Aktuellt

Urbaniseringen avgörande för överdödligheten 2020 - men på olika sätt i Väst- och Östeuropa

Urbaniseringsgraden i EU/EES-länderna visar sig vara avgörande för överdödligheten 2020. Men sambandet är tvärt emot varandra i den forna up...

2021-09-18 10:52

Stärks hela tiden i mitt beslut att inte rösta - och det är fiskmåsarnas, talespersonerna och partiledarnas fel

Mitt tidigare redovisade ställningstagande att inte rösta alls i nästa riksdagsval stärks hela tiden. Och det sker genom utspelen från partiernas fiskmåsar, sakpolitiska talespersoner och partiledarna, utöver den förda politiken och de uttalade och erfarenhetsmässiga regeringsbildningarna. Jag vill dock understryka att jag har många bekanta som är politiker och vettiga människor, men dessa låter fiskmåsarna, talespersonerna och partiledarna ta över debatten och dras med som överskottsförluster.
Det finns vettigt folk där inne - ni vet vilka ni är - men ni tillåter er dränkas ut och tystas av fiskmåsarna
Är man det minsta friheteligt sinnad så finns det inga partier att rösta på - vare sig i eller utanför riksdagen. Partierna utanför riksdagen är dessutom bortkastade röster och det som blir mest kännbart för riksdagspartierna är lägre valdeltagande. Det sänker deras moraliska befogenheter, om än inte de juridiska.

Det går inte att rösta på socialisterna inom V-MP-S, även om t ex V åtminstone har ryggrad och är konsekventa till skillnad mot regeringspartierna. Det går inte att rösta på de brunkonservativa inom M-KD-SD, då dessa är beredda att bilda regeringen i samarbete med varandra. Det går inte att rösta på de så kallade Liberalerna, dels för att de inte är liberaler, och dels för att de nu säger sig vilja stödja en SD-stödd regering. Det går inte att rösta på vänsterpartiet C och inte heller på Liberalerna eftersom de 2018 visade klart och tydligt att de inte går att lita på och att inte ens grundläggande vallöften som att inte stödja en socialdemokratisk regering, än mindre de ännu större begåvningspotentialerna i Miljöpartiet, inte gäller. Dessutom åker Liberalerna ut ur rikdagen, vilket de förtjänar. 

Således avser jag att lägga mig på soffan och inte rösta. Jag kanske röstar i kommunalvalet, där pragmatiska politiker faktiskt bryr sig om väljarna och ägnar sig åt sakfrågorna, kanske för att väljarna är deras grannar? Region/landstingsvalet kommer jag inte rösta i - där handlar politiken främst om hur man ska försämra sjukvården utanför Göteborg, samt hur man ska försämra kollektivtrafiken på landet, och som boende på landsbygden finns därmed inget att rösta på heller.

Min övertygelse stärks dagligen genom skränandet från både bruna, gröna, blå och röda fiskmåsar bland politikerna, som tillåts av partierna att ta över och allt mer dominera det politiska samtalet. Dit hör allt oftare partiernas officiella sakpolitiska talespersoner och ministrar etc, samt partiledarna. Ärligt talat skäms jag som svensk när jag ser samtliga partiledare utom möjligen Noshit Deathstar, med vilken jag dock inte håller med politiskt på en enda punkt utom möjligen att Vänsterpartiet stoppade licenserna på vapenmagasin. Var detta det bästa de politiska partierna kunde skaka fram, när det finns faktiskt trevliga, vettiga, kompetenta och rimliga politiker i leden? Men det är klart, man kan inte vara rimlig om man ska kunna hugga folk i ryggen fram till ledande positioner i partierna, utan det krävs förstås fullständig maktkåthet och samvetslöshet.

Nä, varje gång det sker ett idiotiskt politiskt uttalande så stärks jag bara i att jag gör helt rätt som för första gången i mitt liv inte kommer rösta på någon i den här skiten. Och nej, jag är inte folkvald politiker, jag får hålla vilken ton jag vill då jag inte behöver ragga några röster för att fortsätta dia skattepengar via riksdagsarvode efter september 2022.

Bloggen kommer inför riksdagsvalet nästa år att kampanja för att inte rösta. Att rösta på det minst dåliga alternativet är inte ett alternativ. Bara idioter spelar spel man inte kan vinna. Enda sättet att vinna är att inte leka leken alls och eftersom vi lever i en demokrati (fortfarande) så har vi fortfarande rätten att inte rösta. 

Och nej, att inte rösta är inte "en röst på de du inte gillar" - det är härskarteknik och försök till manipulation från de som vill att man ska rösta på något visst parti, och visar bara hur kränkande det är för politikerna om man väljer att inte rösta. Om jag t ex avlider är inte det en röst på något parti, det är bara en färre röst i valurnorna. Precis samma är det att avsiktligt inte rösta. Vad jag rakryggat kan säga är dock "det är inte mitt fel för jag röstade inte på något av den här skiten".

Om du tillhör ett parti utanför riksdagen och föreslår det partiet är du uppenbarligen inte vare sig läskunnig eller normalbegåvad, utan medbliven. Det står tydligt ovan att en röst på partier utanför riksdagen är bortkastade, och dessutom är det ännu värre fiskmåsar i de partierna. Starkaste effekten av min röst är lägre valdeltagande. Inte förstått? Håll tyst.

"Men starta ditt eget parti då". Eh, nej, snacka om fånigt och sådant kräver en grandios självbild jag saknar (tro det eller ej). Dessutom är jag totalt bränd politiskt pga bloggen och dels är jag totalt ointresserad av att ha makt och förtrycka andra människor via lagstiftningsmonpolet som riksdagen besitter. Är man för frihet kan man helt enkelt inte vara politiker, då makt innebär förtryck av andra. Och nej, är man tolerant och för frihet kan man inte vara tolerant mot intoleranta och antidemokrater. 

Finns det då någon lösning och något hopp om en bättre politisk värld? Svaret är nej och anledningen till det är antagligen som Neal Stephenson dramatiserade i Seveneves sociala medier. Det kommer krävas allt högre och värre skränande för att få plats i det politiska samtalet och alla som försöker vara rimliga kommer dränkas ut. Vi är bara i vår linda vad gäller den medföljande polariseringen av debattklimatet.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

133 kommentarer:

 1. Då får jag väl säga grattis och välkommen till banjohögern.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Demokrati är folkets rätt att välja nya ledare som de gamla ledarna INTE TYCKER OM.

   Om man inte gillar en enda av de befintliga partiledarna/partierna kan man således ändå rösta på det demokratiska systemet SOM SÅDANT - genom att rösta på det parti slash den partiledare som den nuvarande regeringen tycker sämst om, eller åtminstone något av de partier som den sittande regeringen tycker riktigt illa om.

   Demokratin sitter inte i valbåset eller rösträkningen, den sitter i det fredliga maktskiftet efteråt när befintlig regering avgår till förmån för en opposition som den verkligen inte gillar.

   Sverige har haft sju sådana fredliga maktskiften sedan kvinnlig rösträtt infördes (1932, 1976, 1982, 1991, 1994, 2006 och 2014) och det finns ingen anledning att tro att landet skulle gå under av ett åttonde skifte 2022 och sedan förmodligen ett nionde igen 2026.

   Många så kallade nysvenskar kommer från länder som kallar sig demokratier men aldrig har haft ett fredligt maktskifte. Jag uppmanar framförallt dessa att rösta på ett oppositionsparti för att själva kontrollera år 2022 att de har kommit till ett land där demokrati finns på riktigt och inte bara är på låtsas som där de växte upp.

   Om bloggaren vill kan han göra en egen post av den här kommentaren för att se hur resonemanget går hem hos läsekretsen.

   Radera
  2. Varför ska jag ge mitt erkännande genom att gå och rösta till ett gäng som mest är intresserade av något som främst liknar palatsintiger?

   Jag röstar kommunalt och landstinget eftersom jag vill att de praktiska saker som jag berörs av ska fungera.

   Pajasarna i riksdagen vill jag inte ge mitt erkännande genom att lägga en röst på.

   Radera
  3. Tja, palatsintriger med regelbundna fredliga maktskiften är trots allt bättre än palatsintriger utan regelbundna fredliga maktskiften.

   ALLA länder kallar sig för demokratier nuförtiden - men det är bara de som har fredliga maktskiften som är det.

   Du kan således rösta för maktskifte i sig för att bevara det minst dåliga alternativet av alla kända styrelseskick (fritt efter Winston Churchill) och sedan gör du likadant nästa gång, och nästa gång, och nästa gång, etc.

   Radera
  4. Banjohögern? Annars är det ett konsekvent ställningstagande hos islamister att underkänna den världsliga ordningen. Därför vill jag välkomna dig, Anders, till den islamska umman. Salaam aleikum, la illah illallah! (Det där med omskärelsen får vi fixa vad det lider, dock).

   Eller är det bara du som får sätta etiketter på folk, Anders?

   Radera
  5. Nä, du är ju själv ganska duktig på det.

   Radera
  6. Vad bra, då är vi överens om att du är islamist. Ska bara ringa ett litet samtal här till en kille jag känner på SÄPO.

   Radera

 2. Hade hållt med om det inte var för MP.

  Själv kommer jag att rösta mot Miljöpartiet. Har inte mycket till övers för något parti i riksdagen men deras idioti är i en helt egen klass och till och med en röst på pajasarna i moderaterna är att föredra framför MP i fortsatt regeringsställning.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det vore 0% förvånande om M en nanosekund efter valresultatet flipfloppar vidare och vips har vi en regering full av MP-ministrar igen.

   Radera
  2. Jag tror inte att det går. Man är beroende av SD och jag antar att det är en röd linje både för dem och MP.

   Radera
  3. Det är varje ansvarskännande medborgares plikt att rösta för att få ut MP ur riksdagen. Ingen annan fråga är viktigare i kommande val. Bloggaren bör besinna sitt ansvar och göra sitt för att rädda Sverige från de Gröna khmererna!

   Radera
  4. @Larson: Titta bara hur det gick i Stockholm efter senaste kommunalvalet.

   Radera
  5. LOL Bara massa hysteriskt antisnack. Rösta på nåt ni är för istället. Kom bara inte och säg att ni är för att vara mot SD el MP.

   Radera
 3. En röst på de minst dåliga gör iaf att de sämsta får en mindre % del av alla röster

  SvaraRadera
 4. Röstade i kommun och region, men blankt i riksdagsvalet precis av de anledningar som du nämner. Det stundande valet blir ännu enklare att bestämma sig för att rösta blankt. Försvårande denna gång är att jag har ett barn som ska rösta för första gången, och detta barn förväntar sig att kunna få diskutera valet med sin far. Och jag vill ju inte föra över min negativa syn på de partier och politiker vi har att välja på.

  SvaraRadera
 5. Vilket trams. Du blir mer vresig gubbe för varje dag som går.

  SvaraRadera
  Svar
  1. +1

   Stark gubbvarning på Cornu. Om man inte vill delta kan man väl flytta dit ens röst inte räknas, kanske till något vidsträckt land i öst?

   Att en blankröst räknas som ogiltig är dock ett systemfel, ett demokratiproblem. Värt att rösta bort.

   Radera
  2. Finns en ö mellan Sverige och Finland i Bottenviken som varken tillhör Sverige eller Finland. Lantmäteriets ursprungliga koordinater visar den rätta gränsdragningen, men ett korrektionsfel i bilagan till lagen om Sveriges sjöterritorium och maritima zoner skapar ett ingenmansland mitt i Haparanda skärgård.

   Radera
  3. @LoB: Det lät intressant. Har du mer info om det? Vad kallas ön?

   Radera
  4. Som ovan och tar de emot demokratiflyktingar?

   Radera
  5. Jag håller med, rösta på det alternativ som du tycker rör sig i rätt riktning på flest punkter. Att sitta och klaga på att det inte finns något alternativ som vill ha exakt ditt specifika krav på regeringsbildning är bara löjligt och icke konstruktivt. Politiken kan inte lösa allt, och det finns inga perfekta lösningar, men vi måste ändå ta oss framåt...

   Radera
  6. George Carlin hade rätt.

   Radera
 6. Sorgligt nog måste jag erkänna att jag instämmer i bloggens analys. För länge sedan, i gymnasiet hade vi en något försupen lärare i svenska som inför ett stundande val yttrade ungefär samma tankar. Han uppmanade oss ynglingar dock att rösta på det parti vi tyckte minst illa om och den principen har jag hållit fast vid under 50 år snart.
  Tyvärr har nivån sjunkit rejält sedan dess men jag kommer nog att rösta en gång till, även om fiskmåsarna kan få min röst, alternativet är heller inte tilltalade. Pest eller kolera?

  SvaraRadera
 7. Jag tror vettigt folk har en chans i valet, ni som i flera år visat vett på era bloggar skulle säkert få många personröster. Det bör gå att bli invald för att sedan ta personligt ansvar som politisk vilde.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Snällt, men otroligt naivt. Dessutom vill jag inte ha makt över andra.

   Radera
  2. Du har makt över andra via dina böcker, din blogg och dina pengar.Hur du nyttjar det betyder med stor sannolikhet mer än din röst i val av något parti.

   Själv tänker jag rösta på det parti som jag anser minst dåligt vid valtillfället.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
  3. Fel. Jag utövar inget tvång. Det gör lagstiftarna. I den mån någon påverkas av mina texter är det helt frivilligt och inte utövande av makt med ett våldsmonopol i ryggen.

   Radera
  4. Du utövar inget tvång med böcker, blogg och kapital. Jag anser att du och jag utövar makt när vi investerar i ett företag eller när vi väljer vad vi konsumerar. Den som väljs i ett val av något slag får mer makt. Ordföranden i den lokala fastighetsföreningen eller i en bolagsstyrelse för ett börsbolag har som jag ser det oftast lite mer makt än en enskild styrelsemedlem som i sin tur har lite mer makt än de flesta medlemmar eller ägare.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
 8. Kanske dags att återinföra absolut monarki. Då finns det åtminstone någon man kan peka på och säga ”hen är ansvarig” och sedan eventuellt avsätta á la 1789.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var mer av en palatskupp.
   Googla "1809 års män" i stället.

   Radera
  2. På den tiden var det inget knussel om att dra tillbaka medborgarskap och utvisa barn.

   Radera
  3. Nä inte om de förtjänade det.

   Radera
 9. Noterar på SCB att valdeltagandet var 87,2% till riksdagen, 83,7% till landstingsfullmäktige och 84,1% till kommunfullmäktige. Hade killgissat på att det skulle högst i valen till kommunfullmäktige med tanke på att det räcker att vara folkbokförd i Sverige i tre år för att rösta.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är märkligt.

   För det är ju i kommunerna och landstingen där de mesta av besluten tas som får saker att fungera i våra liv.

   Radera
  2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  3. Eller att det absoluta antalet valboskap är större men på grund av Socio-Ekonomiska-Förhållanden(TM) inte kommer iväg till valurnorna på samma sätt?

   Radera
  4. "Skolavårdochomsorg" troligen landets mest uttjatade vallöfte bestäms faktist i respektive kommun och landsting.
   Hur många vet egentligen det?

   Där har du nog svaret.

   Radera
  5. Vad gäller skolpolitiken har riksdagen i och med införandet av friskolor haft en väldigt stor roll.

   Radera
  6. Än mer när staten lämnade över ansvaret till kommunerna.

   Radera
 10. Gilla läget
  Gör det bästa/minst dåliga av situationen för maximal förbättring som situationen ifråga tillåter.
  Jag kanske är yrkes skadad men så tänker jag.

  SvaraRadera
 11. Varför tänker att du ska avstå från att rösta, är det inte en starkare signal att rösta blankt? I min tro skickar det meddelandet "Jag vill rösta men det finns inget som duger." medan soffan skickar meddelandet "Det är bra som det är.".

  Partier utanför riksdagen, kan du såga direktdemokraterna lite snabbt åt mig? Tycker idén är sympatisk.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ogiltiga röster räknas som valdeltagande och därmed stöd för politikerna. Blankröster är ogiltiga röster.

   Radera
 12. Sveriges demokrati firar 100år i år. Är detta början på slutet av den förhållandevis korta epok av folkstyre?

  SvaraRadera
 13. Jag instämmer i att individens individuella röst inte spelar någon egentlig roll, men kollektivet av individuella röster spelar all roll.

  Att påstå att det är värdelöst att rösta ignorerar det faktum att våldsmonopolet i slutändan faktiskt styrs av våra röster. Nej, du kan inte få igenom din individuella definition av vad som är exakt rätt lagstiftning, men din röst påverkar kollektivet och kollektivet påverkar lagstiftningen.

  Att hävda att "bara idioter spelar spel man inte kan vinna" insinuerar att "jag måste få precis som jag vill - allt annat är en förlust", vilket ju är en väldigt okonstruktiv inställning.

  Vidare är det ju knappast någon stor personlig uppoffring att ta 15 minuter på att rösta - även om det är en röst enbart i syfte att mota bort dem man instämmer minst med.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nä, jag vill lägga min röst på ett parti som varken kommer samarbeta med MP, S eller SD kring regeringsbildningen, och som står för det, vilket inkluderar valtaktiska nedläggningar av röster för att låtsas två sina händer. Om det partiet sedan får noll makt kvittar mig. Jag vill lägga min röst för något jag kan stå för, och just nu kan jag bara stå för att minska valdeltagandet.

   Radera
  2. @schack,
   "Även om det är en röst enbart i syfte att mota bort dem man instämmer minst med"
   Är inte det som att frivilligt låta sig välja mellan pest ellet kolera?

   Radera
  3. Om alla bara röstar på L, C, och M så skulle vi kanske få till en mittenregering som skulle röra om i grytan..

   Radera
  4. Jag anser det fel att rösta på ett parti man saknar förtroende för i syfte att missgynna ett annat parti man saknar än mer förtroende för.

   Rösta på det parti ni har förtroende för, saknar man förtroende så kan man gott låta bli att rösta alls, helt rätt. För valet handlar väl om demokrati och förtroende för de man väljer, saknas förtroende för alla kan man inte välja.

   Man behöver inte alls oroa sig för att den sk demokratin går förlorad, valdeltagandet kan gå ner till 10-15 % utan att anses odemokratiskt, se kyrkovalet.

   Radera
  5. Jag är helt inne på bloggarens linje.

   Anledningen är inte alls obstruktiv, ("okonstruktiv") tvärtom. Bloggaren försöker sannolikt vrida något rätt utan att oavsiktligen förstöra ytterligare.
   Det är dessutom mycket modigt av en såpass offentlig person att uttala sig så i denna fråga.

   Om du kan slippa en affär med 8 gangsters, vilka har 8 olika sätt att lura av dig frukten av ditt och generationers arbete....?
   (Både sinneligt och ekonomiskt/fysiskt)
   Alla 8 har juridiken, våldsmonopolet och en väljarkår, som röstar för egen kortsiktig vinnings skull istället för allas vårt gemensammas bästa, på sin sida... (Kortsiktig vinning byggde inga överdimensionerade kraft-nät som alla önskar hade funnits på plats långsiktigt, för att ta ett färskt exempel)

   Skulle du fly från de gangsterna i smyg om du kan, eller skulle du se snäll och foglig ut, lämna ifrån dig din själ för att se god ut i massans penga eller godhetstörstande ögon? -Och därigenom ytterligare stärka missförhållandet mellan civilisationsbyggnad och kaos?
   Eloge till bloggaren!

   Radera
  6. Jag är helt inne på bloggarens linje.

   Anledningen är inte alls obstruktiv, ("okonstruktiv") tvärtom. Bloggaren försöker sannolikt vrida något rätt utan att oavsiktligen förstöra ytterligare.
   Det är dessutom mycket modigt av en såpass offentlig person att uttala sig så i denna fråga.

   Om du kan slippa en affär med 8 gangsters, vilka har 8 olika sätt att lura av dig frukten av ditt och generationers arbete....?
   (Både sinneligt och ekonomiskt/fysiskt)
   Alla 8 har juridiken, våldsmonopolet och en väljarkår, som röstar för egen kortsiktig vinnings skull istället för allas vårt gemensammas bästa, på sin sida... (Kortsiktig vinning byggde inga överdimensionerade kraft-nät som alla önskar hade funnits på plats långsiktigt, för att ta ett färskt exempel)

   Skulle du fly från de gangsterna i smyg om du kan, eller skulle du se snäll och foglig ut, lämna ifrån dig din själ för att se god ut i massans penga eller godhetstörstande ögon? -Och därigenom ytterligare stärka missförhållandet mellan civilisationsbyggnad och kaos?
   Eloge till bloggaren!

   Radera
  7. Att rösta ger legitimitet till systemet, även blankröster; bättre då att inte spela deras spel alls.

   Radera
 14. Det är helt rätt bojkotta farsen.
  Funkar ju inte ens att rösta på sig själv vilket hade varit rätt kul om det plötsligt fanns en miljon röster på en miljon olika personer, men det gillar inte makten så röster på ej anmälda partier anses ogiltiga.

  Enda tjuvnypet man kan göra är att rösta på något obskyrt men anmält parti som inte har en chans att komma in, så kommer de pluttpartier som ligger precis över 4% någon tiondels ppm närmare att åka ut. Inte för att det hjälper då ju dumheten är tämligen jämnt fördelad över resterande.

  SvaraRadera
 15. Håller med om mycket, speciellt skränande fiskmåsar. Jag är bara intresserad av sakfrågor, så därför framstår 95% av politikernas utspel som bajs.

  Jag brukar göra valkompasserna, dvs svara på vad man tycker i ett antal sakfrågor, och sen rösta på det parti som ligger närmast. Enkelt. Det brukar bli Voldemort.

  Tycker ändå att man ska rösta, det är ju enda sättet man kan påverka om man inte har en välkänd blogg eller är chefredaktör på en skittidning.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Valkompasserna tycker jag är ett riktigt skämt, de återspeglar ju bara åsikterna hos dem som skapat dem. Man letar upp obskyra saker ur partiprogrammen som ingen kommer driva då frågan är död och sedan viktar man efter svaret på de frågorna så att vissa alternativ skall gå bort.

   Radera
 16. Av nyfikenhet, finns det något europeiskt parti du tycker bättre representerar dig? Att du anser Nooshi, vara vettig men ha fel åsikter antyder ändå att det skulle kunna räcka med en höger-Nooshi för att du skulle rösta på ett parti?

  SvaraRadera
 17. Jag gjorde snarlik analys för runt 20 år sedan och håller fast vid detta än idag. Det har definitivt varit positivt för mitt blodtryck om inte annat, och har frigjort mental kapacitet som annars hade suttit inlåst i valurnans fängelse.

  SvaraRadera
 18. Tänk om politikerna tänkte likadant.

  ”Här har vi tre dåliga alternativ och vad vi än väljer kommer folket eller oppositionen peka på allt som är uselt med alternativen. Vi kanske kan avstå från ett beslut, lägga oss på soffan som folket gör”

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja då kanske cementas framtid inte varit så osäker.
   Kärnkraften hade kanske också fått vara kvar.

   Radera
 19. Jag irriterar mig över att skattebetalarna ska betala för privata skolor, förskolor och äldreboenden.

  SvaraRadera
 20. Att minimera Mp:s inflytande är prio ett, två, tre osv. Mp hotar vårt välstånd.

  SvaraRadera
  Svar
  1. MP hotar så mycket; rikets säkerhet, rättstryggheten, miljön. Vi måste ta vårt demokratiska ansvar och rösta bort miljötalibanerna.

   Radera
  2. Anti-klubben konfererar. LOL

   Radera
 21. Vi får nu se demokratin gå under i realtid. Det hördes aldrig nån smäll. Mer ett skärande gnisslande ljud.

  SvaraRadera
 22. Att inte rösta på något utanför riksdagen är väl lite feltänk? Det kan ju vara just din röst som gör att de kommer in i riksdagen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det finns dessutom delmål under 4% spärren såsom gratis valsedlar tryckta vid en nivå, partistöd vid någon etc. Faktum är ju att just dessa första röster är viktiga för nya partier i uppbyggnadskede. Alla har vi varit små (KDS, MP, SD)

   Radera
 23. Antar att fi skulle kunna vara det minst dåliga alternativet när vi firar 100 år av demokrati. Det är ju trots allt kvinnorna som ställer till minst problem i samhället… :-)

  SvaraRadera
 24. Vågar inte utesluta att det bara är jag som mot all förmodan mognat med åldern, men har definitivt noterat att pragmatism tryckts undan av ideologi i större och större utsträckning allteftersom tiden gått.

  Märkligt i sammanhanget är dock att man samtidigt hör det klagas från alla håll och kanter på att politikerna förlorat sin ideologi.

  Kan det helt enkelt vara så att politiken i stort bara blivit gapigare, och att det attributet är lätt att förknippa med ideologiskt och känslomässigt drivna människor?

  Vill i övrigt lite klichéartat mena på att det är bättre att gå och rösta blankt än att helt sonika skita i att rösta. Inbillar mig i alla fall att det är ett starkare statement om att det inte finns något passande alternativ, då det senare även kan tolkas som att man inte orkade eller kunde av ett eller annat skäl.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ytterligare en möjlighet är förstås att ens egna politiska åsikter drivit längre från de etablerade partiernas dito med tiden. Det är lättare att höra fiskmåsar i de röster man inte delar åsikt med.

   Radera
 25. OK Cornu men gå åtminståne till vallokalen och rösta blankt. Så på så vis röstar du ju för demokarati. Om du bara lägger dig på soffan blur jag besviken.

  SvaraRadera
 26. Du har sannolikt helt rätt.

  Lever i tron att allt blir bättre med M,KD,SD men singalerna är ju många att det blir skit öven där.

  Har för länge sedan accepterat att det gäller att se om sig själv och sitt eget hus.

  Det kollektiva gemensamma sverige är permanent borta(om det ens fanns..)

  SvaraRadera
 27. Som liberalkonservativ finns inget parti för mig att rösta på i Sverige. SD är inte något brunt parti.Om man gör sig besväret att läsa deras partiprogram framgår att det är vanlig socialdemokratisk politik anno dazumal. Svenska politiker är ett hopkok av folk som inte kvalificerat sig för någon högre utbildning men ändå förstått att det är en bra födkrok att göra politisk karriär. Jag kommer därför inte heller att rösta i kommande val utan rösta med fötterna och flytta till Danmark. Redan för 20 år sedan slogs jag av skillnaden mellan en svensk dagstidning och en dansk. I Danmark finns välutbildade och kritisk granskande journalister och detär en njutning att läsa en dansk tidning särskilt utgiven söndag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det finns förstås välutbildade och granskande journalister även i Sverige, men de jobbar inte på de stora mediabolagen. Däremot kanske Danskarna uppskattar kritiskt tänkande till skillnad ifrån svenskar som uppfostrats att vara goda socialister som tycker staten är bra oavsett vad som händer. Om du är liberalkonservativ måste väl en röst på M vara bättre än motsatsen (dvs som motvikt till en röst på MP/V/S)?

   Radera
  2. En röst på M är en röst på det brunblå, nej tack. Jag följer kompensationsteorin, korkat att slänga sin röst i protest - gubbigt ja - samt naivt

   Radera
 28. Tycker ändå man ska rösta, bakom de som bara vill synas i media så finns det sakpolitik, det kanske bara matchar 30 % av ens värderingar men så är det i en demokrati.
  Mer skrämmande är alla som bestämmer sig på valdagen, 2018 var det 25 % som gjorde det. Det betyder att den sista twittern/utspelet/skandalen har väldigt mycket att vinna på det istället för att långsiktiga visioner. Då är energipolitik, skatter, brott/straff, vård/skola, försvar inget mot en smygfilmande kommunalpolitiker som säger något tokigt men egentligen helt oväsentlig för hur Sveriges ska styras.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Utmärkt Sjunkbomben. Fast smygfilmande kommunpolitiker som säger något tokigt ska man nog vara försiktig med.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
  2. Jag får skylla på automaträttning. Ska förstås vara smygfilmad.

   Radera
 29. Demokratisystemet i Sverige är en opinionsundersökning mest..
  När ett parti vill öka, som SD, så ändras politiken allt mer och flackas ut för att omfatta fler väljare för att till sist bli socialdemokrater...(Då S insåg systemets funktion redan på 1930-talet, strax efter rösträttens införande, snart hundra år sedan...) Därav S extrema motvilja mot SD - då man konkurrerar om samma väljare..

  SvaraRadera
 30. Jag tänker på vad vill jag ha mindre respektive mer av och röstar utifrån det. Det blir ju inte perfekt men något bättre. Oftast är det en handfull frågor som är avgörande, resten struntar jag i.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Cherry-picka det som påverkar dig mest? Fräscht

   Radera
  2. Nu utgick du från fördomar. Han kanske vill ha mer sociala insatser (mer rött) för att minska brottsligheten eller så kanske han vill ha hårdare straff (mer blått), vad vet jag och det är hans ensak.

   Radera
 31. Totalt ointresserad av att x inte vill prata med y, och att a har en röd linje mot b..... Som Småbarn i sandlådan. Är det någon som inte fattar att det krävs ett samarbete mellan flera partier för att få till en regering ? Och att dessa då måste förhandla & kompromissa ihop sina olika åsikter till ett paket ?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Håller helt med. På ett sätt är det synd att Löfvén slutar. Hans bedrift på kompromissplanet under de två senaste mandatperioderna är ju i det närmaste legendarisk.

   Radera
  2. Nä Torsten, han har haft makten framför allt i ena vågskålen och ge C-MP-V vilket köttben som helst i den andra vågskålen. För att vara kvar i maktvågskålen har han just gett C-MP-V vad som helst till varnagel för landet.

   Radera
 32. Makten i vårt demokratiska system ligger hos tjänstemännen, inte hos politikerna.
  Det skall oerhört mycket till för att säga nej till tusentals sidor utredningar.
  Den verkliga makten ligger i utnämningsmakten.
  Detta har Socialdemokraterna insett sedan länge och fyllt alla departement och myndigheter såväl som Sveriges radio med rättänkande.
  Enda chansen att ändra kurs är att rösta rätt - inte rött.
  Herr bloggarens resonemang är okunnigt och naivt.
  Känns lite trotsålder.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vänd på tanken - att målet med politiken är att bli del av byråkratin...
   Som du skriver - Rösta Rätt.

   Radera
 33. Velar själv. Är egentligen inte så mycket val, 8 shades of red som det finns att välja på.

  Åkesson och (V)'s ledare är de enda jag har respekt för då de inte ändrar åsikt lika snabbt som vinden, men som i ditt fall är det inga jag vill se i en regering.

  De (politikerna) har lyckats visa flera gånger om att de saknar kompetens för att leda ett land, vilket lett till en väntad utveckling i alla led. Dock intressant hur merparten röstar för lägre pension, mer våld i samhället, sämre utbildning osv osv. Reinfeldt hade trots allt rätt när han kallade svenskar "det sovande folket".

  SvaraRadera
 34. Tycker det var en mycket vettig text. Överväger starkt att göra detsamma med samma utgångspunkt; Inget parti är värd min röst med tanke på vad de gör med sin makt.

  SvaraRadera
 35. Ganska OT men anknyter till tidigare inlägg om inflationen. Regeringen erkänner indirekt att inflationen är högre än KPI därför att tobaksskatten följer konsumentprisindex och omräknas varje år. Alltså anser regeringen att KPI inte avspeglar prisutvecklingen samhället.

  "I ett pressmeddelande försvarar regeringen förslagen med att alkoholskatten inte har höjts sedan 2017 och att skatterna på tobak visserligen har räknats upp årligen men att de ändå inte hängt med den övriga prisutvecklingen i samhället."

  https://www.gp.se/nyheter/sverige/dyrare-sprit-och-tobak-ska-betala-upprustning-1.55226720

  SvaraRadera
 36. Att avstå från att rösta är dock en åttondels (sjundedels röst om vi kan räkna bort Folkpartiet ur ekvationen) på Muiljöpartiet. Varje ansvarskännande person bör alltså gå till valurnan, ta en V, S, M, KD, SD, C (usch)-lapp och slumpmässigt dra en av dessa. Kasta resten osett, så du inte vet vilket parti som fick din röst, om det får dig att känna dig bättre, men nu fick MP ännu en mindre andel röster.

  SvaraRadera
 37. Jag kan förstå de som inte röstar. Samtidigt är det lite naivt att hoppas hitta ett parti (grupp av tusentals människor) som har exakt samma åsikt som en själv i de hundratals frågor som upplevs som viktiga.

  Inga partier existerar som håller med mig om allt, eller ens majoriteten av mina åsikter. Det är någonting positivt eftersom de som 100 % håller med ex. sossarna (eller vilket annat parti som helst) sannolikt är hjärntvättad.

  I mitt, och majoriteten av befolkningens, jobb handlar det om att hitta den minst dåliga lösningen, inte den bästa. Alla tycker olika och det innebär att "genomsnittet" vinner. Rösta därför på det parti som kommer närmast de egna åsikterna. På så sätt har du statistiskt bidragit till en verksamhet som närmar sig dina önskemål.

  SvaraRadera
 38. Har nog missat "tidigare redovisade ställningstagande" men har tidigare uppfattat bloggen som lite anti icke-röstare/blankröstare. Men tack för att du sprider det goda budskapet ;)

  SvaraRadera
 39. Jag måste säga att du låter som vissa av mina gymnasieelever som tror de hackat systemet genom att inte rösta. Då visar jag de dumma politikerna! Vi får de politiker vi förtjänar och du må kalla det en härskarteknik men icke avlagd röst är mer ett godkännande av den rådande situationen än ett fördömande. Vänta lite nu! Dina följare röstar på M och SD, du hatar SD (fullt rimligt). Du kan inte gå ut och stötta vänstern då du då gör dina följare mer förbannade än vad till och med du är villig att göra. Därför uppmanar du till att inte rösta vilket nog kan kosta den blåbruna röran ett antal röster. Borde inte posta detta men det fastnar kanske i filtret.

  SvaraRadera
 40. Hehe. Sparo, en ekonomibloggare jag följer, lanserade i en kåseri inför förra valet partiet Folkhatarpartiet Håll Käften. Tänker lite på att det kunde vara ett alternativ idag ;)

  Dock om jag återkommer till vad jag läst i kommentarer här i denna tråd om läsare som vill rösta mot MP så om jag helt krasst får konstatera att det är nog endast SD som historiskt inte har haft någon form av samarbete med MP. Och det är nog hugget i sten inför framtiden med.

  Så om man nu tex vill rösta M för att vara mot MP så kanske man inte ska bli förvånad om MP helt plötsligt har inflytande i nästa regering oavsett vilka som vinner valet.

  SvaraRadera
 41. Bara en reflektion, om man nu är tolerant men inte kan vara tolerant mot de intoleranta (jag antar att man då menar de man själv anser vara intoleranta då sanningen ligger i betraktarens ögon) är man då inte själv intolerant och därmed har man blivit det som man svor att man skulle bekämpa?

  Jag vet inte, mänskligheten har nog hur eller hur snart lajvat klart så jag tror bloggaren med gott samvete kan strunta i att rösta. Finns absolut noll empiriska bevis för att vi reder ut det här!

  SvaraRadera
 42. Men om alla vettiga människor inte röstar så kommer ju mp relativt sett få större inflytande.

  Det bästa man kan göra för Sverige är väl att rösta på valfritt parti i riksdagen som inte är mp. För att försöka få dessa under 4%. Då är mycket vunnet direkt.

  SvaraRadera
 43. Så har jag också tänkt vid ett antal val, blankröst till riksdagen men aktivt val i de lokala. Ibland har det känts bra och någon gång har jag ångrat mej!

  SvaraRadera
 44. Nog är det amatörernas julafton i alla läger.

  Men det är så oerhört viktigt för Sverige att få bort miljöpartiet så man måste göra sin plikt och rösta på någonting som inte är V, S, MP (Duh!) eller C.
  Ja det svider lite men alternativet är så mycket värre.

  SvaraRadera
 45. Härligt att du äntligen kommit till insikt. Man får ta mycket skit när man röstar soffliggare, speciellt när man är politiskt insatt och intresserad, eller har starka åsikter i sakfrågor.

  Men det bästa man kan spendera sin tid på, istället för att ge den till något politiska parti som kanske representerar 5-10% av vad man tycker, är att försöka göra det bättre för sig själv, det man bryr sig om, de man bryr sig om. Då kan man göra mer skillnad än vad någon politiker nånsin kan göra. Även om man bara lägger den lilla tiden det tar att gå och rösta och engagera sig i vårt politiska system.

  SvaraRadera
  Svar
  1. +1 på den.
   Men det är även ganska kul att via kommentarer visa på hur korkade våra riksdagspolitiker oftast är.

   Radera
 46. Betänk att landet under längre tid "styrts" utan ett (funktionell) styre. Vi kanske fortsatt klarar det alldeles utmärkt. Svensk konsensus är världsunik , det kanske går att bygga verklig (decentraliserad) demokrati...?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hade funkat om Sverige var etniskt homogent, inte i dagens de facto klansamhälle.

   Radera
  2. Vi självorganiserar autonoma (integrerade) enklaver och delar på säkerheten på federal nivå.

   Radera
 47. Kommer rösta på ett kärnkraftsvänligt parti. Resten spelar ärligt talat liten roll för mig. Vård/omsorg, skola, skatter/ekonomi/pensioner, invandring/integration, klimatet/miljö, försvar, rättsväsende etc. är ingenting utan en stabil energiförsörjning.
  Chris Martensen pratar mycket om "resilient countries" där ekologi, energi och ekonomi i symbios skapar välståndet via primärkällor som jordbruksmark, fiskevatten, skogar, mineraltillgångar osv.
  Therese Uddenfeldts bok "Gratislunchen" förklarar hur just energin är grunden till allt vi gör.
  "Informationssamhälle" säger man ibland ungefär som att energin inte längre är stommen i våra liv?

  SvaraRadera
 48. Svagt av bloggar'n att välja sofflocket. Riktigt vedervärdigt att dessutom propagera för det och sprida den lögnaktiga tankevurpan att en röst på ett parti utanför riksdagen är "bortkastad". Partier utanför driver fortfarande opinion. Exakt det tankesättet är anledningen till politikerna kan härja fritt utan risk. Ingen vågar ändå rösta bort dem. Småpartispärren måste bort, den är odemokratisk och skapar just denna låsning och spiral mot avgrunden.

  Anledningen till det bistra tonläget är att politikerna har fått för sig att Twitter är det främsta kommunikationsmedlet, och den plattformen går ju bara ut på att skräna och posta enradare. Där får faktiskt bloggar'n skylla sig själv som vältrar runt i den skiten.

  Maken till defaitism och butterhet från en förment intelligent person har jag då inte sett. Verkar mer som att herrn är sur över att verkligheten inte går ihop med de överintelligenta fantasierna. Det finns trots allt 7 partier i riksdagen som står för någon variant av liberalism, därav epitetet sjuklövern. Som flera påpekat kunde du åtminstone rösta emot MP. Du har definitivt förlorat min respekt om du fortsätter denna hållning.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vem är det som låter butter?

   Att fortsätta tro att politiker ska kunna/vilja lösa några problem med dagens system är per definition vansinne.

   Radera
  2. Lustigt. Sett senaste partidebatten m partiledarna? Twitter framstod som moget.

   Radera
  3. Bästa kommentaren. Kan man filtrera bort inlägg med etiketten politik då bloggaren som alltid var i opposition nu är i opposition mot alla och därmed förlorat relevans i frågor som gäller politik?

   Radera
 49. "Noshit Deathstar".

  Snälla Lars, bara släpp din ovana att använda öknamn för dina medmänniskor.

  Det är en usel härskarteknik som Trump och andra osofistikerade mobbare hänger sig åt. Det gagnar dig inte.

  Bara släpp det. Nu.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är ju inget negativt öknamn. Tvärtom.

   Du borde själv lugna ner dig.

   Bara släpp det. Nu.

   Radera
  2. Om jag minns det rätt så kallade hon sig själv Nooshit på Twitter tills hon blev partiledare.

   Radera
 50. Förklara varför du hellre släpper fram ännu en MP-regering genom att inte lägga din röst på partier som kan tänkas ta passivt stöd från SD? Är du alltså centerpartist?
  Jag har ingenting emot att SD stödjer mitt valda partis politik, varken aktivt eller passivt. Deras stöd innebär att jag får igenom den politik jag anser vara till gagn för landet. Om SD på kuppen får igenom sin politik inom områden där partierna spelar på samma boll anser jag det som totalt oproblematiskt. Att SD skulle få igenom annan politik än den som redan förs av högerblocket är bara patetiskt att tro. Ergo: en icke lagd röst är en röst på miljöpartiet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Dessutom om att inte starta ett eget parti: det gick ju sådär för både Vägvalet och sedan Demokraterna i Göteborg när enstaka personer tröttnade på etablissemanget.
   Hela detta blogginlägg andas omogen tonårstrots. Du är inte död. Din röst räknas. Du kan göra skillnad. En utebliven röst är de facto en röst på motståndaren. Att vägra rösta innebär inte att du inte omfattas av det resultat det blir i valet, oavsett vad du hoppas på. Om 1% röstar och vinnaren vill höja skatten så höjs skatten för 100% av de potentiella väljarna även om du inte vill låtas om det.

   Tyvärr Lars. Du, som jag faktiskt haft stor respekt för, sjönk rejält i mina ögon med detta inlägg.

   Radera
 51. Det är en rättighet att välja att inte gå att rösta likväl som att gå och rösta.

  Om inget allternativ som passar finns så är det helt ok och ingen ska försöka påverka det beslutet likväl som att ingen ska påverka vad någon ska rösta på.

  Det finns inget som stör politiker så mycket som när folk väljer inte rösta alternativet.

  Jag visar dessutom mitt missnöje genom att klippa valsedeln och skicka delarna till de förtroendevalda som jag anser helt svikit mitt förtroende.

  SvaraRadera
 52. Demokrati är när det är moraliskt accepterat att en majoritet individer inom ett geografiskt område kan med VÅLD påtvingada sina livsval på en minoritet.

  Detta är naturligtvis en vidrig påstående och det enda rätta är att inte ge sitt medgivande till detta.

  SvaraRadera
 53. Jag är förvånad över att så få kommentarer handlar om vad som behöver förändras för att få Cornu (m.fl.) att rösta.

  En Riksdagsdebatt eller partiledardebatt går ju faktiskt inte att följa, särskilt inte med barn närvarande (18-års gräns?). Är det något annat än ogrundade påståenden, käbbel, hot, påhopp och ren mobbing?

  Inga förebilder om man säger så.

  SvaraRadera
  Svar
  1. För min del är allt som krävs ett liberalt parti som ger vallöftet, och som inte har en historik av att bryta vallöftet, att

   a) Alltid rösta nej till en statsministervotering där statsministern väljs med stöd av V, MP, S eller SD
   b) Alltid rösta nej till en statsministervotering där V, MP, S eller SD lägger ner sin röst (för att inte på det viset passivt få en statsminister stödd av dessa partier

   Att sedan partiet därmed inte kan ingå i en regeringsbildning skiter jag i. Jag vill rösta på ett parti som säger nej till samarbete aktivt eller passivt med de nämnda partierna gällande statsministeromröstningen och med det regeringsbildningen.

   Och nej, således platsar inga partier och L och C kan lova vad f-n de vill, de har svart på vitt visat att de inte går att lita på.

   För övrigt skulle Uffe i en handvändning gå med på att bilda regering med stöd av MP om det erbjuds. Makten framför allt.

   Radera
 54. Att inte rösta, eller i alla fall inte rösta publikt, på något parti är logiskt om man har medierollen att vara i opposition mot alla. Och du har en grupp SD:are som gillar att pissa på allt och alla i din digitala trädgård. Jag hade väntat mig att SD skulle vara effektivare med att trycka iväg dem till Afs edyl för att inte stanna i växten men de är tydligen kvar, eller?

  Att uppmana läsarna att inte rösta finner jag mycket tråkigare än din reklam för Blind Schrödinger-Paradise röstning som jag fann så smart och kul att jag använde den på den tiden jag var mera nöjd med alliansens rikspolitik än partiet jag var medlem i.

  Det politiska dagsläget och trenderna i samhället finner jag riktigt oroande. Jag är uppväxt med den närhistoriska varningen att en demokrati kan avveckla sig själv genom olyckliga val av väljarna, vad gör man då åt en sådan trend och är det ens legitimt för en demokrati att avveckla sig själv? Det jag fick var ett parti och en politisk situation som med viss framgång försöker avveckla civilisationen, en i någon mening mera förödande djävelskap än den på 1930 talet.

  Jag är mera orolig MP politik och att inte tillräckligt kraftiga åtgärder görs mot dåliga trender än jag är orolig för SD bait-and-switch inom ett regeringsunderlagt. Går det som jag hoppas tror jag att det ändå är risk att det inte blir radikalt nog och att det garanterat blir mycket stora besvikelser men förhoppningsvis är jag för het på gröten och det ändå räcker för att byta trender.

  SvaraRadera
 55. Min åsikt är att det är en plikt, och ett privilegium, att som medborgare få rösta var fjärde år. Trots allt tenderar demokratiska samhällen att fungera bättre än diverse diktaturer runt om i världen.

  Att då inte rösta, och till om med uppmana andra att inte rösta, för att inget parti representerar ens åsikter fullt ut är bara korkat. Alla medborgare har samma dilemma varje år att hitta det som bäst representerar ens åsikter. Jobbigt? Ja såklart, men välkommen till en demokrati...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Alla får ha vilka åsikter de vill.

   Det handlar inte om partiernas åsikter, utan hur de ställer sig till regeringsfrågan. Allt jag kräver för att ett parti ska fylla kriterierna har jag skrivit ovan.

   Radera
 56. Torekovskompromissen var en stor tragedi! Kloka tankar Lars vi är många som tvivlar om dagens demokrati är till gagn för Sverige.


  "Jan Stolpe röstade på kommunisterna när han exilerat sig till Italien, inte för att han som konservativ hyste kommunistiska åsikter, utan med argumentet att de var de enda som inte var korrumperade."

  SvaraRadera
 57. Det slog mig just att detta blogginlägg troligtvis är ett psykologiskt experiment och vi alla som skrivit är trollade. Nåja, det visar sig. Nu är det dags för nya Paw Patrolfilmen på bio.

  SvaraRadera
 58. Samma här; jag har röstat i alla val sen 1994, men nu får det räcka. Börjar bli lite idiotförklaringsstämpel att fortsätta rösta nu faktiskt.

  SvaraRadera
 59. Jag röstade inte på SD för att det är ett sånt awesome parti, fyllt med awesome människor. Men dom behövdes och behövs för att vara en blåslampa på åtminstone moderaterna, för att skärpa migrationspolitiken så landet inte kollapsar totalt i närtid.

  Kan konstatera att det är ganska kört för svenneland långsiktigt, oavsett vilka man röstar på nu. Är "svartpillrad" ang. det mesta, inkl. svenskarna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. En ekonomisk depression utan motsvarighet i världshistorien kan nog fixa en del, men troligtvis behövs en 90000 år glacieringsperiod som river av landet ner till berggrunden från norr till söder.

   Radera
 60. Att avstå att rösta i en demokrati innebär i praktiken att man låter grannen som röstar bestämma.

  SvaraRadera
 61. Finns ett uttryck som heter rösta med fötterna. Det betyder att man lämnar det samhälle som man inte gillar samhällsutvecklingen i helt enkelt. Det är, på många sätt den ultimata formen av medborgarröst, långt starkare än en röst vid valurnan - men en röst som de flesta inte nyttjar.

  SvaraRadera