Aktuellt

Havsbaserad vindkraft olönsam - får 236 öre per kWh i subvention i blåsiga Storbritannien - dubbelt mot kärnkraftens garantier i landet

Ny havsbaserad vindkraft, av den typ som antikärnkraftslobbyn nu vill använda som halmstrå för att slippa rädda Sveriges energiförsörjning g...

2021-09-19 19:04

Söndagsenkät: Vad har du för ränta på ditt bolån?

Dags för en liten enkät igen, nämligen vad du har för ränta på ditt bolån. Svara nedan.
En bostad
Då en del har flera olika bolån, så avser frågeställningen det största av de lånen. Och är de mot förmodan exakt lika stora får du väl välja ett av dem.

Svara nedan. Som vanligt kan jag inte se några som helst uppgifter om dig, inte ens din IP-adress och har inga som helst sätt att spåra svaren tillbaka till respondenten. Vill du skryta med din obefintliga ränta går det bra att frivilligt göra det i kommentarsfältet. Tillägg: Det går tydligen inte att sätta dit procenttecken, och ni måste använda internationellt decimaltecken, dvs punkt, men ni verkar förstå hur ni ska göra ändå.


Nedanstående är reklam från bloggens samarbetspartner Compricer.

Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

36 kommentarer:

 1. Får "Måste vara ett tal större än 0" med decimaltal...?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag fick inte ha med procenttecknet heller.

   Radera
  2. Samma här. Ligger under 1%..

   Radera
 2. Räntan går bara att fylla i utan procenttecken och med punkt(!) som decimaltecken.

  SvaraRadera
 3. 1.18% med 85% belåning bundet i 3 år. Så det bör ses som någon slags lägstanivå för er äldre och mindre belånade här på bloggen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. ... Eller kanske högstanivå.

   Radera
  2. Huhh! 85% är mycket, se upp, hundarna pissar på dig! 1.3% med 20% belåning bundet i 4 år.

   Radera
  3. Får man gissa på Danske Bank?

   Radera
  4. Swedbank faktiskt. Använde Skandias listränta som referens under ett snabbt samtal och fick räntan i fråga som motbud. Hade ingen tidigare kontakt med banken eller "rådgivaren" i fråga.

   Väldigt bra timpenning!

   Radera
 4. Hade varit intressant men någon form av geografisk fördelning

  SvaraRadera
 5. 1.09% bundet på 2 år. 50% belåning. 2016 hade vi 80% belåning. Vi har amorterat 0 kr.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag slutade amortera för länge sedan, trots tjat från banken. Men jag gör en massa värdehöjande investeringar och jobb på fastigheten istället: renoverar, bygger ut i etapper, planterar häckar bit för bit på tre sidor av fastigheten, anlägger fina och praktiska grusgångar (ett boggi-lass med 0-8 grus är dyrt!) och gör fina rabatter.

   Nu har jag ett återvinnings-projekt på gång, sedan septi-tanken av glasfiber sågades i strimlor i husgrunden, för att kunna ta ut den lättare. De nästan 1 cm tjocka glasfiber-strimlorna blir stadiga stödkanter till grusgångar och andra kurviga, grusade ytor, somt ex båtuppställningsplatsen, runt pool-pump/filterhuset och poolvärme-pumpen. Jag hade först tänkt att köra den till Koviks-tippen.

   Radera
  2. Om du tycker ett lass är dyrt förstår jag att du inte har ekonomi till att amortera.

   Radera
  3. Köpte 3m3 vanligt grus i innan semestern. Kostade 3400 varav 2000 var fraktkostnad. Tog några minuter att googla fram det billigaste alternativet. Övriga (Bauhaus et al) hade mycket (2-3ggr) dyrare grus, men billigare frakt.

   Men om ska ha fingrus som sjösten kostar det förstås mycket mer.

   Radera
  4. Svinto. Javisst är det mest fraktkostnad, därför beställer jag en boggi-lastbil, som kan ta extra mycket last. Plus att tomten är stor, så det är lätt att ta emot och placera en stor grushög, vanlig 0-8 är lagom grus. Jag har en 5 m bred och nästan 50 m lång grusgång som infart, så två brandbilar har stått här samtidigt, när det har brunnit hus hos grannar. Det här är nog brändernas "bermuda-triangel", med tanke på att så många hus har haft bränder alldeles intill, ibland har t o m hela hus brunnit ner.

   Förr i tiden beställde jag grus från den lokala "fyllbulten" på min gata, men senare glömde han bort beställningarna. Då bytte jag till Kentas Last & Schakt och de har alltid kommit snabbt och varit bra.

   Mattias. Jag kan visst amortera, men det är så mycket roligare att utveckla fastigheten. Dessutom ger det mycket nyttig motion, när man skyfflar grus, anlägger grusgångar, planterar växter eller snyggar upp tomten. Just grusgångar håller ogräset borta väldigt effektivt, fast jag har lagt en svart, vävd plastmatta under gruset.

   Radera
  5. För mig är det just nu prio 1 ekonomiskt att få ihop några hundra tusen kronor för att lösa ut kompisen Jar-Jar Binks (som har bott här i 22 år) från hans 10% ägarandel, pga en arvstrid. Hans släkt kräver nämligen att få hela hans sparkapital och egendom omedelbart efter hans död och det skulle innebära exekutiv auktion efter mina 33 år på fastigheten, om inte banken beviljar lite mer lån.

   Vi gjorde förut ett ömsesidigt testamente hos en jurist, för att den efterlevande av oss skulle få bo kvar när en av oss dör. Men nej, det gick inte! Hans släkt blev rasande och krävde att testamentet omedelbart ska rivas sönder eller brännas upp, vilket vi inte har gjort.

   Jag hoppas på ett arv efter mina föräldrar, som ska räcka till att lösa ut J-J Binks, men min bror har sagt flera gånger att han vill att hans dotter ska få ärva hela fastigheten. Hennes nya kille är nämligen timmerman och kan renovera huset. Brorsan säger att jag och systern gör klokast i att avstå från våra arv, eftersom huset är "i princip helt förstört" och kommer att orsaka oss enbart bekymmer och skadeståndsanspråk, om det säljs på fastighetsmarknaden. Enligt honom har huset "sjunkit ner i ett slukhål i leran" och enligt min syster "är det snart bara taket som syns". Jag krävde bildbevis och mätningar, men de visade ingenting särskilt, så jag är väldigt skeptisk till dessa påståenden. Ja sa att jag ska ha min arvsandel oavsett, fast syrran redan hade lovat att avstå från sin andel. Hon begriper nämligen absolut ingenting om fastigheter, så hon är lättlurad.

   Nyligen upprepade brorsan sitt krav på att hans dotter ska få huset och att brorsan och hans fru ska bo i gäststugan och sköta trädgården, när de inte är i Las Palmas under vinterhalvåret, som de brukar. Morsan har varnat mig tidigare om att han sedan länge betraktar hela föräldrahemmet som hans privata egendom. Förr i tiden fick ju den äldsta sonen ärva allt. Suck!

   Radera
  6. Svinto. Sjösten är underbart vackert. Men lite väl dyrt för min plånbok. Kanske en liten påse väl synlig i en vacker kruka bredvid ingången, någon gång i framtiden?

   Radera
  7. Marjatta:
   Alltså glasfiber/komposit är inte jätte hälsosamt att såga i och hantera spillet i hemmamiljö.

   Radera
 6. 34 år skuld fri norrlänning.. är nog lyckligt lottad

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bortsett från att du troligen inte blir bostadsmångmiljonär.

   Det blir inte jag heller, går att få helt ok hus i Värmland för 500 000:- än.

   Radera
  2. 40 år skuldfri norrlänning. Och nej man blir inte miljonär på bostaden men i mitt fall på inkomster. Nu kan man då i mitt fall varva ner och umgås mer med familjen och t.om funderas det på att byta till en arbetsplats på orten vilket innebär 1/3 av nuvarande lön som bäst vilket man med marginal har råd med. Som en lite fingervisning så har jag under det senaste 2 åren renoverat huset för 1,4 miljoner. Banken anser nu att mitt hus har ökat i värde med 500k. Min bostad är mitt slott som jag ska bo i resten av mitt liv och inget av renoveringen har gjorts för att huset ska öka i värde.

   Radera
  3. Ska väl tillägga att huvudsyftet med inlägget var att boendekostnaden är väldigt låg vilket gör att folk lever som ”miljonärer” trotts att bostadsbankomaten saknas.

   Radera
  4. Har alltid tyckt att det är bra att vara skuldfri. Men nu när jag tror på rejäl inflation ska jag försöka låna så mycket jag kan.

   Radera
 7. Går inte att fylla i ditt formulär... den här undersökningen blev inte bra. Jag följer dina instruktioner men den säger att värdet är för lågt. 0.69% via Nordnet om du får ordning på formuläret.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Strunta i procenttecknet och använd decimalpunkt så kan du mata in 0.69.

   Radera
  2. Det är en kombi-enkät med inbyggd IQ-test.

   Radera
 8. Har inget boån.
  Äger en bostad.
  Bor i hyreslägenhet.

  SvaraRadera
 9. 1,15 bundet i 5 år. 78 procent belåning. Lite jobbigt med 6500 kr i amortering samtidigt som pågående föräldraledighet.

  SvaraRadera
 10. Vilken kukmätartävling det blev i kommentarsfältet!
  Intressant!

  SvaraRadera
 11. 1,25% med mindre än 10% belåning. Har jag gjort något fel?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den intressantare frågan för mig är varför du har just 10% i belåningsgrad. Siktar du på att äga din bostad utan skulder (kan finnas egenvärde i det), eller är din bostad en tillgång du har ytterligare utrymme att belåna för att investera i andra tillgångar som ger dig bättre avkastning på sikt?

   Radera
 12. Stockholmare tidiga 30-årsåldern.

  1.17% bundet på tre år tidigare i år med Danske bank på en belåningsgrad på 40%. Amorterar inte. Lägger amorteringspengarna + mer i indexfonder och saker utanför bostadsmarknaden.

  Förhandlade säkert dåligt. Men de bankerna som erbjöd mig lägre räntor ville som motprestation (såklart) att jag skulle flytta mina investeringar och tjänstepension till deras i mina ögon sämre alternativ.

  SvaraRadera
 13. 1.38% på < 500.000, band lånet på fem år för drygt två år sedan.

  SvaraRadera
 14. Ser i kommentarerna att jag är tydligen korkad. Har 1.18% (1år) på två lån av mina tre bostäder. Total belåning under 25% och amorterar. Borde uppenbarligen strunta i amortering, belåna upp och förhandla ner räntan :-)
  Men då blir det bara jobbigt, för vilken annan övervärderad tillgång ska man stoppa likviderna i? Börsen?

  SvaraRadera
 15. Bundet 5 år på 1,79% för 2,5 år sedan. Tiondelar hit och dit blir ändå bara småpengar när det bara handlar om ett lån på 2M. Ca 3500/mån i ränta där jag ändå får tillbaka en tusing.

  Nej att hålla på och jaga lägsta tiondelen för att i slutändan bara tjäna några tusenlappar per år. Det kan kvitta. Min goda relation med banken kan få den lilla vinsten. Den hjälpte mig att ens få lånet från första början då andra var tveksamma. Att driva eget AB och ta ut lön så man klarar sig och njuta av ett par hundratusen i aktieutdelning till 20% skatt, varje år är inget som lockar bankerna.

  SvaraRadera