Aktuellt

Finanskursen Årskull IV börjar söndagen 3:e oktober - 5% rabatt med Cornucopia

Nedanstående inlägg presenteras i samarbete med den populära aktiehandelkursen Finanskursen. Bloggen kan erbjuda 5% rabatt på kursavgiften v...

2021-09-05 18:17

Söndagsenkät: Ska Sverige införa vaccinpass

Det pågår allt mer en diskussion och politisk vilja från flera håll mo att Sverige ska införa vaccinpass, där man likt på t ex flyget eller vid resor till andra länder måste kunna styrka att man är vaccinerad för att få delta eller komma in på t ex evenemang eller ens butiker. Så vad tycker bloggläsarna?
Gamla hederliga goa gula vaccinboken
Vaccinpassen är tänkta som ett passivt tvång för att pressa fram vaccinering hos de som är frivilligt ovaccinerade, t ex att det kan bli krav på vaccination för att få gå på restaurang, handla i butiker, gå på bio, åka tåg eller kanske bara på större evenemang över ett visst antal besökare, som mässor, konserter eller sportboll.

Den tekniska plattformen och inrapporteringen finns ju redan för den som t ex vill flyga utomlands  och det återstår då bara att alla tillställningar och inrättningar ska ha en QR-kodläsare för att kontrollera vaccinpassen.

Så vad tycker du i frågan? Svara på enkäten nedan. Bloggen kan inte på något sätt se annat än ditt svar och tidpunkten för svaret och ser inte ens din IP-adress och har därmed ingen som helst aning om vem du är.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

105 kommentarer:

 1. Konstigt att införa det nu, man har missat tåget.
  Jag tycker man har skött det bra i Danmark,
  Mer frihet för den som solidariskt vaccinerat sig de senaste 6 månaderna. Massor av olyckskorpar som sagt att de aldrig kommer försvinna. Nu är det inte samhällsfarligt, så nu är vaccinpassen borta. Men man kommer behöva visa ett dokument för att visa att man är vaccinerad under överskådlig framtid för att resa utomlands. Det kommer vi inte ifrån i Sverige.

  SvaraRadera
 2. Vi som har naturlig immunitet, får passet också utan något vaccin?

  Naturlig immunitet är 12x bättre än vaccinen enligt en internationell undersökning. Så vi är bättre skyddade än någon med vaccin någonsin kommer bli.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du menar att bästa sättet att slippa bli sjuk i Covid-19 är att bli sjuk i Covid-19?

   Radera
  2. Har inte kvar referens till artikeln då det var 1 veckan sen.

   Många av oss gick igenom det redan långt innan vaccinen fanns på kartan. Själv gick jag igenom det för 1.5 år sen i april 2020.

   Radera
  3. Noterar att du saknar referens till ditt påstående. Det räcker för mig.

   Radera
  4. Gissar att det är denna som avses https://www.science.org/content/article/having-sars-cov-2-once-confers-much-greater-immunity-vaccine-vaccination-remains-vital

   Radera
  5. Ah, du menar "vaccinations remains vital" för att bekämpa sjukdomen.

   Radera
  6. Det glömde visst wst att nämna att rapporten påtalar.

   Radera
  7. Självklart är vaccin nödvändigt för att bekämpa Corona, det är väl ingen konflikt i det och att man har ett bra immunsvar efter genomgången sjukdom. Själv har jag båda.. borde vara både hängslen och livrem då.. och svaret är väl att genomgången infektion räknas i 6 mån. Men det bör ju kunna ändras med bättre kunskapsläge.

   Radera
  8. Låter rimligt att de med genomgången Covid får covid-pass med tanke på de senaste röntga .

   Om de inte får de så saknar initiativet trovärdighet och det finns då skäl att ifrågasätta bevekelsegrunderna för införandet av ett sådant pass.

   Radera
  9. ”...de senaste rönen”

   Radera
  10. Vaccin hjälper inte titta bara vad som händer i Israel.

   Radera
  11. Jag har både naturlig immunitet och vaccinet.

   Gur effektiv den naturliga "immuniteten" är beror på hur hårt drabbad man var generellt. Kraftig sjukdom = kraftigare "immunitet".

   Radera
  12. Balkongståarn2021-09-05 20:11
   Vaccin hjälper inte titta bara vad som händer i Israel.

   "... look at what's happening last night in Sweden. Sweden, who would believe this. Sweden."

   Radera
  13. Trump var en klok president.

   Radera
  14. Enkelt förklarat (Så att tom en ingetgör bör kunna förstå): RNA vaccin modell pfizer, astra-zeneca, osv fungerar som så att man injecerar fullt friska kroppsegna celler med RNA från corona viruset (Hur det görs är en vetenskap i sig). De egna cellerna börjar då bilda spikproteinerna ifrån coronaviruset vilka identifieras av dendritceller som äter upp dem och sen presenterar de främmande antigenerna som den hittar till det adaptiva immunförsvaret. Det adaptiva immunförsvaret börjar då producera minnesceller som gör att nästa gång du blir utsatt för viruset så kan immunförsvaret börja bilda antikroppar med en gång.

   Vid en infektion (oavsett om den är naturlig eller ett traditionellt vaccin) så kommer återigen vissa celler inom immunförsvaret att äta upp viruset och presentera de antigener som de hittar för det adaptiva immunförsvaret. Så långt så likt.

   Det som är skillnaden är att när du vaccineras med ett RNA vaccin så får du bara ett immunsvar mot spikproteinerna (Eftersom de är de enda som bildas vid vaccineringen) och eftersom du har olika antikroppar i slemmhinnor och resten av kroppen så får du bara ett immunsvar i själva kroppen vilket innebär att du kan fortfarande bli infekterad och smitta andra. Enkelt sagt: Immunförsvaret känner bara igen ett virusets proteiner och du kan fortfarande bli sjuk dock får du bara förkylningssymptom.

   Vid en naturlig infektion får du immunsvar mot samtliga proteiner och du bildar antikroppar även i slemmhinnor vilket gör att du har mindre chans att bli sjuk av viruset.

   Det här är inte kontroversiellt eller teorier på internet utan det här är helt enkelt hur vaccinet fungerar (Ni läste väl på innan ni vaccinerade er eller?)...


   Sen är det här mer av en akademisk diskussion eftersom vid det här laget har covid-19 blivit endemiskt och det kommer inte att försvinna oavsett hur mycket vi vaccinerar eller inför auktoritära åtgärder. Och det är inte nått som jag säger eller Alex Jones säger eller nån annan konspirationsteoretiker utan det är Prof Sir Andrew Pollard som leder Oxfords vaccin forskningsgrupp. Så han borde ha lite koll på läget kan man tycka (Långt mer än några Svärje experter i alla fall).

   Vid det här laget är det enda man kan göra att sluta ha panik och acceptera att influensasäsongen blivit lite vassare. Man får helt enkelt vaccinera riskgrupper precis som med influensan. Men "Life finds a way" som man säger så vi kommer överleva det här ochså.

   Radera
  15. SVT skrev en artikel om att "Covid-smitta gav bättre skydd än vaccin"

   https://www.svt.se/nyheter/utrikes/studie-covid-smitta-gav-battre-skydd-an-vaccin

   Radera
  16. Tim, om man inte blir sjuk av Covid så är man ju redan immun. Man kan inte bli kraftigare immun än så.

   Radera
  17. @Cornubot Är SVT artikeln ovan en tillräcklig referens eller ger det en missvisande bild?

   Radera
  18. @Tabby Mycket bra, äntligen ett inlägg som är relevant.

   Radera
  19. Det intressanta här är att Cornu (och många andra) måste be om källa på ett faktum som var självklart innan covid och som nu all forskning bekräftat är sant (finns fler studier än den refererade ovan). Hur kan det ha gått så många förbi? Hur kan man tro att ett helt nytt vaccin med helt ny teknik mot en virustyp som man aldrig tidigare lyckats göra vaccin mot skulle lyckas vara perfekt i första "modellen"?

   Radera
  20. @Tabby bra förklarat. Jag läste på och är även omgiven av läkare vilka gemensamt diskuterat för och emot.
   Att ta vaccinet är ingen självklarhet. Detta är inte mässlingvaccin och man måste också alltid väga fördelar mot nackdelar (ja vaccinet har några - tex att populationen fortsätter sprida viruset, till skillnad från infekterade som förmodligen kommer smitta färre).
   Jag valde att ta vaccinet efter överläggande men kommer vara ödmjuk inför de som väljer att inte göra det. Ett vaccinationspass känns som ett ganska stort ingrepp på vår frihet som människor. En väg som jag tror är väldigt farlig att gå.

   Radera
  21. Här är en källa, den vetenskapliga rapporten från Israel som visar att naturlig infektion ger en mer långvarig och och ett starkare skydd mot infektion, symtom och inläggning på sjukhus. Ett resultat som anges är att dubbelvaccinerade (med 1a typen av vaccin, ej booster) har en 13.06 ggr störrre risk för så kallad breakthrough infektion än de som tidigare varit smittade. Artikeln är tillgänglig i fulltext, som pdf, gratis.

   https://www.medrxiv.org/content/10.1101/2021.08.24.21262415v1

   Radera
 3. Ja Cornu, det skulle vara intressant att höra vad du själv tycker.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Spelar ingen roll vad jag tycker.

   Radera
  2. Jag tänker inte påverka utfallet av undersökningen, rätt meningslöst att skriva vad jag tycker i frågan och sedan fråga läsarna.

   Radera
  3. Du brukar inte ransonera ditt tyckande i andra inlägg, men det här var visst en öm tå.

   Radera
  4. Det här är en enkät. Titta på mina enkätinlägg, brukar jag skriva vad jag tycker där?

   Radera
 4. Helt meningslöst när vaccinerade smittar lika mycket som ovaccinerade, titta på Israel som var föregångslandet med hög vaccinationsgrad, ser ut som smittan bara ökar efter vaccinering, smittan går fram som en skogsbrand.

  https://ourworldindata.org/explorers/coronavirus-data-explorer?zoomToSelection=true&facet=none&pickerSort=desc&pickerMetric=new_cases_per_million&Metric=Confirmed+cases&Interval=7-day+rolling+average&Relative+to+Population=true&Align+outbreaks=false&country=SWE~ISR

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, de gör de inte. Du blandar ihop uttalandet "vaccinerade kan smitta" med "vaccinerade smittar lika mycket som en ovaccinerad som hostar". Det existerar vaccinerade personer som kan smitta, för vaccinet fungerar inte till 100%, men den som är vaccinerad och symptomfri smittar aldrig lika mycket som den som har full infektion och sprutar kroppsvätskor ur alla öppningar. Det torde vem som helst förstå utom antivaxxers.

   Radera
  2. Det är väl insjuknade i delta som det inte hjälper mot. Sen kommer en spruta till och sen kommer my och sen kommer en spruta till och sen kommer...

   Radera
  3. Jodå, de hjälper mot Delta också, men vaccinet verkar inte skydda mot Delta längre än infektion, dvs ca 6 månader. Israel var tidigt ute med vaccin. Rekommendationen nu är att ta en tilläggsdos.

   Radera
  4. Kan vara den naturliga immuniteten som måste göra arbetet för eller senare för att få ner smitta och dödlighet till önskade låga nivåer, arbete i Israel pågår med det antigen man vill eller ej.

   Radera
  5. Sen den här detaljen att inte behöva IVA eller att risken att dö minskar talar ju för vaccin även om man skulle smitta..

   Radera
  6. I en stor population med pågående smittspridning så finns det ett antal individer som precis smittats med Covid men ännu inte fått symptom när de tar sin spruta. Då ser det ut som vaccinet inte fungerar för dessa.

   Radera
  7. Vad är det som många har så svårt att förstå? Läser de inte själva, utan låter någon j-a häxdoktor viska i örat på dem? Vaccinet är inte 100-procentigt. Du kan bli smittad trots att du är fullvaccinerad, men (och här kommer det antivaxarna verkar blunda för) du _blir inte lika sjuk som om du vore ovaccinerad_. Jeez...

   Radera
  8. Gissar att många har svårt hänga med i svängarna och därför inte så kallat förstår, bloggaren med stor del av svenska folket var av den uppfattningen att man skulle iväg och vaccinera oss av med viruset, vilket nu tydligen inte är fallet och det ska vi förstå utan förklaring.

   Radera
  9. Israel var tidigt ute och vaccinerade med endast 3 veckor mellan dos 1 och 2. Det har visat sig att ca 7 veckors mellanrum ger mycket bättre skydd med Pfizer.

   Radera
  10. Det går inte att vaccinera sig mot coronavirus. Det har vi försökt göra i decennier utan framgång. Men så plötsligt på två dar har moderna ett vaccin...

   Radera
  11. Corona är här för att stanna. Så länge viruset härjar hos ovaccinerade (vilket det finns gott om i världen) kommer det att finnas en outnyttjad pool, vilket är alla vaccinerade, som nya mutationer kommer att anpassa sig till. Det kommer att bli som en årlig influenza. De som är vaccinerade kommer inte att bli så sjuka och kanske inte vill vaccinera sig varje år, men många kommer att ta det årliga vaccinet precis som idag. Vaccinpass kan motivera folk att ta vaccinet oftare.

   Radera
 5. Är 100% för vaccinering, men 100% emot -obligatorisk- vaccinering mot corona. Ett covid-vaccin-pass innebär i praktiken obligatorisk vaccinering.

  Ger man väl politikerna möjlighet att kräva ID-loggning vid besök av stora arenor så kommer de garanterat att hitta en orsak till att kunna kräva det på alla platser vid alla tillfällen. Även om vi inte har en auktoritär stat idag så vet vi inte hur samhället ser ut om 14 år och då vill jag inte ha försett dem med alla verktyg de behöver för implementera social credit score á la Kinas fria demokratiska diktatur.

  SvaraRadera
  Svar
  1. +1 Instämmer helt och hållet! Jag vill inte ha ett vaccin-apartheid.

   För övrigt borde det finnas ett alternativ för oss som var för unga i förra valet, )Ja det finns läsare under 21 år), om vi kryssar i "Annat" ser det ut i statistiken som att vi röstade på något litet obetydligt parti.

   Radera
  2. Du får väl ta vad du valde i skolvalet

   Radera
  3. Det är passet som är målet inte vaccinet. Målet är ett chip inopererat så vi kan spåras 24/7 är vi inte lydiga så stänger dom av oss...

   Radera
  4. Även om vaccinpass känns både vettigt och logiskt idag så känner jag en besk eftersmak för vart det skulle kunna leda.

   Radera
  5. Sant. Man skall ge staten makten man önskar sin värsta fiender, för en dag så är det staten som är din fiende.
   Tror det var Mark Twain som sa:
   Historien upptepas inte, men rimmar väldigt väl.

   Radera
  6. Vaccinpass i 12 månader med stenhårt avslut utan möjlighet till förlängning vore nog bra. Håller med 100% att vi inte ska ge politikerna den makten som ett jud...förlåt vaccinpass innebär.

   Radera
  7. Schack, Om det är riktigt viktigt för dig att undvika ett förtryckande övervakningssamhälle föreslår jag att du arbetar stenhårt för att krossa de kriminellas ekonomi genom politiskt obekväma med troligtvis effektiva åtgärder som drogliberalisering samt snabba skärpningar tvärs över rättsväsendet så utvecklingen planar ut och börjar vända.

   Om det fortsätter så kanske det inte vänder fören en majoritet implementerar ett apartheid-singapore med den bästa uigur förtryckarteknik Kina har att sälja.

   Radera
  8. +1. Instämmer helt och hållet. Brukar använda ungefär denna fras för att styrka min åsikt.

   Radera
  9. +1
   Ett sluttande plan, och stor risk för framtida ändamålsglidning.

   Radera
 6. Ett tredje fråga i stil med "Är du vaccinerad/Kommer du vaccinera dig" hade gett ytterliggare dimension till enketen.
  Jag är precis som föregående talare 100 % för vaccination och 100 % mot kåviddpass.

  SvaraRadera
 7. Jag är mot vaccinpass inom landet, men jag är för tvingande vaccinering för utlänningar för att resa in i Sverige (och då i förlängningen rimligtvis också för att andra länder stoppar icke-vaccinerade svenskar för att komma in i deras länder).

  Vidare anser jag att bio, teatrar etc ska kunna ha vissa föreställningar enbart för vaccinerade. Restauranger likaså. Om dessa näringsidkare vill detta alltså.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Strikt talat får antagligen näringsidkare göra som de vill. Det är antagligen inte olaga diskriminering, lagen där täcker bara kön, etnicitet och sexuell läggning, inte vaccin.

   Radera
  2. Jag tycker vi ska ha olika toaletter för ovaccinerade och vaccinerade. Likaså bussar, tåg och flyg ska förses med en lufttät vägg mellan olika delar så vi kan dela upp befolkningen i olika grupper, de som är bättre och de som är sämre.

   Radera
  3. Så länge det är valfritt att tillhöra den sämre gruppen så är det väl okej.

   Radera
 8. Löser sig snart av sig självt, antagligen för alla vaccinerade som "planerat" eller så rullar allt på som vanligt.

  SvaraRadera
 9. I en perfekt värld hade folk som haft alla möjligheter till avgiftsfri vaccinering och vägrat nekats offentligfinansierad covidvård.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ska alla som inte löptränar nekas vård då också?
   Måste vi alla bli veganer för att förtjäna offentligt finansierad vård?
   Hur blir det mer rökare?

   Det är en 'slippery slope' att börja vägra människor vård.

   Radera
  2. Skulle de även slippa betala den delen av skatt som går till offentligfinansierad sjukvård i så fall?

   Radera
  3. Nej, skillnaden är att om du inte joggar, äter extrea mycket bea till flintasteken etc så blir inte grannen fet av det.

   Radera
  4. Nu skrev jag covidvård och inte vård. Dessutom skrev jag offentligfinansierad.

   Se vaccinet som en försäkring: den som har försäkrat sig får hjälp av kollektivet om villan brinner, medan den som valt att inte göra det får hosta upp slantarna själv.

   Om fetma kunde smitta, hade vi nog sett ut som michelingubbar allihop.

   Radera
 10. Varför inte, inget konstigt?!? Jag har mitt gamla gula kortet fullt av vacc-stämplar. På tidigare resor för längesen var det ett krav att man måste ha stämpel för tex koleravaccin för att komma in i en del länder, Indien tex. Hade man inte det så kunde man välja mellan att åka hem eller få en injektion på plats med en rostig & återanvänd spruta ---

  Så det är rimligt och normalt, fattar inte varför alla bråkar -- ??

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Komma in i en del länder" är skiljt från "delta eller komma in på t ex evenemang eller ens butiker".

   Radera
 11. Inte helt ospännande läsning är hur virus muterar och förändrar sig, influensa som bör vara ett väl studerat virus och troligen har många likheter med Corona i beteende så pågår hela tiden antigenic drift, viruset förändras en aning hela tiden, så det är inte bara nya stammar av mutationer som är ett problem, och när en viss mutation byts ut som nu till Delta som helt nu dominerar Europa så går viruset vanligen via djur.

  https://www.verywellhealth.com/what-are-antigenic-drift-and-shift-770400

  SvaraRadera
 12. Är det ens lagligt för någon att kräva medicinsk information om någonannan? Patientsekretessen är väl ändå ganska stark?

  Jag gillar förövrigt inte vaccinpass, tycker det rimmar dåligt med ett fritt samhälle. jag är vaccinerad.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tacka vet jag Florida som infört lagar där företag eller institutioner som kräver att få se intyg om covidvaccin bötfälls. https://www.usnews.com/news/national-news/articles/2021-09-02/schools-businesses-to-be-fined-in-florida-for-requesting-proof-of-vaccination

   Radera
  2. Att Florida förbjudit Covid pass och infört böter som jag skrev, betyder förstås inte att de är emot vaccin, utan att de skyddar individens val och frihet. Helt rätt. Nu får vi bara hoppas att det sprider sig till fler stater och att konservative radio talk show värden Larry Elder vinner mot demokratiske guvernören Gavin Newsom in det kommande Recall valet i september. Newsom som kritiserats hårt för sitt hanterande av pandemin bl a. En pikant detalj är att media gått ut hårt på Newsoms sida och kritiserar Elder, och enligt LATimes är afroamerikanske Elder i själva verket "the black face of white supremacy".

   Radera
 13. Det officiella syftet med vaccinpass är väl att det krävs för att vi ska kunna återgå till normalitet och leva som vanligt, gå på evenemang med stora folksamlingar, resa och shoppa säkert mm. Men se på Israel, där man troligtvis uppnått högst vaccinationsgrad, och ändå så spikar virusvarianterna. Det är uppenbart att vi inte uppnår flockimmunitet med bara vacciner (därmed inte sagt att de inte behövs), pga att de vacciner vi har idag är "leaky", de är inte så kraftfulla att de ger flockimmunitet, utan ger bara 40-60% skydd mot "infection, replication and spread", enligt MRN:a vaccin pionjären Robert Malone.
  (Källa: https://www.theepochtimes.com/part-2-dr-robert-malone-on-ivermectin-escape-mutants-and-the-faulty-logic-of-vaccine-mandates_3981859.html
  Jag skulle absolut inte vilja ha vaccinpass, i någon form, eftersom vi kan ta för givet att regeringen kommer att missbruka denna makt över individerna. Av hälsoskäl behövs inga vaccinpass, då vi redan har bara lite bekymmer med Fauciflunsan i Sverige, och hade vi satsat på profylax och tidig behandling med t ex Ivermectin skulle troligtvis ha ytterst få smittofall, allvarligt sjuka och dödsfall.

  SvaraRadera
 14. Först kom de för att hämta judarna,

  men jag höjde inte min röst

  för jag var inte jude.

  Sedan kom de för att hämta kommunisterna

  men jag höjde inte min röst

  för jag var inte kommunist.

  Sedan kom de för att hämta socialdemokraterna

  men jag höjde inte min röst

  för jag var inte socialdemokrat.

  Sedan kom de för att hämta fackföreningsfolket

  men jag höjde inte min röst

  för jag tillhörde inte någon fackförening.

  Sedan kom de för att hämta mig

  och då fanns det ingen kvar

  som kunde tala för mig.”

  SvaraRadera
 15. Vad är ett "pass" egentligen och om du INTE har det är du giftig eller paria. Vi har sett det för!

  SvaraRadera
 16. Jag vaccinerade mig tidigt och rekommenderar starkt alla att vaccinera sig. Med det sagt tycker jag att "vaccin-pass" är att gå alldeles för långt.

  Om nu vaccin skyddar mot smitta (om än inte 100%) och om man drabbas mildare av sjukdomen om man nu ändå får den, så är väl problemet löst? Är man orolig för att bli smittad så vaccinerar man sig. Om man är korkad nog att tro på idiotiska konsporationsteorier så låter man bli.

  Så småningom kommer väl det naturliga urvalet att se till att det är mestadels vaccinerade kvar, kan inte se att staten ska behöva lägga sig i och tvinga folk till detta. Inte heller ser jag det som rimligt att butiker ska ha rätt att efterfråga medicinsk information om sina kunder. De butiker som frågar mig om det kommer jag aldrig mer att besöka.

  Däremot kan jag gott ta på mig ett munskydd om nu butiken menar att det skulle hjälpa.

  SvaraRadera
 17. Är emot då jag anser att alla, vaccinerade eller ej,ska anses som potentiella smittbärare. Då slipper vi bli överraskade om det visar sig att vaccinen slutar skydda mot covid efter ett visst antal månader
  . För övrigt heter det inte vaccinpass utan covidbevis, då det finns fler sätt än att bli vaccinerade mot covid-19 som ger rätt till covidbevis.

  SvaraRadera
 18. Tråkig undersökning. I och med att oppositionen inte längre är vitlistad kan vi ju redan gissa oss till utfallet.

  SvaraRadera
 19. Ingen fara ni som tvekar inför vaccinpass låt propagandan fortgå ett tag till så tycker ni snart det är en toppengrej.

  SvaraRadera
 20. Intressant att se att så många virologer är läsare av bloggen. Dock gällde ju frågeställningen huruvida Sverige skall införa vaccinpass eller inte. Medicinska aspekter är en helt annan fråga.

  SvaraRadera
 21. Jag har haft genomgången infektion, är snart fullvaccinerad, men vill inte att vi ska införa vaccinpass. Orsaken till det är samstämmigt med många av andra ovanstående kommentatorer som påvisar de potentiella auktoritära risker som finns med införandet av ett sådant intra-nationellt certifikat. Det kan tyckas vara solidariskt att införa något sådant, men de systemiska riskerna kommer på lång sikt innefatta långt farligare följder.

  På tal om vaccinpass så har jag diskuterat det med flera andra personer och jag har fått uppfattningen om att de flesta som förespråkar vaccinpass verkar tro att de är så gott som immuna från infektion av sjukdomen, även mildare sådan, efter dubbla doser av vaccinet. Givetvis reducerar vaccinering risken för att ens bli smittad men det är ju i synnerhet inom antalet sjukvårds- och dödsfall som den allra största förbättringen syns. Dock anekdotiskt, men de allra flesta verkar inte ha någon aning om smittotal, sjukvårdsinlagda eller dödsfall såväl nationellt som internationellt. Det vore därför inte konstigt att om, efter införandet av vaccinpass, tusentals fullvaccinerade personer trängs på t.ex. en större hockeymatch och det, i efterhand, visar sig att ett hundratal blivit smittade så skulle den gemene svensken överraskas av informationen. Även om det rört sig om någon enstaka procent av besökarna smittats så hade det, trots det, följts av debatt om vilken typ av åtgärd man hade behövt införa för tillsammans med vaccinpassen, som exempelvis testning, vilket i sin tur hade ogiltigförklarat användningen av vaccinpassen.

  Personligen tycker jag att vaccinpass är onödigt så länge som, i synnerhet, dödsfall men även sjukhusinlagda ligger på normala nivåer. Om man vill införa starkare incitament till vaccinering utan att potentiellt lägga grunden till en framtida auktoritär hyper-hälsostat, bör man låta icke-vaccinerade betala extra eller hela beloppet, ur egen ficka, för eventuella sjukvårdskostnader som tillkommit i samband med en covid-infektion.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Troligen kommer vi se Covidförsäkringar framöver, där icke-vaccinerade får en högre premie.

   Radera
 22. Låter som en utmärkt idé för att begränsa smittspridningen, genom att de ovaccinerade begränsas att sprida smittan.

  Grönt (fullvaccinerade), Gult (kan ej ta vaccinering av olika anledningar), Rött (antivaxxers som påstår sig veta bättre än expertisen). Grönt och Gult välkomna.

  Nu kommer inte Sverige införa detta, men andra länder lär sköta jobbet åt oss. Alternativet är nog hemester där.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Precis,

   För gör man inte som expertisen säger så ska man straffas!!

   Radera
  2. En begränsning bara, inget straff. Säkra riskgrupper, helt enkelt. Eller hur tänker du där?

   Radera
  3. Tja, om jag förhidras att gå och handla mat, göra mina bankärenden, vandra på stan eller på annat sätt utnyttja min (alltmer begränsade) frihet så ser åtminstone jag det som ett straff.

   Men det är klart, fängelser begränsar ju bara rörelsefriheten för de intagna, så det är inte mycket till straff det heller :-)

   Radera
  4. Tja det lär ju öka IQ i samhället då, då anti-vaxxer sakteliga dör ut. De är ju inte direkt de skarpaste knivarna ;). Åtminstone har har jag inte sprungit på någon. Tja där var väl nåt pucko på Tinder kanske ;)

   Radera
 23. Stöder det helhjärtat. Som jag skrev ovan. Dåliga ovanor som ej drabbar tredje man är inte samma sak som att hålla smittan vid liv.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Dåliga vanor drabbar ofta tredje man, om än kanske inte lika direkt som i fallet med covid. Ökade kostnader, belastning på vårdsystem, ökat våld, nedsmutsning, passiv rökning, influenser på unga/andra etc etc.

   Radera
 24. Att införa vaccinationspass innebär att vi får tillbaka vår frihet. Varför ska 85% av svenskarna leva under restriktioner för att skydda de 15% som av någon anledning inte orkat gå till vaccinationscentralen? Det gäller inte bara större evenemang i min mening. En fullvaccinerad borde snarast få återgå till arbetsplatsen efter uppvisande av baccinationspass.

  Dessutom, en ovaccinerad mår väl knappast bättre av att andra också begränsas i sin frihet? Debatten har i stor grad hamnat i resonemang om att här i Sverige ska vi solidariskt ha det lika dåligt. Det är bata småaktigt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Släpper man alla restriktioner ändå, får vi också tillbaka vår frihes, behövs inga vaccinpass för det. Tycker dock att man kan inför det på vissa större tillställningar om arrangören känner för det och vill leka Putin.

   Radera
  2. Absolut, den dag smittspridningen är så pass låg att alla restriktionerna kan hävas så är vaccinationspass inte nödvändiga. Men nu är restriktionerna kvar, och det påverkar både företag och individer negativt på olika sätt. Vi måste ju utgå från verkligheten, inte hypotetiska verkligheter.

   Radera
  3. Om nu 15 % inte orkar vaccinera sig så ser jag inte problemet med att öppna samhället, med eller utan passkontroll. Exakt när kan man anse att "smittspridningen är såpass låg"? Covid är här för att stanna, vi kommer alltid att ha Covid närvarande. Det är den verkliga verkligheten.

   Radera
  4. Anton, klura lite på hur det går för riskgrupper som blir smittade. Den där matematikern som räknade innan, hade käpprätt fel. Varför ska vi ta dig på allvar? För att du inte ser?

   Radera
  5. Riskgrupper kommer att bli smittade vad vi än gör, eller hur menar du att det ska undvikas? Inte ens 100% vaccinationer kommer att få bort Covid.

   Radera
  6. Anton, de kan bli smittade. Fast sannolikheten är mindre. Sen vid smitta, så är överlevnadsoddsen högre. Det är enkelt utfall, vi idag vet.

   Radera
 25. Har inget emot vaccinpass, det har jag sannolikt redan för övriga vacciner. Däremot ser det ut som att ha haft Covid är ett väsentligt bättre skydd, så genomgången sjukdom bör också ge vaccinpass, annars blir det kejsarens nya kläder över det hela.

  SvaraRadera
 26. Nu när de befarade riskerna med vaccinet kommit på skam tycker man det inte skulle behövas något covidpass, fördelarna med att vaccinera sig överväger klart eventuella risker.

  Jag har respekt för att man hänvisat till försiktighetsprincipen när man avvaktar att ta ett nytt vaccin, men i det här läget bör försiktighetsprincipen stipulera att man tar det säkra före det osäkra och vaccinerar sig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Andra vaccin testas i åratal innan man anser dem säkra, varför skulle det vara annorlunda här? Hur lång tid tog det innan narkolepsin efter Pandremix-sprutan visade sig? Finns mängder av frågeställningen som saknar svar avseende Corona-vaccinen.

   Radera
  2. Visst, men de följdtillstånd som man kopplat till vaccinet förekommer också vid infektion av covid -19, fast då i betydligt högre omfattning. Och eftersom man nu befarar att alla mottagliga kommer smittas av sjukdomen tids nog, är det rationella valet följaktligen att vaccinera sig snabbt.

   Radera
  3. Oavsett hur mycket man vill intala sig att det är helt säkert så vet ingen något om eventuella biverkningar som visar sig efter mer än 8-9 månader. Det är ganska meningslöst att ens ha en ståndpunkt om detta förrän mycket mer tid förflutit. Man kan dock konstatera att det finns exempel på andra vaccin där biverkningar visat sig efter en längre tid. Oavsett vaccin så kommer nästan alla på lång sikt att få infektionen.

   Radera
 27. När 70% av EU´s invånare redan är vaccinerade ser jag inte riktigt behovet av vaccinpass?
  Jag är dubbelvaccinerad, men vi vaccinerade kan bära och sprida smitta som alla andra, vilket kan ge en falsk trygghet och få människor att sänka garden och bli oförsiktiga.

  SvaraRadera
 28. Alla är överens om att det var en dålig idé att massvaccinera mot svininfluensan, varför glömmer människor så lätt och snabbt?

  SvaraRadera
  Svar
  1. För att covid inte är svininfluensan.

   Radera
 29. Problemet med vaccinpass är att man delar upp befolkningen och skapar en diskriminerad grupp i samhället.

  I längden är detta väldigt farligt, särskilt om den diskriminerade gruppen är stor. De kommer att rösta på något totalitärt parti som lovar att skrota passen, eller ta till vapen mot staten.

  Bättre att upplysa folket med korrekt information, så att de känner sig trygga med vaccineringen.

  SvaraRadera