Aktuellt

Nytt teveformat - dokusåpan #skyddsrummet

"I skyddsrummet kan alla höra dig skrika" - Lars B på Twitter I MSB:s skyddsrum ska varje person få 0.75 m2 i yta. Detta är en g...

2021-09-20 16:34

MÖP-måndag: Regeringen vill kunna sälja 24 Archer-pjäser till USA

I budgetpropositionen för 2022 framgår att regeringen vill ha bemyndigande att sälja 24 pjäser av haubitssystemet Archer till USA. Det handlar om de från Norge övertagna pjäserna som skulle gå till den expanderade svenska armén med sina tre och en halv brigader och en stridsgrupp.
Archer under Aurora 17. Foto: Karin Malmsten, friköpt bild
Archer är ett av de hjulbaserade system som offererats till USA för sina lätta snabbrörliga Stryker-brigader motoriserat infanteri. Om Bofors vinner uphandlingen vill regeringen nu få riksdagens bemyndigande att via Försvarsbudgetpropositionen för 2022 sälja dessa till USA.

Tanken var annars att de skulle tillföras de utökade tre svenska mekansierade brigaderna och den reducerade Mälarbrigaden, samt om bloggen minns rätt även 18:e stridsgruppen på Gotland. Utöver det ska nytt artilleri anskaffas till fördelningsartilleriet (divisionsartilleriet).

Efterdsom det inte handlar om system som inte längre behövs eller är obrukbara behöver regeringen riksdagens godkänannde. Det hela förutsätter dock att motsvarande nyproducerade pjäser istället kan levereras till Försvarsmakten i den takt som motsvarar beslutad upprustning:
"I sitt yttrande till framställningen samtycker Försvarsmakten till åtgärden under förutsättning att motsvarande antal pjäser kan levereras till Försvarsmakten i tid och med minst samma förmåga utan ytterligare kostnader. Leveranser av pjäser till Försvarsmakten kan ske senast i den takt som motsvarar förbandsproduktionen i övrigt till och med 2030."

Detta är förstås ett facit på att det kommer ta tid att återupprusta svenska armén. Archer utbildas nu på det återuppsatta Noraskogs kompani i P 4 Skaraborgs Regementes och 2:a brigadens regi. 

Regeringen motiverar försäljningen till USA som följer:

"Regeringen bedömer att en försäljning av Archersystemet till USA skulle innebära försvarsnytta i form av kostnadsdelning för vidmakthållande av systemet, bredare bas för försörjningstrygghet avseende reservdelar och utbytesenheter, kostnadsdelning vid anskaffning av kvalificerad ammunition samt möjlighet till taktisk utveckling och träning genom samverkan på förbandsnivå. Regeringen bedömer vidare att Försvarsmakten kan undvara artilleripjäserna fram till dess ny materiel behöver tillföras artilleriförbanden i den utökade krigsorganisationen."

Samtidigt förutsätter detta förstås att Bofors vinner skönhetstävlingen och upphandlingen om hjulburet artilleri, vilket i så fall skulle knyta amerikanskt och svenskt försvar närmare varandra. 

I övrigt innehåller budgetpropositionen en del detaljer som kanske inte normalt brukar vara offentliga, som antalet eldenheter luftvärn, antalet brobandvagnar med mera. Känns lite som om Conny från min roman Drönarhjärta finns på riktigt.

Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

36 kommentarer:

 1. Det här ställer ju mer frågor än svar:

  Som jag förstår det så skall dessa ersättas med vad?
  Kan det vara så att USA är imponerade av det hjulbaserade systemet och kanske beställer mer?
  Om USA beställer kanske de som skall ersättas blir Archer till sist?

  SvaraRadera
  Svar
  1. dvs fler tillverkade Archer? Vi har kasnke fortfarande gott om 77.

   Oavsett mina indiska kollegor är mycket imponerade av 77 "it works"

   Radera
  2. Ja verkligen, det ställer frågor. Fördelen uppnås väl endast om man kan leverera ännu fler Archer till Sverige och/eller USA, men sådana går väl inte att tillverka utan fler 77:or att bygga om? Archer är väl relativt billig just eftersom man återanvänder 77:orna som redan fanns? Eller ska man helt enkelt dra igång produktion av sådana? Vilket annat lika bra artillerisystem finns annars till samma kostnad?

   Radera
  3. Några FH77B finns inte kvar (eller ja, det lär finnas en på museum i Karlstad)... Och såklart ett par hundra stycken i Indien. OM affären med USA blir av handlar det om att Bofors tar tillbaka 18 eller 24 ARCHER-system från Försvarsmakten, gör vissa småjusteringar och säljer dom till USA. Därefter skall man ersätta försvaret med 18-24 nya system. Det handlar alltså INTE om att Försvaret ska få mindre antal system totalt. Det pratas också om att utöka till 72 system totalt för Försvaret.

   Samma dumper från Volvo som nuvarande systemet har finns inte kvar i produktion, men självklart har Volvo snarlika dumpers. Det pratas också om att sätta ARCHER på en lastbil från Rheinmetall. Bofors var nyss på DSEI-mässan i London och visade upp ett sånt system (ganska frän bild):
   https://twitter.com/bbofors/status/1437696416902701059

   Från USA:s sida pratar man om ett omedelbart behov, det är bl.a. därför som affären är attraktiv för dem. De vill ha nåt NU och systemen finns i stort sett färdiga.

   Många av delarna i ARCHER är återvunna från FH77B, men långt ifrån alla. En anledning till det är så är politisk. Under den eviga fredens tidevarv gick det inte att sälja in till politikerna att man behövde anskaffa nya system. Men att bygga om ett gammalt system var lättare att sälja in...

   Radera
  4. Mycket lite av 77:orna återanvändes vid byggandet av Archer, i huvudsak komponenter till lavettlager. Inget man inte kan nyproducera.
   Archer har nya eldrör, laddmekanism och givetvis dumperchassie.
   Man kan säga att konceptet drog iväg lite från demonstratorn FH77AD till något så annorlunda att iden om återanvändning i princip blev politisk även om en marginell mängd pengar möjligen sparades.

   Radera
 2. Bra! Ett yttligare bevis för att systemet är i världsklass. Detta är det viktigaste vapensystem som tillförts FM sedan JAS. Att kunna ha ett antal av dessa enheter i ständig rörelse skapar ett stort osäkerhetsmoment för en motståndare och något han måste ha med i sitt agerande.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om USA väljer det, kan man väl skryta om världsklass. Men vem som helst kan ju delta i deras upphandling? Och än så länge, tror jag vi får hålla våra Svenska tummar under bordet!

   Radera
 3. Om USA köper Archer så kan det innebära att produktionen till vårt artilleri kan öka dramatiskt och betydligt fler pjäser kan tillföras för samma kostnad. Sverige skulle behöva flera hundra Archer om man skall få ordentlig artilleriförmåga.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu måste ju truppslagen va i balans. Vi kan inte ha flera hundra Archer om vi samtidigt bara ska ha 3,5 brigader. Och tänk på logistik och ledning som också måste byggas ut för att hantera flera hundra Archer.

   Radera
 4. Antagligen någon form av bytesaffär, USA kanske är angelägna att få dessa och kanske håller inne några "prylar" som Sverige vill ha, vem vet. Jag antar att Archer ät ett förhållandevis billgt system byggt på dumperchassi.

  SvaraRadera
 5. Papperstigern vässar klorna. Istället för faktisk förmåga idag vill regeringen ha den pä papper om 15 år. Ska de inte passa på att krigsplacera alla födda 2022 också. Då har vi 100.000 soldater på pappret om 20 år. Perfekt sätt att visa att S minsann satsar på försvaret

  SvaraRadera
 6. Aha, bra, Regeringen kan ju sälja alla stridsvagnar och några Visby korvetter oxå, så att dom får råd med mer feministiskt HBQT arbete.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hysch! Nån miljöpartist kan snappa upp det där!

   Radera
 7. Man hur skall man lösa detta?

  Det fanns enligt Wikipedia 51st Haubits 77B som blev över när Indien affären gick i putten på 80-talet, av dessa byggdes 48 Archer genom att montera dem på Volvo A30E dumpers, en modell som enligt Volvo slutade tillverkas 2010!

  Har man tänkt sig att starta nytillverkning av 40år gamla kanoner och 10år gamla dumpers?


  SvaraRadera
  Svar
  1. Att Volvo inte längre tillverkar exakt den modell som används idag och man "tvingas" använda en nyare version av dumpern kan inte vara något större problem, tror försvarindustrin hanterat mer komplexa problem än så.

   Radera
  2. BAE har faktiskt visat upp en modell av Archer som är monterad på en terränglastbil från MAN, så jag antar att man kan montera dessa på lite vad man vill.

   Kanonerna kan man troligen nyproducera.

   Radera
 8. Om 24 Archer säljs till USA, så kanske de kvarvarande Archer blir divisionsartilleri, och samtliga brigader får helt nya pjäser iom att brigaderna annars inte blir likvärdiga när det gäller artilleri? Vore dock synd om vi inte får raketartilleri till divisionen, som FM vill.

  SvaraRadera
 9. Att sälja till USA är ju ett jättebra betyg.

  SvaraRadera
 10. Jag trodde ju i min enfald att vi utbildade några fler pjäsbesätningar över de närmaste åren, så att vi relativt snabbt kunde andvända 48 Arher vid ett skymmningsläge.

  SvaraRadera
 11. Låter långsökt.
  24 pjäser räcker troligen endast för 1 brigad. Usa har någonstans motsvarande 7 stryker brigader. Så att införa det i en sjundedel är logistiskt korkat.
  Att Bofors skulle återstarta produktionen av ett 40 år gammalt artillerisystem får ses som osannolikt.
  Alltså om det ska vara aktuellt så handlar det nog snarast om att sälja 24st som "initial order" och börja bygga om BAEs M777 haubits till Archer systemet. Då kommer frågan vem som betalar för utvecklingen. Står USA för det så visst, ska sverige bekosta den är jag avsevärt mer tveksam. Det blir extremt dyra pjäser.

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Alltså om det ska vara aktuellt så handlar det nog snarast om att sälja 24st som "initial order" och börja bygga om BAEs M777 haubits till Archer systemet"

   BAE ställde dock upp med Archer inte M777. Att bygga om M777 till att ersätta archer vore ju att gå över ån efter vatten eftersom det skulle innebära än omfattande ombyggnation (Det är mer än att bara bulta fast pjäsen på en lastbil) och man har ju redan ett färdigutvecklat vapensystem...

   Radera
  2. Problemet är att Bofors inte tillverkat en artilleripjäs sedan 80 talet.
   Jag är inte ens helt säker på att Bofors fortfarande har den tekniska kapaciteten att tillverka en artilleripjäs med eldrör längre, någonstans har jag läst/hört att de exempelvis inte skulle kunna göra eldrören då de inte längre har någon sådan fungerande utrustning.
   Archer systemet ska nog snarast ses som tornet och utrustningen runt mer än pjäsen inuti tornet.

   Radera
  3. Bofors? Vad fan snackar du om? Släpp kalla kriget och kom in i 2000 talet. Bofors har inte existerat på över 20 år nu. Det är BAE systems som säljer Archer och med tanke på att de försöker sälja Archer till andra länder så lär de ha en plan för hur de skall tillverka pjäserna...

   För övrigt om de saknar förmåga att tillverka eldrör så kan de per definition inte tillverka M777 pjäser heller.

   Radera
 12. Jag vet inte om det är regeringen eller bloggaren som har missförstått. Bloggaren har ju per definition missförstått om han bara läst Svenska regeringens budgetproposition för att få info om en upphandling i USA... Eller ochså är det bara lite klassisk grifting där han skrivit en kort clickbait artikel för att tilltala möp-demografin så han kan få lite kashing.

  Hur som helst. Om man istället läser vad som skrivits från amerikanerna istället för budgetpropositionen så är amerikanerna intresserade av att införa ett nytt hjulburet artillerisystem till deras i övrigt hjulburna stryker brigader. Man lade ut en förfrågan förra året och ett gäng olika vapentillverkare, däribland BAE, anmälde sig och man hade en skjutning i våras där flera olika vapensystem inklusive Archer deltog.

  OM Archer väljs så är man inte intresserad av 24 överblivna pjäser utan vi pratar en affär om ett par hundra pjäser minst särskilt om fler förband hoppar på (Marinkåren håller på att snegla på ersättare för sina åldrande pjäser). Så då blir det ju nytillverkning och då kommer det antagligen inte bli ett volvo chassi utan antagligen blir det nått inhemskt chassi. Sen har ju covid aktualiserat riskerna med att hålla produktion långtbortistan så antagligen kommer man producera även artillerisystemet i USA.

  En intressant del är dock att Storbritannien var informellt med vid skjutningen för att samla information eftersom de är just nu ochså inne på att införskaffa nya vapensystem.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Dom vill alltså utvärdera och ha specfikt Archer för att sedan köpa något annat? Troligt.
   Archer är ett koncept som baseras på en dumper med vapenstation och skydd. Att sätta en bössa på en Mack (också Volvo för övrigt) innebär att det inte längre är en Archer...

   Radera
  2. Blogger är ju det sämsta som finns.

   Radera
  3. Precis som i alla upphandlingar tar man inte det som industrin vill visa upp och kollar vad som finns innan man bestämmer sig. BAE skickade Archer, Elbit skickade ATMOS, Yugo Imports deltog med NORA, osv.

   Det är längesen Mack tillverkade lastbilar åt armén. Jag misstänker att oavsett vad det blir för vapensystem så kommer man försöka sätta den på ett HEMTT chassi.

   Radera
  4. Angående vad som är en Archer så är det ju BAE som avgör och de vill sälja fler än de 48 pjäserna de sålde till Sverige så därför har man börjat saluföra archer baserat på ett MAN chassi istället för volvo (Så man kanske får ta det med BAEs mediaavdelning att det inte är en riktig Archer jag vet inte ¯\_(ツ)_/¯ ).

   Det *kan* dock tala till vår fördel eftersom om jag minns rätt så är HEMTT delvis designad av MAN så om det finns en färdig lösning för att sätta Archer på ett MAN chassi så kanske det betyder att det går lättare att anpassa den för ett HEMTT chassi. Men vi får se vad som händer.

   Radera
  5. Archer utvecklas fortfarande. https://www.youtube.com/watch?v=y3eMXZIgAeQ

   Radera
 13. Återuppbygga försvaret genom att avveckla artilleripjäser???
  Jag får i.a.f. inte ihop den.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det gäller att få in tillräckligt med deg för familjeveckan, sälj ut allt som går att sälja...

   Radera
 14. Det här verkar jättekonstigt?
  USA köper iregel inte grejor, de vill ha inhemsk tillverkning i egen industri.

  Det skulle säkert bli licens på Boforspuffran eller en amerikansk haubits och sedan en Catepillar dumper istället för Volvon.

  Sedan var det tal om att Sverige behövde allihopa och ev. köpa mer artilleri?

  Eller vill man ha en bandhaubits med mer inriktning som köttkvarn än 155mm sniper?

  SvaraRadera
  Svar
  1. USAs nuvarande artilleri i hjulburna förband är brittiskt. Sen tillverkas det i USA.

   Radera
 15. På tal om Conny - vem fan är Conrad? :)

  SvaraRadera
 16. Bofors har gått ut med att Archer kan placeras på valfritt chassi. Dvs Archer är artilleridelen, inte vad den är bultad fast i. Köper amerikanerna så blir det sannolikt på HEMTT eller något motsvarande amerikanskt.
  Tillverkning i Usa blir det garanterat av majoriteten av pjäserna.
  De 24 de önskar av de befintliga är för utbildning. Amerikanerna har varit tydliga med att de vill köpa från hyllan för att hålla kostnader nere men samtidigt få ”snabb” tillgång till sitt nya system.

  Om beslutet bara baseras på prestanda ligger Archer bra till, men som alltid i sådana här sammanhang så är det politik, politik, politik som spelar in...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Frankrike måste hållas vid gott humör nu när ubåtsaffären inte blev av. Dom har också nånting liknande.

   Radera