Aktuellt

Havsbaserad vindkraft olönsam - får 236 öre per kWh i subvention i blåsiga Storbritannien - dubbelt mot kärnkraftens garantier i landet

Ny havsbaserad vindkraft, av den typ som antikärnkraftslobbyn nu vill använda som halmstrå för att slippa rädda Sveriges energiförsörjning g...

2021-09-05 16:29

Ryssland uppger att övningen Zapad-21 omfattar 200 000 man

Det ryska försvarsministeriet uppger att den ryska storövningen Zapad-21 (Väst-21) nu i september ska omfatta 200 000 man, vilket gör den till den antagligen största övningen sedan Zapad-16 med sina 120 000 man, som finns med i min roman Drönarhjärta.
Det ryska försvarsledningscentret på Frunzenskaja Naberezhnaja
Kreml menar dock att eftersom man delat upp övningen i små delmoment så är ingen övning mer än 6 400 soldater och därmed behöver man inte bjuda in utländska observatörer enligt Wiendokumentet.
Ryska Mig-31

Övningen kommer ta plats mellan den 10:e och 19:e september, inklusive i Vitryssland där man redan grupperat fram luftvärn mot gränsen till Polen och Litauen invid det strategiskt viktiga Suwalkikorridoren, och enda landvägen in till Natoländerna Estland, Lettland och Litauen. Försvarsministeriet uppger att man kommer öva med 290 stridsvagnar och 240 artilleripjäser, 80 flygplan, men endast femton fartyg. 

En del menar att övningen kommer fokusera på hela den norra flanken, och alltså även hela vägen upp längs finska gränsen och gränsen mot Norge.
Arleigh Burke-klassens robotjagare USS Bainbridge

Samtidigt slumpar det sig så att den årligen återkommande marinövningen Northern Coasts, Noco-21, genomförs den 10:e till 23:e september i Östersjön med ett 30-tal fartyg och cirka 2000 personer från 13 länder och leds av Sverige. Förutom den pågående beredskapsanpassningen från svensk sida kommer alltså Sverige, Finland och Natoländerna ha en rejält förstärkt marin närvaro under Zapad-21 vilket kommer omintetgöra möjligheterna för Ryssland att hitta på något i Östersjön som ryssarna får ångra. Bland annat kommer Ravlunda skjutfält på Österlen att användas för landstigningsmoment i Noco-21.
Stranden på Ravlunda skjutfält

Noco-21 innebär också att många av örlogsfartygen redan är på plats, t ex är robotjagaren USS Arleigh Burke just nu på flottbesök i Tallin.

Hamnen i Tallin under Zapad-17

Det finns förstås alltid en risk för att någon rysk befälhavare får feeling och drabbas av tuppjuck, men demokratierna i Väst står alltså inte oförberedda inför den ryska gigantiska övningen, tvärt om.

Dock uppger Barents Observer att Zapad 21 ska vara den ryska Norra flottans största övning i år, så antagligen sker den ryska flottövningen i Barents Hav och inte i Österjön. Återstår att se om det blir någon motövning i norr från västs håll.

På grund av det säerkhetspolitiska läget är det ständigt nödvändigt att ha motövningar och beredskapsinsatser, beredskapskontroller eller beredskapsanpassningar när Ryssland övar, eftersom Kreml försöker etablera en normalbild där Väst ska sluta bry sig om övningarna. Den dagen man slutar med motövningar ges Kreml handlingsfriheten att låta övningen gå över i ett skarpt angrepp.

Lastbilar tillhörande Nato utanför Rukla i Litauen under den ryska övningen Zapad-17

Källor

iz.ru/1210323/2021-08-20/okolo-200-tys-voennykh-primut-uchastie-v-strategicheskikh-ucheniiakh-zapad-2021
thebarentsobserver.com/en/security/2021/08/beefing-forces-ahead-zapad-2021-northern-fleet-kicks-large-scale-exercise-border
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

7 kommentarer:

 1. Sista stycket om handlingsfrihet var intressant. Det är det som det hela handlar om. Men samtidigt ett j-a slöseri med resurser. Assymetrisk krigföring är väl annars det som gäller. Och som vi borde dimensionera vår krigsmakt för.

  SvaraRadera
 2. Tallinn stavas inte Tallin.

  SvaraRadera
 3. Den nya typen av krigsföring;
  Länder övar och motövar tills den ena får slut på resurser, ockupationen blir sen enkel!
  Det handlar mer om att orka längst än att vara starkast!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja då är det inga problem med ryssen, kassan kör torrt redan. De har bara en BNP 3 ggr Sveriges men pumpar in allt de har i pang-pang. De har fastnat i en frusen konflikt i Ukraina som kostar slanten, de är under ekonomiska sanktioner och peak-oil har varit redan. "It's all downhill from here" precis som med Soviet för 30 år sedan.

   Radera
 4. Måste säga att det var ett extra listigt drag av US Navy att maskera sin jagare som Tallink-färja :-D

  SvaraRadera