Aktuellt

Gästinlägg: Hej då, Vindkraftskyrkan

Nedanstående är ett gästinlägg signerat den återkommande gästskribenten Blankröstaren. Bloggen vill passa på att påminna om att man måste gå...

2021-09-22 16:14

Spionmisstänkt anhållen i Stockholm - locket på

Aftonbladet avslöjade igår att Säpo har gripit och anhållit en spionmisstänkt i Stockholm. Locket ligger på, men den misstänkte begärda rätt omgående byte till en kändisadvokat som haft flera högprofilmål.
Nä, inget foto på Säpo
I övrigt vill ingen kommentera till Aftonbladet, och handlingarna som tingsrätten lämnat ut till bloggen har inte så mycket mer att tillföra annat än vilka advokater eller juridiska ombud som varit inblandade i processen. Det enda som finns att gå på är att den misstänkte tydligen utan tillgång till Internet hade koll på namnet på en kändisadvokat, och begärde denne som försvarare vilket också accepterades.

Mer uppgifter kommer komma fram om den misstänkte häktas, vilket i så fall bör ske innan klockan 12 på torsdag, då man annars ska släppas från frihetsberövandet senast 12:00 tredje dagen efter anhållandet.

Locket på gäller tills vidare. Det kan eventuellt bli morgonens stora nyhet när mer blir känt om fallet, som förstås kommer vara belagt med sekretess. Dock kommer det offentliggöras identiteten på den misstänkte om personen häktas. Jag är lite osäker på om det går att sekretessbelägga identiteten vid häktning ens vid särskilt känsliga fall rörande rikets säkerhet, men om en hypotes stämmer utifrån den information som finns, så kan det bli aktuellt om det är möjligt.

Dock är den anhållne bara skäligen misstänkt, dvs den lägre misstankegraden, och kanske inte kommer häktas alls. Det handlar alltså inte om MÖP-olagligheten obehörig befattning med hemlig uppgift, som inte sker på uppdrag av främmande makt utan bara för nöjes skull, utan spioneri, så man bör ha bevis (sedan hur starka de är får man se) om kontakter med främmande makt. Advokaten har figurerat i MÖP-mål.

Kom ihåg att ingen är skyldig förrän man fällts i domstol och vi har här med den lägre misstankegraden att göra än så länge.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

12 kommentarer:

 1. Timingen med det här gripandet samtidigt som 47-åringen som spionerade åt Ryssland blir dömd, samtidigt som Zapad-21 pågår är ju rätt intressant. Stort symbolvärde om man skulle läcka att även denna spion jobbat åt Putler. Det är väl egentligen anledning till att ärendet blir känt över huvud taget, att visa handlingskraft.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det går inte att dölja spioneriåtal. Att det sker tätare beror på att Ryssland, Kina och Iran ökat sitt spionage mot Sverige, vilket stått i både Säpos och Musts rapporter om jag minns rätt. Det är dock svårt att bevisa spionage, så även om man kan se att det pågår - titta på t ex Rovfågeln - den ryska identiska kopian av stridsbåt 90. Det kan bara ligga mycket detaljerat spionage bakom.

   Radera
  2. Instämmer till fullo. Det jag menade var om man valda att slå till just nu pga tidigare nämnda anledningar.

   Radera
  3. Det här jag mycket svårt att tro. Man vill inte riskera att sjabbla bort ett spioneriåtatal genom att göra ingripandet vid fel tillfälle. De enda överväganden som görs är dels utifrån bevisläget (utredningsläget), och där är det lite konstigt att man inte har tillräckligt för den högre misstankegraden. Det kan e v bero på att tajmingen av gripandet istället handlade om att förhindra att ytterligare skada åsamkas riket... Dvs för att stoppa den pågående gärningen.

   Radera
  4. Vill man göra någon form av sådan markering så kan man istället ut isa någon av de ryska underrättelseofficerarna som spionerar under skydd av diplomatisk immunitet.

   Radera
  5. Kan rekommendera SRs nya podd, gräns. Deras första avsnitt var om spionåtalet som inleddes nu i augusti https://sverigesradio.se/avsnitt/spioner-i-sverige

   Även intervjun med piloterna som flög evakueringen från Kabul var intressant.

   Radera
 2. Det där om att den ryska kopian av stridsbåt 90 skulle vara ett resultat av spioneri är väl inte underbyggt av fakta? Man sålde ju en demilitariserad version av båten direkt från varvet till Ryssland. Och stridsbptar har länge använts även civilt, tex av sjöräddningen. Så det känns lite onödigt att spionera sig fram till uppgifter när man redan har all information man behöver lätt tillgänglig på laglig väg? Sedan är det kanske någon form av "varumärkesintrång" att kopiera båten rakt av, men det är inte spioneri.. ?

  SvaraRadera
 3. Herregud, spionage är väl inget nytt. Nyheterna är väl när man tar dom? Var i Boden på 80-talet och där var det just ryssar varje dag, lastbilar eller försäljning av potatis. Konstigt att de alltid sålde till högre rango?!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det ska bevisas först.. Det de flesta av dessa gjorde var väl "öppen" underrättelseinhämtning? Tex att räkna bilar på parkeringar vid militära anläggningar, notera förflyttningar etc? Men även att tex kartlägga vart nyckelpersonal bodde, vart det fanns mob-förråd i skogarna, vart man kunde luftlandsätta specialförband för att sabotera den svenska mobiliseringen etc?

   Radera
 4. Ta in byråkrat Bildt och fråga. En falsk, tråkig och äcklig person. In och fråga ut eller förhör?

  SvaraRadera
 5. Enligt uppgift handlar det om en chef på en svensk myndighet. Kan man hoppas på att det är Dan Eliasson som äntligen nått vägs ände? ;-)

  SvaraRadera
 6. I så fall får vi fira jul minst två gånger i år!

  SvaraRadera