Aktuellt

Urbaniseringen avgörande för överdödligheten 2020 - men på olika sätt i Väst- och Östeuropa

Urbaniseringsgraden i EU/EES-länderna visar sig vara avgörande för överdödligheten 2020. Men sambandet är tvärt emot varandra i den forna up...

2021-09-21 07:55

Största börsraset i Stockholm sedan sommaren 2020 - nedgångarna fortsätter i Asien på tisdagsmorgonen

Börserna rasade hårt världen över under måndagen och Stockholmsbörsen drabbades hårdast bland de index bloggen följer. Dollarn försvagades, räntorna föll och guldpriset höll emot nedgångarna. Det sägs att den kinesiska fastighetsjätten Evergrandes förestående konkurs är det som spökar och driver upp farhågor om en kinesisk finanskris drivet av en fastighetskris, en Lehman Brothers 2.0.
Bullen och björnen
Stockholmsbörsen ligger i den absoluta toppen över börser som gått bäst i världen, så att raset är så hårt i Stockholm är kanske bara passande.

OMXSPI rasade med -2.78% igår och OMXS30 -2.20%. Det är rätt vanligt att storbolagsindex kraschar mindre vid sådana här tillfällen. Det ser ut som att nedgången en enskild dag är den största för OMXSPI sedan sommaren 2020, men det är bara en okulär besiktning bakom det uttalandet. Det visar snarare hur stark börsen varit det senaste året än har någon annan betydelse.

I Europa gick franska CAC 40 -1.74%, brittiska FTSE 100 klarade sig rätt väl med -0.86%, tyska DAX -2.31% och Euronext 100 -1.58%.

USA följde upp med DJIA -1.78%, S&P-500 -1.70%, Nasdaq Composite -2.19% och Russel 300 -1.77%. Dollarn föll ovanligt nog på detta och USDSEK hittas på 8:66. Räntorna föll till nivån som gällde första september, eller för den delen förra veckan.

Guldpriset håller emot och hittas på 491:- SEK och visar återigen att det agerar hedge och tryggt vid oro, men det kan komma fall även där när marknaden uppfattar läget som billigt och vill köpa igen.
Dagschart OMXSPI

Rent tekniskt ser det ut som att OMXSPI vände vid en stödnivå där börsen vänt upp eller ner tidigare i somras. Dock kanske inte särskilt ofta. Därefter kommer ytterligare stödnivåer där index vänt eller hängt rätt länge och dessa bör dämpa och mildra fortsatta all. Killgissningsmässigt kan det se ut likartat i andra index då världens börser, åtminstone i västvärlden samvarierar rätt mycket. 

Spontant blir det alltså inte någon börskrasch, utan nedgångarna kommer bli lite sega, och vi får upprekyler.

Dagens Industris framsida står för dagens citat: "Måndagens baisseartade börsutveckling kan vara en helt vanlig rekyl. Men det kan också vara dagen då börstrenden bryts." Dock missade man alternativet att det vänder upp igen.

De som målar fan på väggen menar att Evergrandes undergång kommer kollapsa den kinesiska fastighetsbubblan och hela den kinesiska lånebubblan, och utlösa en ny Lehman 2.0-finanskris som skakar världens marknader och även själva världsekonomin. Fast sedan finanskrisen och särskilt den efterföljande skuldkrisen har världens centralbanker upptäckt botemedlet mot all form av börskrascher, nämligen permanenta krisräntor och särskilt kvantitativa lättnader där centralbankerna räddar marknaderna genom att köpa obligationer som annars skulle vara värdelösa eller med betydligt högre marknadsräntor.

Det finns ju absolut ingenting som säger att centralbankerna inte kommer göra detta ännu mer om det finns minsta risk för en finanskris. Ska man helt plötsligt låta marknaderna krascha på allvar? Tror inte det.

I Asien stiger börsen i Australien med i skrivande stund +0.35%, vilket talar för upprekyl i Europa och Stockholm. Hong Kong där man hittar Evergrande har måttliga nedgångar om -0.51%, Nikkei rasar -1.71% och Straits Times stiger +0.47%. Inte direkt någon panik. Evergrande är just nu bara ner -3.95%. I Sydkorea och Kina utom Hong-Kong är marknaderna stängda pga helgdag.

Det blir nog en initial upprekyl i Stockholm, men bloggen har alltid fel.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

12 kommentarer:

 1. Evergrand kan inte vara den svarta svanen. Den kinesiska fastighetsmarknaden har det varnats för länge. Svarta svanar är väl det ingen kunnat förutse?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den svarta svanen skulle i det här fallet vara Covid som satt press hela den kinesiska ekonomin men Evergrande specifikt.

   Det är bara konsekvenserna av svanen som dragit ut lite på tiden.

   Radera
 2. Vore gott om börsen kunde gå ned så att vi stod +/- 0 i år eller nåt, inte mycket som känns köpvärt längre osv. Roligt att se på diverse ställen på nätet hur skräcken tar tag i folk som är nybörjare efter hela 7-8% (eller vad det nu är) nedgång från ATH...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi får glädjas åt att det är dessa panikslagna nybörjare som säljer i "dippen" när vi rutinerade köper ;)
   Jag skriver "dippen" eftersom det ju knappt är en krusning på linjen, men precis som du säger tycks paniken inte veta några gränser på vissa investeringsforum som vissa nybörjare hittat till.

   Radera
  2. Ja, det är en märklig syn. Men vore bra om då tex de mest överhypade bolagen och tillgångsslagen kunde få se en liten pysning. Gärna utdraget över ett par år (tänk 2000-2003) så folk som vill ha snabba pengar tröttnar.

   Radera
  3. Inte mycket som är köpvärt men vad köper man istället i ett system som inte klarar räntehöjningar?

   Radera
  4. Ja det är ju frågan. Blir nog bra med aktier på lång sikt oavsett om man köper nu eller efter en nedgång.

   Radera
  5. Jo månadssparande med 10% av lönen på lång sikt är det nog helt OK men klumpsummor av större belopp är inte något som lockar med dagens värderingar.

   Radera
 3. Kan rekommendera boken ”The Panic of 1907: Lessons Learned from the Market’s Perfect Storm” (finns på Storytel). Beskriver hur stökigt det kan bli med något som började som ett försök till att få stopp på en blankning ledde till kaos.

  SvaraRadera
 4. Evergrand har ju kokat ett tag, det intressanta verkar vara att marknadsövervakaren i Kina som då, citat "har en unik möjlighet att uppmuntra inhemska aktörer till stödköp i Evergrand" enligt artiklar sätter utländska aktörer absolut dödssist i väntelistan över dom som får ut några pengar från detta om det går dåligt.

  Mer intressant vad det på sikt gör med viljan att investera i Kina.

  SvaraRadera
 5. Jag börjar tro att Evergrande är too big to bail. Lehman Brothers hade mycket skit, men det hade också tillgångar av värde. Evergrande har parkeringsplatser i spökstäder. Det är dessutom inte bara Evergrande, utan hela sektorn som uppblåst offantligt.

  Sedan tror jag inte att det kommer drabba västvärden likt Lehman-kraschen, men Kina kommer få det smärtsamt ett tag framöver. Ett osannolikt scenario är att regimen på något vis måste göra bail-out, och för att inte trycka för mycket yuan (Evergrandes lån sägs motsvara 2,1% av Kinas BNP, och då räknar man inte skulder till byggbolag och de stackare som lagt kontantinsats för bostad), blir att de tvingas sälja av delar av sitt stora innehav av amerikanska statspapper. Det leder till högre räntor och smittar västvärldens finansiella system. Det letar sig till Sverige och efter >10 år av att hänga på denna blogg så händer det - bostadskraschen!

  Okej, lite långsökt kanske,

  SvaraRadera
  Svar
  1. Enligt Di är Evergrande med i några passivt förvaltade fonder som kör Kina indexföljande så det kan väl finnas ett visst spänningsmoment i denna soppa.

   Radera