Aktuellt

Urbaniseringen avgörande för överdödligheten 2020 - men på olika sätt i Väst- och Östeuropa

Urbaniseringsgraden i EU/EES-länderna visar sig vara avgörande för överdödligheten 2020. Men sambandet är tvärt emot varandra i den forna up...

2021-09-17 11:12

Regeringen vill att certifierade byggföretag ska få gräddfil för bygglov

Regeringen föreslår att stora certifierade byggföretag ska få en gräddfil för bygglov, som de små entreprenörerna inte ska få. Tanken är att de stora bolagen ska kunna bygga standardiserade identiska hus utan att kommunerna ska behöva granska utformningen av dessa för varje enskilt bygglov.
Standardiserade identiska bostäder i Kaliningrad, Ryssland Foto: Lena Wilderäng, adrenalena.se

Regeringen vill införa ett särskilt status för vissa byggföretag, certifierat byggprojekteringsföretag. Dessa förväntas kunna projektera bostäder enligt byggnormer och byggregler utan att kommunen ska behöva granska utformningskraven, hållfasthet och tekniska egenskapskrav, och därmed ge en gräddfil för de certifierade företagen.

Det kallas att "förutsägbarheten i byggprocessen" ska öka för de byggherrar som väljer dessa certifierade byggföretag.

Tanken är därmed att det ska massproduceras identiska bostäder, där man alltså inte behöver en kommunal detalgranskning av varje projekt. Kommunen ska bara behöva ta hänsyn till hur husen passar in i stads- eller landsskapsbilden, samt behoven av infrastruktur, vilket förstås kommer beröva kommunerna stora pengar för att granska allt i detalj om och om igen. Återstår att se om kommunerna kommer ogilla standardhus och istället vilja se unika byggnader, som betalar kommunen bättre för hanteringen.

Lagändringen ska gälla från den första augusti, men vem som ska certifiera byggjättarna och hur det ska ske är väl lite oklart. Det verkar som den nationella ackrediteringsmyndigheten SWEDAC ska certifiera certifieringsorgan som certifierar de certifierade byggprojekteringsföretagen. 

Detta bör ju även gälla villor där standardhusen därmed inte behöver granskas - givet att det certifierade certifieringsorganet certifierat villaleverantören så att villorna är certifierade - och kommer förstås missgynna på platsen byggda unika så kallade arkitektritade hus (standardhusen ritas tydligen inte av arkitekter ...).
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

36 kommentarer:

 1. Märkligt att man i pressmedelandet förutsätter att minskade byggkostnader leder till att lägenheterna hyrs ut eller säljs till ett lägre pris.
  Det är väl relativt fri prissättning på nya hyreslägenheter (nyproduktionshyra) och helt fritt för bostadsrätter.
  Så slutpriserna kommer ju inte ändras.
  Det blir väl i realiteten bara att man flyttar pengar från kommun till byggherre.
  Eller?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kan väl tänkas att de certifierade bolagen kan ta ut högre priser då det blir enklare och snabbare att köpa av dem.

   Radera
  2. Det går ju inte att utesluta att kanske nästa steg är att ge kommuner/kommunala bostadsföretag i uppgift att bygga jämförelsevis billigare bostäder. Det är ju inte ovanligt att länder med marknadshyror även har ett system med "social housing" för de mindre bemedlade.

   Radera
  3. Det spelar ingen roll hur billigt det är att bygga - priset på bostaden sätts av marknaden ändå. Bygger du en lägenhet för 2 MSEK och grannhusets lägenhet kostar 4 MSEK så kostar säljer du som byggbolag den billiga lägenheten för 4 MSEK. Det är ett feltänk att tro att några problem löses genom att bygga billigare - det enda som sker är att vinsterna för exploatörerna ökar.

   Radera
  4. Ja, Lasse du har rätt i att pengarna bara flyttar från kommun till byggherre.

   Radera
  5. Det är inte helt ovanligt att kommuner är markägare. En driftig kommun torde kunna kompensera via markpriserna.

   Radera
  6. Nej marken tillhör skattebetalarna som knappast skall behöva subventionera andra medborgare denna bakväg.

   Radera
  7. "Nej marken tillhör skattebetalarna"

   Naivt att tro det, marken tillhör staten och staten är inte folket.

   Radera
 2. Haha husen på bilden i all ära men det var den absolut tröttaste vägbommen jag någonsin har sett!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den ser massiv ut. Lider kanske av egenvikt.

   Radera
  2. Den har fina spetsar så man inte ska tro att det bara är att köra igenom.

   Radera
 3. Tänk om vi bara hade ett långsiktigt facit på utvecklingen i områden där man massproducerat lägenheter i likadana hus...

  SvaraRadera
 4. Någon lösning på något är det ju inte, men med typgodkännandeprocessen tickande i statlig takt så lär det bli tydligt vilket decennium en byggnad är ifrån.

  Naturligtvis så har vare sig byggsektorn eller regimen har något genuint intresse av att lösa något här. Skulle man runda byggsektorn med utomlands producerade husmoduler så skulle regimen göra allt för att blockera att de monteras, till alla förtret utom de som redan har boende och inga barn.

  SvaraRadera
 5. Älvsbyhus är väl den huseleverantör som säljer överlägset mest hus (Vi bor i en Höner från 2011) och borde lätt kuna bli certifierade då deras hus byggs i fabrik och leveraras som färdiga moduler.

  Modulerna 5st lyftes på plats och var klar vid 8-tiden på morgonen, och vid 16 var övervåningen klar med takstolar och taket tätt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och det vore ju rena drömmen om marknaden svämmande över av Älvsbyhus? Not! Förvisso mycket hus för cachen. Men valfriheten och detaljerna? Näe gillar man skugglister och platsmålsde lister så gör man 😉

   Radera
 6. I praktiken innebär detta att de mindre byggföretagen slås ut från marknaden och koncentrationen inom byggsektorn förstärks.
  Förefaller vara en beställningslag från ett oligopol i samarbete med myndigheterna, nytänkande undanbedes å det bestämdaste.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Dvs klassisk sosse politik.
   När det bara finns några få jättar är det lättare att kontrollera dem.

   Radera
 7. Det låter som ett upplägg för att smyga igenom byggfusk, eller tänker jag fel?

  SvaraRadera
 8. Vänta nu lite:

  "Dessa förväntas kunna projektera bostäder enligt byggnormer och byggregler utan att kommunen ska behöva granska utformningskraven, hållfasthet och tekniska egenskapskrav"

  "Kommunen ska bara behöva ta hänsyn till hur husen passar in i stads- eller landsskapsbilden"

  Jag har aldrig någonsin i min karriär varit med om att en kommun brytt sig om någonting tekniskt överhuvudtaget avseende utformning, hållfasthet eller andra tekniska egenskaper. Det ENDA de i dagsläget bryr sig om är färg och form samt brandkrav.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har bekanta som fått avslag på bygglov för att deras toalett var för nära väggen..

   Radera
  2. Hållfasthet är konstruktören personligen ansvarig för. El och VVS tar konsulten ansvar för och försöker följa branschens regler vilket även motsvarar den svenska köparens förväntningar. Man har en fin checklista som man (inte) fyller 5 minuter före leverans. Sen kommer besiktningsmannen och granskar installationen. Därefter löper 5 års byggaranti. Oklart vart kommunen skulle försvunnit ur ekvationen.

   Radera
 9. Dom kommer ta projektet.

  Ta 30% i vinst

  Och ge jobbbet till ett mindre ocertifierat företag.

  Sånt här blir alltid maktkoncentration.

  SvaraRadera
 10. För villor som i huvudsak redan idag serietillverkas i fabrik under kontrollerade former så borde ju en standardiserad process finnas. Men tror inte det kommer gälla för dem.

  SvaraRadera
 11. Kan medföra att på längre sikt så kommer endast certifierade företag att få lov att bygga och självbyggnation kommer att vara ett minne blott och med det kommer kostnaden för att bygga och att bo stiga rejält.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mjaee, självbygg är väl nästan ändå förbjudet genom garantiavgiften om färdigställning o andra försäkringar.

   Radera
 12. Instämmer i att det troligtvis bara blir villakvarter som byggs snabbare. Inte för att de var så långsamma att bygga från första början. Regeringen får det att tro att det är en liten fråga det här med infrastruktur och stadsbild. Det återstår att se, så är det inte av min erfarenhet i alla fall.

  SvaraRadera
 13. Lägre priser får man bara om utbudet av tomter och mark ökar.

  Kommunen behöver bli av med sitt planmonopol alternativ bli mycket generösare och snabbare med att få ut klara detaljplaner.

  SvaraRadera
 14. Vad sägs om att i stället förenkla reglerna radikalt och överlåta på försäkringsbolagen att verifiera att husen är vettigt byggda?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hög risk att försäkringsbolagen inte anställer lika många som bygglovskontoret gör.

   Radera
  2. Jamen det ser iaf. jag som att privata tillåter inte anställda att hålla på med onödig 'pappersvändning' utan dom ska utföra produktion i det dom ska göra.

   Radera
 15. Det samma logik som när fastighetsskatten avskaffades. Då skulle även folk med normala inkomster kunna köpa en fastigheter i bra lägen. Att priset skulle öka i motsvarande grad hade våra politiker absolut ingen aning om man får tro på vad de sade. For i alla fall mig var det ett övertydligt exempel på att våra folkvalda har en bristande intellektuell förmåga.

  SvaraRadera
 16. Jag gillar att det ny blir möjligt med typgodkännande på hus, liksom på t ex bilar. Det kan inte vara fel att det blir billigare att bygga hus, det bör öka utbudet och därmed sänka priset.

  Men: kommuner vill värna sitt varumärke, attrahera välfungerande familjer men slippa socialfall. Dvs har incitament att ta ut höga tomtpriser och ställa fördyrande krav i detaljplan och för bygglov.

  SvaraRadera