed skulle reducera riskexponeringen mot börsen. Kanske kan PMI fungera lika bra som en indikator. T ex när PMI skiftar runt 50? Kan vara värt att titta på för den intresserade. Notera att man i så fall fortfarande skulle vara kvar på börsen.

Oavsett vet vi att inget växer till himmeln utom förstås priset på tillgångar.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

5 kommentarer:

 1. Finns det liknande indikatorer som gäller annat än Sverige? Eller kan man tolka värdens konjunkturläge utifrån de svenska siffrorna på grund utav vårt stora beroende på omvärlden?

  Kretsbristen är ju global och borde ju kunna ställa till det
  World Container Index har ju ökat enormt de senaste åren. Om inte det planar ut borde det väl förr eller senare slå mot konsumtionen (mycket billigt med dålig kvalitet tillverkat i Asien visserligen, men det är ju det vår stabila växande ekonomi verkar bygga på)
  Nya industrier som Tesla i Berlin och Nortvolt är ju intressant och kan ju bli positivt för konjunkturen, men inte riktigt ännu, och det finns ju lite hinder på vägen (dyra bilar, tillgång på billig el)
  USA, EU, och kina (politik, räntor, ledare, konflikter) är ju alltid faktorer, men jag har lite svårt att ens se om det ser positivt eller negativt ut.

  Ser jag inte träden för all skog? Missar jag t.ex Indien, Brasilien, Sydkorea på min radar?

  SvaraRadera
 2. Halvledare är fortfarande en stor utmaning och likaså frakt.

  SvaraRadera
 3. Vi kan nog inte räkna ut Covid än heller.

  Vänliga hälsningar

  Nanotec

  SvaraRadera
 4. Då är det väl snart dags för negativ ränta igen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja och amorteringskravet försvinner såklart igen också.

   Radera